Puslapis 2022

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 06 , 21:28
plikas
greitabite rašė:Čia ir yra lazdyno žiedas. Tiesiog žiedadulkės dar nebyra. Alksniai rodos jau barsto. Šiandien klevų sulos prbėgo du litrai. Pavasaris įsibėgėja.
Deja, iš šio žiedo ir nebyrės... ;)

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 08 , 17:49
bitutepilkoji
bitutės geriausiai žiemoja varšaviniuose aviliuose...

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 08 , 18:03
evaldasdeveikis
bitutepilkoji rašė:bitutės geriausiai žiemoja varšaviniuose aviliuose...
Bitės ankščiausia spiečia varšaviniuose aviliuose☺

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 09 , 00:13
bitutepilkoji
evaldasdeveikis rašė:
bitutepilkoji rašė:bitutės geriausiai žiemoja varšaviniuose aviliuose...
Bitės ankščiausia spiečia varšaviniuose aviliuose☺
nes anksčiausiai sustiprėja... :) ...

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 09 , 12:10
arturito
as maniau, kad jau beveik niekas nebelaiko varsaviniuose, turiu ir as desimt, ir is tikruju, jei ne galimybe apriboti peru dejima po visa avili,(aisku manau ir tai imanoma tik dar pats nepadariau sito) man net labiau patiktu nei dadaniniai, nes tikrai seimos jose, dazniausiai buna stipresnes net negu dadanuose.

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 09 , 15:58
viktoras1215
arturito rašė:as maniau, kad jau beveik niekas nebelaiko varsaviniuose, turiu ir as desimt, ir is tikruju, jei ne galimybe apriboti peru dejima po visa avili,(aisku manau ir tai imanoma tik dar pats nepadariau sito) man net labiau patiktu nei dadaniniai, nes tikrai seimos jose, dazniausiai buna stipresnes net negu dadanuose.
Pas mane puse varsuviniu, tenka pripazint, kad stipreja greiciau bet ir spiecia daugiau, ypatingai, jei ilgesni laika( virs 2 sav) palieki be prieziuros :)
Tik pastebejau tendencija, kad lyginant su dadanu, medaus iseiga zenkliai mazesne ir su varsuviniais dirbt sunkiau..... Nezinau, gal as klystu, bet per 3 sezonus susidariau tokia nuomone.....

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 07:24
greitabite
bitutepilkoji rašė:bitutės geriausiai žiemoja varšaviniuose aviliuose...
Warrė avilio rėmo ilgis toks pats kaip naujojo varšavinio. žiemoja puikiai, o speitimasis priklauso nuo rasės ir nuo bitininko žinių bei netingėjimo.

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 07:45
Audrunas
Žodis "fermentacija" yra tarptautinis,reiškia organinių junginių rūgimą,puvimą,veikiant mikroorganizmams.Docentai ir profesoriai privalo vartoti tokius terminus,jų išsilavinimas neleidžia kitaip.Tam jie ir makslynykai..

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 07:57
zalias7
Tingiu ieskot, bet fermentaciaj matyt nuo fermento kilus. Fermentas tikrai ne mikroorganizmas , ir fermentiniai suriai nesupuve :) . Kas liecia medu tai koriuose jis tikrai fermentuojasi nes bites prideda kruva fermentu.

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 07:59
greitabite
Audrunas rašė:Žodis "fermentacija" yra tarptautinis,reiškia organinių junginių rūgimą,puvimą,veikiant mikroorganizmams.Docentai ir profesoriai privalo vartoti tokius terminus,jų išsilavinimas neleidžia kitaip.Tam jie ir makslynykai..
Kurgi ne. mokslininkai turi kalbėti žmonėms suprantama kalba. Be to gaunasi dviprasmybė. Bitės juk nektarą paveikia savo fermentais; fermentuoja. Vadinasi fermentacija yra gerai. O kai žiemą medus prarūgsta koryje, fermentuojasi, jau blogai. Tik nevykę mokslininkai renkasi žmonėms nesuprantamus žodžius, kad atrodytų protingesni. Bitininko žinyną rašė daug mokslininkų 1980metais, bet rašė apie rūgimą, o ne fermentaciją.

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 08:33
cezis
Ar ne paprasčiau nueiti į Terminų banką http://terminai.vlkk.lt/pls/tb/tb.search ir pažiūrėti kokiomis reikšmėmis gali būti vartojamas žodis fermentacija?
Tiems kas tingi pasižiūrėti:
1.apibrėžtis Organinių junginių skaidymasis rūgstant ir pūvant dėl mikroorganizmų ir aukštesniųjų organizmų audinių fermentų poveikio.
2.žiūrėk – rūgimas
3.apibrėžtis Organinių junginių skaidymasis, kurį sukelia mikroorganizmų ir aukštesniųjų organizmų audinių fermentai. Mikroorganizmų sukeliama fermentacija vadinama rūgimu, puvimu, audinių fermentų – autolize. Vyksta aerobinėmis ir anaerobinėmis sąlygomis. Sukėlę mikroorganizmai vartoja jos metu susidariusią energiją ir kai kuriuos tarpinius produktus. Fermentacija yra alkoholių, organinių rūgščių, antibiotikų ir kai kurių kitų produktų gamybos procesas.

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 09:42
Stebetojas
Sakyčiau, nelabai tikęs termino fermentacija naudojimas (pagal žodyną). Natūraliai norisi suprasti kad fermentacija tai fermentuojamos masės veikimas fermentais, ko pasekoje ji pasikeičia. Tuo tarpu rūgimas būtų jau mikroorganizmų vykdomas procesas, o surūgęs produktas - užterštas tų mikroorganizmų gyvybinės veiklos atliekomis. Bet yra kaip yra ir tenka su tuo susitaikyti.

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 12:51
greitabite
Cezi, kam sakyti "fermentacija", kai gali pasakyti "rūgimas". Niekas neginčija, kad fermentacijos sąvoka apima rūgimo sąvoką.

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 13:00
cezis
greitabite rašė:Cezi, kam sakyti "fermentacija", kai gali pasakyti "rūgimas". Niekas neginčija, kad fermentacijos sąvoka apima rūgimo sąvoką.
Juk apibrėžtyse aiškiai matoma, kad ne kiekviena fermentacija yra rūgimas. O dėl terminų vartojimo, tai tam jie ir sugalvoti, kad susišnekėtų specialistai. Jei pradėtum profesionaliam lygyje kalbėt buitine kalba atsirastų daugybė neaiškumų. Net ir forume pabandyk pasakyti, kad medus "susicukravo"... O jei turguje bobutei pasakysi, kad susikristalizavo, tai reakcija bus lygiai tokia pati kaip tavoji į fermentaciją. Viskas kalboje yra reikalinga, tik problema tada, kai lektoriaus viltys dėl auditorijos būna pervertintos, arba jei auditorija pervertina savo lygį ir pasiima skaityti ne tai ką turėtų.

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 14:22
BitinelisStasys
Kol dar žiema nusprendžiau pasigaminti midaus. Klausimas kokį kiekį reikia gaminti misos, kad galėčiau fermentacijos metu ragauti kiekvieną dieną bent po 100 ml, po fermenatcijos bent po 50 ml į dieną ir kad užtektų bent 2 metams. :beer:

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 20:48
jaunasjonas
BitinelisStasys rašė:Kol dar žiema nusprendžiau pasigaminti midaus. Klausimas kokį kiekį reikia gaminti misos, kad galėčiau fermentacijos metu ragauti kiekvieną dieną bent po 100 ml, po fermenatcijos bent po 50 ml į dieną ir kad užtektų bent 2 metams. :beer:
Mano kukliais paskaičiavimais, jei pirminei kartu su antrine fermentacijai duosime tris mėnesius, o brendimui likusį laiką iki antrų metų pabaigos, tai manau užraugus 50 ltr, turėtų pakakt (čia jau su nupylimu nuo mielių ir žinoma, laikantis dienos dozės) :)

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 21:21
vigintas
BitinelisStasys rašė:Kol dar žiema nusprendžiau pasigaminti midaus. Klausimas kokį kiekį reikia gaminti misos, kad galėčiau fermentacijos metu ragauti kiekvieną dieną bent po 100 ml, po fermenatcijos bent po 50 ml į dieną ir kad užtektų bent 2 metams. :beer:
Mažiausiai bačką,jei kepenys ir žmona pavilks

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 10 , 22:45
BitinelisStasys
jaunasjonas rašė:
BitinelisStasys rašė:Kol dar žiema nusprendžiau pasigaminti midaus. Klausimas kokį kiekį reikia gaminti misos, kad galėčiau fermentacijos metu ragauti kiekvieną dieną bent po 100 ml, po fermenatcijos bent po 50 ml į dieną ir kad užtektų bent 2 metams. :beer:
Mano kukliais paskaičiavimais, jei pirminei kartu su antrine fermentacijai duosime tris mėnesius, o brendimui likusį laiką iki antrų metų pabaigos, tai manau užraugus 50 ltr, turėtų pakakt (čia jau su nupylimu nuo mielių ir žinoma, laikantis dienos dozės) :)
Manau reiks dar keleta virimų daryti :lol:

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 13 , 14:56
Regimantas777
Greita bite, ar ta acto dozė yra 3g acto 1kg sauso cukraus?

Re: Žiema 2015-/2016

Parašytas: 2016 Kov 14 , 07:41
greitabite
Regimantas777 rašė:Greita bite, ar ta acto dozė yra 3g acto 1kg sauso cukraus?
Kiekvieną kartą` žiūriu į Taranovo knygutę arba Bitininkystės žinyną, Kažkur forume viskas surašyta.