Puslapis 18

Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 06 , 22:06
vaidutis
Norėčiau sužinoti iš patyrusių kolegų apie duonelės džiovinimo ypatumus,nes kyla problema dėl išdžiovinimo kokybės nustatymo norėtųsi neprarasti svorio perdžiovinant bet ir nepalikti drėgnos, kad supelytų

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 06 , 23:08
Austeja2
vaidutis rašė:Norėčiau sužinoti iš patyrusių kolegų apie duonelės džiovinimo ypatumus,nes kyla problema dėl išdžiovinimo kokybės nustatymo norėtųsi neprarasti svorio perdžiovinant bet ir nepalikti drėgnos, kad supelytų
Bičių duoną galima išdžiovinti ir natūraliai, t.y. kambario (tik žinoma sauso) temperatūroje. Tur būt toks džiovinimo procesas mažiausiai pakenkia jos kokybei. Toks džiovinimas trunka gana ilgą laiką, iki keletos savaičių, tai gi reikia turėti tam atitinkamas sąlygas ir aišku, kad turint didelį kiekį būtų sunku tai padaryti. Džiovinant džiovykloje temperatūra neturėtų viršyti avilio lizdo temperatūros, kad nepakenkti kokybei. Ar dar ji drėgna, lengva patikrinti, kad ir rankoje suspaudus - jei granulės limpa viena prie kitos, vadinasi dar drėgnumas per didelis.

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 07 , 21:32
TRANAS
Aš būčiau linkęs labiau pritarti barmeno "komentarui" dėl tos duonelės džiovinimo. Kiek pačiam teko susidurti, tai šitaip "džiovinti", kaip rekomenduoja Austėja2, pavadinčiau "gadinti". Būtų gerai, kad tuo klausimu pasisakytų tie kurie kas rudeni pagamina nemažai tos duonelės, arba pakomentuotu pats pagrindinis supirkėjas Lietuvoje - vilniškis Algis Ž.
Aš irgi šiuo klausimu nesu labai kompetatingas, tik manau, kad turėtų būti kažkas panašaus į žiedadulkių džiovinimą, o jei žiedadulkęs "džiovinsime" prie 30 temperatūros ir kokias tris savaites, tai TIKRAI jas bus galima išmesti.

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 07 , 22:07
Med
Manau truputi skiriasi kur dziovint "pusfabrikati", o kur jau produkta t.y. duonele. Duonele nesuges ir prie 30 ir prie 15 jei ji bus dziovinama sausoje patalpoje. Duonele - tai jau paciu biciu uzkonservuotas, paruostas ilgesniam saugojimui produktas. Ziedadulkes tik to produkto sudedamoji.

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 07 , 22:14
TRANAS
Med rašė:Manau truputi skiriasi kur dziovint "pusfabrikati", o kur jau produkta t.y. duonele. Duonele nesuges ir prie 30 ir prie 15 jei ji bus dziovinama sausoje patalpoje. Duonele - tai jau paciu biciu uzkonservuotas, paruostas ilgesniam saugojimui produktas. Ziedadulkes tik to produkto sudedamoji.
Mano prktikoje šitie Tavo teiginiai nepasitvirtino - duonelė apkarto. Duonelę avilyje nuo kontakto su oru saugo medaus sluoksnis, kuris kartu atlieka ir koncervanto vaidmenį, o jau bičių nulaižyta ir iškulta, Tavo ir Austėjos 2 išvardintomis džiovinimo sąlygomis - genda. Tokia mano praktika ir nuomonė, daugiau šiuo klausimu nediskutuosiu, nes, kaip minėjau, neturiu rimtesnių argumentų ir per mažai praktikos.

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 07 , 23:27
Austeja2
TRANAS rašė:Aš būčiau linkęs labiau pritarti barmeno "komentarui" dėl tos duonelės džiovinimo. Kiek pačiam teko susidurti, tai šitaip "džiovinti", kaip rekomenduoja Austėja2, pavadinčiau "gadinti". Būtų gerai, kad tuo klausimu pasisakytų tie kurie kas rudeni pagamina nemažai tos duonelės, arba pakomentuotu pats pagrindinis supirkėjas Lietuvoje - vilniškis Algis Ž.
Aš irgi šiuo klausimu nesu labai kompetatingas, tik manau, kad turėtų būti kažkas panašaus į žiedadulkių džiovinimą, o jei žiedadulkęs "džiovinsime" prie 30 temperatūros ir kokias tris savaites, tai TIKRAI jas bus galima išmesti.
Mokėti supirkti ir parduoti tai dar ne tas pats, kas mokėti paruošti produktą tinkamą pardavimui, čia turiu omenyje minėtą Algį, kurį puikiai žinau, taip pat kaip ir jo supratimą apie bitininkystę.
Nereikia lyginti žiedadulkių su bičių duona, nes žiedadulkės, kaip ir nektaras, yra tik pusfabrikatis ir nei vienas nei kitas tokiomis oro sąlygomis, kaip gali gyventi žmonės ar šiaip kiti gyvūnai, neišsilaiko. Dalykas tas, kad šie abu produktai (tiksliau pusfabrikačiai) turi per daug drėgmės ir juose labai greitai prasideda natūralūs rūgimo procesai, kad ir esant normaliai santykinei aplinkos oro drėgmei. Žiedadulkės šviežios turi nuo 25 iki 40% drėgmės ir jas išlaikyti galima, tik dviem būdais - arba sumažinus drėgnumą ne mažiau 7% arba užšaldžius minusinėje temperatūroje. Bitės išlaiko dar kitaip - fermentuodamos ir sumaišydamos su medumi, taigi pagamindamos bičių duoną. Bičių duona puikiausiai laikosi t.y. nevyksta joje jokie neigiami procesai, jei jos drėgnumas neviršyja 14%. Gal čia tik sutapimas ar taip turi būti, bet dviejų jos komponentų maksimalus drėgnumo vidurkis toks ir yra: medus 21% + žiedadulkės 7% = 28 : 2 = 14%
Taigi atsakymas abiems - barmenui ir Tranui - kambaryje bičių duoną išdžiovinti galima per ilgesnį laiką, nes tai leidžia sauso ar normalaus kambario oro drėgnumas (pavyzdžiui medienos, esančios kambaryje drėgnumas būna apie 8%, o laikant lauke nuo 12% iki 18%, priklausomai nuo to, ar lyja,ar saulė šviečia). Žiedadulkių kambaryje neišdžiovinsi, nes tam neleis santykinis oro drėgnumas, iš viso žiedadulkėse bent parą ar daugiau pabuvusiose tokiose sąlygose, jau savo darbą pradeda pelėsis.
Bičių duonos džiovinimas kambario sąlygomis, tai gana primityvus būdas, bet atkrinta pavojus ją perkaitinti ir tuo pačiu pagadinti kiek tai koybę, ypač jei naudoji ją sau. Įtariu, kad tie, kurie dideliais kiekiais visiems kulia ir džiovina duonelę, kitą kartą gal šį džiovinimo procesą ir "paspartina" dėl laiko stokos.
Aš pats, kai neturėjau bičių šeimų daug, puikiausiai išdžiovindavau nuo rudens bičių duoną, bet tam tekdavo paaukoti vieną kambarį - džiūstančios duonos kvapas nors ir malonus, bet gana stiprus.

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 08 , 00:03
Sergijus
Tamsta Austėja,aš girdėjau,jog visą mūsų duonelę ir žiedadulkes,išveža į jungtinius arabų emiratus ir šeria juomis,lenktyninius žuirgus... :o :wasntme: Gal būt,mano žinios ir pasenusios,ale,nė 30 procentų žiedadulkių ir duonelės,nelieka Lietuvoj. :wasntme:

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 08 , 00:08
Austeja2
Sergijus rašė:Tamsta Austėja,aš girdėjau,jog visą mūsų duonelę ir žiedadulkes,išveža į jungtinius arabų emiratus ir šeria juomis,lenktyninius žuirgus... :o :wasntme: Gal būt,mano žinios ir pasenusios,ale,nė 30 procentų žiedadulkių ir duonelės,nelieka Lietuvoj. :wasntme:
Kad išveža tai gerai, aš irgi taip pat iš bitininkų perku ir išvežu, nes tiek kiek prigaminame, savai rinkai yra perdaug bent kol kas. Tačiau ta versija apie Jungtinius Emyratus greičiausiai nėra tikra, o kad seniau vokiečiai irgi arkliams duodavo dėl kailio blizgesio, tai ir aš girdėjau.

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 08 , 00:42
Sergijus
Užginčyt nedrįsiu... :wasntme:

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 08 , 10:18
vidmantask
Jei kambaryje džiovinsime duonelę, tai garantuota, kad šeimyna tokią alerginę slogą įsitaisys, kad ooo.... Turiu tokį patyrimą, vien kuldamas uždaroje patalpoje, tokį slogą įsitaisiau, gal du mėn. vargau... Duonelei ar žiedadulkėms išdžiovinti naudoju džiovyklą, kur temperatūra nustatoma iki 40 laipsnių ir nereikia nei paros džiovinti. Kai duonelę suspaudi saujoje ir vos palietus ji subyra, atsiskiria gabaliukai, reiškia pilnai išdžiuvusi. Tokią sufasuoju po 0,5 kg politeleno maišeliuose(užspaudžiamuose), sudedu į tarybinius medaus bidonus ir puikiausia laikosi kol realizuoji.

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Spa 08 , 20:38
Austeja2
vidmantask rašė:Jei kambaryje džiovinsime duonelę, tai garantuota, kad šeimyna tokią alerginę slogą įsitaisys, kad ooo.... Turiu tokį patyrimą, vien kuldamas uždaroje patalpoje, tokį slogą įsitaisiau, gal du mėn. vargau... Duonelei ar žiedadulkėms išdžiovinti naudoju džiovyklą, kur temperatūra nustatoma iki 40 laipsnių ir nereikia nei paros džiovinti. Kai duonelę suspaudi saujoje ir vos palietus ji subyra, atsiskiria gabaliukai, reiškia pilnai išdžiuvusi. Tokią sufasuoju po 0,5 kg politeleno maišeliuose(užspaudžiamuose), sudedu į tarybinius medaus bidonus ir puikiausia laikosi kol realizuoji.
Niekada ir niekam iš šeimos nebuvo jokios alergijos, čia problema tiems žmonėms, kurie turi alergiją žiedadulkėms. Šiaip šeima ar pats bitininkas garantuotai vartos pastoviai bičių duoną tada, kai virtuvėje, ant stalo stovės indelis atidengtas su šiuo produktu. Čia ne teorija, o žinau, kad daugelis bitininkų taip daro, nes kai uždaryta ir dar spintelėje, dažniausiai užsimirštama. Negirdėjau, kad kam nors tai būtų sukėlę alergiją. Duonelė rekomenduojama džiovinti 35 - 36 laipsnių temperatūroje t.y. tokioje, kokia palaikoma lizdo viduje. Kad nereikia nei paros džiovinti prie 40 laipsnių tai dar ne rodiklis - greitai, bet ar kokybiškai?

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Lap 04 , 15:14
elygax
O kai duonele isdziovini dziovykloje, kokioj temperaturoj reikia ja laikyti kad nepritrauktu dregmes? ar kambario temperatura tinkama? Ir i kokioje taroje geriausia duonele laikyti?

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Lap 05 , 20:24
grikis
Tai jei sandariai uždarysi tai drėgmės nepritrauks, ir kambario temperatura jai tikrai tinka. :)

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Lap 05 , 20:37
elygax
o kokioj taroj didesnej geriau laikyti?

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Lap 05 , 20:56
grikis
Aš tai išfasuoju į maišiukus po 0,5 kg gerai užrišu ir į 20 litr atseit hermetinį plastikinį kibirą sudedu :) taros dydis manau nėra reikšmingas, čia kaip kam patogiau, ar žiūrint į tai kiek duonos turi :)

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Gru 07 , 13:13
jaunasjonas
Gal kas žino kiek sveria 100 ml džiovintos bičių duonelės?

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Gru 07 , 20:09
elygax
Kiek galima duoneles mazdaug gauti (dziovintos) is vienos biciu seimos? B)

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Gru 08 , 17:03
Austeja2
Atsakymai į du aukščiau pateiktus klausimus:
1. 100 ml talpos inde telpa maždaug 70 - 75 gr. džiovintos duonelės.
2. Iš vienos šeimos duonelės (džiovintos) galima gauti 0,5 - 1,0 kg (priklauso nuo šeimos stiprumo bei gamtinių sąlygų).

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Gru 09 , 10:27
jaunasjonas
Austeja2 rašė:Atsakymai į du aukščiau pateiktus klausimus:
1. 100 ml talpos inde telpa maždaug 70 - 75 gr. džiovintos duonelės.
2. Iš vienos šeimos duonelės (džiovintos) galima gauti 0,5 - 1,0 kg (priklauso nuo šeimos stiprumo bei gamtinių sąlygų).
Ačiū!

Re: Duonelės džiovinimas

Parašytas: 2009 Gru 22 , 17:52
elygax
O ar gerai biciu duonele isdziovinta laikyti maistiniuose kibiruose nesupakuotus i jokius maiselius (su uzspaudziamais dangciais) kur medus laikomas?