Midaus gamyba

Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Midaus gamyba

2017 Sau 20 , 10:20

Sveiki, bičiuliai.
Taip jau išėjo (politkorektiškumo prasme), kad šiai temai neatsirado vietos prie bitininkyskės produktų ir ji pasirodė esanti pernelyg plati, kad išsitektų receptų rubrikoje. Nors visi žinome, kad šis produktas priskiriamas kultūriniam paveldui, yra vadinamas šiaurės šalių vynu ir buvo žinomas prieš tūkstančius metų, mes vis dar vengiame apie tai garsiai kalbėti ir didžiuotis tuo, kad esame tradicijų puoselėtojai.
Savo susitikimuose su bičiuliais jau senokai gvildename midaus gamybos paslaptis, organizuojame degustacijas, skelbiame nugalėtojus. Ir kiekvieną kartą atrandame kažką nauja. Kolega sykį mane patraukė per dantį kai parašiau, jog midaus kokybės kartelė sulig kiekviena degustacija vis kyla aukštyn. Neatsisakau savo žodžių. Mūsų forumiečiu degustacijoms pateikiamas midus gerėja sulig kiekvienu sezonu. Ir drąsiai galime lygintis su Stakliškėmis. Jei atvirai, tarp mūsų tėra du skirtumai - mes geresni, bet to paties pakartoti antrą kartą, deja, negalime. Nes esame nepakartojami!
Ar būtum forumo naujokas, ar senbuvis, niekada nežinosi galutinio atsakymo kaip pasigaminti tai, kas tūkstančius metų lydėjo mūsų protėvius ir įvairino jų buitį.
Todėl ir renkamės šioje temoje, kad mūsų kultūrinis paveldas atgimtų iš naujo.
Rašykite, klauskite, dalinkitės.
Klysti žmogiška ...
elberis
Patyręs narys
Aviliai: dadanai
Bičių šeimų skaičius: 13
Bitininkavimo stažas: 14
Miestas: Ukmerge
Pranešimai: 120
Užsiregistravo: 2011 Lap 19 , 22:29

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 20 , 22:20

Konradai, o pats midų darai?
Vartotojo avataras
greitabite
Patyręs narys
Aviliai: Warrė tipo hibridas (med. daugiaaukštis)
Bičių šeimų skaičius: 20
Bitininkavimo stažas: 32
Bičių rasė: Bakfasto,Karnikos F1
Pranešimai: 2546
Užsiregistravo: 2013 Geg 13 , 13:09

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 20 , 23:52

Po midaus galvą skauda. Jei nėr brangvynio, tai gerai ir degtinė. :beer:
Kuria išmintim vadovautis? "tinginiai dirba dukart" ar "tinginiai progreso variklis"? Matyt, tingėti verta tik tada, kai to reikia progresui.
Vartotojo avataras
raamzis
Patyręs narys
Pranešimai: 587
Užsiregistravo: 2009 Sau 15 , 12:22

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 21 , 12:12

Galima iš midaus atskirti tam tikras frakcijas ir galva neturetu skaudeti. :)
Skype-toks lietuvis
Vartotojo avataras
greitabite
Patyręs narys
Aviliai: Warrė tipo hibridas (med. daugiaaukštis)
Bičių šeimų skaičius: 20
Bitininkavimo stažas: 32
Bičių rasė: Bakfasto,Karnikos F1
Pranešimai: 2546
Užsiregistravo: 2013 Geg 13 , 13:09

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 21 , 18:48

raamzis rašė:Galima iš midaus atskirti tam tikras frakcijas ir galva neturetu skaudeti. :)
Brangiai gi kainuos tos frakcijos :)
Kuria išmintim vadovautis? "tinginiai dirba dukart" ar "tinginiai progreso variklis"? Matyt, tingėti verta tik tada, kai to reikia progresui.
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 22 , 09:58

elberis rašė:Konradai, o pats midų darai?
Taip, bet šiame forume yra ir tikrų virtuozų, pasikausčiusių ir teoriškai, ir praktiškai.
Jei kalbėti apie distiliuotus produktus, tai tam reikėtų kito skyrelio ir, mano galva, čia nereikėtų apie tai diskutuoti.
O midus - natūralios fermentacijos produktas, gaminamas panašiai kaip ir vynas. Ir, jei prižiūrimas su meile bei geriamas su saiku - ryte galvos neskauda :)
Klysti žmogiška ...
Vartotojo avataras
greitabite
Patyręs narys
Aviliai: Warrė tipo hibridas (med. daugiaaukštis)
Bičių šeimų skaičius: 20
Bitininkavimo stažas: 32
Bičių rasė: Bakfasto,Karnikos F1
Pranešimai: 2546
Užsiregistravo: 2013 Geg 13 , 13:09

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 22 , 11:32

Konradas rašė:... geriamas su saiku - ryte galvos neskauda :)
Galvos skausmas priklauso ir nuo geriančiojo organizmo. Man skauda po net po stipresnio alaus. Tėvas mano midų gerdavo ir jam galvos ryte neskaudėdavo, o man skaudėdavo.
Kuria išmintim vadovautis? "tinginiai dirba dukart" ar "tinginiai progreso variklis"? Matyt, tingėti verta tik tada, kai to reikia progresui.
Vartotojo avataras
raamzis
Patyręs narys
Pranešimai: 587
Užsiregistravo: 2009 Sau 15 , 12:22

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 22 , 22:05

Pasakysiu ko gero rizikuodamas labai uzsitraukti vyno ir alaus megeju rustybe.Mano manymu vynas ir alus dar ir midus pridekim del stiprumo :lol: ,is esmes pagal sudeti nesiskiria nuo paprasciausios brogos . :lol:
Skype-toks lietuvis
Vartotojo avataras
greitabite
Patyręs narys
Aviliai: Warrė tipo hibridas (med. daugiaaukštis)
Bičių šeimų skaičius: 20
Bitininkavimo stažas: 32
Bičių rasė: Bakfasto,Karnikos F1
Pranešimai: 2546
Užsiregistravo: 2013 Geg 13 , 13:09

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 22 , 22:58

raamzis rašė:Pasakysiu ko gero rizikuodamas labai uzsitraukti vyno ir alaus megeju rustybe.Mano manymu vynas ir alus dar ir midus pridekim del stiprumo :lol: ,is esmes pagal sudeti nesiskiria nuo paprasciausios brogos . :lol:
Pagal rauginimo technologiją labai daug bendro, bet pagal sudėtį skiriasi labai. Be to alų, vyną dabar pramonė filtruoja. Turbūt ir midų filtruoja.
Kuria išmintim vadovautis? "tinginiai dirba dukart" ar "tinginiai progreso variklis"? Matyt, tingėti verta tik tada, kai to reikia progresui.
Vartotojo avataras
raamzis
Patyręs narys
Pranešimai: 587
Užsiregistravo: 2009 Sau 15 , 12:22

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 22 , 23:38

Mano nuomone mieliu pagamintas produktas turetu buti panašus,galbut vynui ir midui brestant tie aukstieji ir zemieji alkocholiai kaip tai susiskaido :)
Skype-toks lietuvis
Vartotojo avataras
raamzis
Patyręs narys
Pranešimai: 587
Užsiregistravo: 2009 Sau 15 , 12:22

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 22 , 23:42

greitabite rašė:
raamzis rašė:Pasakysiu ko gero rizikuodamas labai uzsitraukti vyno ir alaus megeju rustybe.Mano manymu vynas ir alus dar ir midus pridekim del stiprumo :lol: ,is esmes pagal sudeti nesiskiria nuo paprasciausios brogos . :lol:
Pagal rauginimo technologiją labai daug bendro, bet pagal sudėtį skiriasi labai. Be to alų, vyną dabar pramonė filtruoja. Turbūt ir midų filtruoja.
Ka daro pramone gal mum geriau nezinoti :) ,o jei labai norisi tai sklando gandas kad alus ir vynas gaminami iš milteliu,kaip beje cigaretes is popieriaus ir kazkokio mirkalo,nes kaip pastebejau kad cigareciu tik pavadinimai skiriasi.
Skype-toks lietuvis
Vartotojo avataras
zalias7
Patyręs narys
Aviliai: Mediniai
Bičių šeimų skaičius: 1-10
Bitininkavimo stažas: 1
Pranešimai: 916
Užsiregistravo: 2009 Lap 22 , 11:59

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 23 , 07:57

tai cia ne gandas pvz. https://www.youtube.com/watch?v=9DSRB3Kvu_E tiesa rusiskai, bet jei googlei neuzbaninti kam idomu ras ir kitom kalbom :)
Vartotojo avataras
zilvasss
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai: daugiaaukščiai, 8 ir 10 rėmų
Bičių šeimų skaičius: 100
Bitininkavimo stažas: 25
Bičių rasė: bakfastas
Miestas: Šakių raj.
Pranešimai: 4992
Užsiregistravo: 2009 Sau 25 , 16:06

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 23 , 10:51

raamzis rašė:Pasakysiu ko gero rizikuodamas labai uzsitraukti vyno ir alaus megeju rustybe.Mano manymu vynas ir alus dar ir midus pridekim del stiprumo :lol: ,is esmes pagal sudeti nesiskiria nuo paprasciausios brogos . :lol:
Tikrai mano rūstybę uzitraukei, nes nežinai apie ką kalbi.vyndadyste yra menas ir mokslas viename.ja universitetuose studijuoja.mieliu yra galybe štamų, duodanciu skirtingus rezultatus.
Beje kondradas gamina puikų midų-vyną ir turi islavintą skonį.
tinginiai progreso variklis
Vartotojo avataras
raamzis
Patyręs narys
Pranešimai: 587
Užsiregistravo: 2009 Sau 15 , 12:22

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 23 , 16:24

Gal galima placiau apie skirtingu štamu skirtingus rezultatus.Manau informacija butu daug kam vertinga.kai girdziu rimtus argumentus nematau problemos pakeisti nuomone :)
Seniau vynas turbut buvo raugiamas naturaliu mieliu pagalba kurios gyvena ant vynuogiu odeles,taip kad vel mane tempia prie to nelemto zodzio kurio jau nedrystu kartoti :)
Skype-toks lietuvis
midus
Patyręs narys
Aviliai: Dadanas
Bičių šeimų skaičius: 10
Bitininkavimo stažas: 9
Miestas: Vilnius
Pranešimai: 107
Užsiregistravo: 2010 Bal 02 , 21:18

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 23 , 21:48

Žalias vynas iš vandens ... iš dainos.
raamzis supras. Raugindavau atvirai, 40 litrų puode, su paprastu dangčiu. Jeigu reikia įpilu virinto vandens arba cukraus, kad būtų :P ir toliau rūgsta. Kitokio rūgimo nepagauna, nes įdėtos mielės turi savo viršų, prieš iš lauko patenkančias. Paprastai nupildavau. Nudažydavau raudonai mėlynių uogiene :chuckle . Supylus į tinkamus butelius tapdavo prabangiu gėrimu :lol: . Gerdavo ir girdavo iki pats supratau :( kokį ,,vertingą" daiktą gaminu.
Žodžio medus etimologija lietuviška, baltiška, iš žodžio medis.
Vartotojo avataras
Romas3
Patyręs narys
Bitininkavimo stažas: 25
Miestas: KAUNAS
Pranešimai: 1482
Užsiregistravo: 2011 Vas 27 , 19:17

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 24 , 18:13

Savo laiku gamindavau nemažai naminio uogų ir vaisių vyno. Bet viskam ,su laiku, ateina pabaiga. Turiu dar du naudotus likusius 20 ltr. talpos stiklinius "bambalius". Galiu perleisti. Jei sudomino rašykit į AŽ.
Vartotojo avataras
likido
Patyręs narys
Susisiekti:
Bičių šeimų skaičius: iki 50
Bitininkavimo stažas: 5
Bičių rasė: Karnika+Buckfast
Miestas: Vilnius/Dzūkija
Pranešimai: 407
Užsiregistravo: 2013 Rgs 12 , 18:27

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 26 , 22:29

Dariau midu, pirma karta pavyko puikiai, rugimas 3 savaites, temperatura apie 16 laipsniu, nuskaidrejo gan greit (deti skaidrintojai), stovi bresta :)

Dariau antra karta, isrugo labai greit (mieles tos pacios, kaip ir pirma karta),rugimas vyko namuose buvo palei 23 laipsnius, nustojo burbuliuoti per savaite. Dabar stovi supilstytas, tik niekaip skaidrejimas nevyksta (ideti tie patys skaidrintojai). Galvoju ka blogai padariau :think:

Siaip yra drumzliu ant dugno, gal reikia nupilti?
ALMANTAS7
Patyręs narys
Bičių šeimų skaičius: 15
Bitininkavimo stažas: 10
Miestas: Panevezys
Pranešimai: 79
Užsiregistravo: 2012 Vas 28 , 16:42

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 28 , 22:31

Neteko su midaus gaminimu susidurti, bet tikro naminio alaus esu kažkada išviręs ne vieną toną. Išmokau pas vieną seną stalių medinius indus gamint, prie to pačio ir naminio alaus technologiją nuo savo mokytojo nukopijavau. Pasidariau medinius kubilus, bačkas, alų darydavau taip pat kaip tas diedukas, bet maniškis vistik skirdavosi skoniu. Padariau išvadą, kad labai daug kas nuo vandens priklauso. Manau tas pats tinka ir midui-juk ar alaus, ar midaus apie 90 proc. sudaro vanduo. Neabejoju, kad pagal toki patį receptą pagamintas midus iš skirtingų vandens šaltinių turės skirtingą skonį.
Kad ateity nereiktų galvot apie praeitį, reikėjo praeity pagalvot apie ateitį.
Vartotojo avataras
zenonasvez
Patyręs narys
Aviliai: daugiaaukščiai bitidese
Bičių šeimų skaičius: 68
Bitininkavimo stažas: 52
Bičių rasė: Bakfast
Miestas: Panevėžys
Pranešimai: 1053
Užsiregistravo: 2010 Sau 03 , 18:15

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 29 , 08:37

ALMANTAS7 rašė: Išmokau pas vieną seną stalių medinius indus gamint, Pasidariau medinius kubilus, bačkas.
Gal gali iždrožti nedidelę geldą? Jos reikia senovinės tradicinės bitininkystės amato pristatymui. Ir kaladę drebulinę turiu geldos gamybai, bet rankos nelinksta prie jos, nes pirmas blynas dažniausiai prisvyla. O gal iš šiame forume besilankančių bičiulių gali man geldos klausimu padėti? Rašykite į AŽ.
Geriau veliau, negu niekada
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 29 , 21:01

likido rašė:Dariau midu, pirma karta pavyko puikiai, rugimas 3 savaites, temperatura apie 16 laipsniu, nuskaidrejo gan greit (deti skaidrintojai), stovi bresta :)

Dariau antra karta, isrugo labai greit (mieles tos pacios, kaip ir pirma karta),rugimas vyko namuose buvo palei 23 laipsnius, nustojo burbuliuoti per savaite. Dabar stovi supilstytas, tik niekaip skaidrejimas nevyksta (ideti tie patys skaidrintojai). Galvoju ka blogai padariau :think:

Siaip yra drumzliu ant dugno, gal reikia nupilti?
Atsakau į kelis pasisakymus iš karto, nes ne visada prieinu prie PC. Pradedam nuo cituojamo:
Likido, aš asmeniškai nenaudoju jokių skaidrintojų, niekada. Jei pažeidei technologiją, jei rezultato nori po mėnesio, jei raugini atvirame inde (kaip kažkas čia gyrėsi, tik neminėjo ar po to neskauda galvos) - neturėsi skaidraus produkto. Jei reikia dirbtinų priemonių - kažkas negerai. Rašai, kad rauginai 3 savaites ir dėjai skaidrintojų, o dabar brandini. Bent jau aš nesiryžčiau pasakyti kas gausis, jei nepraėjo 4-6 mėnesiai, jei kalbėti apie vaisinį midų. Jei apie klasikinį midų - kartais nesimato ir po metų, bet tendencijas justi jau galima po 6-9 mėnesių. Dažnai jaučiasi keistoki skoniai, kurie, laikui bėgant švelnėja. Ir dar - būtina šalinti žuvusias mieles - t.y. visas nuosėdas. Po intensyvaus rūgimo (gal kokių 2-3 savaičių) - pirmą kartą, o po to aš perpilu kas mėnesį, vėliau - dar rečiau. Nepašalinus mielių jos pradeda pūti ir jokiomis priemonėmis šio prieskonio (pelių šlapimo) nebepašalinsite. Galima švelninti, bet pašalinti nebeįmanoma. Vaisių midūs šiuo metu (aronijos ir vyšnios raugtos 08-09 mėn.) jau praktiškai nuosėdų nebeskiria ir yra visiškai skaidrūs. Bet šiaip nuosėdos krenta kelis metus.
Ramziui - broga tai tada, kai į vandeni įmeti cukraus, katiną, viską užvirini ir atviruose induose lauki kol pradės burbuliuoti. Po to tikrini kaip veikia kepenis. Jei pasiseka - lieki su sveikomis akimis. Kalbant apie distiliaciją - jei sugebėsite tai atlikti pagal šį aprašą (https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct ... AIS_427671), tikrai mielai ir be baimės padegustuosiu.
Dar apie mieles. Taip, gamtoje yra labai daug natūralių mielių. Tik ar nepagalvojote, kodėl reikia midų "virti"? Jei kalbant apie senovę, tai fermentacijai buvo naudojamos alaus mielės. Dabar vyndarystė labai išvystyta praktiškai ir teoriškai, todėl ir Lietuvoje galima gauti gerų mielių. Kodėl vengiame natūralių? Todėl, kad jų išskiriami antriniai produktai ne visada būna C2H5OH. O vat nuo jų jau gali būti taip, kaip nuo katino.
Midui - šaunuolis, kad supratai. Jokių atvirų indų. Ten tik broga.
Klysti žmogiška ...

Grįžti į

REKLAMOS PLOTAS