Midaus gamyba

Vartotojo avataras
Romas3
Patyręs narys
Bitininkavimo stažas: 25
Miestas: KAUNAS
Pranešimai: 1482
Užsiregistravo: 2011 Vas 27 , 19:17

Re: Midaus gamyba

2017 Sau 30 , 17:16

:ok: :ok: :rose:
Vartotojo avataras
jaunasjonas
Patyręs narys
Aviliai: Dadano
Bičių šeimų skaičius: iki 100 :)
Bitininkavimo stažas: 0
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 492
Užsiregistravo: 2008 Geg 22 , 15:00

Re: Midaus gamyba

2017 Kov 20 , 13:54

Konradas rašė: ...Vaisių midūs šiuo metu (aronijos ir vyšnios raugtos 08-09 mėn.) jau praktiškai nuosėdų nebeskiria ir yra visiškai skaidrūs...
Paantrindamas Konradui dėl skaidrėjimo pridedu nuotrauką kaip atrodo pernai lapkričio gale užraugtas obuolių su visais tirščiais midus.

P. s. mano asmeninis pastebėjimas (kuris turėtų būti įtraukas į paranormalių reiškinių aptarimo temą), kad namuose, kur gerai kristalizuojasi medus, ten labai sunkiai skaidrėja midus ar vynas ir atvirkščiai... :)

P. p. s. ple, nesikeikiant, per didelė foto, tai pridėsiu vėliau, kai sumažinsiu.
Vartotojo avataras
jaunasjonas
Patyręs narys
Aviliai: Dadano
Bičių šeimų skaičius: iki 100 :)
Bitininkavimo stažas: 0
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 492
Užsiregistravo: 2008 Geg 22 , 15:00

Re: Midaus gamyba

2017 Kov 20 , 14:15

jaunasjonas rašė: P. p. s. ple, nesikeikiant, per didelė foto, tai pridėsiu vėliau, kai sumažinsiu.
Na štai..
Midus.JPG
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
jaunasjonas
Patyręs narys
Aviliai: Dadano
Bičių šeimų skaičius: iki 100 :)
Bitininkavimo stažas: 0
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 492
Užsiregistravo: 2008 Geg 22 , 15:00

Re: Midaus gamyba

2017 Kov 21 , 11:00

jaunasjonas rašė: P. s. mano asmeninis pastebėjimas (kuris turėtų būti įtraukas į paranormalių reiškinių aptarimo temą), kad namuose, kur gerai kristalizuojasi medus, ten labai sunkiai skaidrėja midus ar vynas ir atvirkščiai... :)
Paskubėjau, dėl to turiu patikslinti pastebėjimą. Taigi- kur gerai kristalizuojasi medus, ten gerai skaidrėja ir midus ar vynas ir atvirkščiai.
Vartotojo avataras
KABOOM
Patyręs narys
Aviliai: 10r daugiaauksciai + dadano 16r
Bičių šeimų skaičius: 20+
Bitininkavimo stažas: 3
Bičių rasė: Bakfastas
Miestas: Širvintos
Pranešimai: 95
Užsiregistravo: 2013 Rgs 08 , 19:49

Re: Midaus gamyba

2017 Bir 11 , 20:51

Gavosi taip kad liko keli lisni kilogramai praitu metu medaus. Noretusi pasigaminti midaus. Gal kas galit gero recepto linka atsiusti ar aprasyti cia? :) :leaves:
Vartotojo avataras
zilvasss
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai: daugiaaukščiai, 8 ir 10 rėmų
Bičių šeimų skaičius: 100
Bitininkavimo stažas: 25
Bičių rasė: bakfastas
Miestas: Šakių raj.
Pranešimai: 4992
Užsiregistravo: 2009 Sau 25 , 16:06

Re: Midaus gamyba

2017 Bir 11 , 23:22

Mano paskaita apie midaus gamybą truka pusantros valalandos.jeigu trumpai, tai prireiks vandens, medaus ir mielių.viską sumaišai ir užraugi.
tinginiai progreso variklis
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2017 Bir 11 , 23:24

Sveiki.
Jau antras kolega prašo receptų, reiškia ver(y)gų politika eina teisingu keliu.
Su midumi, kaip ir su bitininkyste - stulbinamai panašūs dalykai. Receptai egzistuoja, bet tam, kad turėti išskirtinį rezultatą, turi mąstyti ir stebėti, stebėti ir mąstyti.
Bitininkystėje yra tokia bitininkų biblija, kurią parašė Kriščiūnas. Šiandien tai nėra šiuolaikiška, bet pilnai pakankama knyga tam, kad pradėtum mąstyti.
Ir taip jau sutapo, kad midaus gamybos pagrindus vėlgi labai puikiai išdėstė tas pats autorius. Tik šie receptai yra labai retuose jo knygos leidimuose. Bičiulio jaunojono dėka aš įdedu 12 lapų Kriščiūno išminties. Dar kartą juos peržvelgiau ir neturiu ką pridurti. Kai pavyks pirmasis midus - tada galėsite improvizuoti ir eksperimentuoti. Jei nepavyks - klauskite, ieškosime klaidų.
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Paskutinį kartą redagavo Konradas 2017 Bir 11 , 23:30, redaguota 2 kartą(us).
Klysti žmogiška ...
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2017 Bir 11 , 23:25

Tęsinys
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Klysti žmogiška ...
vigintas
Patyręs narys
Aviliai: dadano
Bičių šeimų skaičius: 10
Bitininkavimo stažas: 20
Bičių rasė: karnika bakfasas pit
Miestas: Kaunas Kaisiadorys
Pranešimai: 483
Užsiregistravo: 2013 Sau 13 , 12:27

Re: Midaus gamyba

2017 Bir 12 , 09:48

Geram midui pagaminti svarbiausia reikia seno midaus o ne mieliu,visai kitoks skonis ir labai graziai isskaidreja.Procesas gal ir letas bet nera rizikos kad midus;; pasigaus acto'' ir kitokiu nereikalingu skoniu.Pas isbandziau daug kartu,kas ragavo,sake midus super skanus
Vartotojo avataras
zilvasss
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai: daugiaaukščiai, 8 ir 10 rėmų
Bičių šeimų skaičius: 100
Bitininkavimo stažas: 25
Bičių rasė: bakfastas
Miestas: Šakių raj.
Pranešimai: 4992
Užsiregistravo: 2009 Sau 25 , 16:06

Re: Midaus gamyba

2017 Bir 12 , 10:33

Midus gaminamas su porto, madeiros arba tokajaus vyno mielėmis.dabar jau ne problema jų nusipirkti.
tinginiai progreso variklis
Vartotojo avataras
vidmantask
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai: dadano, daugia/bedug. bitidė,platformos.
Bičių šeimų skaičius: 78
Bitininkavimo stažas: 36
Bičių rasė: Karnika
Miestas: Utena
Pranešimai: 2621
Užsiregistravo: 2009 Sau 06 , 14:47

Re: Midaus gamyba

2017 Bir 12 , 11:09

Čia galima pasiskaityti:
https://www.youtube.com/watch?v=HVsKg4KgiVc

Naudoju šias mieles. Vien pavadinimas ką sako.... Ir midus skanus ir krepkas...
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
zilvasss
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai: daugiaaukščiai, 8 ir 10 rėmų
Bičių šeimų skaičius: 100
Bitininkavimo stažas: 25
Bičių rasė: bakfastas
Miestas: Šakių raj.
Pranešimai: 4992
Užsiregistravo: 2009 Sau 25 , 16:06

Re: Midaus gamyba

2017 Bir 12 , 23:31

Bordo vyno mielės blogai dirba aukšto cukringumo tirpaluose ir alkoholio kiekį tik iki 13 % toleruoja.dėl to midui labiau tinka mano aukščiau išvardintos, kurios lieka gyvybingos prie 16%.dar yra kobros mielių kur iki 18-19% gali pasiekti, bet su jomis gero midaus nepagaminsite, anos tinka tik spirito varymui iš belekokios rūgstančios organikos.
tinginiai progreso variklis
Vartotojo avataras
Vytautasptn
Patyręs narys
Aviliai: T-18, dadanai
Bičių šeimų skaičius: 8
Bitininkavimo stažas: 15
Bičių rasė: bakfasta
Miestas: Kauno r. Lazdijų r.
Pranešimai: 189
Užsiregistravo: 2010 Vas 13 , 14:51

Re: Midaus gamyba

2017 Bir 13 , 13:36

vigintas rašė:Geram midui pagaminti svarbiausia reikia seno midaus o ne mieliu,visai kitoks skonis ir labai graziai isskaidreja.Procesas gal ir letas bet nera rizikos kad midus;; pasigaus acto'' ir kitokiu nereikalingu skoniu.Pas isbandziau daug kartu,kas ragavo,sake midus super skanus
Actas pasidaro kai rūgimo procese patenka oro. Reikia kruopščiai užsandarinti, kad nepatektų oro.
Vartotojo avataras
AndriusMasa
Patyręs narys
Susisiekti:
Aviliai: 98 - T18 / 14 - Dadanų
Bičių šeimų skaičius: 110
Bitininkavimo stažas: 6
Bičių rasė: Bakfasto b
Miestas: Kaunas - Zarasu raj
Pranešimai: 186
Užsiregistravo: 2009 Geg 05 , 15:40

Re: Midaus gamyba

2017 Lap 19 , 08:54

Labai didelė padėka:) ;) Gaminsime :) Žiūrėsma, kas gausis:)
Bubilas Bitynas
www.bubilas.lt
Psilas
Patyręs narys
Aviliai: daugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius: 2
Bitininkavimo stažas: 2
Miestas: Pajuris
Pranešimai: 1031
Užsiregistravo: 2010 Kov 18 , 22:17

Re: Midaus gamyba

2017 Lap 19 , 20:13

zilvasss rašė:Mano paskaita apie midaus gamybą truka pusantros valalandos.jeigu trumpai, tai prireiks vandens, medaus ir mielių.viską sumaišai ir užraugi.
Paskaita buvo tikrai auksto lygio. Ismanantis gal pasakytu, kad labai auksto lygio.

Tik siek tiek nuostabu, kad sioje temoje nera jokios nuotraukytes su teorine medziaga, kuri buvo taip gausiai fotografuojama.

Is vienos puses tai dar karta patvirtina, kad paskaita buvo gera, o is kitos puses parodo naturalu dalyka, kad gera daikta zmones linke pasilaikyti.
Vartotojo avataras
Romas3
Patyręs narys
Bitininkavimo stažas: 25
Miestas: KAUNAS
Pranešimai: 1482
Užsiregistravo: 2011 Vas 27 , 19:17

Re: Midaus gamyba

2017 Lap 20 , 19:36

Liko nuo mano vininkystės darbų naudoti 20 lt. talpos stikliniai "bambaliai". Galiu norintiems perleisti. Kaune. tel - 861301886.
Vartotojo avataras
Konradas
Patyręs narys
Aviliai: Dedano+1 multiaukštas
Bičių šeimų skaičius: 14
Bitininkavimo stažas: 16
Bičių rasė: LT, prie Karnikos
Miestas: Kauno raj.
Pranešimai: 370
Užsiregistravo: 2010 Sau 01 , 12:29

Re: Midaus gamyba

2017 Gru 31 , 13:10

Kolega atsiuntė klausimus, ir atsakymai, gal būt, pravers ir kitiems pradedantiems
.
Sveiki Konradai,
Ar galetumet atsakyti i kelis klausimus, susijusius su midaus gaminimu..
Skaitau Jusu imesta istrauka is knygos ir truputi nesuprantu. (Midu gaminsiu pirmakart tai noretusi kad sis bei tas iseitu )
Koki mieliu maista Jus pats naudojate ir kaip apskaiciuoti reikalinga kieki? Krisciunas dejo amonio fosfata ar chloramoni..
Prisipažinsiu - maisto mielėms nededu. Bet toks maistas yra parduodamas ten, kur ir mielės - parduotuvėse "Skonis ir kvapas" arba ta pati firma prekiauja internetu (Medėja). Midaus ir vyno gamyboje svarbus staigus startas ir audringas pradinis rūgimas. Maistas gali tam padėti.

Kai dadedinejam medaus dalimis ji reikia kaskart virint. O mieliu reikia deti papildomai ar visos supilamos iskart?
Mielių dėti papildomai nereikia, bet virintą medų reikia dėti atvėsintą, kad mielės nežūtų.

Jus prieskonius virinate ar paliekate raugimo inde?
Paskutiniu metu nededu prieskonių, nes darau midų kiek kitokį ir su kitais priedais, bet gal paklauskite moterų :) Aš dėčiau nevirintus ir nelaikyčiau ten jų amžinai.

Kiek kg medaus dedate Jus, kai po rugimo proceso saldinate midu?
Naudokite Balingo laipsnių matuoklį, kad pasiekti norimą saldumą. Sunku pagaminti sausą midų, lengviausia - saldų. Praktika parodys, koks saldumas tinka jūsų aplinkos ragautojams. Tada žinosite, kiek Balingo laipsnių jums reikia siekti. 24 ltr standartiniam stikliniam indui pridėjus 1 kg medaus, tirpalo Balingo laipsniai padidėja apie 3 vnt.
Šiame klausime yra ir dar vienas momentas - midaus po rūgimo saldinti nereikia, nebent norite paslėpti defektus. Medu dėti per kelis kartus, rūgimui nepasibaigus - taip, bet saldinti procesui pasibaigus - ne.

Jusu nuomone, jei noriu pasidaryt tarkim 20-25 l midaus, uztenka vieno stiklinio butelio ir kibiro perpylimui ar reik turet du butelius?
Proceso metu midus katastrofiškai "nugaruoja". Geriausia turėti indų rinkinį su mažėjančia tūriu, nes tinkamiausia jį laikyti pilname inde. O jei be tokios prabangos, tai kibirų reikia turėti tiek, kad tilptų visas indo turinys. Ir neverta sau užsiduoti tokios komercinės užduoties - 24 ltr. Užraugus 24 ltr, jums po metų liks 15 ltr, bet jis dar bus tik "žalias, žalutėlis". Savo daugmaž realias skonio savybes įgis po 1,5 metų. Tinkamas ant stalo - po 2 metų, bet jo bus likę 4 butelaičiai. Arba neliks nieko...

Tikiuosi sulaukti atsakymu Su artejanciais naujaisiais metais!
Su artėjančiais Naujaisiais ir jus visus, midaus ragautojai :beer:
Klysti žmogiška ...
vigintas
Patyręs narys
Aviliai: dadano
Bičių šeimų skaičius: 10
Bitininkavimo stažas: 20
Bičių rasė: karnika bakfasas pit
Miestas: Kaunas Kaisiadorys
Pranešimai: 483
Užsiregistravo: 2013 Sau 13 , 12:27

Re: Midaus gamyba

2017 Gru 31 , 16:19

Nugaruoja ,ta prasme i skrandi ragautojui ar i ora? Nugaravimo i ora nereikia bijoti ,perpilant midus turi ''pakvepuoti'' grynu oru,taip dingsta kartumas ir pasaliniai kvapai.Perpilant ,as visa laika midu nusiurbiu i didelius bliudus ,palaikau pora valandu ir tik tada supilu atgal i bambalius tolimesnian rauginimui
Vartotojo avataras
Arvydas3
Patyręs narys
Aviliai: Dadano -> daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius: 20
Bitininkavimo stažas: 5
Miestas: mano - Kaunas, bičių - Rokiškio raj.
Pranešimai: 403
Užsiregistravo: 2012 Bal 03 , 01:45

Re: Midaus gamyba

2017 Gru 31 , 16:40

vigintas rašė:Nugaruoja ,ta prasme i skrandi ragautojui ar i ora? Nugaravimo i ora nereikia bijoti ,perpilant midus turi ''pakvepuoti'' grynu oru,taip dingsta kartumas ir pasaliniai kvapai.Perpilant ,as visa laika midu nusiurbiu i didelius bliudus ,palaikau pora valandu ir tik tada supilu atgal i bambalius tolimesnian rauginimui
Na, jei jau nugaruos (be kabučių) į orą, tai pirmiausią išgaruos laipsniukai. Ir liks medaus gėrimas :).
„Nugaruoja“ pirmiausia nuosėdos, o ir skonį bei rūgimo eigą įvertint reikia :). Ir dar su komisija.
https://www.facebook.com/rudziumedus
Vartotojo avataras
zilvasss
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai: daugiaaukščiai, 8 ir 10 rėmų
Bičių šeimų skaičius: 100
Bitininkavimo stažas: 25
Bičių rasė: bakfastas
Miestas: Šakių raj.
Pranešimai: 4992
Užsiregistravo: 2009 Sau 25 , 16:06

Re: Midaus gamyba

2018 Sau 05 , 22:26

Jeigu rūgimas teisingas, tai jokių " pravėdinimų" nereikia, nes pašaliniu kvapų nebūna.Pravėdinimas, tai dar vienas mitas, kuomet gaminant vyną ( midų) nuo pirmų žingsnių daromos klaidos, kuris vėliau bandoma taisyti.dażniausiai nesèkmingai.
tinginiai progreso variklis

Grįžti į

REKLAMOS PLOTAS