Deja, iš šio žiedo ir nebyrės...greitabite rašė:Čia ir yra lazdyno žiedas. Tiesiog žiedadulkės dar nebyra. Alksniai rodos jau barsto. Šiandien klevų sulos prbėgo du litrai. Pavasaris įsibėgėja.
Žiema 2015-/2016
- plikas
- Patyręs narys
- Bičių šeimų skaičius:0
- Bitininkavimo stažas:0
Standartinė Re: Žiema 2015-/2016
plikas ir žilas - abu nežino...kurį renkatės?
- bitutepilkoji
- Patyręs narys
- Aviliai:varšaviniai ir 3 dad prie Kaukinės miško
- Bičių šeimų skaičius:15
- Bitininkavimo stažas:12
- Bičių rasė:mišrios vietinės
- evaldasdeveikis
- Patyręs narys
- Aviliai:dadanai ir 10 r. daugiaaukščiai
- Bičių šeimų skaičius:Iki 30
- Bitininkavimo stažas:8
- Bičių rasė:Kaukazas, karnika
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Bitės ankščiausia spiečia varšaviniuose aviliuose☺bitutepilkoji rašė:bitutės geriausiai žiemoja varšaviniuose aviliuose...
Seni pavydi jauniems energijos, sveikatos, jaunystės, o jauni seniems išminties...
- bitutepilkoji
- Patyręs narys
- Aviliai:varšaviniai ir 3 dad prie Kaukinės miško
- Bičių šeimų skaičius:15
- Bitininkavimo stažas:12
- Bičių rasė:mišrios vietinės
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
nes anksčiausiai sustiprėja... ...evaldasdeveikis rašė:Bitės ankščiausia spiečia varšaviniuose aviliuose☺bitutepilkoji rašė:bitutės geriausiai žiemoja varšaviniuose aviliuose...
- arturito
- Bičių šeimų skaičius:19
- Bitininkavimo stažas:1
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
as maniau, kad jau beveik niekas nebelaiko varsaviniuose, turiu ir as desimt, ir is tikruju, jei ne galimybe apriboti peru dejima po visa avili,(aisku manau ir tai imanoma tik dar pats nepadariau sito) man net labiau patiktu nei dadaniniai, nes tikrai seimos jose, dazniausiai buna stipresnes net negu dadanuose.
- viktoras1215
- Patyręs narys
- Aviliai:varšuviniai plus keli dadanai
- Bičių šeimų skaičius:10
- Bitininkavimo stažas:5
- Bičių rasė:mišrūnės
Standartinė
Tik pastebejau tendencija, kad lyginant su dadanu, medaus iseiga zenkliai mazesne ir su varsuviniais dirbt sunkiau..... Nezinau, gal as klystu, bet per 3 sezonus susidariau tokia nuomone.....
Re: Žiema 2015-/2016
Pas mane puse varsuviniu, tenka pripazint, kad stipreja greiciau bet ir spiecia daugiau, ypatingai, jei ilgesni laika( virs 2 sav) palieki be prieziurosarturito rašė:as maniau, kad jau beveik niekas nebelaiko varsaviniuose, turiu ir as desimt, ir is tikruju, jei ne galimybe apriboti peru dejima po visa avili,(aisku manau ir tai imanoma tik dar pats nepadariau sito) man net labiau patiktu nei dadaniniai, nes tikrai seimos jose, dazniausiai buna stipresnes net negu dadanuose.
Tik pastebejau tendencija, kad lyginant su dadanu, medaus iseiga zenkliai mazesne ir su varsuviniais dirbt sunkiau..... Nezinau, gal as klystu, bet per 3 sezonus susidariau tokia nuomone.....
- greitabite
- Patyręs narys
- Aviliai:Warrė tipo hibridas (med. daugiaaukštis)
- Bičių šeimų skaičius:20
- Bitininkavimo stažas:32
- Bičių rasė:Bakfasto,Karnikos F1
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Warrė avilio rėmo ilgis toks pats kaip naujojo varšavinio. žiemoja puikiai, o speitimasis priklauso nuo rasės ir nuo bitininko žinių bei netingėjimo.bitutepilkoji rašė:bitutės geriausiai žiemoja varšaviniuose aviliuose...
Kuria išmintim vadovautis? "tinginiai dirba dukart" ar "tinginiai progreso variklis"? Matyt, tingėti verta tik tada, kai to reikia progresui.
- Audrunas
- BIČIULIS
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Žodis "fermentacija" yra tarptautinis,reiškia organinių junginių rūgimą,puvimą,veikiant mikroorganizmams.Docentai ir profesoriai privalo vartoti tokius terminus,jų išsilavinimas neleidžia kitaip.Tam jie ir makslynykai..
- zalias7
- Patyręs narys
- Aviliai:Mediniai
- Bičių šeimų skaičius:1-10
- Bitininkavimo stažas:1
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Tingiu ieskot, bet fermentaciaj matyt nuo fermento kilus. Fermentas tikrai ne mikroorganizmas , ir fermentiniai suriai nesupuve . Kas liecia medu tai koriuose jis tikrai fermentuojasi nes bites prideda kruva fermentu.
- greitabite
- Patyręs narys
- Aviliai:Warrė tipo hibridas (med. daugiaaukštis)
- Bičių šeimų skaičius:20
- Bitininkavimo stažas:32
- Bičių rasė:Bakfasto,Karnikos F1
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Kurgi ne. mokslininkai turi kalbėti žmonėms suprantama kalba. Be to gaunasi dviprasmybė. Bitės juk nektarą paveikia savo fermentais; fermentuoja. Vadinasi fermentacija yra gerai. O kai žiemą medus prarūgsta koryje, fermentuojasi, jau blogai. Tik nevykę mokslininkai renkasi žmonėms nesuprantamus žodžius, kad atrodytų protingesni. Bitininko žinyną rašė daug mokslininkų 1980metais, bet rašė apie rūgimą, o ne fermentaciją.Audrunas rašė:Žodis "fermentacija" yra tarptautinis,reiškia organinių junginių rūgimą,puvimą,veikiant mikroorganizmams.Docentai ir profesoriai privalo vartoti tokius terminus,jų išsilavinimas neleidžia kitaip.Tam jie ir makslynykai..
Kuria išmintim vadovautis? "tinginiai dirba dukart" ar "tinginiai progreso variklis"? Matyt, tingėti verta tik tada, kai to reikia progresui.
- cezis
- Patyręs narys
- Aviliai:Daugiaaukščiai 10R
- Bičių šeimų skaičius:>6
- Bitininkavimo stažas:1
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Ar ne paprasčiau nueiti į Terminų banką http://terminai.vlkk.lt/pls/tb/tb.search ir pažiūrėti kokiomis reikšmėmis gali būti vartojamas žodis fermentacija?
Tiems kas tingi pasižiūrėti:
1.apibrėžtis Organinių junginių skaidymasis rūgstant ir pūvant dėl mikroorganizmų ir aukštesniųjų organizmų audinių fermentų poveikio.
2.žiūrėk – rūgimas
3.apibrėžtis Organinių junginių skaidymasis, kurį sukelia mikroorganizmų ir aukštesniųjų organizmų audinių fermentai. Mikroorganizmų sukeliama fermentacija vadinama rūgimu, puvimu, audinių fermentų – autolize. Vyksta aerobinėmis ir anaerobinėmis sąlygomis. Sukėlę mikroorganizmai vartoja jos metu susidariusią energiją ir kai kuriuos tarpinius produktus. Fermentacija yra alkoholių, organinių rūgščių, antibiotikų ir kai kurių kitų produktų gamybos procesas.
Tiems kas tingi pasižiūrėti:
1.apibrėžtis Organinių junginių skaidymasis rūgstant ir pūvant dėl mikroorganizmų ir aukštesniųjų organizmų audinių fermentų poveikio.
2.žiūrėk – rūgimas
3.apibrėžtis Organinių junginių skaidymasis, kurį sukelia mikroorganizmų ir aukštesniųjų organizmų audinių fermentai. Mikroorganizmų sukeliama fermentacija vadinama rūgimu, puvimu, audinių fermentų – autolize. Vyksta aerobinėmis ir anaerobinėmis sąlygomis. Sukėlę mikroorganizmai vartoja jos metu susidariusią energiją ir kai kuriuos tarpinius produktus. Fermentacija yra alkoholių, organinių rūgščių, antibiotikų ir kai kurių kitų produktų gamybos procesas.
- Stebetojas
- Patyręs narys
- Aviliai:Dadano, 1 varšuvinis
- Bičių šeimų skaičius:7+1
- Bitininkavimo stažas:0
- Bičių rasė:Kokios atskrido
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Sakyčiau, nelabai tikęs termino fermentacija naudojimas (pagal žodyną). Natūraliai norisi suprasti kad fermentacija tai fermentuojamos masės veikimas fermentais, ko pasekoje ji pasikeičia. Tuo tarpu rūgimas būtų jau mikroorganizmų vykdomas procesas, o surūgęs produktas - užterštas tų mikroorganizmų gyvybinės veiklos atliekomis. Bet yra kaip yra ir tenka su tuo susitaikyti.
- greitabite
- Patyręs narys
- Aviliai:Warrė tipo hibridas (med. daugiaaukštis)
- Bičių šeimų skaičius:20
- Bitininkavimo stažas:32
- Bičių rasė:Bakfasto,Karnikos F1
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Cezi, kam sakyti "fermentacija", kai gali pasakyti "rūgimas". Niekas neginčija, kad fermentacijos sąvoka apima rūgimo sąvoką.
Kuria išmintim vadovautis? "tinginiai dirba dukart" ar "tinginiai progreso variklis"? Matyt, tingėti verta tik tada, kai to reikia progresui.
- cezis
- Patyręs narys
- Aviliai:Daugiaaukščiai 10R
- Bičių šeimų skaičius:>6
- Bitininkavimo stažas:1
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Juk apibrėžtyse aiškiai matoma, kad ne kiekviena fermentacija yra rūgimas. O dėl terminų vartojimo, tai tam jie ir sugalvoti, kad susišnekėtų specialistai. Jei pradėtum profesionaliam lygyje kalbėt buitine kalba atsirastų daugybė neaiškumų. Net ir forume pabandyk pasakyti, kad medus "susicukravo"... O jei turguje bobutei pasakysi, kad susikristalizavo, tai reakcija bus lygiai tokia pati kaip tavoji į fermentaciją. Viskas kalboje yra reikalinga, tik problema tada, kai lektoriaus viltys dėl auditorijos būna pervertintos, arba jei auditorija pervertina savo lygį ir pasiima skaityti ne tai ką turėtų.greitabite rašė:Cezi, kam sakyti "fermentacija", kai gali pasakyti "rūgimas". Niekas neginčija, kad fermentacijos sąvoka apima rūgimo sąvoką.
- BitinelisStasys
- BIČIULIS
- Bičių šeimų skaičius:0
- Bitininkavimo stažas:0
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Kol dar žiema nusprendžiau pasigaminti midaus. Klausimas kokį kiekį reikia gaminti misos, kad galėčiau fermentacijos metu ragauti kiekvieną dieną bent po 100 ml, po fermenatcijos bent po 50 ml į dieną ir kad užtektų bent 2 metams.
- jaunasjonas
- Patyręs narys
- Aviliai:Dadano
- Bičių šeimų skaičius:iki 100 :)
- Bitininkavimo stažas:0
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Mano kukliais paskaičiavimais, jei pirminei kartu su antrine fermentacijai duosime tris mėnesius, o brendimui likusį laiką iki antrų metų pabaigos, tai manau užraugus 50 ltr, turėtų pakakt (čia jau su nupylimu nuo mielių ir žinoma, laikantis dienos dozės)BitinelisStasys rašė:Kol dar žiema nusprendžiau pasigaminti midaus. Klausimas kokį kiekį reikia gaminti misos, kad galėčiau fermentacijos metu ragauti kiekvieną dieną bent po 100 ml, po fermenatcijos bent po 50 ml į dieną ir kad užtektų bent 2 metams.
- vigintas
- Patyręs narys
- Aviliai:dadano
- Bičių šeimų skaičius:10
- Bitininkavimo stažas:20
- Bičių rasė:karnika bakfasas pit
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Mažiausiai bačką,jei kepenys ir žmona pavilksBitinelisStasys rašė:Kol dar žiema nusprendžiau pasigaminti midaus. Klausimas kokį kiekį reikia gaminti misos, kad galėčiau fermentacijos metu ragauti kiekvieną dieną bent po 100 ml, po fermenatcijos bent po 50 ml į dieną ir kad užtektų bent 2 metams.
- BitinelisStasys
- BIČIULIS
- Bičių šeimų skaičius:0
- Bitininkavimo stažas:0
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Manau reiks dar keleta virimų darytijaunasjonas rašė:Mano kukliais paskaičiavimais, jei pirminei kartu su antrine fermentacijai duosime tris mėnesius, o brendimui likusį laiką iki antrų metų pabaigos, tai manau užraugus 50 ltr, turėtų pakakt (čia jau su nupylimu nuo mielių ir žinoma, laikantis dienos dozės)BitinelisStasys rašė:Kol dar žiema nusprendžiau pasigaminti midaus. Klausimas kokį kiekį reikia gaminti misos, kad galėčiau fermentacijos metu ragauti kiekvieną dieną bent po 100 ml, po fermenatcijos bent po 50 ml į dieną ir kad užtektų bent 2 metams.
- Regimantas777
- Patyręs narys
- Aviliai:Bedugniai 10R
- Bitininkavimo stažas:8
- Bičių rasė:Karnika
- greitabite
- Patyręs narys
- Aviliai:Warrė tipo hibridas (med. daugiaaukštis)
- Bičių šeimų skaičius:20
- Bitininkavimo stažas:32
- Bičių rasė:Bakfasto,Karnikos F1
Standartinė
Re: Žiema 2015-/2016
Kiekvieną kartą` žiūriu į Taranovo knygutę arba Bitininkystės žinyną, Kažkur forume viskas surašyta.Regimantas777 rašė:Greita bite, ar ta acto dozė yra 3g acto 1kg sauso cukraus?
Kuria išmintim vadovautis? "tinginiai dirba dukart" ar "tinginiai progreso variklis"? Matyt, tingėti verta tik tada, kai to reikia progresui.