PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

R. Bukausko bitininkavimo technologija
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42
Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2018 Sau 14 , 11:42

Pastebėjau, kad kai kas domisi kiek energijos išskiria cukraus sirupas ir kiek medus?

Reikia pasižiūrėk kiek kalorijų turi vienas g. medaus ir kiek cukraus sirupas. Jei ir yra kokie maži skirtumai tai jokios praktinės reikšmės neturi.
Kitas dalykas, reikia palyginti jų sudėtį. Jei cukraus sirupą sudaro tik vanduo ir angliavandeniai, tai meduje rasime ir kitų bičių organizmui reikalingų medžiagų - baltymų, vitaminų, mikroelementų ir t.t.
Kol bitės neaugina perų, tai tinkamiausias yra cukraus sirupas, jau vien dėl to, kad valgydamos sirupą gerokai vėliau pradeda auginti perus. O kai jau pradeda auginti perus, tai geriausias maistas medus, nes mažiau dėvisi bičių, maitinančiu perus, organizmas , ilgiau gyvena pavasari, greičiau stiprėja.
Čia mano tik loginiai pamąstymai, kurie sutampa su daugelių bitininkystės knygų nuomone, o svarbiausia esu atydžiai stebėjęs praktiškai ir viskas sutampa.
Papildoma gero žiemojimo sąlyga, - apie 10 cm. gylio porėminė ertmė ir gera ventiliacija, nes deguonis, aktyviai dalyvaudamas maisto medžiagų apykaitoje, vykstančiame bitės organizme, sukuria irgi nemažai energijos šilumos pavidale, o kaip pašalinis tos apykaitos produktas išsiskiria dar vanduo.
Priminiau senas tiesas, naujokams gal pravers, o grandai, kai kurie, tikriausiai turi ir kiek kitokią patirtį. ;)
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2018 Sau 15 , 11:17

rimantas000 rašė:.
Nepykit ,nors as nesu sios srities profesionalas ,bet siek tiek ziniu gaunu ,man nereikia spelioti ,kas gaunasi skylant gliukozes molekulei .Mano seimoje yra gan geru konsultantu ,parasyciau dar daugiau ,bet cia daugumai zmoniu nuo zagres gali stogai nulekti .Todel nerasau ,bandau isdestyti vienoda visiems suprantama kalba ,nelendu giliau i smulkmenas .Bet deja daug ,kas slypi tose smulkmenose.
Rimantai, pasiskaityk mano straipsnį "Dar kartą apie ventiliacija" parašyta 2011sausio 23 temoje "Avilio evoliucija"
Jei tingėsi skaityti ten visą straipsnį, tai čia duodu trumpą to straipsnio ištraukėlę.

"Geras bitininkas yra tas, kuris į visų tų neigiamų faktorių šalinimą žiūri kompleksiškai, kiekvieną jų šalina pačiu tinkamiausiu laiku, kada tai galima padaryti ne tik su mažiausiomis bitininko darbo sąnaudomis, bet ir mažiausiomis neigiamomis pasekmėmis bičių šeimai.
Geras bitininkas turi turėti ne tik elementariausiu žinių iš fizikos, suprasti termodinamikos dėsnių veikimą, nusimanyti apie avilio gamybai ir apšiltinimui naudojamų medžiagų fizines savybes, bet sugebėti tinkamai įvertinti ir žiemojančių bičių klubo termoginezines savybes, dėka kurių jos sugeba, šaltuoju metų laikotarpiu, išgyventi ir olos plyšyje, ir išpuvusioje medžio drevėje, ir niekuo neapšiltintame avilyje.
Gali būti, kad gerai išsiaiškinę bičių žiemos klubo termoginezinio veikimo mechanizmą ir tinkamai įvertinę jo savybes, galėsime atsisakyti daugelio „gudrių“ ventiliacijos įruošimo būdų ir sintetinių apšiltinamųjų medžiagų

Padedant Prancūzų mokslininkams, pabandome bent paviršutiniškai pažvelgti į biochemines reakcijas vykstančias bitės organizme, kurių pagalba bitės susiglaudusios į žiemos kamuolį, gali sėkmingai, be jokios bitininko pagalbos, peržiemoti gana šaltą žiemą.
Pagrindinės šilumos energijos šaltinis pas bites yra angliavandeniai. Bitės organizme vykstant biocheminiam procesui kiekviena gliukozės molekulė skaidosi atpalaiduodama 6 molekulės anglies dvideginio ir šiame procese sunaudodama 6 molekules vandens .
Tolesniame molekulių skaidymosi ir vėl jungimosi procese aktyviai dalyvauja deguonis, kuris į bitės organizmą patenka per kvėpavimo organus. Deguonies molekulei praeinant pro bitės organizme esančias mitohandrijas vyksta deguonies atomų skaidymasis, kurio procese deguonies molekules sudarantis atomai keičiasi elektronais su skaidymosi procese gautų gliukozės atomų elektronais ir šio proceso metu išsiskiria ne tik šiluminė energija, anglies dioksidas, bet ir 12 molekulių vandens.
Dalis tos gautos šiluminės energijos yra sunaudojama raumenų judėjimui, dalis kūno temperatūros palaikymui, kita dalis, kartu su vandens garais ir anglies dioksidu garais savaime pasišalina iš organizmo arba šiluminių spindulių (infraraudonųjų) pavidale išspinduliuojama į avilio aplinką."

Čia Tau trumpas Prancūzų mokslininkų atsakymas į Tavo paabejojimą dėl deguonies energetinės reikšmės bitės organizme, o kartu ir visos bičių šeimoa šilumos gamyboje. :beer:

Kaip matai ir be Tavo šeimos narių yra dar nusimanančių biocehiminiuose procese, kurie vyksta gyvuose organizmuose. O jei apie tuos procesus dar kas sugeba paprastai ir suprantamai parašyti, tai nesunkiai supranta ir "žmonės nuo žagrės" :chuckle
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2018 Sau 15 , 19:19

Rimai, kai perėmiau kolūkio bityną ir aktyviai pradėjau bitininkauti, man trūko daug elementarių žinių. Važinėjau pas profus , klausinėjau kas, kur, kodėl ir gaudamas gana prieštaringas žinias pradėjau ekspermentuoti pats. Tada pas mėgėjus dauguma buvo dar vietinės bitės ir erkių dar nebuvo.
Ypač aktualus buvo klausymai dėl maisto ( medus, cukrus)ir nemažų žiemojimo skirtumuų tarp vietinių ir jau kolūkių bitynuose vos neprivalomų tapusiu kaukazo veislės bičių.
Mano, kaip pradedančio bitininko nuostatos ,dėl tinkamiausio maisto žiemai, sutapo su dabartinėmis tavosiomis. Tik po daugmetinių ekspermentų," prakalbines bites", gavau atsąkymus, kurie mano pirmines nuostatas gerokai pakoregavo. Todėl dabar teiginiams, kad poliflorinis medus yra pats geriausias žiemojimo maistas bitėms, tuo labiau nevietinėms bitėms ir dar Lietuvos klimato sąlygomis- pritarti negaliu.
Sėkmės Tau bitininkaujant pagal savą supratimą. :beer:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2018 Sau 16 , 11:00

Ačiū už atvirą komentarą. Pasidarė daug aiškiau apie paties, kaip bitinko gebėjimus ir supratimą apie šį reikalą.
Nesiruošiu kritikuoti. Sėkmės bitininkaujant :beer:
Psilas
Patyręs narys
Aviliai:daugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:2
Bitininkavimo stažas:2
Pranešimai:1209
Užsiregistravo:2010 Kov 18 , 22:17

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2018 Kov 23 , 20:18

[quote="rimantas000"]stai nauji kailiniai T-18 aviliui ,podmoro zymiai sumazejo ,manau del papildomu "kailiniu"

rimantai000 gal atkreipsite demesi i biciuliu patirti: "ruselis" Xomicius pastebejo, kad bites is zimovniko vystosi is pavasario leciau (na "mes" labai skeptiskai ziurime i ruseliu patirtis).

O Brolis Adomas keleta kartu atliko bandyma su aviliu apsiltinimu ir gauvo ta pati rezultata, kad bites perziemodavo labai graziai, bet vystymasis budavo suletejes (pastebimai).

Kazkada bandziau musiskiu, tu, kurie perejo nuo medzio prie polistirolo, apie tai paklausti, bet jie nutylejo.
Vartotojo avataras
kice
Patyręs narys
Aviliai:dadanai, daugiaukščiai 10-rėmiai
Bičių šeimų skaičius:30
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:Carnica, buckfast
Pranešimai:3591
Užsiregistravo:2008 Geg 05 , 12:15

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2018 Kov 23 , 20:57

Dar pastebejimas - pamirsk ant kokios seimos pagalves uzdeti per ziema, tai sprogsta seima pavasari, kai jau silumos gauna. Na, jei maisto nepritruksta saltai ziemojant..
Katėms žiurkių nuomonė nerūpi..
Vartotojo avataras
rimantas000
Patyręs narys
Aviliai:WBC aviliai+ dreve+ seni kelmai
Bičių šeimų skaičius:35
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:bakfastas+lietuviska
Pranešimai:2196
Užsiregistravo:2011 Geg 06 , 22:26

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2018 Kov 25 , 12:20

Virzis rašė:Rimantai000, o kuo žiemai dengiate lizdo viršų. Ar yra aktyvi ventiliacija?
jos pacios darosi ventiliacija ,virsu dedu labai silta 6 cm finfoamo sluoksni ,(tam naudoju penetuve -joje apsiltinimas ),penetuve su org stiklu ,todel lengvai matau biciu bukle ,neardes biciu lizdo ,penetuveje isgrezta yra skyluciu ,3 mm ,tai jos tas skylutes arba uzklijuoja arba pragrauzia uzkijavima ,dideles seimos pastebejau pragrauzia ,ka buvo uzklijavusios ,vidutines praktiskai viska uzklijuoja .Pati avilio konstrukcija leidzia bitems reguliuotis ventiliacija ,lizdu ziemai nesuspaudziu ,palieku vasaros -rudens medu .CO2 leisdamasis nuo biciu patraukia sviezio oro is apacios ,kartais krastiniai koriai buna baltu pelesiu apnesti ,bet jau siuo metu tuos pelesius bites yra issivaliusios ,ta matau pro korpusu langus .Sistema ,kuria atidirbau ,tikrai yra efektyvi ,laiko neuzima daug ir bites tausojanti ,bet ji skirta daugiau ne verslui ,bet ekologijai ,isskirtiniam medui surinkti.
Gal kitais metais reikes gryzti prie Trano patarimo ,tai yra net didelems seimoms palikti tik du korpusus ( 11 dadano remu) ir ideti ventiliacini neauksta korpuseli ,nes kovo pradzioje ,jau stiprios seimos aktyviai seimininkavo visuose trijuose korpusuose, todel duoneles negalejau isimti ,be to duonele ,krastiniuose koriuose ( apatiniame treciame korpuse ),buna vietomis papelijusi).Problemele yra tokia ,kad palikus 2korp + ventiliacini korpusa ,bites daznai net rugsejo menesi prilipdo koriu liezuviu.
ar ne keistai atrodo bitininkai be biciu ,dalijantys patarimus i kaire ir desine ...
nors tai tik primena elementaria demagogija ..
gaila ,kad sio forumo moderatoriams demagogija ir nesamones yra labai arti dusios...
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Sau 03 , 23:19

Ačiū už tokią pagarbą, po kuruos ištrinamas pranešimas. Tiesa kitu savo pranešimu viską atkartojai....tai kam iš vis reikėjo tada trint, .... Ar čia tas "principas" ir buvo, apie kurį rašei. :chuckle
Mano argumentai paremti asmeniniu stebėjimu ir loginiu-kritiniu mąstymu, neišeinant iš gamtos vystymosi logikos, o tamstos - mokslininkų citatomis....kas atrodo gana moksliškai ir lengvatikiams labai įtikinamai, bet tik ne žemaičių Tranui...
Kokia mano nuomonė apie mokslininkus, jei drįstu prieštarauti pačiam Nobelio premijos lauretui Frišui, tikriausiai daug ką pasako....ne tik apie žemaitišką užsispyrimą, bet ir drąsą prieštarauti " visų" pripažintiems autoritetams ... :chuckle
Ar pats praktiškai esi stebėjęs motinos sugryžtančios iš poravimosi su dar besilaikančiais trano lytes organais? Kaip manai, kelių tranų organus ji parsineša? Šitokį vaizdą esu stebėjęs gal dešimt kartų ir net pagavęs motina bandęs padėti jai išsivaduoti iš trano palikimo.
Po tokių stebėjimų aš manau, kad motina per vieną skrydį reliai susiporuoja tik su1-2 tranais. Tų skrydžių, jei orai geri ( kelios dienos palankios tam) būna apie 3, o jei po pirmo skrydžio stoja nepalankus orai, tai pakanka ir vieno, bet tada motina žymiai greičiau nustoja dėjusi apvaisintus kiaušimėlius- sutranėja.
Susitikti..... taip, gali ir su 10 ir su 50, bet reliai apvaisinimą per vieną skrydį atlikti spėja tik 1-2. Kitiems paprasčiausiai nelieka nei vietos nei laiko :chuckle . Kad motina praktiškai apsivaisina tik su 1-3 tranais rodo ir tos pačios motinos bičių išvaizdos pasikeitimai, ką ir įtakoja skirtingų tranų genai, bet šis argumentas silpnas, nes motina gali apsivaisinti su keliais tokios pat kilmės tranais ir bitės išsiris visą laiką vienuodos. Štai šiuo klausimu tokie būtų mano argumentai. Taaaip... trūksta mokslininkų citatų, bet vaišinu tuo ką pats turiu.... :lol:

Kitas pastebėjimas. Kad neišsiplėsti su stebėjimų aprašymų, pareinu tiesiai prie išvadu, kokias pats sau pasidariau:
Temperatūros nukrypimai lizde į minusinę pusę 1-2 laipsniais nuo optimalios įtakoja vėlesnį perų išsivystymą 20-30 valandų. Tas atsitinka dėl bitininko klaidų, nelaiku ir netinkamai plečiant lizdus, drąstiškai perskiriant perų lizdą, kai pačios bitės yra bejėgės ištaisyti bitininkų padarytas klaidas, bet užtai gerai tada vystosi perų ligos.
Nukrypimus į teigiamą pusę bitės sugeba gerai reguliuoti, jei rėmų petukai apie 37mm. + -- 2mm. o ir patys nukrypimai tiek perų tiek erkių vystymasi įtakoja tik apie 5-10 valandu. Genetika ir metamorfozės turi gamtos užprogramuotą vystymosi laiką.
Siauresni rėmai kaip 37mm. tik apsunkina bičių galimybęs palaikyti reikiamą temperatūrą lizde tiek vasarą, tiek žiemą, o erkių vystymuisi JOKIOS įtakos nedaro. Žiemos laike lizde, o vasara, magazine tarpai tarp rėmų pageidaujami 5-6mm didesni, kas padeda bitėms palaikyti reikiamą termoreguliaciją ar pagreitina nektaro išgarinimą.
Štai mano argumentai, o tiksliau tik subjektyvi asmeninė nuomonė susidariusi beveik per 50 metų dirbant su bitėmis.

Perkėliau čia iš temos "Kokias bites veisime" , kad vasarinis savo " pagarbos" nepradėtu rodyt. :shame:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Sau 09 , 12:12

:bee
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 23 , 11:36

:bee
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 23 , 12:33

:bee
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 23 , 13:37

Su balandžio pirma.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 23 , 16:42

Mokslininkams tai kas, jei yra užsakymas ir finansavimas tai jie ir "tiria", na o jei gerai ir ilgesnį laiką moka, tai ir tą "vietine" bitę sukurs, bet nutrukus finansavimui baigsis ir tos popierinės vietinės egzistavimas. :chuckle
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 23 , 16:59

Su balandžio pirma.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 23 , 17:41

Su balandžio pima.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 23 , 18:01

Su balandžio pirma.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 24 , 09:36

Su balandžio pirma.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 24 , 11:17

:bee
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 24 , 14:38

:bee :bee :bee
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2020 Kov 25 , 10:38

:bee

Grįžti į