Re: LIZDO PLĖTIMAS

R. Bukausko bitininkavimo technologija
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42
Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Sau 11 , 20:49

Lizdo plėtimas.
Mano bitės žiemoja dviejuose aukštuose, kurie yra uždėti ant ventiliacinio aukšto.
Lizdo plėtimus atlieku pagal fenologinį kalendorių.
Pirmą lizdo plėtimą atlieku pražydus blindėms, aukštą su pasiūtais koriais pakišdamas po žiemos lizdo apačia.
Antrą plėtimą atlieku pradėjus žydėti kiaulpienėms. Vėl nukėlęs žiemos aukštus pasižiūriu, ar aukšte, kuris buvo padėtas per pirmą plėtimą, yra perų ar ne. Jei yra, tuščią aukštą su nepasiūtais koriais pakišu po juo, užkeliu nukeltus du aukštus ir dar uždedu medui pilti skirtą aukštą. Jei nėra apatiniame aukšte perų, aukštą su neapsiūtais koriais dedu ne į apačią, bet ant apatinio aukšto viršaus ir vėl užkeliu nuimtus du aukštus, bet aukšto medui pilti (meduvės) nededu. Šiuo plėtimu tais metais lizdo plėtimą ir baigiu. Nužydėjus kiaulpienėms suku pavasarinį medų.
Kaip matote, šitaip plėsdamas lizdą, aukštų su perais neišskaidau, lizdas lieka vientisas ir tvarkingas. Įdėjus su nepasiūtais koriais aukštą tarp aukštų su perais, bitės gerai siuva korius ir tai daro greitai, bet reikia manyti, kad ne iš didelio džiaugsmo. Kad atstatyti optimalias perams vystytis sąlygas, kurios buvo pažeistos dėl ne laiku ir ne į tinkamą vietą įdėto aukšto, bitės yra priverstos skubos tvarka atlikti gelbėjimosi darbus ir kuo greičiau atstatyti lizdo vientisumą. Bitės yra įpratusios taip gelbėtis nuo pražūties jau nuo senų laikų. Tik pirmiau po meškos apsilankymo, dabar po tuščio aukšto įterpimo į lizdo vidurį. Meškų "bitininkavimo" laikais, kada neretai po tokio bitininkavimo žūdavo motina, bitės išsiugdė ir dar vieną sugebėjimą, pasisiūti gelbėjimosi motininius lopšelius ir išsiauginti laikiną gelbėjimosi motiną, kurią vėliau, tai padėjus keletą šimtų vaisingų kiaušinėlių, užsidėdavo naują motiną ir „tyliuoju“ būdu pasikeisdavo į kokybišką. Tą sugebėjimą jos panaudoja ir dabar bitininkui padavus nekokybišką jauną motiną ar šiaip dėl įvairių priežasčių netekusios motinos.
Manau, kad Lietuvos gamtinėmis sąlygomis kovoti su spietimu, tarp dviejų lizdo aukštų įkišant trečią ir dar su nepasiūtais koriais, yra labai rizikingas veiksmas ir pateisinamas gali būti tik šiltuoju metų laiku, bet tada yra neblogas medunešis, dėl ko ir taip bitės nespiečia, tai to daryti nereikėtų niekada.
Trečią kartą einu prie bičių su tikslu uždėti aukštus tik su "storais" koriais, skirtais medui pilti pražydus baltiesiems dobilams. Pradžioje uždedu vieną meduvę ir matydamas, kad medunešis neblogas, ir orų prognozės palankios, ir dirvos drėgmė normali, netrukus , pradėjus žydėti avietėms, uždedu dar po vieną. Prieš liepų žydėjimą, jei yra vienas ar abu aukštai prinešti medaus ir apie 2/3 korių užakiuoti, medų išsuku, o meduves su tuščiais koriais grąžinu atgal ir palieku bites ramybėje iki rugpjūčio antros pusės. Tada pamažu nuimdamas pradžioje po vieną aukštą, paskui baigęs sukti pirmus aukštus, pradedu nuiminėti antrus, po to trečius ir apie rugsėjo vidurį, baigus išsiristi perams, pradedu atiminėti ketvirtus aukštus.
Šitoks palaipsnis medaus nuėmimo būdas kitiems bitininkams gali būti nepriimtinas, bet man patogiausiai yra šitoks, nes iš žemesnių aukštų spėja išeiti perai. Neskubėdamas sukimo metu galiu filtruoti ir išfasuoti medų .
Blogesniais metais, kada nėra gausus medunešis ir išėjus perams tuojau neužpilami koriai medumi, motina turi galimybę grįžti į žiemojimo aukštus ir pakartotinai uždėti perų. To neatsitinka aukštuose, skirtuose tik medui pilti, nes jie yra 40-45mm storio ir motina tokiuose koriuose nedirba.
Kad ir gerais metais, nuimant paskutinius aukštus su medumi, neretai pasitaiko 1-3 koriai dar su perais.Tuo atveju, juos perkeliu į žiemojimui skirtą aukštą, prieš tai iš to aukšto išimdamas kraštinius korius, kurie paprastai būna su medumi ir į jų vietą įstatydamas korius su perais. Žiemojimui skirtuose aukštuose savos tvarkos neįvedinėju, lizdo žiemai, pagal savo supratimą, nesurinkinėju. Manau, kad bitės pačios geriau žino, kaip viskas turi būti.
Čia aprašiau dažniausiai pasitaikantį atvejį, esant natūraliai lietuviškai gamtinei aplinkai. Būna ir kitokių variantų, kurie priklauso nuo gamtoje išskiriamo nektaro kiekio. Yra buvę metų, kai po pavasarinio medunešio teko nuimti net po du aukštus su medumi, buvo, kad ir vieno nereikėjo imti ir palikti laukti pagrindinio medunešio. Buvo, kad pagrindinio medunešio metu pilnai pakako ir vieno medui skirto aukšto, o medų sukti galėjo tik iš dviejų aukštų, nes iš apačios trečiam aukšte buvo pilna perų. Kaip esu minėjęs, viskas priklauso nuo metų ir apylinkėje žydinčių nektaringų augalų kiekio. Yra pasitaikę metų, kad kaimynas ūkininkas iš rudens užsėjo apie 20ha žieminių rapsų, tai atitinkamai reikėjo koreguoti ir lizdų plėtimą, ir gerokai paankstinti pavasarinį bičių maitinimą kandi pasta ir dar su žiedadulkėmis. Jei bičių skraidymo apylinkėse koks ūkininkas augina vasarinius rapsus, irgi, matomai, yra reikalingos atitinkamos maitinimo ir lizdų plėtimo korekcijos. Mano praktikoje vasarinio rapsų medunešio neteko išbandyti ir tuo klausimu neturiu jokios patirties. Dėl pasitaikančių grikių pasėlių plotų kažkokių radikalių pakeitimų nereikia, nes grikių medunešiai retai būna gausūs ir tik vidutiniškai tepapildo pagrindinį medunešį. Grikiai geri tuo, kad ilgai žydi - net iki rugsėjo vidurio, tuo sudarydami gerą vėlyvą palaikomąjį medunešį, dėl ko bičių šeimos gerai pasiruošia žiemai.
Jei pastebėjote, lizdų į viršų neplečiu ir aukštų vietomis nemainau. Virš perų lizdo dedu aukštus tik su "storais" koriais skirtais medui pilti jau prasidėjus pagrindiniam medunešiui ir skiriamosiomis tvorelėmis jų neatskiriu nuo pagrindinio lizdo. Pagrindinis principas, kurio laikausi ir kurio laikosi pačios bitės, natūraliai gyvendamos gamtoje yra perų lizdo judėjimas avilyje priklausomai nuo gamtoje esamo medunešio. Yra gamtoje nektaro, siuva korius į apačią, o viršuje išėjus perams, likusius laisvus korius užpila medumi. Ir dar pastebėjau, jei apčioje yra pakankamai vėsu, o taip būna prie pat ventiliacinio aukšto esančiame aukšte su nepasiūtais koriais, bitės traninių korių nesiuva, o normalius bitinius.
Kad dar labiau sumažinti darbu apimtį, esu bandęs per pirmąjį lizdo plėtimą pakišti iš karto du aukštus. Kai kurioms šeimoms, ypatingai stiprioms, kurios matosi, kad vos telpa į du aukštus,taip darau ir dabar. Šis plėtimo būdas silpnesnėms šeimoms nepasiteisina todėl, kad apatinis aukštas yra pradedamas siūti tik pagrindinio medunešio metu ir per tą laiką nepasiūta vaško plokštelė gerokai susiteršia, išsikraipo ir vėliau tokie rėmai siuvami nenoriai ir nekokybiškai. Todėl lizdo plėtimą atlieku dažniausiai per du kartus, kaip ir aprašiau.
Šiame forume nesiimu analizuoti, bent kol kas, kodėl nenaudoju skiriamosios tvorelės ir kokios sąlygos atsiranda bičių šeimos lizde, kai uždedamas didesnis kiekis meduvių ir kartais, kas dažnai būna Lietuvoje, užeina ilgalaikiai lietūs ir atšalimai, palieku pamąstyti patiems forumo dalyviams.
Žiamai trūkstamą maistą, tik įnvertą, apie 10-12 litrų supeniu tuojau po ketvirto aukšto nuėmimo.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Sau 16 , 22:22, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Sau 31 , 19:04

Bandau paaiškinti pagal savą supratimą, kodėl motina neina į meduve:
Pirma - motina labai nenoriai palieka perų centrą. Jeigu tik yra šalia perų laisvos vietos visada dirba ten. Pagal mano lizdo plėtimo technologiją, tokia laisva vieta visada yra apačioje. Kadangi niekada nesuardau perų lizdo, o laisva vieta perams dėti yra visada šalia, tai jai niekada nereikia klajoti po avilį ieškant laisvos vietos perams dieti.
Antra- motina neina perų dieti per medaus aukštą, nelipa per medų. Motinos biologinis instinktas jai "SAKO", jei jau prasidėjo medus, tai tenai vietos perams dėti nėra prasmės ieškoti, nes medus visada pilamas tik viršuje. Į virušitinį aukštą eina tik pavasarį, kai bitininkai sumaino aukštus ir visa šiluma nueina į viršutinį aukštą.
Trečia - aš meduves dedu tik per patį medunešį pavasarį, o vasara dar ir šiltuoju metų laiku. Motina, jei pastebėjai, visada perus deda zonoje, kur daugiau šviėžio oro ir nėra taip "dušna" - prieš laką.
Visi tie tys momentai paėmus kartu yra labai veiksmingi ir grotelių man nereikia.
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Sau 31 , 21:04

Lizdui palieku 4 korpuselius.Virs ju dedu groteles.Vasara kartais avilys "uzauga" iki 8 aukstu.Kai dedu meduves visada stengiuosi jas pakist po 5 aukstu arba kitaip sakant, dedu auksta su tusciais remeliais virs groteliu.Jei matau, kad lizde (po grotelem) yra uzdengto medaus remeliu, ji isimu ir dedu i virsutini auksta.Be to, kovojant su spietimine nuotaika, uzdengtus perus perkeliu i medaus skyriu ir i ju vieta pridedu remeliu su vasko plokstelem.Taip ir vargstu... . Jos pila medu i apacia, o as vis traukiu ji is ten i virsu. Reiks keist veisle.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Vas 01 , 23:31

Sveikas, kažkur buvai prapuolęs, Griki? :o
Negaliu sakyti, kad spietimo visiškai išvengiu, bet taip nutinka tik gal kas 8-10 bičių šeimai. Manau, kad taip yra todėl, kad po lizdo apačia yra erdvus ventiliacinis aukštas, kad mano bitėms visada yra priėjimas prie kandi pastos, kad visada turi laisvą plotą po lizdo apačia dėti perams, kad šiltuoju vasaros laiku uždedu du aukštus medui pilti, kas "nuviliuoja" šilumos perteklių į viršų, kad yra ventiliaciniame aukšte dvi landos: apatinė pro kuria į avilį patenka tik vėsus grynas oras ir viršutinę, pro kuria išeina bitės ir perteklinis šiltas, drėgnas oras. Dirbtinai įpatingai neaktyvinų bičių vystymasi iš pavasario, tai darau tik apie kovo 20d. paduodamas kandį pastos, kuri skatina, bet iš proto nevaro. Kartais, kai būna l. geras medunešis, lubose atidarau 25mm. skylę, bet taip darau ne kiekvieną vasarą, tik tada kai oro temperatūra pakyla apie 25 laipsnius ir daugiau. Kiekviena iš šių išvardintų priemonių mažina bičių norą spiesti ir matomai tai ir padeda.
Su aukštų pakišimu po lizdo apačia, kaip pastebėjei "dusinuosui" tik du kartus metuose. Du aukštus pakelti į šoną ir dar iš pavasario, kada lizde mažai medaus, didelio sunkumo nesudaro net man seneliui-traneliui. Antrą kartą tą operacija atlieku išsukęs jau pavasarinį medų , dėl to ir vėl keliu tik du aukštus, o trečią aukštą ,jei reikia, pakeliu atskirai ir viską vėl nelabai "tesidusindamas" sukraunu atgal. Ir viskas.
Visais kitais atvejais, kai suku medų, keliu tik po vieną aukštą iš viršaus ir daugiau pakišinėti nebereikia. :dance:
Jūsų atveju, kaip supratau,tokių palankių vėdinimo ir įdarbinimo salygų bitėms nesudarote. Išskaidydamas lizdą, forsuojate perų auginimą nieko nesurišta su randamu lauke nektaru, neidarbinate bičių, pastoviam nuosekliam vystymuisi, dienomis ir naktimis, kada nėra gamtoje medunešio arba yra blogi orai, dėl to gaunasi periodai, kada iš kart išsirita labai daug jaunų bičių , o veikti tai nėra ko. Tai jos ir lekia spiečiais ieškoti darbo. Perų lizdo skaidymas į tarpą įkišant aukštą su plokštelėmis, sudaro banguota jaunų bičių atsiradimą lizde. Ir jei tuos bangos nesutampą su įsidarbinimu (nektaro gamtoje atradimu) tai jos su vienos ar kitos tokios bangos atsiradimu "užsiveda" spietimui.
Ir dar viena pamoka. Mūsų vietinės bitės niekada neskubėjo vystytis iš pavasario. Naturaliai gamtoje, laikotarpį tarp sodų ir vasaros medunešio pradžios praleisdavo besivystidamos. Mūsų vietinės neretai, jeigu lizde neturi lipčiaus ir viržių medaus, lazdynų ir kitų pirmųjų medingų pavasario augalų žydėjimą "pramiega". Vadinasi mūsų klimato sąlygomis tikrai nereikia dirbtinai labai skatinti bites vystitis iš pavasario, tuo labiau kaitelioti aukštų ar net tai daryri skaidant lizdą. Paskatinti reiktų tik po sodų žydėjimo, o jūs ką darot?. Visa išmintis ir patirtis yra užprogramuota šiuose žodžiuose: jei nori medaus - penėk bites po sodų žydėjimo. Jei nori spiečių - penėk prieš sodų žydėjimą. Jei sugebėsi, iš šių patarimų, galėsi turėti sau visokiariopos naudos.
Pasiilgau Tavęs todėl tur būt tokį ilgą ir atsakymą suraičiau. :lol:
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Vas 02 , 12:54, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
rennyka
Patyręs narys
Aviliai:Dadanas, daugiaaukštis bedugnis 435X145
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:20
Bičių rasė:karnika
Pranešimai:2387
Užsiregistravo:2008 Geg 19 , 11:05

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Vas 02 , 11:22

Pons tranai, imsiu ir nesutiksiu su jusu teiginiais.
Kas tinka siaures Zemaitijos pajurio klimatui, netinka Dzukijos klimatui. Jei as "penesiu savo biteles po pavasarinio medunesio" as turesiu lygiai didele spyga.
Visgi, nera universaliu sprendimu net musu mazos Lietuvos atveju. Pas mane geguze - puse metu medaus. Paskuj buna dvi savaites pustustes, jas isnaudoju ne penedama, o isskaidydama lizda - per geguze ir birzelio pirma savaite pas mane seima pasiuva 6-8 dadaninius remelius. Kadangi yra palaikomasis medunesis ir daug laisvos vietos, nesusidaro dengtu peru "blokai" (po kelis is eiles remus, kurie yra gera "grielka" ir kurie is esmes yra spietimo priezastis). Geguzes pabaigoje-birzelio pradzioje motina uzforsuoja naujai pasiutus remus, o tie naujai pasiuti uzforsuoti remai man uzforsuoja meduves per ilga ir nelabai audringa antraji medunesi (avietes salteksniai ir liepos, pastarosios pas mane prazysta is karto po Jono).
Dabar klausimas, koks rezultatas butu, jei geguzes pradzioje, ispletus iki 10-12 dadaniniu remu, butu uzdeda meduve ir paliktos bites likimo valiai nesti medaus?
Šiandien rytoj bus vakar, tačiau dar vakar šiandien buvo rytoj...
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Vas 02 , 15:14

Ponia RNKa, sutikti ar nesutikti su mano teiginiais yra Jūsų teisė.
Skirtumai, tarp Žemaitijos ir Dzukijos klimato yra tokie menki, kad neverta apie tai nei kalbėti. Daug didesni skirtumai yra dirvožemio - pas jus smėlynai, o pas mus priemuoliai. Dėl tos priežasties yra gerokai skirtinga augmenja, o jau dėl tos pastarosios priežasties - skirtingi ir medunešiai. Ir ta prasme Jus esate teisi, sakydama, kad yra skirtumai.
Aš niekur ir nesakiau, kad yra kažkokie tai universalūs sprendimai, aš kalbu tik apie bendras tendencijas ir principus, kurie tinka visiems bitininkaujantiems Lietuvoje, o kaip kiekvienas iš mūsų sugeba juos pritaikyti savame bityne, priklauso nuo kiekvieno iš mūsų kūribingumo ir sąmoningumo.
Iš Jūsų komentaro supratau, kad Jus tų principų, skaidydama šeimas, irgi laikoties, nes tos dvi "juodos" svaitės yra visoje Lietuvoje. Kad apie puse medingų augalų, Lietuvos klimatinėmis sąlygomis, nužydi iki gegužės vidurio, patvirtino ir mokslo daktaro J. Straigio atlikti darbai. Dėl kas met skirtigų plotų apsėjimo medingais kultūriniais augalais, grikias, rapsais, dobilais, medunešiai kas met galį būti labai skirtingi ir netgi dėl to pačio bitininko laikomų skirtingose vietose bičių, tais pačiais metais bičių prinešamo medaus kiekis gali žymiai skirtis. Jus po pavasarinio medunešio skaidote, aš maitinu. Ir tikriausiai mes abu darome teisingai. Jums apsimoka iš ankstyvo pavasario gerai papenėti bites, kad jos sustiprėtų, kol pražys pavasariniai medingi augalai, kad bitės gerai padirbėtų ant pavasarinių medingų augalų plotų, o paskui nieko kito nelieka, kaip tik paskaidyti. Pas jus, dzukijoje, dėl smėlingos žemės, gal but nėra stipraus medunešio iš šaltekšnių, aviečių ir dobilų. Pas mane , žemaitijoje, dėl skirtingo dirvožemio yra daug krūmų šaltekšnių aviečių ir naturalus medunešis yra gana gausus ir todėl jei aš prieš šį medunešį išskaidyčiau šeimas tai tikrai gaučiau"špygą"
Dėl šių priežasčiu, negaliu atsakyti į Jūsų užduotą klausimą. Vienaip būtų dzukijoje, kitaip, žemaitijoje. Galiu atsakyti tik vadovaudamasis bendrais principais: Jei papenėsi bites anksti pavasarį, tai taip padaręs tikriausiai gausi daug pavasarinio medaus, o paskui jeigu nieko nedarysi, semsi spiečius. Jei anksti pavasari nepenėsi ir dar bitės vietinės veislės, tai pavasarinio medaus gausi labai nedaug, bet tikriausiai ir bitės, po "juodų" dvėjų savaičių, neišspies, bet gausi nemažai vasarinio medaus. Jei bitės ne vietinės veislės, o tokių dabar tikriausiai 95 procentai, tai patariu per "juodajį" arba papenėti ir paskui sukti vasarinį medų, arba daryti taip kaip pati darai ir dėl to tikriausiai medų sukate tik pavasarinį ir tik vėliau sustiprėjus išskaidytoms šeimoms, iš vėlyvųjų rudeninių medingų augalų, viržių, sėklinių dobilų ir pnš.
O kur dar nemažą įtaką spietlumui ir medaus produkcijos kiekiui turintis kiti dalykai: veislė, avilio konstrukcija, lizdo plėtimas, oro sąlygos ir t.t.
Ir pabaigai noriu dar kartą patvirtinti pačios pasakytus žodžius, kad "universalių patarimų nėra" ir negalį būti nes nėra vienuodos medingos augmenijos yra tik geri ir blogi bitininkai. Geriems - blogų metų beveik nebūna, jie sugeba laiku paruošti bites ir maksimaliai išnaudoti bent 2-3 medunešius metuose. Blogiems yra viskas blogai ir metai ir bitės ir patarimai ir "jie nekalti - kalta aplinka"
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Bir 03 , 22:34

<<<Šiame forume nesiimu analizuoti, bent kol kas, kodėl nenaudoju skiriamosios tvorelės ir kokios sąlygos atsiranda bičių šeimos lizde, kai uždedamas didesnis kiekis meduvių ir kartais, kas dažnai būna Lietuvoje, užeina ilgalaikiai lietūs ir atšalimai, palieku pamąstyti patiems forumo dalyviams.>>>>

Laikas atnaujint sia tema ir suzinot kas nutinka kai uzdedama didesnis kiekis meduviu? Pats pastebejau, kad esant dideliam kiekiui meduviu, bites nepajegia "apziot" joms siulomo darbo t.y. meduviniai remeliai visi po truputi ar daugiau pripilti nektaro, o sukt kaip ir nera ko, nes medus biciu buna neparuostas. Esant mazesniam ar glaudesniam seimos lizdui, bites medu subrandina zymiai greiciau. Gal yra dar kokie niuansai? Idomu butu suzinot.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Bir 03 , 23:24

Taip, tikrai pats laikas ir vėl pašnekėti šia tema. Gerai, kai yra bitininku, kurie patys praktiškai susiduria su situacijomis apie kurias rašau ir po asmeninės patirties geriau gali suprasti apie ką eina kalba. Pvz. kaip šiuo metu koks yra oras Lietuvoje, o aš rašydamas žodžius "ilgalaikiai atšalimai" arba "vietinės klimato sąlygos" kaip tik tai ir turiu galvoje. Įsivaizduoju, kaip ramiai dabar jaučiasi bitininkai kurių bitės virš lizdo turi kandi pastos ir bitės turi kompaktišką perų lizdą ir kaip pergyvena tie, kurie kovodami su spietimu išskyrė perų lizdą pusiau ir pagailėjo, išsukę medų, paduoti bitėms kandi. Pirmųjų bitės ramiai pamažu vystysis ir lauks palankių orų, o antrųjų - intensyviai valgo pakutinį likusį medų, kad kompensuoti šilumos nuostolius ir gelbėti nuo šalčio žemutiniame aukšte esamus perus. Tokiems orams užsilaikius dar keletą dienu, pradės mesti neišsivysčiusius perus lauk iš lizdo, arba, kai orai ir atšils mes užšalusius. Dar vėliau gali pasirodyti kalkiniai perai, ar net puviniai. Todėl dar kartą kartoju, kad mūsų klimato slygomis yra gana rizikinga uždaryti bites ant dvėjų apatinių aukštų hanemano tvorele ir dar viršuje uždėti 4-6 aukštus medui pilti.
Pagrindinę bėdą, pats Med jau ir pastebėjai, kad bitės "neapžioja" tokios erdvės be gamtos pagalbos. Šiluma nueina į viršų, perai like apačioje šala, trumpais atšilimais ir negausiais medunešiais bitės medų išbarsto po aukštus ir dėl žemos temperatūros negali invertuoti, nes invertavimui reikalinga 34-36 laipsnių temperatūra. Kompaktiškai supila medų tik visiškai invertuota, o nekokybiška perpilinėja tol kol šis visiškai subręsta. "sukti kaip ir nėra ko", o ir tas išsuktas bus blogos kokybės - daug vandens, padidėjęs rūgštingumas, mažai diastazės.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Bir 04 , 00:06

Aišku, kad su aprašyta situatcija nesutiks tie, kurie bitininkauja prie 100hą rapsų lauko ir orams esant 20-30 laipsnių. Šiai situacijai jau mano teorija nebetinka. Tuo atveju reikalinga ir skiriamoji tvorelė, ir 4-6 magazinai, ir su kandi žaisti nėra reikalo. Bitininkaujantiems Įspanijoje, Prancūzijoje, Argentinoje ar kituose daug šiltesniuose kraštuose negu Lietuvos , tai tikrai mano teorijos jiems yra nepriimtinos, bet čia LIETUVA, čia lietųs lyja, čia nesiveisia krokodilai ir beždžionės, čia bitės negyvena medžiuose, kaip Įndijoje. Kaip esu rašęs, kad ir tarp dzukijos ir žemaitijos yra skirtumų, o ką bekalbėti apie skirtingų valstybių gamtos sąlygas.
Dar apie vieną broblemą dažnai galvoju, kurią pastebėjau čia dalyvaudamas forume, ir dėl kuriuos į daugelį iškeltų klausymų atsakymų nerašau - labai skirtingo lygio bitinikai, nuo pradedančiojo iki patyrusio. Kartais į tą patį klausimą, kad tinkamai atsakyti, reikia žinoti bitininkaujančio ir turimą inventorių ir kaip jis bitininkauja. Kartais kas būtų priimtina mėgėjui, laikančiam šeimų 3-4, visai netinka laikančiam šeimų apie šimtą, ir atvirkščiai. Daug klausymų užduoda tik pradedantys, ir tokiems atsakyti suprantamiau gali turintys tik 3-5 metų bitininkavimo stažą. Neretai pastebėjau, kad norėdamas įtikti ir tiems ir kitiems - manęs nebesupranta niekas. Kartais net pačiam juokas ima skaitant savo komentarą. Arba duodu patarimą vienam, atsižvelgdamas į jo situaciją, o kitas iš savos patirties ir situacijos prieštarauja man ir kartais visiškai pgrįstai.
Tokiu atveju susinervinu ir iš viso kurį laiką niekam nieko neberašau. Pvz. kaip reguotu Kice į mano komentarą, kuriame jai aiškinčiau, kad pati geriausia kova su bičių spietimu yra spietybinių motinų pakeitimas veislinėmis. Arba jei bitininkui laikančiam 3-5 šimtus šeimų aiškinčiau, kad pačios geriausios yra spietybinės motinos. Kicei tos spietybinės tai geriausios, nes ji iš tų savo prižiūrimų keturių šeimų ten pat ravėdama daržą visus spiečius susigaudo ir dar apie dešimt kas met parduoda, o kaip sektusi su spietybinėmis bitininkauti su penkiais šimtais šeimų, galime tik įsivaizduoti.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2009 Bir 04 , 00:14

Išvada tokia - aptarti galime tik bendrus principus ir metodus kurie galimi, o jau kokius taikyti kiekvienas turi nuspręsti pats pagl jo turimą situaciją, inventorių, medingų augalų aplinką, patirtį, bitininkavimo būdą (profas ar mėgėjes) ir galų gale, pagal savo individalų mąstymo būdą.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Bir 08 , 12:59, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2011 Gru 09 , 13:36

Rimas007 22 Lap 2011, 20:52
Sveiki,norejau paklausti-kaip pavasari patartumete plesti T-18 lizda (reikia atsizvelgti kad pasiutu ploksteliu T-18 neturiu),kai naujai sudarytos seimeles nuejo ziemoti tik viename korpuse (semeles darytos velokai,nespejo sustipreti kaip norejosi), nejungiau nes preita ziema- sekmingai ziemojo ir ant 4remeliu.Aciu.

Kai bėdžiokai ant korių pvasarį eina plėsti lizdų, kurie yra taip pat bėdini,turi tik po vieną aukštą, pasiima po vieną aukštą su nepasiūtais koriais. Atidengę lizdą ir įsitikinę, kad bitės jau pilnai aptupė visus tarprėmius, išima kraštinius, be perų korius ir patalpina į atsinešto aukšto pakraščius, o likusius korius su perais sustūmę į vieną (geriau šiaurinį) kraštą , likusi pietinį kraštą užpildo nepasiūtais koriais. Po šios procedūros....toliau....
nukelia aukštą su perais ir ant ventiliacinio aukšto deda aukštą su medumi ir nepasiūtais koriais, o aukštą su perais ant viršaus. Visą pavasarinį vystymosi laikotarpį kandi tešlos pastovus buvimas virš viršutinio aukšto būtų didelis paskatinimas pastoviai šeimai vystytis.
Po to, kai jau bus pasiūti į pirmą aukštą įdėti nepasiūti koriai ir tikriausiai pilni perų, aukštus sumainai vietomis.
Pražydus kiaulpienėms, atsineši vėl vieną nepasiūtą aukštą, nes ant pasiūtų korių esi "bėdnas", vėl iš pirmo aukšto, jei tokių yra -tik su medumi ir duona, iškeli į atsineštą aukštą, o į jų vietą, tik irgi visus kartu, tik dabar sudedi į aukšto vidurį ,tarp perų, o atsineštą aukštą su nepasiūtais koriais ir į pakraščius įkeltais koriais su medumi ar duona, užkeli ant pačio viršaus.
Po pavasarinio medunešio, atsineši dar vieną nepasiūtą aukštą, nukeli du viršutinius aukštus, po to nukeli dar apatinį kartu su ventiliaciniu aukštu ir gerai išvalai lizdą.
Krauni atgal tokia tvarka: pirmiausiai dedi du aukštus kuriuos nukėlei pirmus ir kurie buvo viršuje, po to dedi pasiūta trečią ir gerai į tarprėmius paleidi dūmo. Po dūmo atakos tą aukštą vėl pakeli, dedi skiriamą tvorelę, po to nepasiūtą aukštą ir ant viršaus buvusi apatinį aukštą.
Po šitokių darbų lauki vasaros medunešio ir pagal reikalą, atrankos būdu išimi vieną kitą korį su užakiuotu vasaros medumi, o į jų vietą dedi nepasiūtus. Šitaip "prabagotėji "ant pasiūtų korių.
Čia receptas jei natūrali aplinka ir "nefirminė" motina. Jei aplinkoje daug medingų ir motina firminė, teks suktis greičiau ir apie menkių žvejyba pamislinti nebebus kada.
Kitais metais, kai būsi bagotas ant pasiūtų korių, lizdo plėtimui, bus kiek kitoks "receptas"- pirmas plėtimas pasiūtais į apačią.
Primenu, kad visus pavasarinius bičių šeimos lizdo plėtimo darbus reikia atlikti einant KOJA-KOJON SU GAMTA. Pavėlavimas arba paskubėjimas - nepageidautinas. Bet.... kadangi esme žmones, be bičių priežiūros darbų turime dar ir kitokių , taip pat nemažiau būtinu, dar kartą patariu, iki pat pavasarinio medunešio pabaigos, lizdo apačioje, laikyti tuščią ventiliacinį dugną, kuris puikiai kompensuos ir išlygins ne tik jūsų visokius pavėlavimus ar paskubėjimus, bet taip pat ir staigius gamtos atšalimus ar atšilimus.
Sėkmės :beer:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2011 Gru 09 , 14:28

Rimas007 rašė:
"Siais metais virs ventiliacinio laikiau groteles pavasari-(o kaikur net visa sezona neemiau ventiliacinio dugno,bet virs jo groteles buvau uzdejas)-jokiu traniu lezuviu neturejau visaks grazu niekur kur man nereikejo neprisiuvo".

Kad traninių nesiuvo gali būti "kaltos" ir per tankios grotelės, ir silpnokos šeimynos, ir menkas medunešis... Šiaip, aš ventiliacinį išimu, nes tokia mano avilio konstrukcija , su įdedamu ventiliaciniu, bet jei ventiliacinis pastovus, tai laka iki pavasarinio medunešio pabaigos turėtų būti ties dugnu, o po pavasarinio medunešio, ties ventiliacinį atskiriama tvorele. Laikant pastovų ventiliacinį iškyla sunkumu su lakos vietos pakeitimu, o kai ventiliacinį išimi, lakos vieta išlieka toje pačioje vietoje.
Šiaip, tas ventiliacinis yra gerai ir vasara - bitės nuėjusios nuo perų turi kur sutūpti ir šiltą vasaros naktį ir lietui lyjant, tik reikia, kad laka būtų virš jo, kad šiluma ventiliaciniame nesikauptu.
Čia mes, trumparėmiai jau labai rūpinamės bičių gerove. Pasižiūrėkite į Stasiaus arba Kanados bitininkų biteles, žiemojančias viename Langstroto aukšte ....ir ką, Stasys sakė, kad peržiemoja puikiai.
Pasakysiu štai ką - mes Lietuviai gal būt perdaug mylime ir tiesiog dieviname biteles. Iš tos didelės meilės, kartais taip apkamšome, kad tos vargšelės tiesiog uždūsta arba, nesant ventiliacijos, peršlapusios sušąla.
Bičiuliai padirbėję užsienyje sukapitalistėja ir į viską pradeda žiūrėti racionaliai, komerciškai, ekonomiškai ir išnaudotojiškai ne tik samdomų darbuotojų, bet ir gamtos atžvilgiu ir be jokių skrupulų daro tik tai, kas NEŠA PELNĄ....
Supraskit, aš čia niekam nemoralizuoju, tik mąstau, kad tiek samdomų darbuotojų, tiek ir prižiūrimų kitų gamtos sutvėrimų gerovė labai priklauso ne tik nuo darbdavio ar savininko turimų žinių, asmeninių savybių, bet ir nuo valstybės pasirinkto ekonominio modelio... :think:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2011 Gru 09 , 14:41

Čia atidėta tema iš vasaros ir atkelta iš temos "Noriu paklausti"

Žilvas rašė "Dėl rimtos diskusijos, tai aš už.Manau daugiau bitininkų prisijungs, čia visiems daugiaaukštininkams įdomi tema.Ją reiktų permest į kitą skyrių.
šiemet vienam bityno skyriuje pabandžiau plėtimą iš apačios vaškuolėm.blindim žydint buvo karšta, pranešė ateinantį atšalimą.Nerizikavau draskyti lizdo pusiau (ir neapsirikau).Kituos bityno skyriuos plėtimo visai nedariau, nors stiprios šeimos prašėsi pačios.Ištirpus sniegui nuo žydinčių tulpių, plėčiau kišdamas korpusą į vidurį lizdo. kaip paprastai.Ir viskas buvo tvarkoje kaip paprastai.Tos šeimos , kurios gavo plokšteles į apačią į jas tik valėsi kojas.Nesiuvo visiškai, o motinėlei ėmė trūkt vietos dėjimui.Pradėjo "papus" daryti.Apatinį korpusą su plokštelėm teko kišt lizdo vidurin."

Tai va, Žilvino pradžia padaryta, gal pas kitus irgi yra kokių minčių?
Aš taip pat ketinu savo išsakytas mintis šioje temoje dar apibendrinti ir papildyti..
Pradedam... ;)
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2012 Sau 04 , 11:08

Med viename komentare rašė :
"Turejau toki malonuma sia vasara: prie 4 aviliu (T-19) vis nedavaziuodavau, bet zinojau, kad turi pakankamai korpusu "pragyvenimui", jaunas motinas ir jokiu skiriamuju groteliu. Kai nuvaziavau, radau avilius apaugusius zolem, bites praktiskai leidosi ant avilio sienu ir paskui ropojo i laka pesciom. Bet tuo paciu buvau mielai nustebintas graziai sunestu ir uzakiuotu meduciu. Lizdas buvo "nusileides" prie dugno, o virs jo ispusti koriai. Pasaka! Praktiskai sudedi korpusus vasaros pradzioj is apacios tuscius, o rudeni nusiimi is virsaus pilnus. Bet siam rezultatui gaut aisku reikia ir jaunu veisliniu, nespietliu motinu."

Manau, kad šis komentaras labai tinkamas čia.

Žilvas aprašė visai priešinga praktinį pastebėjimą;
"šiemet vienam bityno skyriuje pabandžiau plėtimą iš apačios vaškuolėm.blindim žydint buvo karšta, pranešė ateinantį atšalimą.Nerizikavau draskyti lizdo pusiau (ir neapsirikau).Kituos bityno skyriuos plėtimo visai nedariau, nors stiprios šeimos prašėsi pačios.Ištirpus sniegui nuo žydinčių tulpių, plėčiau kišdamas korpusą į vidurį lizdo. kaip paprastai.Ir viskas buvo tvarkoje kaip paprastai.Tos šeimos , kurios gavo plokšteles į apačią į jas tik valėsi kojas.Nesiuvo visiškai, o motinėlei ėmė trūkt vietos dėjimui."

Aš daug metų pirmą lizdų plėtimą darydavau pasiūtais koriais tik į apačia- pasiteisino.
Geri rezultatai ir pasiūtų korių trūkumas privertė tokį plėtimą atlikti nepasiūtais- rezultatai vienoms šeimoms kaip pas Med, kitoms, kaip pas Žilvą.
Tęsiame diskusiją, renkame faktus ir pabandome išsiaiškinti - kame reikalas?
Med jau vieną priežastį, kad būtų geri rezultatai plečiant ir nepasiūtais, jau įvardijo: "Bet siam rezultatui gaut aisku reikia ir jaunu veisliniu, nespietliu motinu"
Mano pastebėjimu, vienokius ar kitokius rezultatus dar įtakoja pasirinktas plėtimo laikas, medunešio eiga ir prieš pat medunešį meduvių uždėjimas ar neuždėjimas.
Jau esu rašęs, kad tiems, kurie per sezoną, dėl įvairių priežasčių, prie bičių gali atvažiuoti tik 2-3 kartus, plėtimas tik į apačią tikrai pasiteisina. Visiška sėkmė garantuota tik tada, jei ir bičių veislė nespieti, ir medunešis geras, ir koriai pasiūti.
Keičiantis šioms sąlygoms keičiasi ir rezultatai - gali ir išspiesti, ir į nepasiūtus apatinius korius tik „kojas nusivalyti“. ..
Esu atlikęs bandymus į apačią lizdą plėsdamas, kaip prancūzas Varrė, rėmais be plokštelių. Tuo būdu bičių gyvenimo sąlygas visiškai priartindamas prie gyvenimo drevėje. Gauti rezultatai buvo gana įdomus, bet irgi labai skirtingi....kada nors aprašysiu..
Laukiam komentarų ;)
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2012 Sau 04 , 13:25

Mano atveju gal isejo kiek kitaip, nes pleciau kaip iprasta, dedamas aukstus medui. Kadangi avilio virsui silciau, tai motina su malonumu ten ir perejo. Galvoju ka as cia jas gaudysiu ir kisiu i apacia - tegu kaip sau nori. Nu ir gavau labai grazu rezultata. Jei plesciau is apacios tik vaskuolem tai nieko gero nebutu. Aviliuose su grotelem rezultatai skirtingi: ten kur buvo grikiuose ir miske (buvo geras lipciaus medunesis) viskas tvarkoj-nuo virsaus iki apacios medus dengtas, viskas uzpilta. Ten kur medunesis buvo prastas situacija kita - medu pila ir dengia arciau peru. Auksciau medus tik "pametytas". Delto, ant lizdo uzdejus groteles ir ant ju kokius tarkim 5 korpusus medui ir nesant geram medunesiui, rezultatus turesim apgaileinus - bites virsutinius korius "uzmurys" dengtu medumi virs peru ir i virsu nebepils. Tokiu atveju manau geriausia kai lizdas leidziasi savaime i apacia palikdamas graziai paruosta medu. Kur medunesiai geri galima naudot ir groteles.
Vartotojo avataras
Rimas007
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai.T-18
Bičių šeimų skaičius:120
Bitininkavimo stažas:9
Pranešimai:1038
Užsiregistravo:2009 Lap 09 , 22:36

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2013 Sau 24 , 19:51

galvoju kad gal laikas butu vėl grįžti prie šios temos :) ar kaip?,žinoma daug kur forume yra diskutuota apie daugiaaukščiu lizdų plėtima,vieni daro taip kiti kitaip :) ,kiti yra rašę,kad veliau pasidalins kaip tai daro :) -pavasaris kaip ir nebe už kalnų-išsilakstys visi po bitynus.....žinoma yra ir filmuke lauko dienos 2011 Jonas pasakoja kaip dirba su karnika,Žilvinas su bakfastu-šeip labai idomu butu sužinoti kaip, kas pavasri žada daryti ,gal kokių naujovių (naujų patirčių) yra pasiteisinusiu per pretą sezoną? :) -nes ir forume kažkas rašė kad lizdo nebelaikys ant trijų korpusų,tik ant dviejų,-kiti atvirkščiai ir tt.Butų idomu sužinoti kaip ir kada kas ruošiatės plėsti lizdus ir kodėl būtent taip,o ne kitaip ir kodėl nebedarys taip kaip darė anksčiau ir tt. ir su kokios rasės btelem dirbate ,įdomu butu palyginti tuos skirtumus su tais, kas bitinkauja rapsuose,kur gausūs medunešiai ir kas bitininkauja naturaliuose pievose,miškuose.Labai įdomu kaip tai daro Ra1,BitinelisStasys ir visi ,visi daugiaukstininkai :)
Visiems jums-linkiu laimės
Satka
Patyręs narys
Aviliai:T-19 daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius:31
Bitininkavimo stažas:16
Pranešimai:358
Užsiregistravo:2009 Bir 03 , 09:19

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2013 Sau 24 , 20:03

Stiprioms ir vidutinėms šeimoms, pradėjus žydėti blendims, ant dviejų lizdo korpusėlių su ventiliaciniu
korpusėliu dėsiu skiriamąją tvorelę ir korpusėlį su pasiūtais meduviniais koriais ( T-19).
Satka
Patyręs narys
Aviliai:T-19 daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius:31
Bitininkavimo stažas:16
Pranešimai:358
Užsiregistravo:2009 Bir 03 , 09:19

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2013 Sau 24 , 20:46

Kai laikiau šeimas 3 lizdiniuose korpusėliuose ventiliacinį nuimdavau pražydus blendims, t. y., per
pirmą plėtimą. Kad nesiūtų ,,liežuvių" ant ventiliacinio dedu retas ( tarp lystvelių tarpai 15-20 mm)
medines groteles.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2013 Kov 02 , 19:48

Rimas007 rašė:galvoju kad gal laikas butu vėl grįžti prie šios temos :) ar kaip?,žinoma daug kur forume yra diskutuota apie daugiaaukščiu lizdų plėtima,vieni daro taip kiti kitaip :) ,kiti yra rašę,kad veliau pasidalins kaip tai daro :) -pavasaris kaip ir nebe už kalnų-išsilakstys visi po bitynus.....žinoma yra ir filmuke lauko dienos 2011 Jonas pasakoja kaip dirba su karnika,Žilvinas su bakfastu-šeip labai idomu butu sužinoti kaip, kas pavasri žada daryti ,gal kokių naujovių (naujų patirčių) yra pasiteisinusiu per pretą sezoną? :) -nes ir forume kažkas rašė kad lizdo nebelaikys ant trijų korpusų,tik ant dviejų,-kiti atvirkščiai ir tt.Butų idomu sužinoti kaip ir kada kas ruošiatės plėsti lizdus ir kodėl būtent taip,o ne kitaip ir kodėl nebedarys taip kaip darė anksčiau ir tt. ir su kokios rasės btelem dirbate ,įdomu butu palyginti tuos skirtumus su tais, kas bitinkauja rapsuose,kur gausūs medunešiai ir kas bitininkauja naturaliuose pievose,miškuose.Labai įdomu kaip tai daro Ra1,BitinelisStasys ir visi ,visi daugiaukstininkai :)

Teisingai mąstai Rimai- pats laikas.
Kiek per daug subtilių klausymų iškėlei ir matomai todėl atsakymo nėra. Traktatų mažai kas rašo.
Tavo ir Satkos variantai, abu geri, abu esu išbandęs, bet yra kai kurių subtilybių. Čia reikia ilgesnio komentaro, su argumentais, vieno ir kito variantų palyginimais, trūkumais ir privalumais.
Pasistengsiu. ;)
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: LIZDO PLĖTIMAS

2013 Kov 04 , 00:22

rob3123 rašė::) tik nesuvėlinkit labai su atsakymais .
ir dar klausimėlis-rudeni ruošiant bites žiemai privėliau pakankamai klaidu,kuo pasekoje bitės žiemojo ne ant 7,o turbut 5-4 rėmu.Panašu,kad visos šeimynos peržiemojo. :bee
Gal kas turi koki pasiulima,kaip pagauti pavasarini meduneši?nes greičiausiai bičiu šeimos pilnai sustiprės po kiaupieniu žydėjimo :think:

Jooo... 4-5 rėmai... :think: silpnokos pavasariniam medunešiui "gaudyti" ;) , bet jei mamytės jaunos, o pats nepatingėsi jau nuo kovo 20 dažnai kas 3-5d. pamaitinti skystų 1:1 sirupu ir kandi su nemažiau kaip 30 procentų žiedadulkėmis pastoviai bus virš lizdo, tai pavasarinį tikrai pasigausi, bet tikriausiai vėliau ir spiečius turėsi gaudyti, ir, bet, o, tačiau.... vasaros meduneši tikrai nebepagausi. Rinkis kokį medų labiau mėgsti - vasaros ar pavasarinį? Bet...yra visokių variantų... pvz. po pavasarinio med. "kraują nuleisti" ir pasidaryti naujų šeimų arba tavo mamytės spec. veislinės ir .. nežino kaip reiktų spiesti ir dar brendžiuko gerai paėmus galima visokių čiūdų primislinti... Pirmyn... :beer:
Aš būdamas tavo vietoje pavasarinio atsisakyčiau, be to kas žino, jo gali šį pavasarį ir nebūti, o dar tiek darbo, dažnai maitinti, pamažu lizdą plėsti, kandį su žiedadulkėmis ar su duonele ruošti, paskui po medžius laipioti ir spiečius gaudyti ...manau, kad vasarinį "pasigauti" ekonomiškai labiau apsimokės... :lol:
Jei ką...mano rašymo stiliaus neįkandi, ar šiaip kas pasirodys nesuprantama, tai primenu, kad visko nepriimk už "gryną pinigą" aš į gyvenimą žiūriu su humoru, rašau irgi panašiai, todėl nori nenori teks ir pačiam pamąstyti. būdamas toli ir be brendžiuko, tikslių receptų nesugebu duoti...iki :beer:

Grįžti į