AVILIAI

R. Bukausko bitininkavimo technologija
rob3123
Patyręs narys
Aviliai:T-18.
Bičių šeimų skaičius:3
Bitininkavimo stažas:2
Pranešimai:434
Užsiregistravo:2011 Bir 16 , 18:20
Re: AVILIAI

2011 Rgp 10 , 18:00

Sveiki
Truputi pamastymu dėl tu trano žiedu.Kiek spejau perskaityt apie bites tai jos žiemos metu isskiria drėgme.Trano avilio korpusas niekom nepadengtas.Vadinas daug drėgmės sugeria korpusas ,o išišorės ji dziovina žiemos šaltis .
Nu nežinau man patinka bent jau teoriškai šie trano žiedai.Sakyčiau mėgėjams tai puikus varijantas.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Rgp 12 , 10:58

rob3123 rašė:Pala pala ;) gal aš per jaunas bet Penotexsas berots pries 15 metu atsirado.Prieš 30m.buvo dar TSRS.o tenai kiek pamenu buvo labai ribotas pasirinkimas dažu.Tais laikais mano tėvukas aksoliu impregnuodavo medi,o poto kažkuom dažydavo.Gal ir pats taip padares :good:
Kriminalistas blin... ;)
Apie 82-3 metus pasirodė "tarybinis" estų gamybos pinotexsas. Dabartinis savo išvaizda ir kvapu šiek tiek skiriasi nuo jo. Buvo naujovė tarybinėje dažų pramonėje. Rekomendavo sausą medieną nudažyti du kartus, nes geriau įsigeria į medieną ir apsaugo ja nuo drėgmės patekimo gyliau į medieną ilgą laiką
Kaip ir su vaistais taip ir su dažais arba maisto gaminiais tarybinė pramonė pasirodo mažiau melavo negu dabartiniai lengvo bizinio mėgėjai - pardavinėja š...o reklamuoja kaip auksą.... ;) Sodo namelio naujus langus taip pat kažkur apie 85m. nudažiau, tai iki šiol dar perdažyti nereikia. Ant aksolio dažomi aliejiniai dažai telaiko apie 5m. nes mediena nuo temperatūros svyravimo ir metų laiko oro drėgmės skirtumo tai plečiasi tai traukiasi ir aliejiniai susproginėja ir nusilupinėja, o pinoteksas juda kartu su mediena nes yra jos neatskiriama dalis ir laikosi ilgai, ilgai. Kai kurie mano avilių žiedai net kerpėmis pradėjo apaugti, o dažai(spalva) kaip buvo taip ir liko tik šiek tiek nubluko.
Va taip „jaunas“ kriminaliste. Tarp kitko ne toks jau ir jaunas, apie tarybinius laikus šiek tiek turėtai prisiminti....mano jauniausiam tik 33 ir taip padirbėjęs gerą dešimtmeti pas kapitalistus ilgisi tarybinių dainų, vaistų ir natūralių panų.. :lol:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Rgp 20 , 23:46

Ta idėja, atimamas dugnas, Gintarai, sena kaip Latviškas su atimamu dugnu avilys.
Kad tokios geros idėjos gimsta, nesvarbu, kad ir ne pirmam, bet pačiam savarankiškai - toli nueisi.. :think:
Bitininkystėje sunku ką nors naujo besugalvoti.... aš irgi mislinau, kad pirmas rėmą patrumpinau, o kai apsižvalgiau..... net Vitvickis, gyvenęs gal prieš du šimtus metus su tokiu rėmu bitininkavo, o šiuo metu norvegai, danai, lenkai chorvatai ir keliasdešimtis lietuvaičių... ;), o kiek dar kur nežinau...
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Rgp 21 , 14:17

Labai gerai, kad esi kūrybingas žmogus, todėl ir nesidairyk kas ką jau yra sukūręs, o kurk pats... :ok:
Jei viską žinosi kas kur sukurta, nieko naujo ir originalaus nebesukursi pats, nes psichologiškai ( mintis) bus „pririšta“ prie to ką matei...liks tik "tobulinti" :lol:
Kurk pats ir išbandyk praktiškai ir savo kurinių neskubėk pateikti „seniokų teismui“, nes seniokams taip pat ,( psichologiškai) diktuoja įpratimas, pripratimas ir jiems kažką naują priimti irgi darosi problematiška, nepasitikėjimas , o išbandymams nebėra laiko :'(
Aišku jei sukursi kažką gero ir išbandžius savame bityne pasiteisins, kai sužinosi, kad kažkas jau prieš šimtą metų tą patį buvo sukūręs- teks nusivilti, bet aptūrėsi didelį kūrybinį džiaugsmą ir labiau pradėsi vertinti pats save, kad savarankiškai sukūrei daiktą neblogesnį už pasaulinio mąsto ąsą arba už traną :lol:

Taip ištraukiamos avilio dalys ypač iš dugno praktinėje bitininkystėje nepasiteisino, todėl visame pasaulyje ir prigijo keičiami dugnai. Daugiaaukščių avilių sistemose vos ne visose. Matomai ir Latviai iš Ruto ar Langstroto tą variantą nusižiūrėjo...
Paprastai atimame - keičiamame dugne būna ir laka ir praktikoje tai labai pasiteisino. Trūkumas tik tas, kad pervežant ar pakeliant avilį į kitą vietą tą dugną kažkaip reikia pritvirtinti. Stogų tvirtinimo problema taip pat dar visiškai nėra išspręsta. Dėl to ir prisireikia ir akmenuku prispausti ir avilį pernešant už dugno paimti.
Danai šia problemą išsprendė – kiekvieną avilį sutvirtindami diržu, kuris kartu ir stogą, ir dugną, ir visus aukštus fiksuoja gana tvirtai. Teko savame bityne (draugas buvo atvežęs savas bites)stebėti daniškus avilius po audros, kurie buvo vos ne kas antras apversti ant šono ir nieko. Atėjai, kaip stuobrį pastatei ir viskas tvarkoje. Kai į tą bityną nuėjau po audros buvo praėję daugiau kaip para, tai iš tų apvestų avilių pro laka bitės ramiausiai ėjo į darbą.

Mano „T“ sistemos aviliams yra keletas originalių smulkmenų būtent dėl to, kad kūriau sistemą savarankiškai, "pasikonsultuodamas" su bitėmis, didelę reikšmę skirdamas vietinėms klimato sąlygoms ir neprieštaraudamas fizikos dėsniams ir viską išbandydamas savu kailiu...Ventiliacinį dugną primislinau, palyginus visai neseniai, gal tik prieš dešimt metų, atidaromą dugno ne į apačia, o iš šono taip pat. Dabar jei daryčiaus naują inventorių, tai visi dugnai būtųį šoną, priešinga lakai, atidaromi. Gaila, kad juos išmainiau į mersą, nes pirkėjas pareiškė ultimatumą sakydamas jei tų neparduosiu, tai visai nepirks. Matomai suprato jų praktinę reikšmę pavasariais valant lizdo dugnus, kad nebereikia kilnoti nei aukštų, nei "sijonų" arba gydant bites nuo ligų.:lol:
Sėkmės kūrybinėje bitininkystėje :beer:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Rgp 21 , 21:24

Mokslininkų- psichologų yra pastebėta, kad dažniausiai FIKS idėja pakiša būtent ne tos srities specialistai...(diletantai) ;)
Posakiai „kiekvienas sprendžia pagal savo sugedimo laipsni“ ir „kiekvienas sprendžia pagal savo turimų žinių lygį“ yra abu teisingi.
Yra pastebėta, kad dažnai idėją fiks pateikia būtent visai kitos srities specialistai, nes jie psichologiškai nėra prisirišę prie jiems nežinomos srities specialių žinių ir pateiktą užduotį sprendžia turimomis savo specialybės žiniomis. Ta prasme, kiekvienas žmogus, turintys kokioje nors srityje gylių žinių ką nors konstruojant yra labai naudingas..."dilitantus" irgi reikia išklausyti ;)
Suprantama, kad dažniausiai jų pasiūlymai yra labai naivus, nes jie nežino naujos srities praktinės specifikos, ypač tai pasireiškia sprendžiant problemas susietas su gyvąją gamta (gyvūnija, augalija), bet būtent dėl to ir gali jų galvoje gimti fiks idėja, kai tuo tarpu savo srities specialistui tokiai idėjai gimti trukdo turimos spec. žinios.
Ta prasme, tokie aktyvus forumo dalyviai kaip Girinis yra daug vertesni negu jau daug patirties turintys bitininkai... nes turi daug „naujų“ idėjų, tik spėk rinktis, bet būtent iš tokių tikėtina išgirsti ir tikrai naujų idėjų, kurios senam praktikui ir į galvą niekada neateitų... ;)
Aišku naujokai pyksta, kad jų naivios idėjos senų praktikų yra pašiepiamos, bet nei seniams reikėtų iš naujokų šaipytis, nei naujokams piktintis, bet vieniems ir kitiems su padidintu dėmesiu įsiklausyti kas yra sakoma ir kokiais argumentais idėja ar pasišaipymas yra paremiami. ;)
Aišku kartais nesusilaikoma nepasišaipius jei nauja idėja prieštarauja elementariems fizikos dėsniams arba gyvosios gamtos individo biologiniam instinktui, bet toks progreso kelias ... reikia daugiau tolerancijos ir supratimo iš abejų pusių... ;)
Iš savo patirties dalyvavimo forume galiu patvirtinti, kad per aštrus pasišaipymas, nepateikiant jokių argumentų, naujai atsivėrusi idėjų šaltinį nutildo ilgam.... paprasčiausiai žmogus pelnytai įsižeidžia ir daugiau nebebendrauja ir nebesidalina savomis idėjomis, o tai nenaudinga abiem pusėms- vienai pusei dingsta pasitikėjimas savimi, o kita pusė praranda pagarbą ne tik to iš kurio pasišaipė, bet ir kitų forumiečių... :chi:
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: AVILIAI

2011 Rgs 16 , 18:03

rob3123 rašė: Sveiki
Kodėl 230 rėmuko aukštis ideliausias?
Jei nesunku keliais žodžiais brukštelkit. :dontknow:
240 ar 270 aukscio dar idealiau butu, nes kuo aukstesnis remas tuo maziau suskaidomas lizdas tais tarpreminiais tarpais ziurint is virsaus i apacia. Tik beda ta, kad kuo aukstesnis remas tuo sunkesnis korpusas.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Rgs 16 , 22:42

Bitėms idealus toks lizdas, kuriame gali suformuoti apversto kūgio formos žiemos kamuolį ir kad to kūgio viršuje visą žiema pakaktu maisto. Jei bičių žiemos kūgiui reikia paskui maistą judėti į šoną ar persikraustyti į kitus rėmų tarpus per rėmų kraštus ar viršų - jau nebeidealu.
Tam, kad žiemos laikotarpyje, mažėjant bendrai kūgį sudarančiai bičių masei, bitėms reikia persikraustyti iš kraštinių rėmų tarpo prie bendro kūgio, patogiausi praėjimai, užtikrinantis sėkmingą bičių persikraustymą yra ne per rėmo viršų ar korio šonus, bet kuo arčiau kūgio centro. Tokios sąlygas užtikrinamos tik tada, jei lizdas suformuotas iš dviejų aukštų ir jau visai idealu, jei antro aukšto rėmų plokštumos stovi statmenai pirmo aukšto rėmų plokštumoms.

Bičių šeimos geram pavasariniam vystymuisi užtikrinti iš po žiemos turi išeiti 2-2,5 kg. gyvo bičių svorio. Jei vidutiniškai bičių šeima laike žiemos netenka iki trečdalio bičių, tai žiemoti turėtų nueiti 3-3,5kg. bičių. Apie žiemoti einančių bičių kokybę, čia nekalbu, savaime aišku, kad ji labai svarbi ir kuo ji geresnė tuo mažiau, žemos laikotarpyje , netenkame bičių. Suprantama, kad avilio konstrukcija, ventiliacija irgi tam turi didžiulės įtakos. Rėmo plotas, taip pat, nes iš pavasario motina daugiau sudeda kiaušinių ant didesnio rėmo, dėl ko ir šeima šiek tiek vystosi greičiau nei ant siauresnio rėmo. Apie tai irgi čia nekalbame.

Kalbame apie aukšto svorį.
Ruto, Langstroto aukštai vidutinio pajėgumo bitininkui yra per sunkus. Mėgėjui, laikančiam tik 10-20 bičių šeimų tinka, bet aptarnaujant didesnį kiekį šeimų ir fiziškai silpnesniems yra per sunkus, kenčia stuburas. Aukštai su Dadano pusrėmiais dėl svorio kentėti galima, bet visais kitais atžvilgiais, apie kuriuos nekalbėsiu yra už Ruto ir Langstroto blogesni.
Bendra jų visų blogybė yra ta, kad ne tik per sunkus, bet kad žiemojančių bičių kūgis neapima viso rėmo ilgio ir likę laisvi korių galai gamina kondensatą.

Viską įvertinus, lieka kiekvienam bitininkui pasirinkti rėmų aukštį pagal savo fizines galimybes 23-20-18 ar net ir 16cm., nuo to bičių priežiūros technologijos bendri principai nesikeičia.

Ta pačia proga noriu priminti, kad lengvinant pačiam sau bičių aptarnavimo sąlygas reikia nepamiršti ir bičių.
Ką reiktų daryti, kad žiemos laike lizde neatsirastu laisvos vietos susidaryti kondensatui ir kad aukštai būtų keturkampiai – sumąstykite patys...... :chi:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Rgs 18 , 18:51

vandenis rašė:Pas mano avilius kojos apie 250mm.Jus teisus avilys būna pečių aukštyje,bet viršutinį korpusą vistiek nepasilipus sunku nukelti.
O kam kelti. ;) .....nekeliant perversti taip, kad vienas šonas korių galais pasidėtu ant kito aukšto ir dūmeliu nuvaryti bites į lizdą, o tada kitu ir vėl verčiančiu, o ne keliančiu judesiu, nuversti aukštą sau į rankas ir pasidėjus žemai ir patogiai, imant po vieną korį, biteles nubraukti ar sutrenkiant į viršutinį rėmo dalį nupurtinti, į viršutinį aukštą. Čia imant medų. Plečiant avilio tūrį meduvių aukštais irgi panašiai, tik jau nebereikia nuo korių šalinti bičių.
Kadangi mano bičių priežiūros technologija yra be aukštų kaitaliojimo vietomis, tai tų aukštų kilnojimų būna labai mažai.
"Pasistojo" mintis, kad seminarų metu reiktų pasimokinti ir racionalių, mažiausiai jėgos reikalaujančių, judesių ;)
Vartotojo avataras
Rolandas30
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai
Bičių rasė:buckfast
Pranešimai:1045
Užsiregistravo:2008 Spa 22 , 11:24

Re: AVILIAI

2011 Rgs 25 , 15:34

http://www.pchelovod.info/index.php?sho ... ntry657979" onclick="window.open(this.href);return false;
Štai, rusakalbių forume radau, kad serbų bitininkas-išradėjas yra užpatentavęs 10 rėmų daugiaaukštį su 360x 190 rėmu avilį. think:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Rgs 25 , 22:41

Liuka, temoje "Bendraminčių susitikimai" pasiūliusi į T-18 sijonus perkelti dadaninius rėmus, užvedė mane ant senų prisiminimų, kai aš gal prieš 30m dadanus buvau aprengęs „sijonais“. Du tokie aviliai Kauno MISE apie dešimt metų pastovioje žemės ūkio parodoje išstovėjo, bet niekas nesusidomėjo, nes ne tuometinių mokslininkų buvo sumislinta, o tikri bitininkai ten retai teužsukdavo...kur jie dabar- nebežinau. Kai pasidariau T-18 dadano tobulinimais daugiau nebeužsiėmiau.
Trumpa esmė buvo tokia:
Keturkampis lizdas su 12 dadaninių rėmų buvo iš avilio iškeliamas. Avilys irgi keturkampis, su nuimamu stogu. Toliau dedant ant lizdo pusrėmius magazinus, avilys aukštinamas "sijonais“ žiedais. Kiek magazinų, tiek ir sijonų. Labai panašus į Latvių bitininko Auzkalnio variantą, tik pas jį buvo dugnas atimamas, o lizdas neišimamas...
Patogumų palyginus su "kolūkiniu" daug:. Visos detalės (susidėvėjusios) keičiamos, lengva iš po žiemos išvalyti, dezinfekuoti, perkelti šeimą į kitą avilį iš karto iškeliant su visu lizdu, avilys „auga“ priklausomai nuo medunešio ir nuo šeimos stiprumo. Pavasariais ir rudenimis aviliai kol be magazinu labai lengvi ir t.t. :ok:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Rgs 26 , 23:14

zilvasss rašė:žinoma įmanoma.Nepamirškite, kad turiu "kaminukų" ant 8 rėmelių.Tarp jų ir T-18 galima rast bendrų sąsajų.Plačiau paėmus, visokių rėmų daugiaaukščiai turi nepaprastai daug bendro.
Ooo... taip. Bičių priežiūros technologija , iš esmės , niekuo nesiskiria...
Avilio "T" pranašumai išryškėja tik žiema, nes nebėra sąlygų kondensatui ir dėl aukštų galimybės sudėti šiltai - šaltai palengvėja migracija ir lizdo kompaktiškumas.
Vasaros laike, kad dėl to spiestu daugiau - nepastebėjau. Šią vasarą praleidau be spiečių, nors bitės ir nefirminės. Bet aš bitininkauju su žiedais, o jei bitininkaučiau vienais aukštais, gal ir išryškėtų tie trūkumai, apie kuriuos pats kalbi...
Dar didelių pliusų duoda ventiliacinis dugnas, kuris bitininkaujant su žiedais nebūtinai turi būti kiauras, o ir šiaip, protinga ventiliacija per viršų, karštuoju metų laiku...prideda daug pliusų.
Norint mušti- lazdą visada galima rasti, o norint girti, taip pat priežasčių nemažai, bet kaip pats sakai, daug svarbiau konstruktyvus dialogas ir pastebėtų trūkumų taisymas...nei niekuo nepagrysti pasišaipymai..
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: AVILIAI

2011 Rgs 27 , 21:26

TRANAS rašė:Avilio "T" pranašumai išryškėja tik žiema, nes nebėra sąlygų kondensatui ir dėl aukštų galimybės sudėti šiltai - šaltai palengvėja migracija ir lizdo kompaktiškumas.
Vasaros laike, kad dėl to spiestu daugiau - nepastebėjau. Šią vasarą praleidau be spiečių, nors bitės ir nefirminės.
Vasara, kilojant aukstus, taip pat yra "T" avilio pranasumas pries daugiakorpusinius su magazininiais remeliais - bites ne taip bega is "T" tipo korpuso kai ji nuemes pastatai salia. Tiesiog jos turi kur sleptis, nes Trano korpusas yra aukstesnis. Mums tie cm ne tokie jau uzkliunantys, o bitei, kuri yra apie 1 cm ilgio - tai jau gyvybiskai svarbu. Is zemaremiu Dadano tipo magazininiu aukstu bega kur kas geriau. Aisku, butu galima manyt, kad Langstrogo avilys su 230 cm remu yra idealus. Deja, man asmeniskai per sunkus ir pavasariniam pletimui per didelis prie musu klimato salygu. Todel manau, kad T-18-23 siuo atzvilgiu lenkia zemaremi korpusini.
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: AVILIAI

2011 Rgs 27 , 22:13

Rolandas30 rašė:Man labai įdomu Med eksperimentiniai mediniai korpusėliai su 25mm. lenta, be jokių žiedų. Kaip sekėsi juose bitininkauti lyginant su polistiroliniais ar "buterbrodais"? Kaip žiemojimo rezultatai, ar labiau suvargo šeimos pavasarį, ar buvo medaus derliaus skirtumai, ar spietybinės nuotaikos labiau pasireiškė?
Kaip kazkur ir rasiau, perziemojo l. gerai. Pavasari jautesi tuose aviliuose lyg koks energijos pliupsnis. Panasiai galima butu sulygint kai isbeges is pirties soki i ekete ir begi atgal. Toks brrr stiprus jausmas.
Vasara kazkokiu skirtumu, lyginant su polistiroliniais, nemaciau. Del spieciu, tai siemet is viso gal kokius 5-7 paleidau, nes intensyviai sudarinejau naujas seimeles. Be to, perejau "ant" Bakfasto. Vienas mediniu korpusu minusas butu ju svoris. Polistiroliniai lengvesni.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Rgs 29 , 23:29

Porėmis ir dugnas- du skirtingi dalykai. ;)

Inventorius reikalauja atitinkamos technologijos, o technologija-inventoriaus.

Puikiai bitininkauju ir be porėmio ,ir be tinklinio dugno ir daug metų be ventiliacinio korpuso ;)
Blogai įrengtas venteiliacinis (be priėjimo pro dugno šoną) blogiau kaip visai be ventiliacinio :devil:
Vartotojo avataras
Vytautasptn
Patyręs narys
Aviliai:T-18, dadanai
Bičių šeimų skaičius:8
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:bakfasta
Pranešimai:189
Užsiregistravo:2010 Vas 13 , 14:51

Re: AVILIAI

2011 Gru 01 , 21:33

Šiandien atsidarius nebenaudojamą senovinį varšavinį avilį, kilo mintis magazino vieton T-18 rėmą primieruot. Iš ilgio kaip čia buves tik 2cm. per žemas.
Gaunasi taip, kad varšavinių avilių magazinuose buvo naudojami T-20 įšmatavimų rėmai. :bee
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Gru 01 , 22:33

Nekartą esu minėjęs, kad patrumpintas rėmas yra ne Trano išmislas, o tik jau gerokai primirštas ir mūsų prosenelių sėkmingai naudotas daiktas, bet Lietuvaičiai įpratę "melstis" svetimiems, iš Amerikos ar Europos kilusiems "dievams", todėl ir Dadanas yra tik mados reikalas, kuris ir bitėms, ir mūsų gamtos sąlygoms yra aiškiai netinkamas, bet ką tu vienas, kad ir užsispyręs žemaitis gali padaryti....paguoda bent tiek, kad visos mados kaip ateina, taip ir praeina.... ;) .
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: AVILIAI

2011 Gru 29 , 19:29

Rolandas30 rašė: Paprasti klausimai: kas gamins, arba iš kur pirksime T sistemos avilius, rėmelius, kitą inventorių? Iš kur gausime pramoninę medaus sukimo įrangą? Kaip pritaikysime kitą darbų mechanizaciją?
Tai kad jau gamina Lietuvoje tuos avilius ir remelius. Per bitininku svente Alantoje demonstravo, siule - tik pirk, uzsakinek kiek sirdis geidzia. Del sukimo irangos: jei naudot radialine vertikalios asies medsuki, tai truputi pakoreguot remu laikiklius nemanau, kad didelis vargas butu. Tuo labiau, kai viskas sustoje tai bet koks kaprizas klijento bus patenkintas. Su medaus atakiavimu: atakiavimo masinos, kuriu darbines dalys yra vibro peiliai, tai taip - perdarymo bus nemazai ir tai keblu, bet jai naudot masinas su zepeciais, tai koks skirtumas koki rema kist i ta "mesmale", vis vien nutarkuos. Vienu zodziu, jei bijai vilko -neini i miska ir vsio arba kaip rusai sako: srat zachocesh- stany snimesh.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: AVILIAI

2011 Gru 29 , 19:59

50 metų su "kolūkiniais" buvome klaidinami ir nieko....nepaklydome... randame kelią atgal į Lietuvos klimatui ir bičių biologijai tinkanti rėmą....
Dabar vėl sėkmingai esame "klaidinami" su įvairiausio plauko mišrūnėmis iš Europos .... nieko ištversime ....su gamtos pagalba kaip nors grįšime ir vėl į doros kelią....
Kažkoks "mokslininkas" aviliams dugnus "išlupinėjo" ir nieko, bitelės dar vis šiaip taip išgyvena ir juose...buvo joms ir blogesnių laikų, pvz. ledynmetis... ir tai išgyveno...
Su T aviliais bitininkauju jau 30 metų ir tų "keblumų" dar vis neatsirado, tai sakau, gal ir nebeatsiras.....
Taip, kad gerb. Rolandai, dėl "jaunimo klaidinimo" mano sąžinė rami....nesijaučiu kad kokia mirtiną nuodėmę daryčiau....suprantu ir gerbiu tavo rūpestį ir nuomone....AČIŪ už tai,..... o kuris esame teisus- laikas parodys... dėl nuomonių skirtumo demokratinėje Europoje bartis nepriimta ... tai gal geriau Naujųjų Metų proga pakelkim :beer: ....už demokratija ir už kiekvienam forumiečiui turėti teisę viešai reikšti savą nuomonę... :ok:
Vartotojo avataras
Rolandas30
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai
Bičių rasė:buckfast
Pranešimai:1045
Užsiregistravo:2008 Spa 22 , 11:24

Re: AVILIAI

2011 Gru 30 , 19:34

Sutinku, kad T aviliai bus patrauklus sprendimas mėgėjiškai bitininkystei. T sistemos gerbėjams palinkėčiau greičiau apsispręsti dėl T avilio, lietuviško standarto varianto. Paskelbti tikslius matmenis korpusų, rėmelių , kitų dalių, viską milimetrų tikslumu. Padaryti tikslius brėžinius, kad bet kuris Lietuvos stalius ar dirbtuvės galėtų juos laisvai gaminti ir platinti. Kad skirtingų gamintojų avilių dalys būtų tarpusavyje suderinamos. :christmas: :beer:
Satka
Patyręs narys
Aviliai:T-19 daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius:31
Bitininkavimo stažas:16
Pranešimai:358
Užsiregistravo:2009 Bir 03 , 09:19

Re: AVILIAI

2011 Gru 30 , 19:55

Diskutuokime- kur riba tarp mėgėjiškos ir kitokios bitininkystės? Labai reikia bičiulių, kurie su T aviliais
bitininkauja derlinguose plotuose. Žilvinas teigia, kad T rėmas tuose plotuose yra mažokas. Kadangi
man neteko ganyti bites nei rapsuose, nei kituose super medinguose plotuose, negaliu būti kategoriškas.
Tačiau abejoju, kad su T aviliu negalima gauti tiek produkcijos kiek gali talpinti ilgesnio rėmo avilys.
O T avilio aprašai forume išsamūs ir pakankamai tiksliai pateikti. Tik prašau d a r y k i t e ir mėgaukitės
bitininkaudami. N a ir kitus paraginkite !

Grįžti į