MAITINIMAS

R. Bukausko bitininkavimo technologija
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42
MAITINIMAS

2009 Sau 13 , 20:31

Bičių maitinimas :beer:
Visiems, šioje žemėje gyvenantiems organizmams, gyvybės palaikymui ir egzistavimui yra reikalingas maistas. Visų gyvų organizmų maisto pagrindą, nepriklausomai kokios jis kilmės, sudaro baltymai, angliavandeniai, mikroelementai ir vitaminai. Bičių maistą sudaro maistas randamas gamtoje; nektaras, žiedadulkės. Maistas pasigaminamas pačių bičių jau avilio viduje; medus, duonelė , pienelis. Maistas paruoštas bitininko; cukrus- kandi pastos, paprasto sirupo ir invertuoto sirupo pavidale.
Bitės labai stipriai reaguoja ne tik į maisto kiekį, kokybę, bet ir į sudėtį. Jau vien tas faktas, kad priklausomai nuo to, kokiu maistu bus maitinamas vaisingas bitės vikšrelis, atitinkamai išaugs, arba bitė darbininkė, arba bitė motina, rodo jų maisto kokybės ir sudėties svarbą. Todėl, norint sėkmingai bitininkauti, bitininkui būtina labai gerai išmanyti bičių mitybą.
Bitės yra ypatingos dar ir tuo, kad yra vienos iš nedaugelio gyvų būtybių, sugebančių pasiruošti maisto atsargų. Per augalų žydėjimo sezoną jos pasiruošia ir sukaupia maisto atsargų tiek, kad užtenka visai šeimai iki pat kitų metų augalų žydėjimo pradžios ir net daugiau. Iš žydinčių augalų žiedų surenkamo nektaro, savo organizmo liaukų išskiriamų fermentų pagalba, invertuodamos sudėtingus cukrus, esančius nektare ir išgarindamos perteklinį kiekį vandens, jos sugeba pakeisti randamo gamtoje natūralaus nektaro kokybę, pasigamindamos koncentruotas angliavandenių atsargas – medų. Iš žieduose randamų žiedadulkių, taip pat fermentų pagalba, jos konservavimo būdu pasiruošia sudėtingą baltymų, riebalų, įvairių mikroelementų ir vitaminų mišinį – bičių duonelę.
Bičių savybė, gaminti perteklines maisto atsargas, gali pasirodyti labai neracionali. Kaip pastebėjome, bitės daro viską tik tai kas būtina ir be ko negalėtų išgyventi. Pasirodo, taip yra ir šį kartą. Tai kam tas maisto atsargų perteklius? Ar dėlto, kad bitininkams liktų už bičių priežiūrą.?
Kaip patys matome, gamta labai nepastovi ir klimatas toje pačioje vietovėje kiekvienais metais gali būti net labai skirtingas. Neretai pasitaikančią šaltą vasarą augalai išskiria mažai nektaro ir bitėms, po tokios medunešiui nepalankios vasaros sukauptų maisto atsargų, kad ir vienai žiemai, gali nepakakti. Natūraliai gamtoje po tokios šaltos vasaros per žiemą išgyventų tik tos šeimos, kurioms maisto atsargų dar buvo likę iš praeitos žiemos. Kaip išsiaiškinome, bičių savybė rinkti nektarą tiek, kiek yra, o ne tiek, kiek reikia artimiausiai žiemai pramisti, gelbsti bites nepalankiais metais nuo bado. Savybės, kaupti daugiau maisto atsargų negu reikia vienai žiemai ir gebėjimas sudaryti žiemos klubą , leidžia joms išgyventi beveik visose klimatinėse zonose, kuriose tik auga pakankamai nektaringų žydinčių augalų.
Pačios tinkamiausios ir labiausiai prisitaikiusios išgyventi esamomis gamtinėmis sąlygomis visada yra vietinės bitės. Kitų klimatinių juostų bitėms patekus į joms neįprastą aplinką iškyla reali grėsmė jų išgyvenimui. Pavyzdžiui, mūsų vietinių bičių tokios savybės, kaip sugebėjimas sudaryti storesnį ir kompaktiškesnį žiemos kamuolį ir sugebėjimas pasiruošti žiemai kokybiškesnį medų (aukštesnis diastazės skaičius) sąlygoja mažesnį maisto kiekio sunaudojimą žiemos metu. Savo ruožtu sunaudojamas mažas kiekis maisto, dėl ko ilgiau bičių skilvelis neužsipildo nesuvirškintomis maisto dalelėmis įgalina žiemoti ant viržių medaus ir neviduriuoja pavasarį. Sėkmingai išgyventi ilgą mūsų klimato žiemos periodą, beveik septynis mėnesius, mūsų vietinėms bitėms padeda ir sugebėjimas sukaupti skilvelyje didesnį kiekį nesuvirškintų maisto atsargų . Šios savybės kaip tik ir padeda mūsų vietinėms bitėms normaliai gyventi ir išgyventi.
Bitininkaujant ne su vietinės kilmės bitėmis, iškyla įvairių problemų. „Svetimos“ bitės daugiausia įvežamos dėl kai kurių naudingų savybių, kaip sugebėjimo apdulkinti raudonuosius dobilus arba yra neagresyvios, kurių neturi vietinės, kartu atsiveža ir savas problemas, kurias reikia spręsti ir kurių nebūdavo su vietinėmis.
Pietinių rasių bičių žiemos kamuolys yra retesnis ir savo apimtimi didesnis . Tokios bitės, žiemodamos šaltesnio klimato sąlygomis, kur šaltasis metų periodas tęsiąsi net 6-7 mėnesius, yra priverstos reikiamos šilumos palaikymui lizde naudoti daugiau maisto. Blogesnės kokybės negu vietinių bičių pasiruoštas maistas, mažesnis skilvelis, nepratęs talpinti didesnį kiekį maisto atliekų, greičiau prisipildo ekskrementų ir, dar anksti pavasarį, dėl joms neįprasto šalto klimato negalėdamos apsiskraidyti, suviduriuoja. Šį viduriavimą bitininkai mėgėjai dažnai palaiko liga (nozematoze) ir puola gydyti.
Bitininkai išsigudrino, Lietuvoje laikomoms iš pietų atvežtoms bičių rasėms, medų pakeisti cukrumi, kuriame yra mažiau įvairių baltyminių ir mineralinių priemaišų, todėl pietietės žiemoja neblogai ir pas mus . Labai tinkamas maistas žiemai bitėms iš pietų yra cukraus invertas. Cukraus inverte ne tik nėra jokių baltyminių ar mineralinių priemaišų, bet dar jo bitėms nereikia ir perdirbti-invertuoti, dėl to bičių organizmas mažiau susidėvi ir nueina žiemoti būdamas geresnės kokybės. Nors šiame maiste jokių mineralinių ar baltiminių medžiagų nebuvimas daro jį blogesni už medų, bet žiemos laikotarpyje apie 2-3 mėn. kada bitės neaugina perų, o vien tik šilumai gaminti pakanka angliavandenių, šis maistas yra tinkamesnis už medų.
Mokslininkai, atlikę atitinkamus tyrimus, nustatė, kad bičių šeima kol perdirba 10 kg. cukraus sirupo ir jei tuo laiku lizde ir gamtoje nėra baltymų, (bičių duonelės arba žiedadulkių) netenka maždaug vieną kilogramą gyvojo svorio. Po tokio cukraus sirupo kiekio perdirbimo sumažėja ne tik bičių skaičius, bet pablogėja ir žiemojančių bičių fiziologinė kūno sandara, (sumažėja riebalų ir baltymų kiekis) dėl ko pablogėja ir pats žiemojimas. Tokia bičių šeima, dėl baltymų trūkumo, neturi galimybės auginti perų ir tuo pačiu sparčiai vystytis. Tokiai šeimai gali pagelbėti tik ankstyvas pavasaris arba bitininkas, laiku paduodamas baltyminio maisto, žiedadulkių ar duonelės pavidale, geriausiai kartu su kandi pasta.
Žiemos maisto atsargų papildymui vėlyvą rudenį perdirbti 15-20kg. cukraus sirupo būtų joms tiesiog pražūtinga. Invertuotas cukraus sirupas yra labai tinkamas bitėms, jei jos žiemai dėl įvairių priežasčių yra maitinamos vėlyvą rudenį, arba, kai dėl sauso rudens per anksti nustojus žydėti rudeninei augmenijai gamtoje bitės neberanda baltyminio maisto. Paprastas cukraus sirupas turėtų būti duodamas bitėms su tikslu papildyti žiemos maisto atsargas, dar kol gamtoje žydi augalai ir bitės turi iš kur paimti baltyminio maisto. Jeigu dėl kokių tai priežasčių yra vėluojama, tai maitinant paprastą cukraus sirupą, reiktų kartu duoti ir baltyminio maisto.
Bitininkystės literatūroje yra nurodymų ir į kitokius baltyminio maisto pakaitalus, bet bitininkaujant Lietuvos gamtinėmis sąlygomis kiekvienas bitininkas tikrai gali iš senų brokuojamų korių išsiimti bičių duonelės arba, pasirinkęs žiedadulkių, užsikonservuoti su medumi ar su cukraus pudra. Kitokie baltiminio maisto pakaitalai, kaip mielės ar pieno milteliai gal but ir yra tikslinga naudoti tik bitininkaujant kitose klimatinėse zonose, arba bites laikant šiltnamiuose. Bičių duonelės arba žiedadulkių surinktų savame bityne su medumi mišinys yra pats kokybiškiausias ir tinkamiausias baltymų, angliavandenių, mikroelementų ir vitaminų mišinys ne tik bitėms, bet ir žmogui. Perkant kandį su žiedadulkėmis iš kitų bitynų yra būtina įsitikinti ar tame bityne nėra askoferozėz ir puvinių ligų žydinių.
Žinodamas, kad bitės organizmas labai skirtingai reaguoja į maisto sudėtį , kokybę ir net sunaudojamą maisto kiekį, bitininkaudamas stengiuosi šia bičių savybę tikslingai pasinaudoti. Priklausomai nuo maisto sudėties, kiekio ir metų laiko, bites galima paskatinti pradėti auginti perus, daugintis spiečiant ar siūti korius, bitininkui norimu laiku.
Jeigu bites viduryje žiemos pradėtumėme maitinti medaus ir bičių duonelės mišiniu, nežiūrint į tai, kad lauke dar minusinė oro temperatūra, bitės pradeda auginti perus. 1982 metų vasario mėnesio viduryje, paskatintas mokslo daktaro J. Straigio, atlikau eksperimentą paduodamas 30 bičių šeimų bičių duonelės ir medaus mišinio. Rezultatai buvo „geri“. Bitės , nežiūrint į tai , kad papuolė viena iš šaltųjų žiemų, pradėjo sparčiai vystytis ir net skraidyti esant 3-6 laipsniams šalčio. Pamaniau tikri stebuklai. Bet kai kurios šeimos gyvos išsilaikė tik iki balandžio vidurio. Žuvusios šeimos turėjo po 5-6 rėmus dengtų ir besiritančių sušalusių perų. Tik po to supratau, kad stebuklas tikrai būtų įvykęs jei būčiau davęs dar ir vandens arba būtų buvęs ankstyvas pavasaris. Pasirodo, kad mano bitės skraidė ieškodamos vandens, kuris buvo labai reikalingas gausybei augančiu perų, bet deja, parsinešti ledo ir išsitirpinti nesugebėjo.
Nors eksperimentas pasibaigė ir nesėkmingai, bet iš to naudingos patirties vis vien turiu, nes dabar žinau, kad dar labai anksti pavasarį bitėms duodant baltyminio maisto, reikia duoti ir vandens, o svarbiausia turėti ir kur jas po to įdarbinti. Jeigu tą pavasarį mano bitės būtų neišmirusios, neįsivaizduoju ką jos būtų veikusios apie 4-6 savaites be darbo, kol būtų gamtoje pražydę pirmieji nektaringi augalai. Kiek maisto būtų reikėję priverstinoms „bedarbėms“ išlaikyti. Natūralioje gyvoje gamtoje yra viskas subalansuota ir viskas atliekama reikiamu laiku, dėl to dažnai "protingas", savanaudiškais tikslais, žmogaus įsikišimas į naturalią gamtą, susilaukia abipusiškai nenaudingų rezultatų.
Pamokytas karčios patirties dabar kiekvienais metais tik apie kovo 20 dieną , nekreipdamas dėmesio ir į tai, kad gamtoje dar gali būti ir minusinė oro temperatūra ir bitės dar neapsiskraidžiusios , kiekvienai bičių šeimai paduodu apie 5 kg. kandi pastos. Iki pavasarinio medunešio , mano gyvenamoje vietovėje, dar yra apie 50 dienų ir bičių šeimos spėja pakankamai sustiprėti, kad duotų pavasarinės prekinės produkcijos. Baltyminio maisto neduodu todėl, kad nemažai jo yra lizde iš praeito sezono nes abu aukštai, ant kurių žiemojo šeima, avilyje yra jau nuo praeito sezono birželio mėnesio. Šiuo laikotarpiu, šiltesnėmis pavasario dienomis, bitės pradeda parsinešti šviežių žiedadulkių iš natūraliai gamtoje maždaug tokia eilės tvarka žydinčių lazdynų, alksnių, šalpusnių, blindžių ir kiaulpienių.
Skystas 1:1 cukraus sirupas ankstyvą pavasarį taip pat nelabai yra tinkamas, nes bitės tokį sirupą supildamos į lizdo korius invertuoja ir tas procesas pareikalauja iš jų daug energijos ir baltyminio maisto, kuriuo tuo metu gal trūksta perų auginimui, o perteklinio vandens garinimas atšaldo lizdą,( paprastas fizikos dėsnis) ir todėl gali suviduriuoti.
Jeigu bičių skraidymo apylinkėje būtų pasėta žieminių rapsų, tai tada būtinai duočiau bičių duonelės ir medaus , arba žiedadulkių ir kandi pastos mišinio. Nuo šitokio maisto, kaip jau minėjau, bitės labai intensyviai vystosi ir būtų pajėgios iš žieminių rapsų pasėlių prinešti iki 2-4 aukštų medaus. Jeigu šios sudėties maistu, anksti pavasarį pradėtos maitinti šeimos, dėl blogo oro ar nektaringų augalų trūkumo, neturi galimybės surinkti didesnį kiekio medaus, gali pradėti leisti spiečius. Tuo atveju, spietimo sustabdymui ir kad ekonomiškai panauduoti gausiai išsivysčiusias bičių šeimas, būtina sudaryti naujas bičių šeimas arba skiriant pusiau, arba sudarant dirbtinus spiečius. Jeigu šeimų dauginti nereikia, tada reiktų duoti naują, nepasiūtais koriais aukštą ir apie 10 litrų cukraus sirupo arba apie 5 kg kandi tešlos. Aš keletą metu darydavau taip; bičių šeimą skirdavau pusiau ir toje pusėje, kuri pasilikdavo be motinos, paduodavau jauną motiną, o po apsivaisinimo visus senus korius su uždengtais perais grąžindavau atgal į senąją šeimą, o jaunajai motinai ir ten esančioms bitėms duodavau pasisiūti naujus korius. Senųjų bitininkų išmintys byloja: JEI NORI SPIEČIŲ - BITES MAITINK PRIEŠ SODŲ ŽYDĖJIMĄ, JEI NORI MEDAUS - PO SODŲ ŽYDĖJIMO.
Įnvertas, tiek pavasariniam maitinimui, tiek ir po pavasarinio medunešio tikslu sulaikyti bites nuo spietimo yra nelabai tinkamas nes mažai apkrauna bites darbu ir iki prasidedant vasaros pagrindiniam medunešiui, nesulaiko bičių šeimos nuo spietimo. Įnvertas, dėl minėtų savo savybių, yra pats tinkamiausias rudeniniam bičių maitinimui papildant maisto atsargas žiemai. Ankstyvo pavasario laikotarpyje tinkamiausia yra kandi pasta, o vėliau, apie balandžio vidurį galima paduoti mažais kiekiais arba ribojant prieinamumą, paprastą cukraus sirupą 1:1 su vandeniu.
Dėl to, kad užtikrinti gerą prekinio medaus kokybę, invertuoto ar paprasto cukraus sirupo nepatartina bitėms duoti pavasarinio ir vasaros medunešio laikotarpyje. Šiame laikotarpyje tinkamiausia yra kandi pasta , bet jos duoti bitėms nėra būtina.
Kandi pastos buvimas bičių šeimoje palaiko nenutrūkstamą bičių šeimos vystymąsi, sulaiko nuo spietimo, padidina prekinio medaus produkcijos kiekį, nes nepalankiomis medunešiui dienomis, bitės maistui mažiau sunaudoja medaus. Jeigu prisiminsime, kad normali bičių šeima per aktyvųjį skridimo laikotarpį savo reikmėms sunaudoja apie 60-90kg medaus tai šiuo laikotarpiu duodamas 10kg kandi pastos kiekis ir dar ribojant priėjimą prie jos, tikrai nesudaro galimybių cukrui patekti į medų. Pastebėta, kad esant medunešiui, bitės kandi pastos maistui naudoja labai mažai, daugiausia tik darganotomis dienomis ir naktimis.
Esu pastebėjęs, kad negausios bičių šeimos su jaunomis motinomis, tikriausiai dėl to kad neturi lizde pakankamai medaus atsargų, įsigudrina kandi pastą praskiesti vandeniu ir balzgano sirupo pavidale supilti į korius. Normaliose šeimose šitokių veiksmų su kandi pagaminta su invertu, neteko pastebėti, bet jei kandi pagaminta su medumi tai tai toks pavojus išlieka.
Kandi pastos buvimas lizde dar kurį laiką po pagrindinio medunešio ir medaus nuėmimo, užtikrina tolesnį perų augimą ir jaunų bičių prisiauginimą žiemai. Vėliau tokiai šeimai, papildant žiemos maisto atsargas paduodant apie10-12 kg invertuoto cukraus sirupo per vieną kartą, yra sudaromos labai geros sąlygos bičių žiemojimui. Šito maisto bitėms nebereikia invertuoti ir nesusidėvėjusios bitės nueina žiemoti. Dar daugiau, bitės iš karto supildamos gerai paruoštą maistą, kartu užpila ir bičių duonelę, todėl gruodžio, sausio, vasario mėnesiais, negaudamos baltyminio maisto, anksti nepradeda auginti perų ir išlieka stiprios ir energingos iki pat kovo pradžios. Apie kovo pradžią, sunaudojusios sirupą, pereina prie koriuose iš rudens tam tikslui palikto medaus ir atsidengia priėjimas prie koriuose esančios duonelės, o dar, jei apie kovo 20 dieną paduodu kandi pastos - šeimai yra visos sąlygos normaliai ir sparčiai vystytis ir tinkamai pasiruošti pavasariniam medunešiui.
Šitoks bičių maitinimas nebūtinai yra pats tinkamiausia kitose Lietuvos vietovėse laikomoms bitėms. Kiekvienas bitininkas į bičių maitinimą turi pažiūrėti kūrybingai ir priklausomai nuo jo bičių skraidymo apylinkėse augančių medingų augalų kiekio ir žydėjimo laiko gali atitinkamai paruošti bites ir sudaryti bitėms gera sąlygas pasiruošti paimti iš gamtoje žydinčių augalų išskiriamą nektarą.
Neturint invertuoto cukraus sirupo, paprastu cukraus sirupu bites žiemai reiktų pradėti maitinti tuojau po pagrindinio medunešio išsukus medų, dar kol bitės gamtoje gali rasti baltyminio maisto. Kad užtikrinti dar kurį laiką perų auginimą ir gerą paprasto cukraus sirupo paruošimą (invertavimą), trūkstamo maisto kiekį reiktų atiduoti per 2-3 kartus su 5-8 dienų pertraukomis, kai tuo tarpu įnvertą galima atiduoti visą reikiamą kiekį iš karto ir gerokai vėliau.. Kiek žinau, jau nemažai Lietuvos bitininkų, kurie laiko didesnį skaičių bičių, taip ir daro.
Kai kurie bitininkai mėgėjai nepatingi savo numylėtines pamaitinti kas antrą dieną įpildami tik po1-2 litrus paprasto cukraus sirupo, su tikslu prisiauginti žiemai daug jaunų bičių. Šitaip daryti patartina tik rugpjūčio mėnesyje, kol gamtoje dar bitės randa pakankamą kiekį baltyminio maisto. Vėliau taip darydami, rugsėjo antroje pusėje, kai gamtoje bitės neberanda baltyminio maisto, jie bičių gal ir prisiaugina daugiau, bet labai nualina nueinančių žiemoti bičių kūną ir jų šitaip pamaitintos bitelės iki pavasario gali neišgyventi arba silpnai tesivystys sekančių metų pavasarį.
Kad sėkmingai bitininkauti ir gauti maksimalų kiekį medaus, kiekvienas bitininkas turėtų žinoti vietovės, kurioje laiko bites, medunešio charakteristiką. Priklausomai nuo to, kokie augalai kada žydės, bitininkas turėtų sugebėti paruošti atitinkamai ne tik bites, bet ir uždėti laisvų korių atsargas, kad būtų kur supilti gamtoje randamą nektarą. Laiku nepadarius nors vieno iš tų darbų, medaus nelauk, o jei bičių paruošimas pora savaičių paankstinamas - išskris spiečius.
Medunešiai Lietuvos gamtinėmis sąlygomis skiriasi ne tik iš pietų einant į šiaurę, pvz. tarp Druskininkų ir Skuodo apie 15d., bet dažnai ir tame pačiame rajone pas atskirus bitininkus dėl apylinkėse sėjamų medingų kultūrinių augalų.
Bitininko sugebėjimas tinkamai paruošti bites kaip tik tam laikotarpiui, kai jo laikomų bičių apylinkėje žydės daug medingų augalų, yra visos profesionalios bičių priežiūros technologijos pagrindas.
Mūsų vietinės bitės buvo prisitaikiusios pačios palengva iš pavasario neskubėdamos vystytis ir sustiprėti, kaip tik prieš liepų ir tuojau po to sekantį viržių žydėjimą. Mūsų vitinės bitės dėl savo fiziologinių savybių gerai žiemodavo ant viržių ir net patenkinamai ant lipčiaus medaus. Kiekvienas vietinis gyvūnas, tame tarpe ir bitės, yra geriausiai prisitaikęs gyventi ir išgyventi esamomis vietinėmis sąlygomis ir bet koks žmogaus įsikišimas, paskatinant jas vystytis anksčiau iš pavasario, sugriauna tą gamtoje nusistovėjusį balansą ir vietinės bitės išskrenda spiečiais. Dėl tos pačios priežasties bet kokios įvežtinės veislės, be bitininko priežiūros neturi šansų išgyventi.
Šią temą aprašiau plačiau todėl, kad bičių maitinimą kaip ir tinkamą lizdų plėtimą yra būtina suderinti su vietinės gamtos klimato kaita ir pagrindinių medingų augalų žydėjimo laiku. Nuo sugebėjimo laiku ir tinkamai atlikti šiuos darbus didele dalimi priklauso ne tik bičių sveikatingumas, bet ir gaunamos produkcijos kiekis.
Sąmoningai nepaminėjau tokių kovai su bičių spietimų populiarių ir "veiksmingų" daug darbo reikalaujančių metodų kaip spietybinių motininių lopšelių laužimą ar bičių šeimos perų lizdo perskirimą pusiau įterpiant keletą nepasiūtų korių ar visą aukštą su nepasiūtais koriais nes šią problemą gana sėkmingai sprendžiu tikslingai maitindamas bites ir į avilio konstrukciją įvesdamas ventiliacinį aukštą.
Jeigu jauniems bitininkams mano bičių maitinimų metodai atrodo racionalus ir verti taikyti bičių maitinimo praktikoje , naudokitės ir neišradinėkite dviračio iš naujo, tuo labiau, kad tai nėra vien teoriniai pamąstymai, bet sėkmingai naudojami praktikoje jau apie 20 metų.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Kov 22 , 23:39, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Kov 18 , 20:20

Blogai ima šiais atvejais:
kada vyksta medunešis,
kada neturi motinos,
Kada kandi pastos paviršius yra atviras ir dėl to apdžiūna.
Kandi geriausia duoti taip, kad priėjimas būtų iš apačios, o viršus GERAI pridengtas plėvele. Jei viršus būna atviras tai sukietėja į ledą ir bitės visai nebepaima.
Pastebėjau, kai nėra medunešio, tai iš atviros penėtuvės įsigudrina atsinešti vandens ir susidrėkinti.
Buvo toks atsitikimas praktikoje - bitininkas džiaugiasi kad jo bitės gerai imą ir sausą cukrų iš penėtuvės. Nuėjau pažiūrėti ir tikrai. Kažkaip atkreipiau dėmesi, kad jos neatlieka čiulpimo veiksmų, o juda bėgioja pirmyn į avilį ir vėl į penėtuvę. Pasižiūrėjau ant lakos, kad jos visos lenda lauk su cukraus gabalėliais paėmusios savo čiuptuvėliais. Pasižiūrėjome už avilio kiek toliau žolėse pilna cukraus net baltuoja, ant lakos ir prie lakos ant žemės taip pat. Paskui kitą dieną bitininkas sakė, kad iš ryto stebėjo puikų "cukruonešį". Cukrus per naktį nuo rasos ištirpo ir bitės laižė žoles ir žemę tarp žolių ir saldų skystį tempėsi į avilį.
Nemanau, kad bitės sąmoningai būtų tempusios tą cukrų lauk, kad ištirptų. Paprasčiausiai buvo toks sutapimas ir tiek.
Aš pats esu palikęs tuščiame avilyje maišą su cukrumi. Nuvažiavęs į bityną po savaitės maniau, kad į tą avilį spiečius parskrido, taip smarkiai bitės iš to avilio skraidė. Kai pasižiūrėjau, radau visą maišą šlapia ir juodai aptūpta bitėmis. Manau, kad jos atsinešė vandenį, tirpino per maišą cukrų ir vėl atgal čiulpė jau cukraus sirupą.
Kartais tokie neplanuoti ir atsitiktiniai ekspermentai mąstančiam bitininkui parodo, kaip reiktų atlikti vieną ar kitą darbą. Sakoma, kad didžiausias mokslininkas ir išradėjas yra - ATSITIKTINUMAS.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Kov 22 , 22:28

Jūsų pageidavimu, pabandysiu atsakyti išsamiau.
Kandi su medumi privalumas yra tas, kad beveik nesudžiūna, noriau ima bitės, daugiau augina perų. Trūkumas - greičiau sunaudojama, yra tąsi ir gali per korių tarpus nukristi ant avilo dugno, o būdama ant dugno vilioja kito avilio bites ir silpnesnę šeimą gali pradėti plėšti. Šitokią kandi bitės visokiais būdais stengiasi įsitempti į korius ir dėl to gali pabloginti medaus kokybę.
Kandi su medumi ir žiedadulkėmis privalumas yra tas, kad kartu su anglevandeniais bitės gaudamos baltymų labai sparčiai pradeda vystytis. Nereikia jokių kitų vystymąsi skatinančių priedų, kaip kobalto ar jūros druskos ir p. Trūkumas, kad bitėms dėl įntensyvaus vystymosi gali trūkti vandens ir šaltu oru liekdamos jo atsinešti daug žūtų. Reikia duoti ir vandens. Greit tokia kandi sunaudojama. Per žiedadulkęs gali apsikrėsti pavojingomis perų ligomis. Per greit išsivysčiusios bitės gali užsinorėti "apsigiventi" medžiuose ar kaimyno obelėje.
Paprastos su invertu kandi privalumas yra tas, kad yra naudojama daug lėčiau ir tik tais atvejais kai gamtoje negauna nektaro arba trūksta maisto. Tokios kandi nesistengia susinešti į lizdą, reikia mažiau ir užtenka ilgiau. Ją galima paduoti didesniais kiekiais, kad užtektų 3-5 mėnesiams ir kad nenutrūktų bičių šeimos vystymasis laikinai pablogėjus orams ar nesant gamtoje medunešio. Tokios kandi pastovus buvimas šeimoje, gerokai didina bičių šeimos medaus produktyvumą ir mažina spietybines nuotaikas.Trūkumas tas, kad reikia gerai pridengti, kad nesukietėtų ir kad uždėjus didesnį kiekį 5-7 kg. iškarto - gali pasisavinti samagono gamintojai ar šiaip neturtingi žmonės arbatos pasaldinimui.
Bendra kandi pastos charakteristika. Kandi kokybė priklauso nuo cukraus pudros smulkumo , gero išmaišymo ir subrandinimo (po padarymo iki išfasavimo turi praeiti apie 10-20 dienų) Kaip suprantat , tokias galimybęs turi tik stambios specializuotos firmos, kuriuos gamina dideliais kiekiais visiems ES bitininkams. Nesubrandinta kandi ir dar jei kažkokių UABŲ yra pagaminta tik su cukraus syrupu , greit sudžius, o jei dar per stambiai sumalta cukraus pudra, tai bitės ją išneš ir išmes lauk, o bitininkas galvos, kad bitės sunaudojo. Su bet kokia kandi yra labai patogu paduoti vaistus gydimui, nes bitės negalėdamos greit sunešti į korius, kaip sirupa, gerokai padidina paduodamų vaistų efektivumą ir tokių vaistų veikimo laiką.
Tai būtų ir viskas ką žinau apie kandį pastą. Kaip ir kokiais kiekiais naudoti, sprendžia kiekvienas bitininkas induvidualiai priklausomai nuo to kokių tikslų nori pasiekti. Plačiau apie tai paskaitykite temos pradžioje.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 08 , 00:35

InDeed 07 Rgp 2009, 15:52
Reikia TRANAS kad pasakytu ka galvoja apie cukraus invertavima. manau jis turi ka pasakyti siuo klausimu. BE TO kaip nustatyti cukraus kokybe? t.y. ar yra pvz cukrus kuriuo negalima maitint biciu ir pan?

Cukrau kokybė
Ten skyrelyje apie bičių maitinimą yra įvairių pasisakymų. Patys protingiausi, mano galva, yra zbyx, med ir Audrūno.
Per daugelį bitininkavimo metų tik vieną kartą papuolė blogas cukrus, bet užtai buvo pigus. Tą žiemą žuvo apie pusę visų laikomų šeimų. Nuo to karto visada, jei maitinu cukrumi, ypač pigesniu, visada turiu buteliuką su švariu vandeniu ir paėmęs stiklinę įpilu porą valgomų šaukštų perkamo cukraus ir apie 100gr vandens. Po ištirpinimo, jei tik gautas skystis nėra skaidrus, tokio cukraus patartina nepirkti. Jis nėra baigtas išvalyti ir jame gali būti iki 10% kalkių. Pasirodo, kad pigus daiktas nevisada yra pigus iš tikrųjų.
Gali būti, kad gautas skystis bus truputi gelsvas, bet jei skaidrus, tai vis vien tas cukrus yra geras, tik tas cukrus yra pagamintas ne iš runkelių, o iš cukranendrių. Dabar tokio tikriausiai nebepasitaiko. Tai buvo cukrus iš Kubos.
Cukraus sirupo niekada nesu viręs, nes labai greit galima sugadinti, dėl ko pasidaro bitėms nuodingas. Į karštą vandenį pilu reikiamą kiekį cukraus ir maišau kol ištirpsta. Sirupą rudeniniam maitinimui visada darydavau 1-1,5 santykiu vanduo- cukrus, o pavasariniam 1-1ir į 36 litrus tokio sirupo įdėdavau 100gr jūros druskos, kad bitės pavasariais nelandžiotų po visokius mėšlynus ir kad nesusirgtų paratifu. Atsiradus vokiečių gamybos cukraus invertui ir kandi pastai, daugiau su cukraus sirupais nebeužsiimu. Kartą viską suskaičiavau; elektrą, darbą , laiką , riziką ir bičių susidėvėjimą, perdirbant tą sirupą ir gavosi, kad tas invertas yra truputi pigiau, nei gamintis pačiam ir jokios rizikos
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 08 , 22:01

Cukraus sirupo invertavimas.
Mano nuomonė dėl bandymų cukraus sirupą invertuoti namų sąlygomis yra GRIEŽTAI neigiama. Dėl sirupo rūgštinimo, kad ir citrinos rūgštimi - taip pat.
Čia jau prasideda grynai biochemija, kur tiek bitės, tiek žmogaus, tiek ir bet kokio gyvūno vidaus organuose vyksta tokie sudėtingi virškinimo procesai, dalyvaujant įvairiems vidaus organų (liaukų) išskiriamiems fermentams, kad tai tobulai atlikti dirbtinai bitininkas savo pusrūsio ar kokio garažo sąlygomis tikrai negali.
Nuomonė, kad įdėjus rūgšties, prasideda cukraus invertavimas yra visiškai KLAIDINGA. Atvirkščiai, nes bitės tokio parūgštinto sirupo nebeinvertuoja, nes jų vidaus organai gauna klaidingą informaciją, kad tas sirupas jau yra invertuotas, nes yra jau silpnos rūgštinės reakcijos, kaip medus ir jų liaukos nebeišskiria nei diastazės, nei laktazės nei invertazės, o tik išgarina vandenį ir užakiuoja. Toks sirupas (neinvertuotas) turi visas galimybes virsti atgal cukraus kristalais ir pasmerkti bites mirti iš bado. Tokį atveją esu stebėjęs, kai bitininkui žuvo visos 40 šeimų. Jis bandė paduoti į teismą mokslininką ( pavardė man žinoma) kuris spaudoje šitaip daryti rekomendavo, bet advokatai jam patarė, kad teisme tai bus sunkiai įrodomas dalykas ir kaltas liksi pats, kad gal kažką ne taip padarei. Tuo labiau, kad daug bitininkų sirupą rūgština ir bičių žuvimo dėl to nepastebi. Vėliau aš su juo išsiaiškinau visą jo maitinimo procesą ir įsitikinau, kad jis buvo gerokai padauginęs įdėti rūgšties. Paragavus žuvusių bičių žiemos maistą, jis buvo rūgštumo kaip saldainiai „barbarisai“. Koriai visi pilni maisto ir užakiuoti kaip plytos, o bitės visos negyvos.
Kad iš tikrųjų taip yra, patarsiu atlikti vieną eksperimentą su savo paties virškinimo organais. Gausiau pavalgę mėsos gaminių, tuojau suvalgykite, kad ir vieną apyrūgštį obuolį. Jums sustos virškinimas, prasidės vidurių pūtimas, bus net sunku kvėpuoti, o koks aromatas išsiskirs, kad ir ožys nenorės šalia būti. Viskas įvyks dėl to, kad obuolio rūgštis suklaidins vidaus organus ir jie pamanę, kad jau rūgšties mėsos virškinimui yra pakankamai, savų skrandžio rūgščių sulčių nebeišskirs, o obuolio rūgštis mėsos nevirškina. Po pusvalandžio, esant organizmo temperatūrai apie 37 laipsnius, skrandyje nevirškinamas maistas pradės gesti, išsiskirti dujos, ir t.t.
Panašus atvejis ir su bitėmis, bet kadangi ten ne baltymai, o angliavandeniai, kurie prie atatinkamos koncentracijos nerūgsta ir negenda, tai kvapų ir vidurių pūtimų nebūna, o bitės, garindamos vandenį, cukraus koncentraciją dar labiau didindamos, visai pašalina net rūgimo galimybes.
Rusų biochemikai yra padarę tyrimus ir nustatė, kad parūgštintą cukraus sirupą, dėl jau mano išvardintų priežasčių, daug blogiau invertuoja.
Savo bitininkavimo praktikoje rudenį bitėms duodu parūgštinto sirupo po litrą tik po to, kai baigiu rudeninį maitinimą. Su tikslu, kad sunaikinti nozematozės sukėlėjus bičių virškinimo organuose, dėl to, kad bitės pavasarį nesusirgtų nozematoze ir nepradėtų viduriuoti. Tai ypač svarbu bitininkaujant su pietinių rasių (kaukazo) bitėmis.
Vienintelis būdas pagelbėti bitėms invertuoti cukraus sirupą yra į baigiant paruošti sirupą įdėti kiekvienam 10 litrų sirupo vieną kg medaus. Meduje esantys virškinimo fermentai, esant normalios šeimos avilio temperatūrai pradeda skaldyti sirupą, bitės paimdamos tokį sirupą dar papildo tų fermentų iš savo organizmo ir toks sirupas yra gerokai greičiau ir labai nenudėvint bičių invertuojamas. Tuo tikslu yra pats tinkamiausias laikas bitėms sumaitinti visą seną medų likusi iš praeitos žiemos , panaudoti vandenį perplovus medaus sukimo įrankius, ar net atakiuotus vaško dangtelius ir t.t.
Jei bitės yra žiemai sumaitinamos tuojau po rudeninio medaus išsukimo kol sirupo perdirbime (invertavime) spėja dar sudalyvauti senosios lauko bitės, o motinos yra jaunos ir šeimos turi dar nemažai perų, tai jokių „pokštu“ su cukraus sirupu nereikia išdarinėti, bitės pačios puikiai pasiruošia tą sirupą žiemai ir be bitininko pagalbos.
Gerb. InDeed ir kiti bitininkai, kuriuos domina mano nuomonė šiais dviem klausimais, yra būtent tokia. Aš savo bitininkavimo praktikoje vadovaujuosi būtent šiais išvardintais kriterijais.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Rgp 09 , 20:14, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 09 , 17:26

Ką bepaskyti Tau žilvasai, ačiu už špilkas, bet su sirupo parūgštinimais nėkaip nesutinku. Tą patvirtina ir rusų akademiko I. A. Kablukovo tyrimai, kurie yra pripažinti visame pasaulyje. Tą patvirtina ir kiekvieno gyvo organizmo vidaus virškinimo organų reakcija. Būtent šarmai ir yra tas dirgiklis, kad išsiskirtų virškinimo fermentai, o rūgštis angliavandenių virškinimuose, kiek prisimenu visai nedalyvauja, ji reikalinga tik baltimams ir riebalams suvirškinti. Patys fermentai ir kitos amino rūgštys būdamos rūgščios reakcijos ir klaidina žmones, kad reikia rūgštinti. Faktiškai viskas yra atvirkščiai- nori, kad virškinimo organai išskirtų virškinimui reikiamų fermentų, reika šalinti bet kokias pašalines rūgštis, o ne jų dar pridėti. Parūgštintą sirupą bitės visada blogiau invertuoja ir žiemos metu yra priverstos panaudoti daugiau energijos kad įsisavinti tokį maistą.
Tą patvirtina ir daugiametė praktika. Kol pradžioje bitininkavimo žiemai maitindamas bites sirupą rūgštindavau, visada vėlyvesniais pavasariais stebėdavau viduriavimą.
Paskutinės, gal visa dešimt "šiltų" žiemų, tai to viduriavimo nematyti ir ant parūgštinto sirupo, bet jei pasitaikis "kieta" ir ilga žiema pamatysi kokie apverktini rezultatai bus ir ant rūgštinto maisto ir ant šiaulietiško melasos sirupo ir ant invertuoto krakmolo ir ant lenkiško inverto, kuris "invertuojamas" rūgštinant. Galime mandravoti kol bitės sugeba ištaisyti visas mūsų klaidas, bet viena kartą ta nesamonių lazda bus perlenkta ir įvyks mąsinis bičių žuvimas, o mes ir vėl pulsime kaltinti telefonus, ofonautus, modifikuotus augalus ir visą kitą kas tik šaus į galvą.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Rgp 22 , 23:34, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 10 , 00:08

Sergijus rašė:Nugi,paaiškinkit,galų gale,žodžio "invertavimas",prasmę! Koks tai procesas? Kuo skiriasi invertuotas cukraus sirupas,nuo neinvertuoto? :think: Du "grandai" diskutuoja,o aš,vargšas "fizikas-chemikas",pradėjau nebepagaut minties... :dontknow: :)
Cukrus - pavadinimas liaudiškas. Biochemikai šią medžiagą vadina -saharoze. Bitės organizmas sugeba įsisavinti tik gliukoze ir fruktoze. Cukrus kaip tik ir susideda iš šių dvėjų medžiagų. Bitė, cukrų ištirpinta vandenyje, įsiurbusi į savo skilvelį papildo ji baltiminiu virškinamuoju fermentu diastaze ko pasiekoje sakarozė (cukrus) suskyla į fruktozę ir gliukozę. Šios medžiagos jau pereina į linfą (krauja) ir jos pagalba yra išnešiojamos po visą organizmą, kaip energijos šaltinis, nes toliau skildami šie produktai išskiria šilumą ir duoda energijos atlikti judesiams. Diastazės išskirimui bitėms yra reikalingi baltimai. Vandens išgarinimui yra reikalinga šiluma. Todėl visame šitame skaidymo procese bitė sunaudoja nemažai baltimų, ir tų pačių jau iš cukraus gautų produktų- glikozės ir fruktozės ir gerokai susidėvi jos organizmas, bet bitės daro šita nelengvą darbą vasara, kad pasiruošti gatava energijos šaltinį žiemai medaus pavidale ir kad žiemos metu nebereikėtų viso to cukraus skaidymo bedaryti. Rimtų mokslininkų tyrimais yra įridyta, kad bitės kol perdirba 10kg. cukraus, netenka trečdalio svorio ir pačių bičių. Štai kodėl Sergijau, bitėms yra naudinga paduoti jau invertuota(suskaldyta) cukrų. Ypač tai svarbu maitinant vėliau, kai iš lauko nebeparsineša baltimų (žiedadulkių), o "supratingas " bitininkas lizdą yra sutvarkęs taip, kad jame nebėra duonelės.
Kaip plūgas plūgui paaiškinsiu dar taip. Pietums gavai mėsos su kaulu. Mėsą tavo organizmas įsisavina, o kaulo ne. Tai ką darai, atskiri (invertuoji) mėsa atskirai, kaulą atskirai. Mėsą taip pat tavo žarnų sienelės nepraleidžia į krauja, tai skrandije ir dvilikapirštėje žarnoje ji skrandžio rugščių ir dar kepenų išskiriamos tulžies pagalba yra suskaldoma iki amino rūgščių, kuriuos jau pro žarnu sieneles gali patekti į krauja ir jo pagalba į visus organus, kuriems reikia atlikti judesius (dirbant) arba gaminti šilumą, palaikyti normaliai kūno temperatūrai. Štai kokius procesus, vykstančius gyvų organizmų vidaus organuose, aiškinasi mokslas BIOCHEMIJA. Tame tarpe ir bitės.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Rgp 10 , 00:40, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 12 , 02:00

jonas rašė:Aš ankšciau rūgštingavau cukraus sirupą vitaminu C askorbino rūgštimi ,bet pabrango iki astronominės kainos atsisakiau bitės žiemodavo gerai .Rūgštinti sirupą ar ne nevygdyti išsamūs tyrimai tai lieka bitininko pasirinkimas
Klysti Jonai. Tyrimai ir gana išsamus yra atlikti jau gal prieš šimtą metų, bet žmonių naivumas yra begalinis taip kaip laikas ir erdvė.
Žmonės pagal savo mąstymo lygį dar tebegyvena kudikystės etapą ir po dar kokių 5 milijonų metu sulauks pilnametystės. Kad tą įsitikinti, pakanka pasižiūrėti kaip mes elgiamės su gamta su gamtos ištekliais, karai, dievai , religijos, pinigai ir visokie išsigalvoti demonai dar tebevaldo mūsų protus. Mes dar kaip maži vaikai tebežaidžiame su bitėmis, Žiūrime į jų tobulai sutvarkytą gyvenymą ir nesuprantame jų veiksmų ir darbų, o jos yra bene labiausiai iš visų gyvųnų prisitaikiusios gyventi šioje žemėję ne išnaudodamos kitus gamtos kurinius ir nežudydamos maistui, bet sudarydamos nuostabią harmoniją su visa jas supančia gamta. Mes net akyvaizdžiai rodomo pavyzdžio, kaip reikia gyventi žemės klymato ir realiai egzistuojančių fizikinių dėsnių sąlygomis, nesuprantame. Mes dar, kaip ir priklauso vaikams, su viskuom žaidžiame, stengiamės pažinti mus supantį pasaulį, pešamės, klystame, kartais žūname, kartais atrandame. Ant kiek mūsų sąmonė yra dar neišsivysčiusi rodo jau vien tas faktas, kad didžioji dalis visų atradimų yra atrasti tik atsitiktinumo dėka, o tokius žmones, kurie proto pagalbą kažką jau sugeba sumąstyti ir sukurti vadiname genijais ir tokių yra dar tik vienetai.
Nu va ir vėl nusišnekėjau. Senstu.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Spa 13 , 22:09, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 16 , 16:42

Med rašė:Norejau tik patikslinti labai svarbu momenta. Gera seimininke zodzius "baigus virti sriuba reikia ideti to ar ano" suprastu, kad i nukelta nuo ugnies puoda dedamas tas ar anas. Taip ir cia. O Jusu "romanais" as asmeniskai patenkintas. Be ju sis forumas nebutu toks koks dabar yra. :ok:
Pastebėjimas.
Bendrai, su tuo patikslinimu, esi teisus, nes kai kurie Krisčiūno mokiniuai sirupą verda, tai pagal mano pasakymą, kali suprasti, kad baigus virti ir temperatūra dar gali būti apie 50-60 laipsnių. Jie gal ir nežino, kad fermentai yra baltiminės kilkmės ir , kad virš 42 laipsnių karštyje, "koaguliuoja" baltimų gyvibingumas žūva ir tampa kaip išvirtas kiaušinis. Gal dėl to po medaus įdėjimo į arbatą ji pasidaro balzganai drumzlina, ko nebūna nuo cukraus.
Aš niekada sirupo nesu viręs, o kai kada ir šaltame iš bėgančio upelio pasemtame vandenyje darydavau, tik ilgiau maišyti reikia. Visada tiik vandenį gerai pakaitinu iki 60-80 laipsnių, kol pradeda puode suktis, ir pilų į cukrų, arba atvirkšiai. Dabar, kai pradėjau maitinti invertu, tai jau kokie penki metai, kai jokio sirupo su cukrumi nebedarau.
Man kaip tam zuikiui, kuris apsiženijes už drablėnies iš pradžių labai sukūdo :knock: . Gyvenu ir mokausi, gal totėl ir svoris augti pradėjo. :lol:
Audrunas
BIČIULIS
BIČIULIS
Pranešimai:922
Užsiregistravo:2008 Bir 15 , 09:26

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 18 , 22:52

patarciau toki dalyka.Jei lizde mazai medaus ar isvis jo nera,o ir biciu seimos nera labai stiprios tai 20 kg sirupo perdirbimas joms gali buti lemiamas smugis zemiau juostos.Todel reiketu surinkti lizda ziemai vadinama barzdeles forma,kad per viduri butu koriai beveik ligi apacios su maistu o is krastu gali buti maziau,toks maisto isdestymas bus kompaktiskesnis,maziau reikes sumaitint rudeni,taciau pavasari kandi uzdet reikes anksti.Jei dabar lizdas tuscias,o visur vien perai tai reikia ideti bent pora tusciu,be duoneles,be peru koriu i lizdo centra ir duoti maista penetuveje.Kai like perai iseis tada dar pamaitinti,svarbu maitinti kuo anksciau kol silta,tada ir bites maziau susidevi ir maista geriau uzdengia ir dar speja biciu paaugint ziemai,ypac gerai jei yra galimybe maitint pradet anksti,rugpjucio pradzioje ir duoti maista nedidelemis dozemis.Tai vienas svarbiausiu dalyku bitininkysteje,kito sezono startas.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 18 , 23:51

kice rašė:oho, kokie kiekiai maisto pavaiksto.. 15 kg cukraus.. Niekada nesu tiek davusi - 10 kg cukraus ir taskas..
O medaus pas mane irgi nera vienoje seimoje, toje, kur mama nauja - itale :) Visas medus meduveje, lizde - tik perai, duonele.. Virs ju - tuscia vieta.. Pirma karta pastebiu toki "reiskini" :)
Jei sumaitinsi tik tuos 10kg. tai nusipaveiksluok tą savo italę, kad turėtai prisiminimui, nes pavasario ji nesulauks.
Aš irgi niekada nesu davęs net tų 10 kg, bet atkreip dėmesį, kad lizde visiškai tuščia.
Su italėmis jaunystėje ir aš esu flirtavęs, bet jos per dvi žiemas "kojas pakratė", nes bitininkavau "klasikoje". Italėms reikia duoti arba inverto iš kart apie 20kg, arba visą aukštą jau paruošto maisto, o maitinimą cukraus sirupu jos puse maisto paverčia perais, o ant likusio maisto sulaukia tik naujų metų.
PAMASTYK.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 19 , 21:11

Audrūnai, dėl dažno penėjimo mažomis dozėmis, aš turiu kitokią nuomone. Mokslas šitokį penėjimą įvardina kaip ekonomiškai nepagrįsta. Logiškai mąstant, žmogui taip atrodo, bet realiai viskas gaunasi truputi kitaip. Maisto rūgštinimas, šeimų išlyginimas perkilnojant perus, ir penėjimas mažomis dozomis yra Kriščiūno laikų metodai, kurie "pažvelgus gyliau", kaip žilvasas sakė - NEPASITEISINA.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Spa 13 , 22:14, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2009 Rgp 23 , 12:26

Patabėlė naujokams.
Jūs prisiskaitėt apie lipčių ir manot, kad jis visada būna ir dėl to kankinate bites išsukdami paskutinį lašą medaus. Pirmiausia lipčius būna retai, kai nelyja apie du mėn. tik tada išsivysto kelios amarų kartos kurios gamina gausiai lipčių. Augalinės kilmės būna tik vasara ir su liepų baigimu žydėti jau taip pat labai retai bepasitaiko.
Antra, išsukę medų iš karto sumaitinkit apie 10kg cukraus ir apie rūgsėjo pabaigą 20d. sumaitinkit dar 5kg inverto, tada kad ir bus gamtoje truputis lipčiaus jis jūsų bitėms tikrai nepakenks.
Trečia aš per visą savo bitininkavimo praktiką niekada nesu sukęs galvos dėl lipčiaus, bet niekada ir nesu žaidęs bites penėdamas po litrą. Žiemojimo rezultatai visada geri. Pavyzdžiui, pereitai metais patingėjau lipti pas bites, kurios gyvena medžiose tai iš vis nieko nemaitinau, bet, kadangi buvo medingi metai, tai galvodamas, kad maisto turėtų būtį sočiai, taip ir palikau žiemoti. Iš penkių šeimų išžiemojo keturios, žuvo tik viena, kuri buvo parspietusi liepos pabaigoje ir matomai pritrūko laiko sukaupti žiemai maisto atsargų. Buvo laikai, kai veždavau į viržynus, tai tą viržių medų (lizduose)patraukęs į šoną palikdavau žiemai, o į centrą įdėjęs 3-4 tuščius korius sumaitindavau 10-12 litrų sirupo ir bitės puikiai žiemodavo. Per žiemą naudodavo sirupą, o žiemai einant į pabaiga pereidavo ant viržių medaus. Labai sparčiai pavasariais vystydavosi. Kodėl tur būt ir Pupinui aišku.
Ta proga dar kartą primenu, kad viską ką randate parašytą knygose, aklai praktikoje netaikykit, bet MĄSTYKIT.Nevisada yra taip kaip rašoma. Geriau pasitarkit su seniau bitininkaujančiais, kad ir su pupinais, bet vis vien jųsų bitėms bus sveikiau. Prie mano prižiūrimų bičių per vasarą ir takai žole uželia, neturiu dažnai ko ten lankytis.
Bitininkystė yra pati rentabiliausia žemės ūkio šaka. Reikia mažai duoti, o daug gali gauti. Nei sėti, nei akėti, nei džiovinti, nei genda nei pelyja, nei pastoviai prižiūrėti ir melžti, kaip kiaules ar karves. Medus turėtų kainuoti tik apie 3-5 litus ir dar iš kiekvieno kg. turėtų likti bitininkui apie 2 litus. Mąstantys bitininkai turėtų būti patys turtingiausi kaimo ūkininkai ir plūgo rankenos niekada į rankas neimti.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2011 Rgp 13 , 11:19

Kest rašė:.Antri metai is eiles isitikinau,kad nuzydejus liepoms(liepos 20 d.),reikia pradeti gydyti ir maitinti seimas.Paskutiniu nektaro lasu rinkimas stabdo seimu vystymasi ir atitolina gydyma.
Kest

Visiškai pritariu. :think: Per 10metų tai pasitvirtina apie 7metus.

Aišku išimčių pasitaiko. ;)
Jei po liepų žydėjimo ilgesnį laiką laikosi geri orai, gali būti lipčiaus arba jei netoliese grikių laukas, antros žolės dobilų, pelkėtoje vietovėje nemaži viržių plotai, yra pasieta apskritagalvio bandrenio keletas ha., kai kur sužydi garstuko nemaži plotai....ir panašiai....tai su rudeniniu maitinimu nereikia skubėti. Reikia stebėti orus ir aplinką ir atitinkamai daryti rudeninio bičių priežiūros korekcijas. :think:
Šiemet po liepų žydėjimo pas mane irgi tikras ŠTILIUS. Šeimose su antrametėm motinom :think: baigia išsiristi paskutiniai perai- reiškia pražiopsojau su skatinamuoju maitinimu iš sandėlio. ... :shame:
Maitinimo kasdien nepraktikuoju.Po liepų žydėjimo visada paduodu apie 3-5kg. kandi. Jei ruduo lietingas ir šaltas tai plius cukraus sirupas santykiu 1x1,5 po tris litrus savaitei.
Invertas netinka ;) Invertas tik paskutiniam pagrindiniam maitinimui 10-15kg. :beer:
Vartotojo avataras
Kest
Patyręs narys
Aviliai:Dadano tipo 22 r. aviliai
Bičių šeimų skaičius:5
Bitininkavimo stažas:8
Bičių rasė:bakfastas
Pranešimai:3978
Užsiregistravo:2010 Vas 11 , 19:35

Re: MAITINIMAS

2011 Rgp 13 , 11:35

TRANAS rašė:
Kest rašė:.Antri metai is eiles isitikinau,kad nuzydejus liepoms(liepos 20 d.),reikia pradeti gydyti ir maitinti seimas.Paskutiniu nektaro lasu rinkimas stabdo seimu vystymasi ir atitolina gydyma.
Kest

Invertas netinka ;) Invertas tik paskutiniam pagrindiniam maitinimui 10-15kg. :beer:
Sveiki Gerb.Trane,
kazka busiu praziopsojes ,del inverto netikimo skatinamajam maitinimui.Gal galit placiau?
Kest
'Daryk tai,kuo tiki,tikėk tuo,ką darai
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2011 Rgp 13 , 15:12

Per keletą pastarųjų metų, rudenį visai bitėms nebeduodamas cukraus sirupo pastebėjau, kad duodant vien invertą, be kandį pastos, bitės nelabai skuba vystytis. Taip būna tikriausiai dėl to, kad jo nereikia perdirbti ir bitės dėl inverto avilyje mažai sukelia sąjūdį, o nuo cukrais sirupo, kadangi reikia ir vandenį išgarinti ir cukrų invertuoti ir žiedadulkių tam reikalui skristi parsinešti , daug aktyviau ir gausiau pradeda auginti perus.
Kalbėjau su Latvijos bitininkais jie irgi pastebėjo, kad invertas netinka nei ankstyvam rudeniniam, nei pavasariniam maitinimui, nes mažai skatina šeimas vystyti.
Jeigu maitinti invertu tai būtina papildomai duoti kandi arba patį invertą atskiesti vandeniu santykiu bent 3x1.
Nieko nepražiopsojai, bet po penkių metų inverto naudojimo yra štai tokie pastebėjimai ir ne mano vieno todėl matomai į tai reiktų atsižvelgti.... :beer:
Bendrai čia dar galima padiskutuoti....ir išklausyti kitų bitininkų nuomone :think:
arunasssss
Patyręs narys
Aviliai:Daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius:23
Bitininkavimo stažas:4
Pranešimai:178
Užsiregistravo:2010 Rgs 20 , 10:55

Re: MAITINIMAS

2011 Rgp 14 , 11:15

Tai kokiu santykiu daryti cukraus sirupą ? 3 cukraus : 2 vandens ar 1 : 1,5 , ar dar koki ? :lol: :lol: pasimečiau, nes vienur vienaip kitur kitaip raso... :dontknow:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2011 Rgp 14 , 11:59

Pats optimaliausias visais sezono metų laikais yra santykiu vanduo - cukrus , 1x1,5. Tam yra daug priežasčių ir tuo klausimu yra atlikta daug mokslinių tyrimų.
Visko dabar nekartosiu. Nori pasitikiek, nori daryk kaip tavo galvai rodo... :beer:
Vartotojo avataras
011110
Patyręs narys
Aviliai:Daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius:20
Bitininkavimo stažas:5
Pranešimai:194
Užsiregistravo:2009 Kov 17 , 22:47

Re: MAITINIMAS

2011 Rgp 14 , 13:28

arunasssss rašė:vaje, galvos skausmas, ir kuo patiketi..... :( jauciu darau 3:2 :dontknow: nervuoja.... gal dar kas koki santyki naudojo ir patartu ? Kaip suprantu 1,5:1 tai per daug vandens, bitems daug reikia išgarint + greičiau nusidėvi. 2:1 gaunasi mažai vandens, tai per viduriuka ir bus 3:2 :good:
Jau daugeli metu daru taip 6 l vandens ir 9 kg cukraus (tiek telpa į katilą :) ). Tai gaunasi santykiu 1:1,5.
ArunasS
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: MAITINIMAS

2013 Spa 21 , 19:14

Kiekvienas protingas bitininkas, pasiskaitęs trano, nieko aklai nedaro, o pirmiausia pasižiūri kas dedasi jo bičių skraidymo apylinkėje, kas žydi, kas ir kokiu laiku žydės ir priklausomai nuo to, planuoja savo darbus.
Tas kuriam naujų šeimų nereikia, tuojau po sodų žydėjimo spietybinę nuotaiką efektyviai sumažins įdarbindamas bites naujų korių siuvimu ir papildomu skatinamuoju maitinimu, tas kas turi kur išvežti prie medingų kultūrinių augalų, jokiais maitinimais neužsiims, o tuojau, išsukęs pavasarinį medų, išveš. Profas, geriau už pinigėlius skirtus kandi, užsipirks nespietlių veislės motinų ir t.t..
Mano patarimai yra iš tų laikų, kai dar nebuvo hibridinių veislių bičių ir visi bitininkavome su vietinėmis arba su pirmos- antros kartos mišrūnėmis. Todėl posakiuose „ nori spiečių, maitink bites iki sodų žydėjimo, o jei nori medaus, maitink po sodų žydėjimo“ užkoduota daugiametė visų bitininkų patirtis ir patarimas jauniems dar iš tų laikų.
Šiais laikai, kada pasikeitė ne tik pati bitė, bet ir gamtinė aplinka, mąstantis bitininkas daug ką pakoreguoja, bet senuolių išmintis vis vien savo svarbos neprarado.
Ttranas irgi senuolių išminties nesilaiko, o ragina penėti bites ir prieš sodus ir po jų žydėjimo . Pagal traną, bitininkas turi stengtis su bitelėmis tvarkytis taip, kad bičių šeimos vystymasis nenutrūktų visą sezoną, nuo šalpusnių- lazdynų pradžios iki liepų-viržių žydėjimo pabaigos. Tą užtikrinti, galima arba vežiojant bites arba tam tikrais momentais pamaitinant. Jei sugebėsi su bitėmis tvarkytis tinkamai, mažai spies ir pakankamai medaus prineš kiekviena veislė. Bičių šeima bus kiekvienu momentu, kai tik pasirodys nektaras gamtoje, pilnu pajėgumu paimti jį.
Avilio konstrukcija, vasaros laikotarpyje, nedaug ką lemia, svarbu kad ventiliacija būtų gera. Avilio konstrukcija daugiau palengvina ar apsunkina bitininko priežiūros darbus . Čia irgi verta paminėti senuolių išmintį, kuri byloja „jei tik gamtoje bus nektaro, bitės jo prisineš gyvendamos ir ant medžio šakos“.

Man pirmas aukštas yra pats viršutinis, kuris, jei per žiema nori ramiai miegoti ant pečiaus, turi būti pilnai nuo- iki užneštas maistu. 10kg medus, 10 sirupas. Čia taip skaičiuojant grubiai, 5 kg. šen ten.
Antras aukštas pageidautina, kad maisto būtų bent po puse korio, viso apie 10kg. inverto arba jau bičių perdirbto sirupiuko.
Trečias tuščias - ventiliacinis arba su 3-5 tuščiais brokavimui skirtais rėmais. Rėmai ventiliaciniame statomi šaltuoju budu.
Aplamai, galima bitininkauti ir be ventiliacinio ir be kandi, bet jei labai myli bites, o po sodų žydėjimo mėgsti sukti medų, šios "smulkmenos" nepamaišys.
Tiesa dar noriu priminti, jei nori sukti medų ir po vasaros medunešio ir nemėgėjas laipioti po medžius, nuiminėti spiečius, tai po sodų žydėjimo , bent jau kandi, reiktu pavaišinti biteles . Mat jos kol sučiulpia kandi, ateina vasaros medunešis ir nebelieka laiko po medžius spiečiais lakioti.

Du aukštai T-18 žiemai yra daug geriau nei vienas T- 30 ne tik bitininkui, bet ir bitutėms. Kodėl?
Pirmiausia dėl to, kad sudedant aukštus taip, kad rėmai būtų ne paralėliai ale vienas kito plokštumomis statmenai, susidaro idealios sąlygos žiemos metu pereiti iš kraštinių tarprėmių į centrinius, tam sunaudojant mažiausiai pastangų ir trumpiausiu keliu. Šitokiame žiemos lizde niekada šeima nemirs iš bado viename krašte, kai tuo tarpu kitame krašte pilni koriai medaus.
Jei nepropaguoji, anot Liukos, "baisinės fizikos" arba žiemos ventiliacija per lizdo viršų, tai pagal normalią fizika dar reikėtų po tais dviem aukštais pakišti vieną tuščią aukštą.
Antra, daug patogiau bitininkui atlikti įvairius bičių šeimų sudarymo veiksmus kai rėmai tiek lizde tiek magazine yra vienodi. Kada lizde vienokie rėmai, o meduvėse kitokie, nėra joks privalumas

Grįžti į