PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

R. Bukausko bitininkavimo technologija
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42
PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Sau 20 , 21:27

Pastebėjimai - patarimai

Visi esame pastebėję, kad kai kurių sričių geri specialistai, gydytojai, mašinų remontininkai, agronomai, bitininkai, miškininkai, medžiotojai ir kt. praktikos eigoje išsiugdo sugebėjimą iš išorės požymių, beveik neklystamai nustatyti ligą, gedimą, ko trūksta augalams, kas dedasi avilio viduje ir t.t.
Kadangi, kaip minėjau, šiame forume yra nemažai patyrusių ir sava galva galvojančių bitininkų, manau , kad ši tema turėtų būti gana populiari pradedančių bitininkų tarpe. Čia kviečiu ir kitus, daugiau patyrusius bitininkus trumpai ir aiškiai aprašyti savo įdomesnius pastebėjimus, susijusius su bičių elgesiu ir nepagailėti duoti gerų patarimų. Kam tų patarimų nereikia gal nesupyks, bet pradedantiems bitininkams padėtų daug greičiau išmokti racionaliau bitininkauti ir dėl aiškiai matomų požymių stebint bičių darbą ant lakos, įvertinti bičių šeimos būseną ir nepervarinėjant bičių iš vieno avilio galo į kitą.
:P
Jeigu ankstaus pavasario šiltą dieną, žydint lazdynams, bitės grįžta iš darbo su žiedadulkėmis, o kurios nors šeimos bitės to nedaro, arba retai kuri bitė grįžta su žiedadulkėmis, tikriausiai toje šeimoje yra žuvusi motina, arba jau nebuvo iš rudens.
:P
Jeigu vėlai rudenį, jau rugsėjo gale ar spalio pradžioje, šiltomis saulėtomis dienomis , kuri nors šeima gausiai parsineša žiedadulkių, o kitos bitės tupia ant lakos, kaip medunešio metu, sunkios ir pilnos, tikriausiai jos yra pasikeitusios motiną tyliuoju būdu. Bitė, grįžtančios be žiedadulkių, parneša perams reikalingo vandens. Sulyginkite matomą vaizdą su šeimomis, kuriose žinote, kad tikrai yra jauna motina, pastebėsite, kad tos šeimos elgiasi irgi panašiai.
:P
Jeigu vėlai rudenį atidarę lizdą, ar šiaip ant lakos pastebėjote tranų, tikriausiai šeima, jums nežinant, yra dėl kažkokių tai priežasčių netekusi motinos. Priežastys gali būti įvairios; imant medų, arba po jaunos, bet blogos motinos padavimo bitės tyliuoju būdu keitėsi vėl į naują ir ta žuvo apsivaisinant, arba gydant bites galėjo žūti ir t.t.
:P
Jeigu po kelių dienų padavus jauną nevaisingą motiną, po gražios dienos atėjęs vakare pastebėjote, kad bitės kažko nerimauja, bėgioja ant lakos ar avilio priekinės sienos įvairiomis kryptimis, tarsi ko ieškodamos ir dar leidžia pavienius aukštus pratisus garsus, gali būti, kad tą dieną iš apsivaisinimo negrįžo motina - žuvo.
:P
Jeigu atėjęs į bityną pastebėjote susimetusį nedidelį spiečių, o bityne yra avilių, kuriuose yra jaunų motinų, turinčių tomis dienomis apsivaisinti, neskubėkite semti to spiečiaus. Jeigu susemsite, bet jis per artimiausią pusvalandį stengsis pasprukti, nelaikykite jo, tai buvo ne spiečius, bet jaunos motinos skrendančios apsivaisinti gausi palyda.
Daugiausia taip nutinka, kada motina pirmą kartą išskrenda iš avilio apsiskraidyti ir nutupia pailsėti ant šakos. Toje vietoje kartais susimeta net kilograminis bičių kamuolys. Toks netikras spiečius charakteringas ir tuo, kad jis nenurimsta, pastoviai aplink laksto daug bičių, kol galų gale pradeda tirpti, kol visai išnyksta. Motina, skrendanti jau rimtam apsivaisinimui, palikusi avilį lekia iš kart į poravimosi vietą ir ją lydi tik nedidelis skaičius bičių ir tranų.
:P
Dėl tos pačios priežasties galima lengvai apsirikti apžiūrint nukleusus su jaunomis motinomis. Pradaręs nukleusą ir radęs tik kelias bites, gali padaryti neteisingą išvadą, kad motina žuvusi ir likusios bitės yra išsilaksčiusios. Tiesa gali būti ta, kad keliasdešimt bičių išlydėjo motiną poruotis, o nukleuse liko tik kelios iš lauko grįžusios bitės. Atėjęs kitą dieną užpildyti nukleusą iš naujo, gali rasti pilną bičių nukleusą ir išdidžiai bevaikštančia motiną.
:P
Gali būti ir taip, kad iš netoliese nuo bityno esančio nukleuso, kuriame susiporavo motina, iškelta į netoliese esančią bičių šeimą net po 2-3 parų gyvenimo toje šeimoje, grįžta į savą poravimosi nukleusą. Tokiu atveju, nereiktų daryti skubotų išvadų, kad šeima nepriėmė motinos ir ją sunaikino, bet reiktų pasižiūrėti į nukleusą, iš kurio buvo paimta motina ar nėra grįžusi.
:P
Būna, kad paduodant vaisingą motiną ji pakyla ir nuskrenda. Nenusiminkite, kad ir brangiai sumokėjote už tą motiną, dar ne viskas prarasta. Ilgai nelaukę, iš avilio su negausiai aptūptą bitėmis išimkite vieną korį, uždenkite lizdą apklotu,ant apkloto į atvirą avilio dangtį atremkite tą korį ir neilgam, kokiai dešimt minučių pasišalinkite. Sugrįžę tikrai rasite motiną ant to korio. Reikia atidžiai stebėti ką tik pasprukusią motiną, nes ji dažnai nutupia ant paties bitininko, ir tada galima ją netyčia prispausti ir sužeisti. Bet jei nulydėjote akimis ir matėte kur jį nutupė , ant medžio ar ant kito avilio, nesistenkite pagauti, nes beveik visada ja išbaidysite ir jį nuskris dar toliau, iš kur gali ir nebegrįžti arba nuklysti į kitą avilį, kur bus bičių užmušta, geriau, kaip sakiau , padėkite korį ir palaukite.
:P Jei vėlai rudenį pastebėjote, kad šeima gali būti praradusi motiną, nesiimkite jokių veiksmų. Šeima be motinos peržiemos dar geriau nei su motina, tik anksti pavasarį tokią šeimą reikia sujungti su kokia silpnesne šeima, turinčia motiną.
:P
Jeigu nukleuse turite jauną vaisingą motiną, patartina rugsėjo pabaigoje nebeduoti, bet palaukti kol lauko temperatūra nukris iki 5-10laipsnių šilumos, kada bitės jau pradės formuoti žiemos kamuolį. Tokią šeimą reiktų nukloti, kad žiemos kamuolį pradėtų formuoti kuo anksčiau. Paduodant motiną, pakanka šeimą tik nukloti ir jauną motiną paleisti į centrinį tarprėmį ir tuoj šiltai uždengti.
:P
Tokiu pat būdu sėkmingai galima keisti motinas neieškant jų, o jauną vaisingą motiną, paleidžiant ne į centrinį tarprėmį, bet į 3-4 nuo centro, kad nepatektų į tą tarprėm, kur yra sena motina. Kadangi jau susiformavęs žiemos kamuolys ir bitės tarp tarprėmių mažai komunikuoja, šitaip padavus jauną vaisingą motiną, sėkmingai peržiemos abi motinos ir tik atšilus orams, susitiks ir "išsiaiškins", kuri bus šeimininkė. Pasitaiko, kad lieka nerealizuotų gerų jaunų motinų nukleusuose iki vėlyvo rudens ar šiaip lietuvaičiai, grįždami iš užsienio po darbų bitynuos, parveža, tai šis padavimo būdas yra paprastas ir gana patikimas.
:P
Jeigu pastebėjote, kad bitės vėlai vakare vis dar dirba ir aktyviai lekia iš avilio, didelė tikimybė, kad ant rytojaus bus lietaus. Bet, sudėliojus keletą logiškų faktų, išeina, kad orų nuspėjimas nėra bičių nuopelnas, bet nektarą išskiriančių augalų, kurie prieš lietų skuba apsidulkinti ir gausiai išskirdami nektarą, įdarbina bites iki vėlyvo vakaro. Tokia mintis kyla stebint bičių darbą vėlai vakare, žydint liepoms. Liepos turi tokią savybę išskirti nektarą net šiltą vasaros naktį ir įdarbinti bites iki vėlumos, bet ant rytojaus lietaus vis vien nėra.
:P
Jeigu vėlai vakare nuėjote į bityną ir pastebėjote, kad viena kita šeima aktyviai skraido ir ant lakos tupia apsunkusios bitės, tikriausiai tos šeimos bitės vagiliauja. Apžiūrėkite visą bityną ir tikriausiai surasite plėšiamą šeimą. Jei taip nėra, pasekite akimis į kurią pusę skrenda ir nustatę kryptį, prisiminkite, ar toje pusėje nėra kur bičių. Abiejų šeimų ir vagilės, ir plėšiamosios prie lakos vaizdai panašūs, tik atidžiai įsižiūrėjus galima nustatyti, kuri skriaudžiama, o kuri vagilė. Vagilės šeimos bitės drąsiai tupia sunkios ant lakos ir taip pat drąsiai kylą į orą, o prie plėšiamos šeimos lakos yra sujudimas, landžiojimas į vidų ir vėl puldinėjimas atgal. Tokiu atveju duokite tai šeimai dūmo ir po kurio laiko aklinai uždarykite laką, kitą dieną jai pridarykite laką iki dviejų cm ir vėl atidarykite įsitikinę, kad plėšimas baigėsi.. Vagilei taip pat padūmykite ir patartina laikinai išvežti į kitą vietą.
:P
Pastebėjau, kad pavasarį valant lizdus ir bičių šeimą perkėlus į visiškai naują avilį, yra didelės galimybės jai susirgti puviniais. Mano manymu, kadangi tuo metų laiku gamtoje dar nėra randama žaliavų bičių pikiui gaminti ir nėra pikio bitėms padengti vidinio avilio paviršiaus, susidaro idealios sąlygos plisti grybinėms ligoms, tame tarpe ir puviniams. Kad to nebūtų, aš pirmus lizdo plėtimus darau tik su aukštais ir koriais, jau buvusiais bičių šeimoje pereitais metais, o naujus aukštus duodu tik vasaros pradžioje, įšilus orams, kai gamtoje yra randama įvairių augalinių dervų. Arba jei tenka naują šeimą apgyvendinti visiškai naujame avilyje , prieš tai vidinius aukštų paviršius ir net naujus rėmus apipurškiu spiritiniu pikio tirpalu. Kai minėtus veiksmus pradėjau daryti, mano bityne susirgimų puviniais nebepasitaiko. Reikia manyti, kad tai ir padeda.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Lap 09 , 23:35, redaguota 2 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Sau 21 , 21:42

:P Laikotarpyje tarp kiaulpienių žydėjimo pabaigos ir baltųjų dobilų pradžios, bitininkams mėgėjams verta iš ryto aplankyti bites ir pažiūrėti, ar visos normalios šeimos vienodai skrenda į darbą. Esu pastebėjęs, kad šeima, kuri ruošiasi tą dieną spiesti, silpnai eina į darbą.
:P
Jeigu specialiai įrengtoje bičių girdyklos, ar šiaip netoli bityno natūraliame vandens telkinio pakraštyje nebesimato imančių vandenį bičių, skubėkite uždėti meduves, tai ženklas, kad prasidėjo medunešis. Ir atvirkščiai, bitės gausiai lankančios minėtas vietas, rodo, kad medunešis arba dar neprasidėjo, arba jau baigėsi.
:P
Bitininkai yra pastebėję, kad bitės prieš lietų yra labai piktos ir nebūtinus darbus yra geriau atidėti netolimai ateičiai.
:P
Būna, kad nei iš šio, nei iš to kažkuri šeima yra agresyvi. Dažna priežastis yra kažkoks nepageidaujamas „svečias“, kuris dažnai ir įkyriai lanko būtent tą šeimą plėšikavimo tikslais. Kad jį pastebėti, reikia ne vieną valandą stebėti tokią šeimą. Mano praktikoje iš tokių nepageidaujamų lankytojų esu susekęs bičių vilką ir didžiąją širšę (širšūną). Dar dažnai tokio piktumo priežastimi būna vėjo judinamas prielakio stogelis, ar kokia medžio šaka vėjui pučiant liečianti avilį ir pan. Kartais ir nieko nėra, tada reikia keisti motiną.
:P
Pagavus spiečių, nereikia skubėti tuojau suleisti į tuščią avilį, geriau tai daryti vėlai vakare ir nesukratyti, bet kad pačios bitės per laktą sueitų į avilį. Taip suleistos bitės tikriausiai kitą dieną neišskris. Dar geriau, jei yra galimybė tokį spiečių iki kito vakaro palaikyti kur nors vėsioje vietoje, šaltame rūsyje ar pan.
:P
Bitėms papildomą maistą geriausiai yra paduoti per lizdo viršų ar lizdo viduje. Esu pastebėjęs, kad maitinimas paduodamas žemiau laktos ar laktos lygyje, labai vilioja svetimų avilių bites ir iššaukia plėšikavimą. Prie mano avilio konstrukcijos tokia vieta labai palanki kandi pastos padavimui yra ventiliacinis aukštas. Po to, kai ten patalpinau kandi pastą, prasidėjo bandymai plėšikauti, ypač nesant medunešio ir šio eksperimento eigoje netekau penkių šeimų. Tai buvo pirmas atvejis per 30 bitininkavimo metų.
:P
Bitėms parūgštintą cukraus sirupą 1-2 litrus reiktų duoti tik po savaitės, baigus maitinti bites žiemai, kad rūgštis apvalytų jų skilvelius nuo nozematozės sporų ar kitų ligų. Duoti parūgštintą visą reikiamą žiemai kiekį nepatariama, nes bitės tada blogai invertuoja cukraus sirupą, pašalina tik vandenį ir toks maistas yra linkęs kristalizuotis.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Sau 30 , 21:47, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Sau 30 , 21:38

:P Jeigu atėjęs į bityną, ant vienos iš medžio šakų pastebėjai greta vienas kito 2-3 nedidelius spiečius, negalvok, kad jie iš skirtingų šeimų. Greičiausiai jie visi iš vienos šeimos išskridę tuo pačiu metu su gelbėjimosi motinomis ir nenustebk, jei kiekviename spiečiuje rasi po 2-3 jaunas nevaisingas motinas. Šiuo atveju, gali pasielgti dvejopai: jei reikia jaunų vaisingų motinų, nieko nelaukdamas tuos spiečiukus susemk į atskiras spietines ir suleisk į skirtingus avilius motinų apsivaisinimui, jei motinų nereikia- spiečių semti neskubėk, už poros valandų iš tų spiečiukų pasidarys vienas didelis ir vėliau galėsi susemti. Kitą dieną tame spiečiuje bus tik likusi viena motina.
Jei žinai iš kurio avilio tie spiečiai išskrido, išlaužyk likusias dar neišsiritusias motinas, o palaukęs vakaro, tą spiečių nuo šakos gali drąsiai sukratyti į tą avilį iš kurio jis ir išskrido.
:P
Jei priėjęs prie avilio girdi neįprastus garsus - pypsėjimą ar kvaksėjimą, žinok, kad atidaręs avilį gali prisigaudyti gerų spietybinių motinų. Pypsi motinos, kurios renka savo bičių palydą spietimui, o kvaksi tos, kurios dar neišsiritusios. Gali jaunų motinų pamatyti besislepiančių už diafragmos ar tupinčių virš apkloto. Žinok šitaip darydamos jos vengia žūtbūtinės kovos dėl išlikimo ir laukia, kol tos su spiečiukais išskris ar tarpusavyje išsipjaus, o tada galės grįžti ir be kovos užvaldyti šeimą.
:P
Jeigu šiltuoju metų laiku, kada motinos deda kiaušinius, staiga jas stipriau apipurkši ar užpilsi šaltoko vandens, motina kelias dienas visai nustoja dėjusi, o vėliau vėl pradėjusi, deda tik neapvaisintus. Manoma, kad nuo staigaus atšalimo, įvyksta pilvelio uždegimas ir dėl pakilusios temperatūros prapuola traninės spermos gyvybingumas. Neretai motina iš vis nebepradeda dėti ir žūsta.
:P
Yra manančių, kad bites rudenį parsivežant iš viržių ar kitų vėlyvų rudeninių medingų augalų ganyklų, reikia pervežti vidurdienyje, saulėtą dieną, kada daug senųjų lauko bičių yra darbe ir dar vežant nekamšyti lakų, kad senosios lauko bitės pasiliktų ganyklose, o kita dalis pasimestų pervežant. Manoma, kad senosios lauko bitės vėlyvose žydinčių augalų ganyklose apsikrečia nozemos sporomis ir, vėliau, jos dalyvaudamos rudeninio maisto perdirbime, tomis sporomis užkrečia ir maistą, ir kitas dar sveikas jaunas bites.
Teko girdėti, kad šitaip daro kai kurie Amerikos bitininkai.
:P
Manau, kad bitės blogas gelbėjimo motinas ar blogai bitininko užaugintas ilgai nelaiko, o tą patį sezoną keičia į kokybiškas tyliuoju būdų.
Vienas bitininkas lietuvis, dirbantis Prancūzijos bityne „Bitutė ratuota““ rašė, kad prancūzų bitininkai, išvežę į medingų augalų ganyklas bičių šeimas skiria pusiau taip, kad kiekvienoje pusėje liktų korių su kiaušinėliais ir daugiau jomis nesirūpina. Palieka joms pačioms užsiauginti jaunas gelbėjimosi motinas ir pasirūpinti, kad jos būtų kokybiškos. Manau, kad jie, taip darydami, vadovaujasi bičių sugebėjimu pačioms užsiauginti ir jei reikia dar kartą pasikeisti į kokybiškesnę.
Mūsų senoliai bitininkaudami „kelmuose“ be rėmų, taip pat imdami (pjaustydami) medaus korius, neretai mirtinai sužalodavo motiną, bet šeimos dėl to neišnykdavo, o kitais metais būdavo darbingos ir net spiečius leisdavo.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Sau 31 , 22:06

Bitininkai Medutis ir Saulius iškėlė klausimą - kaip požeminės vandens srovės veikia bites? :think:
Tiek kiek man šiuo klausimu yra žinoma pabandysiu atskyti.
Pastebėta, kad požeminės vandens srovės, arba dar kitaip vadinamos GEOPATOGENINĖS zonos, neigiamai veikia gyvus organizmus gyvenančius virš jų.
Kaip teigia mikslininkai, vienos geopatogeninės zonos eina po žeme lygiagrečiai, tam tikrais tarpais viena nuo kitos, o kitos taip pat lygegriačiai, bet statmenai pirmųjų. Tuose susikirtimo taškuose iškasus šulinį, nėra kur dėti vandens. Toje vietoje vasarai pastačius bičių šeima bitės dirba kaip spiečius ir prineša daug medaus, toje vietoje palikus bites žiemai, bitės ištisą žiemą nenustoja auginusios perų ir žūna dėl maisto trūkumo, arba sušala išlėkusios perams parnešti vandens. :think:
Gudrus bitininkas "virgulininkas" susiranda tuos takus ir pavasarį ant jų išdėsto bites, o žiemai atvirksčiai, su bitėmis kuo toliau nuo jų, ypač reikia vengti tų požeminių vandens srovių susikirtimo taškų. Jei kur surandate tokią vietą, tai iškaskite šulinį ar pasidarykite nedidelį vandens baseiną. :dance:
Žinau bitininką latvį, kuris pagal požemines vandens sroves išdėsto bičių avilius. Jo prižiūrimos bičių šeimos iš pavasario "rūgsta" kaip ant mielių ir pavasarinio medaus išsuka po porą aukštų , bet jei papuola blogas pavasaris ir nėra kur įdarbinti bičių, tai jos vėliau išsilaksto spiečiais. :o
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Bal 01 , 22:08

Jovitaa 08 Kov 2009, 21:28
Puviniais sergančių bičių klinikiniai požymiai, pagal Jovitos aprašymą:
-seimos silpneja, napaisant medunesio;
-koriai su perais yra skyleti(del nuolat pasalinamu peru);
-matosi sustojusios vystytis lervutes;
-ikrite peru dangteliai;
-itrukineje/skyleti dangteliai;
-peru akeliu turinys nuo rusvos iki tamsiai rudos spalvos, besitesiantis siulas, traukiant( supuvusią pero ) mase degtuku;
-atvirose peru akeliu sonuose, isilgai sieneles matosi tamsiai ruda sudziuvusi mase;
- (stiprus)medzio kilju kvapas
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Bal 14 , 22:02

Jeigu norite išvengti traninių šeimų, niekada nelaikykite bičių šeimos be perų. Geriausia, kada į šeimą , kas 7-10 dieną įdedamas korys su jaunais, dar kiaušinėlio stadijos perais.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Bal 14 , 22:15

Traninės šeimos būna dvejopos; vienos - kada motina traninė, kitos - kada pačios bitės deda neapvaisintus traninius perus.
Kaip atskirti; jei traninė motina - kiaušinėliai sudėti tvarkingai po vieną į akutę ir ant dugno, jei traninės bitės - kiaušinėliai sudėti netvarkingai, net po kelis į vieną akutę ir ne į akutės dugną, o prilipinti prie akutės šonų.

Jei traninė motina, tai tokia šeimą nėra sudėtinga ištaisyti. Pakanka surasti tranine motiną, sunaikinti ir paduoti nauja, geriau vaisinga, bet kartu paduoti ir korį su atvirais perais. Jei traninės bitės, tai su ta šeima neverta vargti, geriau nunešus į šoną iškratyti visas bites ir toje vietoje sudaryti nauja šeimą su vaisinga motina.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Bal 17 , 22:00

Bitininkai, laikantys bites prie miškų, kuriuose gyvena miško skruzdžių, atlikdami bičių priežiūros darbus, turi prisilaikyti tam tikros švaros ir tvarkos. Ypatingai pavasarinio lizdų valymo metu reikia pasistengti, kad iš avilio šalinamos šiūkšlės nepatektų į avilio aplinką ant žemės. Atliekant vėliau ir kitus darbus, kaip traninių perų išpjaustymą, bičių penėjimą cukraus sirupu ar medaus ėmimo metu taip pat reikia pasisistengti, kad minėti produktai nepatektu už avilio išorės ribų ir netaptų miško skruzdžių priviliojimo priežąstimi.
Mano praktikoje yra buvęs nutikimas, kada į pamiške išmesti keli traninių perų gabalai, tapo 16 bičių šeimų žuvimo priežąstimi nuo miško skruzdžių per dešimt dienų laikotarpį.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Geg 03 , 18:55

:P Jeigu stovėdamas prie avilio girdi pratisus garsus piii - piii - piii, o po keliolikos sekundžių tą garsų serija girdisi ir vėl - tavo bitės su vaisinga sena motina yra jau išspėtusios net prieš keletą dienų, jei orai buvo tam palankus, bet jei buvo lietinga, tai gali būti, kad tik vakar ar net prieš kelias valandas, kol dar neišsirito nors viena jauna motina. Esant blogiems orams ilgesniį laiką, būna, kad senoji nesuspieja su spiečiumi palikti avilį, tai išsiritusi jaunoji ją nuduria ir "pirmalakio" spiečiaus nebūna. Tokius garsus leidžia jaunos nevaisingos motinos ir taip pypsėdamos kviečia prie savęs būsimo spiečiaus bites. To garso skleidimo momentu jos yra tvirtai įsikibusios priekinėmis kojomis į korį ir smulkiai virpindamos sparnelius išgauna tą garsa, bitininkystės lyteratūroje vadinamu motinos "dainavimu"
Gerai įsiklausęs arba atidaręs avilį gali išgirsti ir kitą įdomų garsą, tai lyg užkimusios varlės kvaksėjimas. Tą garsą skleidžia jaunos motinos, tebesančios dar savo lopšelyje. Toks garsas gaunasi todėl, kad jos irgi norėtų pypsėti, bet kadangi sparneliai remiasi į lopšelio sieneles tai girdisi tik pati pradžia, o sparneliams toliau vibroti neleidžia lopšelio sienelės.
Bitininkas, tuojau pat , kai išgirsta tokius garsus, atidaręs avilį, gali pasigauti ne vieną jauną spietybinę motiną, tiek ant korio tiek dar ir pačiame lopšelyje.
Tokie garsai yra leidžiami tik tuo atveju, kai ritasi iš karto keletas ar net keliolika jaunų motinų. Dažniausiai būna, kad viena iš naujų motinų išsirita pusdieniu ar visa para anksčiau, tai ji su savo geluonimi kitas motinas išbado dar tebesančias savo lopšeliuose, perdurdama lopšelio sienelę ir tokia šeima daugiau nebespiečia, bet apsivaisinus jaunajai motinai, toliau sėkmingai vystosi.
Bitininkaujant ne kartą teko betarpiškai stebėti, kas leidžia tokius garsus ir kaip tai daro. :think:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Geg 03 , 19:13

:P Jeigu bitėms vėlai vakare ant lakos papučiame dūmais ar taip kokį kitą aštresnį kvapą, arba atidengdami lizdą šaltu paros laiku sujaudiname, bitės pakelia uodegytes ir iškiša geluonį, ant kurio kartais matosi blizgantis skysčio lašelis. Tas skystys yra nuodai, taip jos rodo agresija nepageidaujamam svečiui ir jo kvapu stengiasi adbaidyti įsibrovėlį.
Toks veiksmas yra "švelnus" cheminis perspėjimas daugiausia naudojamas joms nepatogiu skraidymui laiku. Dienos metu, esant šiltesniems orams ar šiaip kaip nors grubiai jas prispaudus , bitės dažniausiai įsibrovėlį atakuoja iš karto įgeldamos, be jokio išankstinio perspėjimo. Bičių nuodų skleidžiamas kvapas ir kitas bites nuteikia agresijai ir jos jau gelia į tas vietas vietas iš kur sklinda tas kvapas. Bitininkai šią bičių savybe gali kūribingai pritaikyti, apžiūrėdami bites, ar rinkdami bičių nuodus. Vienas iš tokių patarimų būtų toks- jei teko patirti iš bičių įgėlimus tiek į atviras kūno dalis tiek ir į rūbus, prieš einant apžiūrėti bičių į kitą avilį būtų geriau įgeltas vietas nuplauti vandeniu. Vakare po darbo, rubus kurie buvo gerokai sugelti bičių, geriau būtų išplauti, kad užsilikęs nuodų kvapas kitą dieną einant vėl prie bičių jų neerzintu.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Geg 03 , 20:28

:P Bitės pakelia pilvelio galą į viršų ir kitais atvejais: kai leidžiame pačiam į avilį sueiti spiečių, kai laukia iš susiporavimo parskrendant jauną motiną, kai staigiai artėja lietaus debesys ir pnš. Visais tais atvejais, kai reikia parskrendančiai iš susiporavimo motinai ar iš lauko, dėl atrėjančios audros greitai gryžtančioms bitėms, nurodyti kelią į savą avilį jos sutūpusios ant lakos pakėlusios į viršų pilvelį ir aktyviai plevendamos sparneliais skleidžia cheminę įnformaciją sklindančia iš Nosonovo liaukos, kuri tuo momentu net matosi kaip balzgana dėmelė tarp pradarytų antro ir trečio pilvelio slankstelių (tergitų). Tik ši cheminė informacija (formonai) yra jau ne agresijos rodymas, bet į žmonių kalbą išvertus reikštu maždau taip- "prašau užeiti, čia tavo namai, esi laukiamas irt.t. "
Ši liauka pavadaninta mokslininko Nosonovo vardu todėl, kad jis pirmas ją aprašė.

Pamąstymas. :think: Jeigu motina išsivysto iš tokio pačio apvaisinto kiaušinėlio kaip ir bitės darbininkės ir jeigu bitės turi tokią liauką tai ji turėtų būti ir pas motina, tik dar labiau išvystyta, kaip ir kiti organai: kiaušidės, spermoteka, kiaušintakiai ir pnš. Man atrodo, kad pas motina ta Nosonovo liauka ir yra tas "motininės medžiagos" gamintojas, kuri suvienyja visą šeimą į vieną darnų kolektyvą. Esu atlikęs tokį bandymą: paėmiau keletą senų vaisingų motinų, atskyriau jų pilvelius ir apipyliau pikio ir spirito tirpalu. Po kiek laiko, kai su tuo skysčio keleta lašų pasitepi rankas , tai po to ant rankų noriai tupia bitės ir atidariusios Nosovo liauka maloniai plazdendamos sparneliai kviečia kitas. Toliau su šituo skysčių esu prikrėtęs įvairių triukų ir spiečius gaudydamas ir motinas paduodams ir šeimas sujungdamas. Smulkiau daugiau ta tema nebekalbėsiu noriu palikti vietos jūsų pačių fantazijai ir pakviesti pačius paekspermentuoti.

Dar galvoju, kad su šios "gerumo" liaukos veikla yra susiyje ir bičių šokiai, radus gamtoje nektaro. Bitės radusios gamtoje nektaro, ne tik virpindamos pilvelį ir sparnelius stengiasi atkreiptį kitų, namuose sėdinčių bičių, dėmesį, kad laikas skristi į darbą, nes gamtoje augalai pradėjo išskirti nektarą ir duodamos parsinešto nektaro iš "burnos į burną" paragauti , bet ir pastoviai sukdamos ratus ir stengiasi toje pačioje vietoje (sušokti) kad paliktų cheminę įnformacija (pažymėjimą ant korio paviršiaus)Nosonovo liaukos sekretu, kad kitos bitės aptikusios jį būtų "gavusios cheminį pakvietimą" ir sektų pakui ja pirma skrendančia su pravira Nosonovo liauka ir rodančia kelią prie jos atrasto nektaro šaltinio.
Niekaip nenoriu sutikti su mokslininko Frišo išaiškinimu, kad bitės gali turėti sugebėjimą , NURODYTI KRYPTĮ IR NET ATSTUMĄ iki jo.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Bir 03 , 15:12

Nesant medunešio, prieš lietų ar šiaip esnt vėsiam orui, kada bitės mažai skraiodo ir neneša nektaro, prie bičių geriau neiti, nes jos gali susierzinti taip, kad ne tik pati lankytoja sugels, bet klius ir visiems aplinkiniams. Tuo laikuotarpiu jas suerzina net staigesnis lizdo atidengimas. Šiuo laikotarpiu einant prie bičių reikia gerai pasiruošti ir turėti gerą dūmą gaminančia dūmine. Prieš atidengiant avilį reikia 2-3 kartus dūmo papūsti į laką, o lizdą atidengti tik pučiant dūmus ir stebint jų riakciją, kad pastebėjus susierzinimą ir neregavimą į pučiamą dūmą iš kart galėtų uždengti lizdą.
Šitą patarimą reiktų laikyti LABAI SVARBIU, nes jo nepaisymas gali sukelti skaudžių pasekmių ir ilgam atimti norą bitininkauti. Labai suerzintos bitės mirtinai gali sugelti ne tik netoliese esančius gyvūnus, bet ir žmones.
Ir dar, yra ne vieno bitininko pastebėta - jei kartą kurią nors bičių šeimą gerai įsiutinai, tai tas agresivumas išlieka vos ne visą sezoną.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2011 Geg 12 , 22:06, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Bir 27 , 23:17

Noriu paviešinti štai tokį ekonominį pastebėjimą.
Kai kurie bitininkai bandydami apsieiti be tarpininkų (perpardavinėtojų) ir norėdami gauti daugiau pajamų, savo pagamintą meddų, stovėdami turguose ar įvairiuose mugėse, bando pardavinėti patys.
Tai nėra blogai ir net laikinai ekonomiškai efektinga tik tol, kol taip daro palyginus nedidelis skaičius bitininkų. Jeigu su laiku taip daryti pradės vis didesnis skaičius bitininkų, dėl augančios konkurencijos medaus kainos ims kristi, o kartu ir gaunamos pajamos. Tuo atveju pajamos ims kilti kaip tik perpardavinėtojams, nes už superkamą medų galės mokėti žymiai mažiau.
Laisvos rinkos sąlygomis bitininks negali konkuruoti su perpardavinėtojais tuo pačiu nenumušdamas kainų ir pats sau. Ir galu gale po keletos metų bandymų prekiauti pačiam ir tuo aktyviai pačiam dalyvaujant kainų numušime bus priverstas kreiptis į perpardavinėtuoją ir parduoti jam medų žemomis kainomis.
Kad to neįvyktų bitininkas yra priverstas arba mažint gamybą iki tiek kiek sugebės savo produkciją parduoti brangiai arba gaminti ir dėti į sandėlį arba net naikinti produkcija, kas nekartą jau buvo stebima kapitalistiniame pasaulyje.
Visos šios išvardintos priemonės gamintojui yra nenaudingos, negu parduoti, kad ir pigiaiu perpardavinėtojui. Išeina, kad perpardavinėtojai nėra nekenčiami "spekuliantai", bet tiesiog būtini. Įpatingai šiuo metu, kai rinką užplūdo rapsinis medus, tai kad jis nepapultu į vietinę rinką ir nenumuštų mūsu tradicinio medaus kainų tokie perpardavinėtojai , kurie sugeba jį išvežti ir realizuoti užsienio rinkose yra tiems turgaus prekieiviams kaip išsigelbėjimas nuo ekonominės krizės. Ar yra manančių kitaip? Gal tikrai grįžkime prie 200metų senumo bičių priežiūros technologijų ir tada perprodukcijos tikrai nebus, o kainos bus gana aukštos ir medus ekologiškas? Gal tikrai nereikia tų pažangių technologijų, nes jos galų gale nieko gero neduoda, o išlošia tik tie kurie pirmi jas pritaikė?
Gal čia forume mokydami jaunimą rentabiliai bitininkauti profesionalai tik kasa ekonominę kriziės duobę sau? Ką mąstote apie bitininkystės ekonomikos kelius ir klystkelius Jūs gerbiami bičiuliai?
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Rgp 23 , 21:44

Tik pastebejimas. Bitideje, kur bitininkauju 8 magazininiu remeliu korpuseliais, bites ir motinele labiau myli lizdinius Dadano tipo remus ( sudetus i 2 korpuselius). Siemet taip jau gavosi, kad viename avilyje buvo palikti lizdiniai remai apatiniuose dvejuose aukstuose, o virs ju du magaziniai po to groteles ir vel magazininiai. Kitame nuo apacios - du magazininiai aukstai, lizdiniai remai, groteles ir magazinai. Pirmame variante motinele nejo det kiausineliu i virsu, o antrame nesileido i apacia. Persasi mintis, kad zemi magazininiai remeliai yra nepatogus motineliai sukt ratu, dedant kiausinelius.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Rgs 02 , 13:31

kice rašė:Is senu laiku pastebejau - dalis bitininku labai sunkiai atsako i tiesius ir paprastus klausimus.. Dalykelis atrodo paprastas, senam bitininkui tikrai zinomas, bet jis uzsuka uodega mandrai ir viskas.. :F
Ir tik siame forume visi labai nuosirdziai dalinasi informacija, praktinemis ziniomis, ir net pamastymais, is kuriu butu galima mokslinius darbus rasyti.. Pagarba Tranui ir kitiems nuosirdiems mąstytojams :rose:
Man vaikystėje teko stebėti kaimyną bitininką, kuris bitininkavo kelmuose, bet juos kažkodėl keldavo į senas liepas. Būdamas smalsus vaikas, padėdamas jam jam bitininkauti užduodavau jam daug klausymų į kuriuos gaudavau paslaptingus atsakymus, kurių nesuprasdavau, bet man to pakako. Vėliau, po daug metų, kai pats pradėjau bitininkauti, dažnai prisimindavau jo atsakymus ir tik po eilės metų bitininkavimo, galėjau suprasti ką tas senas bitininkas man tada sakė. Mano nuostabai, jo atsakymai buvo nuostabus, nes jie buvo "suprantami" tuometiniam mano supratimui ir kartu juose buvo užuoduotas tikrasis atsakymas, kurį galima atkoduoti tik įgijus nemažą patirtį.
Jis buvo gamtos žmogus, žvejys, medžiotojas, bitininkas. Jis buvo nekalbus ir prakalbėdavo tik tada, kai aš ko nors jo paklausdavau. Dabar kai pamąstau apie jo šamaniškus atsakymus tai būtų galima parašyti įdomią knygą, apie jo santikį su gamta, kaip jis ją suprato ir apie jo pedagogišką talentą, kurį suradau tik būdamas jau suaugęs.
Turėdamas tokią patirį manau, kad senu bitinikų atsakymai nėra sukti, bet yra netiesioginiai ir kad juos suprasti reikia dirbti tą darbą ir mąstyti . Pašaliniam ir su tuo darbu neturinčiam reikalo žmogui jie taip ir lieka nesuprantami. Jų patirtis ir išmintis visada yra lyg užkoduota nuo kitų žmonių, kurie praktiškai nesusiduria su tais darbais ir kaip liaudis sako- "nesuvalgo pūdo druskos" dirbdami būtent tą darbą.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Rgs 04 , 11:46

Pastebėjau, kad nemažai bitininkų šį rudenį pastebėjo bites keičiant motinas "tyliuoju" budu. Žilvaso argumentas, kad reikia pačiam pakeisti, nes gali nebespėti apsivaisinti, kaip profesionalui yras suprantamas ir pateisinamas.
Bitės eina kokja kojon su gamta ir jos tur but "žino", kad jaunos motinos dar apsivaisins. Lygtai jos mano, kad ruduo turėtų būti ilgas ir šiltas. Stebėsiu ar tikrai taip ir bus?
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2009 Rgs 12 , 15:30

Toks pastebejimas: jei iki pietu baigiasi brendziukas, tai jau siandien vakare skaudes galva tikrai.
Jei rimciau, tai Trano aviliukai liuks :ok: . O jei tiksliau, tai liuks Trano ismatavimu korpuseliai. Pliusai:
1 korpuselio remelis zymiai geriau tinka motinos darbui nei lizdiniai Dadano remeliai naudojami daugiaauksciuose.
2 190x365 remelis neblogai tinka nukleusams. Privalumas tas, kad isformuojant nukeusus, lieka dar perai. Todel is tokiu remeliu su bitemis ir perais galima rudeniop surinkt viena ar keleta seimu.
3 imanoma YPATINGAI pigi tokiu korpuseliu gamyba (1 korpuselio medziagu savikaina apie 5-7 lt be remeliu)). Ko nepasakytum apie Dadano gamybos kastus.Aisku si privaluma galima priskirt ir magazininiu Dadano remeliu daugiaauksciams, bet del didesniu korpuseliu, naudojant piguji gamybos buda, manau, bus nepatvarus.
4 nepatrauklus vagims del savo nestandartiniu ismatavimu :lol:

Manau ir ziema parodys kitus ju privalumus. Palikau siemet ziemot 5 seimas 3 aukstuose. 1 ir 2 aukstas remeliai su koriais, o 3 apatinis tik su tusciais remeliais (be koriu), viena seima 2 aukstai be ventiliacinio auksto (eksperimentas), 1 seima 4 aukstuose ( cia tas milzinas virs 6 kg spiecius) ir 3 po tris aukstus, kur visuose aukstuose koriai. Viso 10 seimu.Visos su "kiaurais" dugnais.
abrutis
Patyręs narys
Aviliai:dadano , T- 19 - 23 vnt.
Bičių šeimų skaičius:66
Bitininkavimo stažas:15
Pranešimai:342
Užsiregistravo:2009 Sau 27 , 00:15

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2010 Rgs 19 , 23:32

Per vasarą,T- 19 aviliuose apgyvendinau 10 spiečių. Kadangi pradžioje ventiliaciniuose aukštuose nebuvau sudėjęs nei tuščių rėmelių, nei groteliu (vis galvojau ką dėti), tai po 2 savaičių 3 ventiliacinius aukštus radau pilnus korių ir perų. Taip pasidariau sau gražaus darbelio. Iš tos "laimės" ir brendžiuką prisiminiau. Aviliukai man labai patinka, bitėms panašu, kad taip pat, nors vienam spiečiui (pačiam didžiausiam) kažkas nepatiko, pasiuvo korius 2 aukštuose ir išskrido.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2010 Spa 14 , 00:17

Pamąstymas apie bičių pervežimą. :think:
Pastebėjęs, kad laikas nuo laiko jauniems bitininkams vis iškyla klausymų dėl bičių avilių su juose gyvenančiomis bitėmis perkėlimo tame pačiame bityne į kitą vietą arba pervežimų tolimesniais atstumais, sumaniau parašyti šį trumpą , subjektyvų „traktatą“ ir pasidalinti savo patirtimi, kuri gali nesutapti su kitų nemažiau „druskos suvalgiusiais“ bitininkais. :chi:
Natūralu, kad bitininkaujant neretai prisieina bites ne tik perkelti į kitą vietą tame pačiame bityne, bet ir pervežti tolimesniais atstumais. Taip pat neišvengiama, kad kiekvieno perkėlimo ar pervežimo metu bičių šeima patiria kažkokius tai nepatogumus dėl ko gali įvykti dalinis arba net visos bičių šeimos žuvimas. Todėl pradedančiajam bitininkui, svarbiau yra pirmiausiai turėti žinių susietu su bičių perkėlimais negu mokėti pakeisti motiną ar išplėsti lizdą.
Bandysiu paminėti pačius svarbiausius momentus:
Pirmiausia kiekvienas bitininkas turi žinoti, kad bitės gerai įsimena savo avilio buvimo vietą ir bet koks avilio pakėlimas į kitą vietą, daugiau kaip 3-5 metrus, neišvengiamai prives prie dalinio, po medingus augalus skraidančių, taip vadinamų, lauko bičių, žuvimo.
Aišku kiekvienu konkrečiu atveju yra savų niuansu ir patyręs bitininkas, žinodamas šią bičių savybę, pasinaudoja saviems tikslams pasiekti, be žymesnių lauko bičių nuostolių.
Kita bičių savybė yra susieta su tuo, kad grįžtančias iš darbo lauko bites su žiedadulkėmis ar nektaru į savo avilį prima bet kokia šeima. Taip būna tikriausiai iš dalies ir dėl to, kad bitės skraidydamos po nektaringų augalų žiedus yra „pametusios“ savo šeimos (motinos) specifinį kvapą.
Aišku čia pat reikia paminėti ir kitą bičių savybę, kad bičių šeimos į savo avilį svetimų bičių, jei jos neturi nei žiedadulkių, nei nektaro ir visai neseniai yra išskridusios iš savos šeimos, nepriima ir stengiasi nugelti.
Jau šiek tiek „prakutę“ bitininkai, pasinaudodami minėtomis bičių savybėmis, sugeba bites pagal reikalą ne tik pergrupuoti tame pačiame bityne, bet ir kitų šeimų lauko bitėmis, prieš pagrindinius medunešius, specialiai sustiprinti norimas šeimas.
Visai kiti pavojai bičių laukia bites pervežant tolimesniais atstumais.
Pirmiausiai jei bites pervežti 1-3 kilometru atstumu nuo buvusios senos vietos, tai tebegalioja jau minėtos bičių savybės, nes bitės, ieškodamos nektaro, skraido nuo savo avilio stovėjimo vietos iki trijų kilometrų spinduliu ir dėl to, po pervežimo, išlėkusios į darbą, gali grįžti į senąją savo avilio buvimo vietą ir neradusios savo šeimos avilio, susimetusios į krūvelę, savo avilio buvimo vietoje, žūti.
Pervežant bičių šeimas tolimais atstumais bičių šeimoms gręsią uždusimas arba pridusimas.
Kuo šie du variantai skiriasi?
Uždusimas būna tada, kai bičių šeima randama negyva tojau po pervežimo ir tuo atveju dažniausiai būna ant avilio dugno daug medaus, sukritę koriai ir bitės, o pro laką teka medus.
Pridusimas - kada po pervežimo, kelėtos dienų laikotarpyje, pastebimai mažėja bičių ir bičių šeima gerokai nusilpsta. Dėl to, pasitaiko atveju, kad pradedantis bitininkas, nusipirkęs bites, dėl bičių šeimos staigaus susilpnėjimo, kaltina buvusį bičių savininką, manydamas, kad tas „iškišo“ jam sergančias bites.
Šių nepageidaujamų pasekmių, pervežantis bites bitininkas, sėkmingai gali išvengti, tinkamai paruošdamas bites pervežimui. Priklausomai nuo pervežamų avilių konstrukcijos reikia imtis priemonių, kad pervežimo metu būtų gera avilio ventiliacija ne tik pro apačią, bet ir pro avilio viršų. Paprasčiausiai avilio ventiliacija labai pagerina šoninių ir viršutinių apšiltinimų pašalinimas. Daugiaaukščiams aviliams, kurių viršutinis apšiltinimas dažnai yra kartu su viršutinių dangčių, nuėmus dangti yra uždedamas orą praleidžiantis, bet bičių nepraleidžiantis sietas. Jei galima nuimti viršutinį po stogu esantį apšiltinimą, o dangtyje esančios ventiliacinės angos yra užkaltos bites nepraleidžiamais sieteliais, tai nuėmus viršutinius apšiltinimus kitų sietų dėti nėra būtina, pakanka jau be apšiltinimo uždėti dangtį atgal. Bedugnius paruošti pervežimui dar paprasčiau, bet pervežant tolimais atstumais, dėl šilumos savybės kauptis viršuje, bičių pridusimas vis vien galimas. Dar karta kartoju, kad bičių pervežimas tiesiogiai priklauso ne tik nuo atstumo, bet ir nuo avilio konstrukcijos.
Kitas klausymas, dažnai iškylantis jauniems bitininkams, kada geriausiai bites pervežti. Čia ir vėl paminėsiu tik svarbiausių keletą faktorių, kas gali nulemti bitininko pasirinkimą, kada paros ar metų laike geriausia būtų tą daryti.
Kadangi bitės pervežimo metu ne tik dėl vibracijos ir triukšmo, bet ir dėl to, kad negali išeiti lauk sakyčiau supanikuoja, susijaudina, ( literatūroje tokia bičių šeimos būsena yra vadinama STRESU ) ir dėl to gerokai pakelia avilio viduje temperatūrą, tai be avilio ventiliacijos užtikrinimo bitininkas bičių pervežimui renkasi atatinkamai ir paros ar metų laikotarpį, kada yra žemesnė lauko oro temperatūra. Suprantama, žiema tam visiškai netinka, nes dėl minusinės temperatūros, pervežimo metu bitės iš žiemos klubo pasklidusios po avilį į klubą atgal nesusirinks ir sušals.
Dėl minėtų priežasčių tinkamiausias bičių pervežimui paros laikas yra naktis arba darganuota ir lietinga diena, kada bitės neskraido.
Tolimesniems pervežimams tinkamiausi metų laikai yra ruduo – spalio mėn , kai oro temperatūra dienos laike yra apie 5-15 ir pavasaris – tik po bičių apsiskraidymo, kol lizde dar nėra daug perų. Jei bitininkas turi galimybę rinktis tai patogesnis laikotarpis būtų spalis, nes lizde nėra perų, palyginus dar daug bičių, dėl ko didesnės galimybės po pervežimo vėl „susibėgti“ į klubą, tuo pačiu momentu, prieš pervežant ant avilio dugno pametus kelias gydomąsias plokšteles, galima apsivalyti ir nuo erkių.
Pavasari- kiekviena bitė, kaip ir kiekviena diena yra aukso vertės ir kiekvienas bičių sujaudinimas gali ilgesniam laikotarpiui sutrukdyti šeimos vystymosi arba jaunų perų atšaldymas vėliau išprovokuos perų ligas.
Dar keletas bendro pobūdžio pastabų susiėjusiu su transportavimu. Bites pervežantis transportas būtinai turi turėti amortizatorius, kad slopintu staigius, dėl kelio nelygumų, krestelėjimus, kas ypatingai jaudina bites. Jei tolimesniems pervežimams paprastai naudojamos įprastos transporto priemonės tokius įrengimus turi, tai pačių bitininkų pasigamintos pervežimo priemonės, dažniausiai turi tik linges arba bitidė paprasčiausiai guli tiesiai ant ašies. Tokiais atvejais tolygesnį pervežimą reikia užtikrinti atitinkamai lingių pajėgumui pakraunant svorį ir mažinant važiavimo greitį arba bitidei „gulint“ tiesiai ant ašies, priklausomai nuo bendro bitidės svorio, oro pripūtimų sureguliuoti padangų vidinį slėgį taip, kad kuo geriau amortizacija vyktų per pusiau pripustas padangas. :ok:
Na va traktatą parašiau, o "prakutusiems" bitininkams nieko nežinomo ir neparašiau :'(

Manau, kad bičių pervežimo, kilnojimo, spiečių suleidimo, šeimų sujungimo ar dalinimo pusiau klausimais vertėtų užvesti atskirą temą, kad norintis tais klausimais pasikonsultuoti lengviau rastu komentarų ir patarimų?? :think:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASTEBĖJIMAI - PATARIMAI

2010 Spa 14 , 18:34

Gerbiamieji, pirmiausiai patys sau ir kitiems aiškiai atsakykite arba išmąstykite - kas per daiktas ta IMUNINĖ SISTEMA???
Pradžiai išskirkime du žodžius, kurie turi skirtingas reikšmes: ĮMUNITETAS ir SISTEMA.
IMUNITETAS, kiek aš žinau ir suprantu, yra organizmo atsparumas įvairioms užkrečiamoms ligoms. Jo pagrindinės galios, bent jau pas žmogų, randasi kraujyje, baltųjų kraujo kūnelių pavidale. Kaip jie veikia, neaiškinsiu, maždaug kiekvienas žinote. Tik priminsiu, kad žuvę kovoje su svetimkūniais, patekusiais į organizmą ,baltieji kraujo kūneliai sudaro pūlinius. Kiekvieno organizmo imunitetas yra treniruojamas ir nuolat palaikomas aukštame lygyje tik tada jei dažnai tenka kovoti su į organizmą patekusiais "priešais". Taip kaip ir kareiviai, jei nori mūšį laimėti, turi treniruotis. Dėl šių priežasčių,stipriausią imunitetą turi bomžos, benamiai, nepražiūrimi šiukšlynų vaikai, bitininkai ir taip gamtoje dažnai daug laiko praleidžiantys žmonės ir dėl to gaunantis įvairių vabzdžių įkandimų ar odos įdrėskimų, pro kur į organizmą ir patenka įvairios bakterijos, svetimi baltymai ir skausmą sukeliančios cheminės šarminės medžiagos.
Naujausi moksliniai tyrimai onkologijos srityje rodo, kad kovoje su vėžiniais susirgimais daug efektyviau veikia imunoterapija nei chemoterapija.
Darykite išvadas, mąstykite ir prieisite išvados, kad daug efektyviau jūsų imunitetą treniruos ir tuo pačiu stiprins - bitės, uodo, musės ar net erkės įkandimas, nei abejotinos kilmės ir sudėties, kokie nors brangus, maisto papildai ar sintetiniai vitaminai.
SISTEMA. Žinome, kad be baltųjų kraujo kūnelių organizmas , kovoje su svetimkūniais, įvairiomis bakterijomis ir virusais, naudoja ir kitus kovos būdus: pakelia kūno temperatūrą, nes dauguma bakterijų jau prie 38 laipsnių temperatūros žūsta arba sustabdo savo vystymąsi, stengiasi fiziškai sunaikinti arba kaip nors - kvapų, garsų, išvaizdos ar įleisdami skausmą sukeliančių nuodų pagalba atbaidyti.
Gamtoje kiekvieno organizmo tyko daug įvairių parazitų ir dėl to kiekvienas vabzdys ar gyvūnas turi visą arsenalą ginklų, kad apsiginti ir išgyventi.
Štai kaip aš suprantu žodžius – IMUNINĖ SISTEMA
Dabar konkrečiai apie bites.
Parazitai (erkės) mintantis bitės krauju (limfa) be abejo susilpnina bites fiziškai, bet ar no to susilpnėja bitės imunitetas – man nėra žinoma. Ar bitės limfos sudėtyje iš vis yra kokių priemonių, kad apsiginti nuo bakterijų ar virusų, taip pat niekur neskaičiau ir negirdėjau. Reiškia kalbėti apie bitės imunitetą negaliu, man trūksta žinių.
Kas man žinoma?
Žinau, kad apsiginimui nuo įvairių mikro organizmų bitės naudoja pikį. Logiškai mąstant išeina, kad bitės limfa neturi jokių priemonių kovai su šiais parazitai, kitaip pikio nerinktu. Apsigynimui nuo stambesnių parazitų turi geluonį, kuriuo pagalba į priešo organizmą sušvirkščia ne tik skausmą sukeliančias šarmines chemines medžiagas, bet ir baltymus( apiminą, melitiną) kurie, patekę į kitą organizmą , sukelia stiprias uždegimines reakcijas ir net sutinimą. Reiškia bitės savo šeimos apsiginimui naudoja bendro pobūdžio priemonių( imuninę) sistemą plius - savižudybę. Taip, taip savižudybę, ne tik individualią, bet ir grupine, jei šeimai gręsią žuvimas, nepagali net savo vaikų . Individualią savižudybę irgi naudoja daugiau grupės interesams apginti ir tik prispausta ar šiaip kur į plaukus įsipainiojusi, saviems. Visi esate girdėję ar net praktiškai susidūrę su atvejais, kai bitės apsėstos kandžių ar stipriai pelių išmatomis prikvėpintą lizdą palieka ir išskrenda į kita vietą. Taip pat bitės elgiasi ir stipriai apsikrėtusios erkėmis. Pas mus konkrečiai tokių atvejų gal ir nėra užfiksuota, bet Indijos bitės, kurios gyveną medžiuose, laikas nuo laiko palieka užakiuotus perus su visomis prie jų sulindusiomis erkėmis ir persikelia į kitą vietą. Tik tokiu būdu jos apsivalo nuo erkių. Tas faktas rodo, kad bitės savo imuninėje sistemoje , kovai su erkėmis, tikrai jokių kitų priemonių neturi ir jų imuninė sistema yra negausi.
Paaukojimas savo gyvybę dėl bendro reikalo ir žmonių bendruomenėje yra aukštai vertinamas ir tiems prieš ką toks metodas yra naudojamas yra gana riesta. Ta proga galiu priminti japonų lakūnus – kamikadzes, kurie lėktuvą su sprogmenimis nukreipdavo į taikinį ir kartu patys žūdavo, arba dabartiniai arabų savižudžiai, prieš kuriuos kovoti yra labai sudėtinga. Reiškia bičių gynybos arsenalas yra negausus, bet labai efektyvus. Todėl ir aš nusižiūrėjęs į pačias bites, pasirinkau vieną iš jų naudojamą būdą kovai su erkėmis, būtent erkių sunaikinimą kartu su bitėms. Gaila, bet kol kas niekas į tokį kovos su erkėmis būdą rimtai nežiūri ir netgi smerkia. Pagyvensim pamatysim kas teisus.
Ir dar vieną bičių naudojamą kovos būdą su ligomis, reiktu paminėti, taip vadinama higieninį- profilaktini, kai užsaldytus ar ligų pažeistus perus, bitės fiziškai šalina iš avilio. Štai lygtai būtų ir viskas?
Dabar pabandykime atsakyti į pagrindinį klausimą- ar pervežimas kaip nors gali paveikti bitės imuninę sistemą, jei ją sudaro pikis, nuodų sudėtyje esančios cheminės- baltyminės medžiagos, savižudybė ir higieninės priemonės??
Kad gali uždusti, ar pridusti, apie ką rašiau , suprantu. Kad laikinai sutrikdomas produktyvus darbingumas, taip pat sutinku. Kad bet koks lizdo tvarkos pažeidimas, o tuo labiau perų vientisumo pažeidimas , bitės nuo produkcijos gamybos atitraukia ilgesniam laikui, nes yra priverstos atlikinėti gelbėjimo darbus, taip pat suprantama. Kad pervežant pavasari, kol yra santykinai mažai bičių ir daug jaunų dar neuždengtų perų, galimas jų atšaldymas, taip pat tokios galimybės neatmetu.
Mąstykite, kiekvienas pagal savo žinias ,supratimą ir patirtį. Aš asmeniškai tokiam teiginiui, kad bičių pervežimas kaip nors susilpnina bičių imuninę sistemą, neturiu žinių. Tam tikra prasme galėčiau teigti tik priešingai, kad bet koks bičių šeimos trikdymas treniruoja jas aktyvesnei lizdo gynybai ir tą prasme stiprina vieną iš bičių imuninės sistemos dalių, būtent agresyvumą ir daugiau nieko.
Tinginčių skaityti ir mąstyti iš anksto ATSIPRAŠAU už šį netrumpą „traktatą“

Grįžti į