Langstroth’o – Ruto aviliai

Vartotojo avataras
kice
Patyręs narys
Aviliai:dadanai, daugiaukščiai 10-rėmiai
Bičių šeimų skaičius:30
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:Carnica, buckfast
Pranešimai:3591
Užsiregistravo:2008 Geg 05 , 12:15
Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 07:12

Nuimk sijonus -ir puses gerumo nebelieka :)
Siaulieciai su sijonais gamina Tano avilius? Maciau tik polistirolinius ju gamybos..
Katėms žiurkių nuomonė nerūpi..
Vartotojo avataras
Rimas007
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai.T-18
Bičių šeimų skaičius:120
Bitininkavimo stažas:9
Pranešimai:1038
Užsiregistravo:2009 Lap 09 , 22:36

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 09:32

taip ,siaulieciai gamina be sijonu, paprasti polistiroliniai korpusai,dugnas,stogas.Nuemus sijonus Trano aviliams -visi to avilio privalumai dingsta.
Visiems jums-linkiu laimės
Kastytis1
Patyręs narys
Aviliai:Dadano 12,16,24 rėmų
Bičių šeimų skaičius:40+
Bičių rasė:karn.bakf.
Pranešimai:153
Užsiregistravo:2011 Geg 04 , 08:01

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 11:06

Rimas007 rašė:taip ,siaulieciai gamina be sijonu, paprasti polistiroliniai korpusai,dugnas,stogas.Nuemus sijonus Trano aviliams -visi to avilio privalumai dingsta.
Privalumai nedingsta,nes avilių korpusai polistiroliniai.
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 11:08

Rimas007 rašė:kaip tai veikia aiskiai buvo paaiskinta cia-http://www.mano-bites.lt/viewtopic.php? ... 671#p13616, o man asmeniskai-kad nesigilinant i fizikos desniu veikimo peripetijas-uztenka kad situose aviliuose (su graizais) pavasari randu dvigubai maziau ,,padmoro,, ir sauso,kad neberandu pavasari krastiniu apipelyjusiu pajuodusiu remeliu (jei buna neaptuptu) .visokiu kondencatu po plevele ir t.t ir man kazkaip visiskai neidomu kaip tai veikia (nors istikruju tai zinau,ilgai reiktu cia perpasakoti)-man svarbu kad rezultatas ,,na lico,,

Suprantama, geriausia nesigilinti į fizikos dėsnius, ypač kai jų nesupranti... ;) Tik kam tada autoritetingai pareikšti, kad išoriniai graižai reikalingi "ventiliacijos cirkuliacijai", drėgmei ir CO2 pašalinti!? Ir ką daryti, jei aš nesinaudoju tais "sijonais", bet taip pat jokių neigiamų drėgmės pasekmių po žiemos avilyje nebūna?
Reikia tik nesugriauti evoliucijos eigoje susiformavusių bičių elgsenos ypatumų, kurie pagrįsti fizikos dėsniais - hermetiška viršutinė lizdo dalis su šiltu oru, aukštas ir gerai ventiliuojamas dugnas apačioje su šaltu oru. Ir dar daug įvairių plonybių. Tačiau kur šiame procese "sijonų" rolė? Pasikartosiu, jie apsaugo tik avilio sienas nuo drėgmės iš išorės, o tam yra patogesnių ir efektyvesnių priemonių.
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
Rolandas30
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai
Bičių rasė:buckfast
Pranešimai:1045
Užsiregistravo:2008 Spa 22 , 11:24

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 12:08

Kastytis1 rašė:Prašau visus kurie bitininkauja šiuose aviliuose atsiliepti ir pasidalinti mintimis kas gerai o ką reiktų daryti kitaip.Koks skirtumas tarp pas mus paplitusio bitininkavimo Dadano 1/2 korpusais.Jeigu šita tema yra nereikalinga,tada ją ištrinsime.
Na ką, viskas, tema jau išsemta?
Pirtininkas
Patyręs narys
Aviliai:daugiaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:12
Bitininkavimo stažas:6
Pranešimai:30
Užsiregistravo:2012 Sau 19 , 14:50

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 13:04

Taip jau viskas susidėliojo, kad prieš metus, kada nusprendžiau vėl užsiimti bitininkavimu(turėjau apie 40 dadaninių avilių bityną, kurį prieš 9 metus :shame: pardaviau), užtikau šį forumą. Dabar suprantu, kaip man pasisekė, kad radau tokį žinių šaltinį :dance: . Pasisekė dvigubai, nes forume savo mintis buvo išdėstęs Tranas. Kad noriu bitininkauti su daugiaaukščiais, jau žinojau, bet kokiais daugiaaukščiais tai dar ne. Patiko dešimtrėmiai su dadano pusrėmiu dėl konstrukcijos paprastumo, grakštumo, paplitimo. Pirktinių polistirolinių atsisakiau dėl kainos, o ir polistirolo kažkodėl nemėgstu, nors matau ir daug jo pliusų. Langstrotho-Ruto kažkaip nebuvo į galvą atėję, nes nepažinojau nieko, kas su tokiais bitininkautu. Pasiskaičius apie patrumpintą rėmą, sijonus, ventiliacijas ir visą kitą, nuojauta kuždėjo, kad tai ko man reikia. Todėl nekreipdamas dėmesio, kad tai ne standartas(dabar bityne dadano rėmas ne standartas :lol: , nes visi aviliai t-18), drąsiai ėmiausi t-18 gamybos. Pradžioje norėjau t-19, bet t-18 nulėmė medsukis ir mintys apie artėjančią senatvę. Kokius avilius pasirinkti lemia daug kas. Mano atveju atsižvelgus, kad avilius dariausi pats, kad ganyklos aplinkui be didelių rapso plotų, kad nežadu medų gaminti tonomis, kad vežioti bites prie medingų augalų tingiu, o ir reikalo tam didelio nematau, man t-18 aviliai geriausi. Kas dėl sijonų, tai aš už juos. Tiems, kas mano, kad juos pakilnoti ar sandėliuoti labai jau didelis vargas, galiu pasakyti, kad taip tikrai nėra. O pliusų jie daug turi. Du mano galva svarbiausius ir tarpusavyje susijusius paminėsiu, tai puikus avilio ventiliacijos sprendimas, ir dugnų bei ypač korpusų gamybos supaprastinimas.
Pirtininkas
Patyręs narys
Aviliai:daugiaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:12
Bitininkavimo stažas:6
Pranešimai:30
Užsiregistravo:2012 Sau 19 , 14:50

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 13:15

[quote=. Tačiau kur šiame procese "sijonų" rolė? Pasikartosiu, jie apsaugo tik avilio sienas nuo drėgmės iš išorės, o tam yra patogesnių ir efektyvesnių priemonių.[/quote]

Sijonų rolė tame, kad jie sukuria oro tarpą aplink korpusus, kuriuo viskas ,kas turi pasišalinti per ventiliacines angas, esančias avilio stoge, ir pasišalina.
Vartotojo avataras
zilvasss
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai, 8 ir 10 rėmų
Bičių šeimų skaičius:100
Bitininkavimo stažas:25
Bičių rasė:bakfastas
Pranešimai:4991
Užsiregistravo:2009 Sau 25 , 16:06

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 13:35

rolandui 30
pats pasakot kažką turėtum apie savo avilius, o "ekspertai" pakritikuos :)
Esu su L/R aviliais susipažinęs tiek, kiek stasysbitinėlis rodė ir ką knygose skaičiau.keli sakiniai iš jaunystėje perskaito bitininko žinyno 1987m.leidimo 43 puslapis, įsirėžė atmintin ir kuriam laikui sustabdė mano progresavimą bitininkystėje:
"bitininkauti tik 12 rėmų aviliuose nėra pakankamo pagrindo"
"Dotnuvoje atliktais tyrimais, objektyviai palyginus darbo sąnaudas, bitininkaujant 16-kos rėmų ir daugiaaukščiuose aviliuose, patikimo skirtumo negauta"
"bitininkavimo daugiaaukščiuose aviliuose sistemą, kuri taikoma JAV, mūsų sąlygomis sunku pritaikyti"

nepaisant šito, man "bitininko žinynas" davė daug žinių (interneto nebuvo :'( ) ir manau yra viena geriausių lietuviškų vadovėlių apie bitininkystę.tiražas 20000 egzempliorių.
tinginiai progreso variklis
Vartotojo avataras
Vaidas
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai 10-rėmiai
Bičių šeimų skaičius:80-90
Bitininkavimo stažas:17
Bičių rasė:Karniko, bakfasto
Pranešimai:296
Užsiregistravo:2008 Geg 14 , 21:42

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 13:37

Mano aviliai bityne pagrinde yra dadano 1/2 rėmais ir keli Dadaniniai dar yra :)
Tačiau 2012 metų pavasarį sulaukiau skambučio su pasiūlymu-prašimu perimti ir prižiūrėti bityną, perėmiau bityną ir žmogaus, kuris išvyko į užsienį.

Bityną sudarė 15 avilių, su L/R rėmais.
Pirma mintis buvo "na va, maišysis rėmai", tačiau kadangi ten yra bitininko namelis, kuriame ir laikau visus tuos aukštus, rėmus, tai jie nesimaišo man kituose bitnuose.

Kadangi bitininkavau juose tik viena vasarą, tai daug patirties, didelių skirtumų ir t.t. dar neesu pastebėjas. Na bet galiu parašyti, kaip kas buvo :)

Pradėsiu nuo avilio konkstrukcijos apibūdinimo:

Dugnas: Pats dugnas aukštas, kokių 20 cm aukščio, dūgnelis iš lentų. Viena laka apačioje dugno, kita viršuje dugno. Nuo dugno viršaus (po viršutine laka) įdėta plokštė su skylėmis, kad bitės nesiūtų "liežuvių", dėl didelio tarpo po koriais. Užpakalinėje dugno dalyje durelės, per kurias patogu pavasari pravalyti dugną, įdėti erkėgaudžius ir t.t. Na gaila neturiu foto, bet gal supratote koks jis
Ši dugno konstrukcija man patiko.
Pastebėjau tokius jo privalumus: Aukštas dugnas patogus žiema, nes nepučia tiesioginiai vėjai. Vasara bičių perteklius nekaba po laka, o susimeta po ta plokšte (nesunku paimti bites ir pastiprinti, jei reikia silpnesnes šeimas).
Trūkumai: gal kiek per maža ventiliacija, nes pastebimas drėgmės susikaupimas kampuose. Dugnas sunkus.

Korpusai:
Korpusai 10-rėmiai su 5 cm apšiltinimu. Pagaminti iš plonų lentelių. Rėmeliai Ruto 230x430
Medonešio metu dar papildoi aukštai meduviniai 145x430
Trūkumai: sunkūs korpusai, o su medumi dar sunkesni :lol:

Uždengimas: su medžiaga ir apšildymas iš viršaus su šiaudine pagalve (dedamas viršuje tuščias aukštas)

Stogas Be apšiltinimo, skardinis.


Bitininkavimas: Labai smulkmenų nerašysiu

Bityną perėmiau balandžio mėnesį. Pirmas darbas buvo lizdų valymas ir maisto kiekio nustatymas.
Po kelių savaičių, balandžio antroje pusėje Stiprioms šeimoms dėjau po antrą aukštą. Sužydus sodams, dėjau groteles ir meduvinį aukštą. Atidariau abi lakas.
Gegužės antroje pusėje "ėjau medaus ieškoti" :D
Meduvinis aukštas buvo prineštas (pagal šeimos stiprumą). Pažiūrėjau ir apatinius aukštus. Aukštuose yra ir perų ir medaus.
Formavau lizdus taip: Neakiuotus perus, kaiušinėlius sukėliau į pirma aukštą, užakiuotus perus kur tamsus rėmai į antrą aukštą. Į pirmą aukštą kiek buvo vietos dėjau rėmus su k.plokštelėmis. bites visas sušlaviau į pirmą aukštą (kad motina ten butų) Atskyriau pirma aukštą nuo antrojo aukšto grotelėmis.
Gavosi taip: 1 aukštas: neakiuoti perai, k.ploksteles. motina. Grotelės. 2 aukštas akiuoti perai, k.plokstelės. 3 aukštas meduviniai rėmais.
Po maždaug savaitės nuėmęs 3 aukštą, pasitikrinau, ar 2 aukšte neliko motina netyčia, ėmiau subrandintą medų, perai išsiritę visi, po 2 aukštu virš grotelių dėjau dar vieną aukštą į kurį perkėliau iš pirmo aukšto užakuotus perus o į tuščią vietą dėjau k.plokšteles. Lizdas jau "Atnaujintais koriais".
Avilys: 1a. perai, grotelės, 2 keli koriai su perais, tušti koriai 3 nesubrendęs medus ir koriai ir 4 (meduvinis) medaus aukštai.
Biželis: Lizdas jau atnaujintas, koriai pasiūti. Pažiūrėjau ar nėra lopšelių. Įmamas medus. Suformuoju kelias naujas šeimos iš stiprių šeimų atimu perai, iš kitų atimu bitės. Duodu nevaisinga motina. Pora šeimų radau lopšelių, tai jos perskirtos į dvi dalis duodant perų ir su bitėmis, paliekamas po 1 lopšelį, motina neiškoma, dėjau po 3 plokšteles, Papildomai nuo 4 korių į naują vietą nukratomos bitės (nes grįžta dalis į senąjį avilį.
Na vasara dirbama "virš grotelių", lizdas (1 aukštas) tik pažiūrimas ar nenori spiesti, ar nėra lopšelių. Tuo pačiu jei šoniniai koriai su medumi, tai juos perkeliu virš grotelių, arba išimų, į lizdą dedu plokįteles. Tušti aukštai dedami virš grotelių.
Naujas šeimelės kartais pastiprinu bitėmis (susikaupia jos dugne, po ta plokšte, atidarius galines dureles lengvai paimamos rankomis su pirštine).
Rugpjūčio antroje pusėje nuėmiau meduves, iškarto ėmiau visas, peržiūrėjau lizdas, suformuoju, pasilikę labai tamsus koriai, arba nepasiūti, kurie be perų ir su medumi atėmiau. Dėjau penetuvę su 3-5 litrais sirupo (nesvarbu, kiek medaus). Lizdus formuoju ant 10 rėmų. Bičių perteklius usirenka dugne, nes ten vietos daug.
Korių išlaižyti nedaviau po sezono (kartais dedu ant keliu aviliu visus aukštus kiek pesiekiu, o virš lizdo palieku 5 cm plyšį. per pora trejeta dienų koriai išlaižyti)
Rugpjucio pabaigoje, rugsejo pradzioje pamaitinau 12-15 kg invertuoto sirupo. Dėjau varoa plokšteles.
Uždariau viršutinę dugno laką ir palikau žiemoti. Paskui nuėmiau plokšteles.
Kai pasnigo užmečiau ant lakų po kelias eglyšakes.
Kolkas viso šeimos gyvos, tiek "senutės", tiek "naujos".

P.S. Naujos šeimos žiemoja ant 8 korių, dedama diafragma ir tarpe uzkišau kardono (nuo saldytuvu,TV ir kitu dežių)


2012 metai šiame bityne praėjo paprastai ir va taip. Pastebėjas keleta klaidų, kurias kita met taisysiu, bent jau bandysiu :)

Klaidos:
Kelioms šeimoms palikau po du "lizdo" aukštus, tai visą vasarą medaus ieskojau visame avilyje. Peru nebūna daugiau 10 rėmeliu vistiek, tai uztenka 1 aukšto lizdui.

Dėl korių trūkumo kaikurioms šeimoms pritrūko "medaus aukštų", o kadangi bitės karnikos, tai užpildavo lizdą medumi, sumažėjo perų. Reiketų visada kad pas jas butų vietos medui virš grotelių.
8-674 84149 vaidasbki@gmail.com
Vartotojo avataras
zilvasss
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai, 8 ir 10 rėmų
Bičių šeimų skaičius:100
Bitininkavimo stažas:25
Bičių rasė:bakfastas
Pranešimai:4991
Užsiregistravo:2009 Sau 25 , 16:06

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 14:10

pernelyg dažnai korius kilnoji, čia ne dadanas.korpuse kuriame palieki motinėlę reika dėt plokšteles ir dengtus perus.jie tuoj išsiris ir atsiras vietos kiaušinėlių dėjimui.Virš grotelių kelk atvirus perus ir korius su medumi.
tinginiai progreso variklis
Rolandass
BIČIULIS
BIČIULIS
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:2
Pranešimai:65
Užsiregistravo:2010 Gru 04 , 13:24

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 19:42

Lizda laikant ant 2 aukstu budavo apie 13 remu peru.Vieno auksto sakyciau per mazai.Neissivysto normaliai seimos,turi i lizda daznai landzioti.Bet cia dar nieko.Labiausiai erzina ruosimas ziemai.Nemegstu rugpjuti sukti medaus.Stambesni bitininkai -pagrindas 2 aukstai lizdo.Kaip juos tvarko kt.,nezinau.As matau du kelius.Visus perus perinkti i viena auksta.Arba siumeti aukstuka i apacia,is antro aukstuko sukratyti bites i pirma,dedam groteles ir ta aukstuka.Bet kuriuo atveju bites vagiliauja.O man tai labai nemalonu.Gal kas ir gudriau sugalvojo.Noreciau isgirsti.Aisku prigalvoti galima,bet nepamirskim,kad bites ne kieme stovi.Kainuoja ir kuras ir laikas.Antru mano atveju reikia papildomai vaziuoti nuimti aukstukus virs groteliu.
Vartotojo avataras
Vaidas
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai 10-rėmiai
Bičių šeimų skaičius:80-90
Bitininkavimo stažas:17
Bičių rasė:Karniko, bakfasto
Pranešimai:296
Užsiregistravo:2008 Geg 14 , 21:42

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 19:50

zilvasss rašė:pernelyg dažnai korius kilnoji, čia ne dadanas.korpuse kuriame palieki motinėlę reika dėt plokšteles ir dengtus perus.jie tuoj išsiris ir atsiras vietos kiaušinėlių dėjimui.Virš grotelių kelk atvirus perus ir korius su medumi.

Dėkui už komentarą-pastabą.
Aš irgi pritariu, kad per daug koriu kilnojau, tačiau tai dariau todėl, kad lizdas buvo ant juodų korių, o norėjosi atnaujinti 1 aukštą (lizdą). Tai kėliau viska, kas galima aukštyn, kad iš korių išsiristų perai ir juos išbrokuoti, arba panaudoti dar medui pilti, o lizdą formavau ant naujų korių.
Galbūt galima ir jaunus perus kelti,tačiau aš pasirinkau šią techniką todėl, kad manau užakiuoti perai kiek mažiau jautrūs (ar aš klystu taip manydamas?), beto greičiau pasišalins iš avilio (nes kaikurie buvo jau nebe rudi, o juodi ir net bičių pradėti griaužti iki korio ploštelės).

Ateinančiais metais bitininkavimo technika kiek keisis, o kaip tai bus, matysiu...

Dirbant su 1/2 dadano rėmais savo bityne "lizdo atnaujinimas" paprastas, nes nesunku įdėti naujų korių aukštą, o "žiemojusi" visą kelti virš grotelių. Tai pakartojus 2x atsinaujina visas lizdas. Ir jau nosies kišti neprireikus papildomai į lizdą beveik nebereikia iki rudens. Su šitais koriais tai manau kazkaip komplikuota, todėl lizdo atnaujinimas dar "praktikos reikalas" :)

Dar pabitininkausiu juose, nes ir įdomu kažkaip, biškuti kaitaip, kartais net naujų nematytu dalykų pasimato... o jei matysiu, kad ima nebepatikti, permesti šeimas į savo aviliukus nebus sunku :)
8-674 84149 vaidasbki@gmail.com
Vartotojo avataras
Rolandas30
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai
Bičių rasė:buckfast
Pranešimai:1045
Užsiregistravo:2008 Spa 22 , 11:24

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 21:26

Rolandass rašė:Lizda laikant ant 2 aukstu budavo apie 13 remu peru.Vieno auksto sakyciau per mazai.Neissivysto normaliai seimos,turi i lizda daznai landzioti.Bet cia dar nieko.Labiausiai erzina ruosimas ziemai.Nemegstu rugpjuti sukti medaus.Stambesni bitininkai -pagrindas 2 aukstai lizdo.Kaip juos tvarko kt.,nezinau.As matau du kelius.Visus perus perinkti i viena auksta.Arba siumeti aukstuka i apacia,is antro aukstuko sukratyti bites i pirma,dedam groteles ir ta aukstuka.Bet kuriuo atveju bites vagiliauja.O man tai labai nemalonu.Gal kas ir gudriau sugalvojo.Noreciau isgirsti.Aisku prigalvoti galima,bet nepamirskim,kad bites ne kieme stovi.Kainuoja ir kuras ir laikas.Antru mano atveju reikia papildomai vaziuoti nuimti aukstukus virs groteliu.
Na, vis tik, ar visi tie 13 rėmų pas Jus būdavo su perais, nuo rėmo krašto iki krašto? Laikant lizdą dvejuose ruto aukštuose, tas pats perų kiekis būna išmėtytas per daugelį rėmų. Būtent, lizdo laikymas visus metus ant 1L/R korpuso ir yra vienintelis Langstroto privalumas prieš 1/2 Dadano rėmukų ir kitokius daugiaaukščius. Visas bitininkavimo metodo paprastumas tik dėl 10 rėmų perų lizdo. Visa kitą virš grotelių tik meduvės.
Trumpai, kaip aš darau: žiemoja šeima viename L/R korpuse ant 10 rėmų, mažesnėms šeimoms rudenį netgi išimu keletą kraštinių rėmų, nes matau, kad žieminis bičių kamuolys netupės ant jų visų, ir padedu į sandėlį kaip maisto atsargas pavasariui. Pavasarį, prasidėjus šeimos vystymuisi, užėmus bitėms beveik visą aukštą, dedu groteles ir pirmąją meduvę. Šeima vystosi toliau, bičių daugėja, bitės baigia sunaudoti žieminį maistą lizde, pila pavasarinį medų į pirmąją meduvę. Po to plečiu avilį (ne lizdą) dėdamas antrą meduvę, pakišdamas po pirmąją. Paskui trečią . Birželio pradžioje beveik pats šeimos vystymosi pikas, nusiimu pavasarinį medų, lendu į lizdą, tikrinu spietiminę nuotaiką, paimu lizde užsilikusį maistą (jeigu yra), taip pat po 1-2 rėmus su dengtais perais iš kurių vėliau sudarau šeimeles. Laisvą lizdo vietą užpildau rėmais su plokštelėmis. Papildau kiek reikia meduvių. Gera motinėlė birželio mėn. užsėja praktiškai visus 10 lizdo rėmus perais, šiek tiek dar būna duonelės atsargų. Viskas, šeima darbiniame stovyje, prasideda pagrindinis medunešis :dance: Po medunešio nurinkinėju meduves. Nukėlęs paskutinę meduvę nuo lizdo, patikrinu perų kiekį, paimu (jeigu yra) rėmą kitą su perteklinę duonele, dadedu į vietą tuščių korių, sudedu vaistus, ir iškarto dedu maitintuvę su 10l sirupo. Šeima rugpjūtį- rugsėjį auginasi žiemai jaunas bites. Rugsėjį- spalį duodu likusius 10l sirupo. Lapkritį laistau oksalą ir einu žiemoti. Tiesa taip dirbu tik su bakfasto pirmos kartos mišrūnėmis. Dirbant tokiu metodu, spietiminė nuotaika pasireiškė 10% šeimų.
Rolandass
BIČIULIS
BIČIULIS
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:2
Pranešimai:65
Užsiregistravo:2010 Gru 04 , 13:24

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 21:55

Galiu tvirtai pasakyti,kad 10 langstroto remeliu lizdui neuztenka.
Rolandass
BIČIULIS
BIČIULIS
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:2
Pranešimai:65
Užsiregistravo:2010 Gru 04 , 13:24

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 22:07

Laikant lizda ant vieno korpuso,duonele bites pils i meduve
Vartotojo avataras
Rolandas30
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai
Bičių rasė:buckfast
Pranešimai:1045
Užsiregistravo:2008 Spa 22 , 11:24

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 22:29

Rolandass rašė:Laikant lizda ant vieno korpuso,duonele bites pils i meduve
Yra toks dalykas, bet nedaug tos duonos. Kaip to išvengti? Baisiai patogu tas 1 korpusas lizdui. :)
Vartotojo avataras
Rolandas30
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai
Bičių rasė:buckfast
Pranešimai:1045
Užsiregistravo:2008 Spa 22 , 11:24

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 22:33

Su kokia sistema dabar Jūs, Rolandass bitininkaujat? Gal su 12 rėmų Dadant- bakfastistų metodu?
Rolandass
BIČIULIS
BIČIULIS
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:2
Pranešimai:65
Užsiregistravo:2010 Gru 04 , 13:24

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 22:51

Na bet issiima.o per dauguma susidaro.O be to ir meduviniai remeliai nesigadina.Langstroto technologija ir yra bitininkavimas su 2 korpusais lizdui.Taip pasikeicia lizdas korpuseliais.Tik gal pas mus kazkas kitaip.Velyvi trumpi pavasariai,gal ziniu trukumas.Iseiti galima rasti ir nesunkiai,bet ar tada verta tokius avilius laikyti.Kai pradejau juos laikyti,tai ir virs groteliu buvo dideli korpusai.Galvodavau ,kad tik pilni medaus butu,o svoris nesvarbu.Dabar pilnu jau nenoriu pats nesti.Gal ir klystu.
BitinelisStasys
BIČIULIS
BIČIULIS
Bičių šeimų skaičius:0
Bitininkavimo stažas:0
Pranešimai:227
Užsiregistravo:2010 Rgs 30 , 11:52

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 23:48

Dar karta sakau Ruto yra niekam tikę :P , o tie kas su jais dirba yra asilai ypač kurie dirba su 12 r. :lol: :lol: :lol:
BitinelisStasys
BIČIULIS
BIČIULIS
Bičių šeimų skaičius:0
Bitininkavimo stažas:0
Pranešimai:227
Užsiregistravo:2010 Rgs 30 , 11:52

Re: Langstroth’o – Ruto aviliai

2013 Sau 18 , 23:54

Rolandass rašė:Dabar pilnu jau nenoriu pats nesti.Gal ir klystu.
Drūtas vyras esi pakelti problemų neturi būti :dance: , o kam nešti jei galima vežti :lol: :beer:

Grįžti į