Neįrodyti moksliniai tyrimai

Alternatyvios bitininkavimo technologijos
Vartotojo avataras
Romas3
Patyręs narys
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:1482
Užsiregistravo:2011 Vas 27 , 19:17
Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 07 , 22:36

Atrodo, kad " KKC " padėjo tašką pakankamai ilgoms diskusijoms. O kad šildo kamuolį, lėtai pasikeisdamos iš tankios išorinės luobos pereidamos vidun ir užleisdamos savo vietas atėjusioms iš vidaus, esu kažkur skaitęs. Buvo ten net nurodyta kamolio skerspjūvio temperatūrų skirtumai. Dabar jau nepamenu dydžių.
Vartotojo avataras
Kest
Patyręs narys
Aviliai:Dadano tipo 22 r. aviliai
Bičių šeimų skaičius:5
Bitininkavimo stažas:8
Bičių rasė:bakfastas
Pranešimai:3978
Užsiregistravo:2010 Vas 11 , 19:35

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 07 , 22:46

kkc rašė:Cebro savo knygoje http://anatoly70.narod.ru/Cebro01.html#7" onclick="window.open(this.href);return false; griežtai pasisakė: "пчелы боятся холода, холод для них не благо, а тяжелейшее испытание на выживаемость" (bitės bijo šalčio, šaltis joms ne gėris, bet išgyvenimo išbandymas).
.
KKC,
dėkui už knygą :beer: .
Kest
'Daryk tai,kuo tiki,tikėk tuo,ką darai
Vartotojo avataras
jonas
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukšciai
Bitininkavimo stažas:21
Bičių rasė:Karnika 5 linijos
Pranešimai:1286
Užsiregistravo:2008 Geg 14 , 23:17

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 07 , 22:56

Vasarinis rašė:
Romas3 rašė:Manau, kad disputas dėl priežąsties, kada pradedamas perų auginimas pavasarį, ne visai tikslus. Vėl gi, manau, kad lemiamas momentas yra gamtos šauksmas. Nukrypimai nuo jo tai realios sąlygos tuo metu avilyje. Žinoma, kad perų maitinimui be medaus ir duonelės būtinas vanduo. Iš čia aišku, kad sausame avilyje, kur negalima rasti kondensato, perų auginimas prasidės vėliau. Bet tvirtinimas, kad avilyje kur ant korių ir sienų kondensuojasi vandens lašai (tuo pačiu ir šaltesniame) perų auginimas prasidės anksčiau labai abejotinas.
Esmė tame, kad antroji didelės lizdo drėgmės pasekmė - bičių keliama lizdo temperatūra. Esant kritiniam santykiniam oro drėgnumui, bitės negali iš kvėpavimo takų garinti metabolinio vandens ir norėdamos išsigelbėti turi ją kelti. Apie tai jau rašiau...
Vasrini, man nuo tų formulių sisisuko galva .Man trumpai ir konkrečiai be formulių paaiškink kaip man paruošti 4 pilnai aptūptų rėmų šeimą žiemai .Ačiū
midus
Patyręs narys
Aviliai:Dadanas
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:9
Pranešimai:107
Užsiregistravo:2010 Bal 02 , 21:18

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 07 , 23:11

Bandysiu atsargiai pacituoti Vasarinį.
,,Kaip žinia, kad modelis veiktų - jį reikia patikrinti su ribinėm reikšmėm."
Kad patikrinti ar modelis veikia, reikia palyginti ir su atliktais praktiniais bandymais: Cebro patirtis, aviliai su angom lubelėse be apšiltinimo ir kiti. Jau neprisimenu iš kur paskaitęs 2 cm nuo rėmelių galų atidengdavau plėvelę visai žiemai į avilio pastogę. Apšarmodavo aplinkui.
Pritariu nuomonei, kad bitės šildo kamuolį o ne orą. Aplinkui gali būti balos kondensato o kamuolyje reikiama temperatūra ir drėgmė. Svarbiausia suvaldyti tą įdomų gyvą organizmą.
Midus
Žodžio medus etimologija lietuviška, baltiška, iš žodžio medis.
Vartotojo avataras
rennyka
Patyręs narys
Aviliai:Dadanas, daugiaaukštis bedugnis 435X145
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:20
Bičių rasė:karnika
Pranešimai:2387
Užsiregistravo:2008 Geg 19 , 11:05

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 07 , 23:13

jonas rašė:
Vasrini, man nuo tų formulių sisisuko galva .Man trumpai ir konkrečiai be formulių paaiškink kaip man paruošti 4 pilnai aptūptų rėmų šeimą žiemai .Ačiū
Jonai, darykit pagal šią formulę, tik nepamirškit iš 4 padauginti, nes 4 rėmai. Be formulės niekaip neišeis :'(
Jūs neturite teisės peržiūrėti failų, kurie yra prikabinti prie šio pranešimo.
Šiandien rytoj bus vakar, tačiau dar vakar šiandien buvo rytoj...
Vartotojo avataras
dumblys
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dadano, 10R daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius:83
Bitininkavimo stažas:4
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:122
Užsiregistravo:2011 Lie 29 , 16:52

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 04:19

Austeja2 rašė: Dar kartą išdėstau savo požiūrį į šį paruošimo žiemai procesą:
1. Pakankamai stipri šeima
2. Gerai apšiltintas lizdo viršus
3. Galimybė laisvai iš lizdo per apačią pasišalinti drėgmei (vandens garams su anglies dioksidu)
4. Teisinga ventiliacija likusios avilio erdvės (ne daugiaukščių atveju)
Manau, kad išsprendus šiuos dalykus ir išsprūsta tarp bitininkų tas posakis apie nebijojimą taip paruoštos šeimos, kad ji (arba kitaip - bitės) sušals ir niekas manau šio posakio visur plačiai nekaišo (atsakymas Dumblio pastabai).
Tikrai nėra pagrindo ginčyti pačio požiūrį ar kabinėtis prie žodžių. Dėl "Bitės nebijo šalčio, bet bijo drėgmės" kaišiojimo: norėjau pabrėžti, kad tai nėra aksioma ar absoliuti tiesa. Tiesiog negalima jo naudoti bet kokiame kontekste. Ypač kaip neginčijamą argumentą ar taisyklę. Tai yra kaip empyrinės patirties bendroji išraiška. Juk žmonės naudoja priežodį "Šiluma kaulų nelaužo", bet nereiškia, kad suvokia kaip neginčijamą aksiomą (pvz. sėdėti tvankiame kambaryje nėra malonu). Liūdniausia, kad net patyrę bitinikai pailiustruoja minėtą priežodį pavyzdžiais iš savo ar kitų praktikos ("kolūkių laikais buvo nuvirtęs avilys...", "senelis pasakojo...", "vienąkart pamiršau..."). Dažniausiai pasakojimai pasibaigia fraze "bitės išgyveno". Pirmiausiai mes laikome bites ne tam, kad stebėtumėm ar jos išgyvena. Ne vienas galėtų papasakoti, kaip bitės išgyveno ir "šlapiame" avilyje. Ne vienas gerai pagalvojęs papasakotų ir kaip bitės neišgyveno per šalčius. Lietuva čia ne išimtis. Užsienio forumuose bendras vaizdas irgi yra tas pats. Verta paskaitinėti Aliaskos bitininkų mintis: šaltis yra viena iš trijų dažniausiai pasitaikančių šeimų žuvimo priežasčių.
Grįžtant prie problematikos: esmė yra išsiaiškinti žodžių "gerai", "pakankamai", "laisvai", "teisinga" reikšmes. Dėl to ir yra atliekami tyrimai, dėl to "teoretikai" galanda plunksnas, dėl to "praktikai" kankina bites.

Kalbant apie temperatūrą, verta prisiminti, kad: bitės kūnui atšalus iki 6 laipsnių ją ištinka koma, 18 laipsnių yra minimali krutinės temperatura, kad bite galėtų judinti krūtinės raumenis šilumos gamybai, 27 laipsniai - minimali krūtinės temperatūra, kad bitė galėtų skristi, 34-36 laipsniai optimali temperatūra perų augimui.
Bičių, esančių kamuolio išoriniame sluoksnyje) kūno temperatūra apie 24 laipsnius, o kamuolį gaubiančio oro apie 14-17 laipsnių. Tol, kol bitėms pakaks maisto, jos palaikys būtent tokius temperatūrinius režimus.
Kalbant apie drėgmę, tyrimai parodė, kad bitės siekia palaikyti 50-70% santykininį oro drėgnumą. Aukšta drėgmė bitėms nepatinka ne tiek dėl "šlapių drabužių" situacijos, bet ir dėl galimybės kvėpuoti. Nesileidžiant į biologijos vingrybes, tampa sunkiau pašalinti anglies dioksidą bei metabolinį vandenį. Bitė susižadina, stengiasi pakelti kūno temperatūrą, sparnais ventiliuoti orą aplinkui. Jei tai nutinka žiemą (nukrenta kondensatas, per drėgna aplinka), bitės susierzina, kelia temperatūrą (nes kito būdo bitei nėra atsikratyti perteklinės drėgmės ir neuždusti). Tokiu atveju jų šaldyti nereikia - bus dar blogiau. Reikia užtikrinti kuo sausesnio oro srautą (bet ne skersvėjį), pašalinti drėgmę iš avilio kiek tai yra įmanoma.

Kad būtų paprasčiau įsivaizduoti avilio mikroklimato palaikymo problematiką, pabandysiu pateikti keletą analogijų. Tarkim, jūs visą parą praleidžiate kambaryje, kuriame yra nuolat įjungtas radiatorius. Jūs galite jį reguliuoti, bet išjungti - ne. Po kažkurio laiko jums taps karšta ir tvanku. Atsidarote orlaidę. Tarkim lauke 5 laipsniai šilumos ir kambaryje temperatūra normalizuojasi ties 20 laipsnių. Jei lauke temperatūra staigiai nukristų iki -20 laipsnių, pro orlaidę besiveržiantis šalto oro srautas keltų netgi skersvėjį. Paprastas sprendimas būtų uždaryti orlaidę. Įsivaizduokim, kad jos uždaryti negalit. Tada belieka atsukti radiatoriaus sklendę, kad jis daugiau šildytų. O dabar įsivaizduokit, kad lubose įtaisyti vandens lašintuvai. Kuo daugiau atsukat radiatoriaus sklendę, tuo daugiau vandens laša. Drėgmė jums nepatiktų, todėl stengtumėtės turėti tokią orlaidę, kad reikėtų kuo mažiau kaitinti radiatorių (tuo pačiu mažiau lašėtų vandens). Pasikeitus oro temperatūrai lauke, vėl norėtųsi keisti orlaidę. Kaip žmogui, jums labiau patiktų situacija, kad radiatoriaus nereikėtų sukinėti, bet galima būtų reguliuoti orlaidę. Aviliuose ventiliacinių angų ploto mes nekeičiam, todėl bitės praleidžia žiemą manevruodamos su "radiatoriumi ir lašintuvu", kai keičiasi oro sąlygos. Kuo aplinkos sąlygos dažniau kinta, tuo daugiau bitės įdeda pastangų išlaikyti stabilų, joms tinkamą mikroklimatą aplink kamuolį ir jo viduje (o tai įtakoja maisto sąnaudas).

Ar praktiškai bitininkystėje naudojami skaičiavimai? Ir dar kaip. Šiauriniuose JAV ir Kanados rajonuose projektuojant bičių žiemojimo patalpas pasinaudojama visais mokslo pasiekimais. Pastatų sienų ir stogo šiluminės varžos, išorės oro ventiliatorių galingumas, vidinio oro cirkuliacijos ventiliatorių galingumas, šildymo ir šaldymo įrangos pajėgumas - visa tai skaičiuojama. Maža to - paskaičiuojama ir ekonominė nauda, lyginant su bičių žiemojimu lauke. Ekonominės naudos modelį yra sukurę ir latviai (publikavo tarptautinėje erdvėje).

Net ir visiškos ramybės būsenoje bitės išskiria anglies dioksidą, vandenį ir energiją (kaip ir žmogus miegodamas). Atrodytų, kad šiltoje aplinkoje bičių energijos sąnaudos turėtų būti mažiausios. Bet anaiptol taip nėra. Bičių šeima yra energetiškai efektyviausia susipaudusi į kamuolį. Bitės ima rinktis į "kamuolį" aplinkos temperatūrai nukritus žemiau 18 laipsnių. Temperatūrai toliau krentant, kamuolys tankėja. Mažiausios bičių šeimos energijos sąnaudos (jei būti tikslesniam - metabolizmo greitis) yra esant aplinkos temperatūrai 5-10 laipsnių (kitų tyrymų duomenimis 4-8 laipsniai) ir sudaro 4W/kg. Toliau krentant aplinkos temperatūrai, energijos sunaudojimas auga gana tolygiai maždaug 0,4W/kg vienam laipsniui. Nuo -20 laipsnių metabolizmo greitis ima labai sparčiai augti (virš 2 W/kg vienam laipsniui). Tuo tarpu aplinkos temperatūrai kylant virš 10 laipsnių, šeimos metabolizmas greitėja po 1,8-2 W/kg. Iš to seka rekomendacija bičių žiemojimo patalpoje palaikyti 5 laipsnių temperatūrą. Ir geriau žemesnę, nei aukštesnę (jei neįmanoma tiksliai reguliuoti).
Gal kam nors iškils klausimas - kodėl aplinkos temperatūra? Šeima savo elgesį reguliuoja pagal patenkantį šviežią orą iš išorės. O jis privalo patekti nuolat, kad bitės neuždustų ir nesušustų.
Palaikant 5 laipsnių temperatūrą, paskaičiuojamas bičių šeimos energijos, vandens ir anglies dioksido atidavimas į aplinką. Po to, įvertinamas šviežio oro iš lauko poreikis (atsižvelgiant į temperatūrą bei drėgmę). Belieka paskaičiuoti patalpos šiluminius nuostolius, vidinės oro cirkuliacijos poreikį ir galima statyti bičių žiemojimo namelį:) Jei mes įsivaizduosim bičių žiemojimo namelį kaip didelį avilį - tai gautumėm labai supaprastintą "tobulo" avilio modelį.
Deja, su lauke stovinčiu aviliu ir be ventiliatorių, šildytuvų, šaldytuvų, valdymo pulto yra žymiai sunkiau.
Įkelta suomių schema neginčytinai teisinga (taip ir namus žmonėms stato). Stogas turi būti šiltesnis už sienas, kad ant stogo nesikauptų kondensatas, o sienos šiek tiek šaldytų orą, kad jis palei jas leistųsi žemyn. Klausimas: o kiek šiltas stogas turi būti ir kiek šaltesnės sienos?
Aplink bičių kamuolį temperatūra yra 16-18 laipsnių, drėgmė, tarkim 60%. Jei stogo paviršius bus šaltesnis daugiau nei 2 laipsniai - susiformuos kondensatas. Skaičiuojant energijos nuostolius prie stogo, reikėtų apsiriboti tik vieno laispnio oro atšalimu. Mano grubiu skaičiavimu, jei aplinkos temperatūra 5 laipsniai, tai per valandą per avilį turi prasisukti 0,7-0,8 m3 oro, vidinė stogo temperatūra išlikti 17 laipsnių. Tai pradinė informacija varžos skaičiavimui. Toliau reikia pasimodeliuoti prie kitų temperatūrinių rėžimų ir turėsime šiluminės varžos reikalavimus stogui. Po to, reikia paskaičiuoti sienų varžas. Vėjingose vietovėse geriau užtikrinti apsaugą nuo vėjo srauto, negu storinti sienas (šiauriečių patirtis). Šiltas stogas ir pakankamai šiltos sienos įgauna dar didesnę svarbą, kai šeimos pradeda auginti perus. Tuomet bitėms reikia palaikyti aukštesnę temperatūrą, šiek tiek žemesnę drėgmę. Bet kokie šilumos nuostoliai tuo metu alina bites. Skaičiau straipsnį apie ekspermentą, kada dalis avilių nebuvo apžiūrėti pavasarį, kaip įprasta. Balandžio pabaigoje (nusistovėjus šiltam orui) palyginus šeimų stiprumą, nustatyta, kad nekliudytuose aviliuose šeimos gausesnės ir stipresnės.
Vienas iš mitų apie medžiagas, kurios sugeria dalį drėgmės. Bet kurios šlapios medžiagos šiluminis laidumas tik prastėja, susidaro sąlygos klestėti drėgmę mėgstančioms bakterijoms, grybeliams/pelėsiams. Nėra medžiagų (protu suvokiamame tūryje) gebančių sugerti litrus vandens, o kelių gramų sugėrimas situacijos nepagerins. Tie keli gramai susigėrę į sienas ar pertvaras išgaruos atgal į avilį, kai tik oras ims sausėti. Jei jau susidaro kondensatas, tai reikia užtikrinti jam sąlygas tekėti žemiau bičių kamuolio.

Sudėtingiausia dalis yra ventiliacija. Sunku išgryninti dominuojančią nuomonę. Tyrimų daug ir įvairių. JAV ir Kanados šiauriečių patirtis bei tyrimai perša nuomonę: ventiliacinė anga viršuje (per vidurį, virš lakos, 1x1,5cm), ventiliacinis aukštas apačioje, dugnas uždarytas, atvira standartinė laka apačioje. Gal kas nors tyliai spaudžiat akmenį, pasiruošę mest į mano marmūzę, bet čia tik viena iš dominuojančių nuomonių. Dėl ko šis variantas geriau įvertintas, nei tik atviras dugnas? Atsilikimas šeimų vystymęsi pavasarį, kelis kartus daugiau nozema sporų.
Blogiausi variantai yra skylės šonuose, stoge.
Panašu, kad efektyviausia yra dvi angos, kad neleisti maišytis įeinančiam ir išeinančiam orui. Kadangi oro drėgmės kreivės (tiek absoliutinės, tiek santykinės) nėra tiesinės funkcijos, tai maišantis šiltam ir šaltam orui atsiranda kondensacijos pavojus ir bites pasiekia santykinai drėgnesnis oras, nors ir šiek tiek pašildytas. Be to, išeinantis oras perduoda dalį anglies dioksido įeinančiam.
Aš pats jokios savo nuomonės neperšu, nes dar nesu tvirtai pasikaustęs šiuo klausimu. Žadu toliau gilintis.
Esu radęs gana įdomių sprendimų dėl oro cirkuliacijos avilyje. Labai patiko Herman Van De Kerkhof konstrukcijos avilys. Ten per angas stoge šiltas drėgnas oras nukreipiamas į sienas (tiksliau tarpus tarp sienų). Taip drėgmė kondensuojasi ant sienų, bet ne avilyje. Be to, besikondensuodama drėgmė išskiria šilumą, kuri pašildo sienas.
Beje, avilio konstrukcija ir ventiliacija paprastai analizuojama kompleksiškai su vasaros sezonu. Vasarą ventiliacija ne tiek svarbi šeimos išgyvenimui, bet medaus produkcijai ir šeimos stiprumui.

Kuo gi drėgmė yra blogai? Nors visi žinot, bet leisiu sau priminti:
- šeimų žuvimo priežastis,
- dalies bičių žuvimo priežastis,
- sudrėkusios/supelijusios avilių dalys,
- sudrėke/supeliję rėmeliai,
- padidėjęs nozema sporų skaičius,
- padidėjusi bičių ligų rizika,
- susidėvėjusios/pavargusios pavasario sulaukusios bitės,
- vėlyvesnis šeimų vystymąsis,
- didesnės maisto sąnaudos,
- bitininko laikas/pastangos šalinant pasėkmes.
Ir tai nėra baigtinis sąrašas.

Šiek tiek apie šalčio blogį:
- didesnis maisto suvartojimas,
- bičių susidėvėjimas, trumpesnis jų gyvenimas pavasarį (rudenį visi kreipia dėmesį į bičų susidėvėjimą perdirbant sirupą, bet pamirštamas žieminis jų dėvėjimąsis),
- nuolatinis stresas (kova su šalčiu bitėms yra stresas), kas įtakoja jų imuninę sistema ir ilgaamžiškumą,
- šaltis yra pirminė drėgmės ir kondensato priežastis.

Natūralu, kad bitininkai stengiasi elgtis praktiškai ir nešvaistyti pinigų kur nereikia. Tas liečia ir avilių pasirinkimą, įsigyjimą ar medžiagas iš kurių jie gaminami. Nenoriu būti pamokslininkas, bet tie kurie apie tai nemąstėt, bet susidūrėt su drėgme aviliuose - paskaičiuokit kiek kainuoja kilogramai maisto, rėmeliai, šeimų silpnumas ir pamatysit, jog investicijos į šiltus stogus, apšiltinimą, tinkamą ventiliaciją tikrai atsipirks greitai. Nereikia pamiršti, kad šaltis irgi nėra gėris:)
Beje, kapitalistai nesunkiai paverčia į pinigus žuvusias žiemą bites, šeimų susilpnėjimą ir t.t.

Išliejau čia dalį savo žinių ir pamastymų ne tam, kad ką nors nuginčyti ar įžeisti. Tiesiog supratau, kad nenoriu laukti pavasario ir skaičiuoti kiek šeimų "išgyveno". Noriu, kad bitės nekovotų dėl išgyvenimo, o deramai žiemotų.

P.S. Jei neklystu, Žilvass darė temperatūros stebėjimus avilyje. Gaila, kad tiek nedaug info pateikė (o gal aš nepastebėjau?)
Vartotojo avataras
dumblys
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dadano, 10R daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius:83
Bitininkavimo stažas:4
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:122
Užsiregistravo:2011 Lie 29 , 16:52

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 05:31

Vasarinis rašė: Priimkime tokias pradines sąlygas:
įeinančio oro temperatūra t1 = -42 °C, santykinė drėgmė R1 = 50%,
išeinančio oro temperatūra t2 = -2 °C, santykinė drėgmė R2 = 70%.
Norėčiau patikslint: tam, kad pašalinti vandenį ir anglies dioksidą, oras turi patekti į bitės kūną. Minimali bitės kūno temperatūra yra 18 laipsnių.
1 m3 -42°C temperatūros oro svers 1,52 kg. Pašildytas iki 18 laipsnių jis užims 1,27 m3 tūrį. 60% drėgnumo tokios temperatūros oras turi 9,22g vandens. Padauginkim iš 1,27 m3, turim 11,68g vandens. Tokiu atveju pašalinamas vanduo sudarys 11,53g. Net paskaičiavęs, kad bičių maiste yra tik 60% monosacharidų (su kuo aš nesutinku), gausi, kad energijos bus sunaudota mažiau nei pusė. Teisybės dėlei turi pridėti to vandens išgarinimui reikalingą energiją (26 kJ), bet vistiek yra didelis perteklius.
Visa oro cirkuliacijos esmė ir susiveda į tai, kad oras sušildomas iki pakankamai aukštos temperatūros ir geba pašalinti daug vandens. Visa bėda prasideda, kai tas oras ima vėsti - jis labai greit atiduoda kondensatą.
Vartotojo avataras
dumblys
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dadano, 10R daugiaaukščiai
Bičių šeimų skaičius:83
Bitininkavimo stažas:4
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:122
Užsiregistravo:2011 Lie 29 , 16:52

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 05:50

Vasarinis rašė: 70 + 20 = 90%. Dar lieka 10%, iš kurių ir dergia... :wasntme:
Tegaliu suprasti tai, kaip jumora. Jei per žiemą šeima sunaudos 10kg maisto, tai savo žarnelėse sukaups 1kg "balasto". Padalinkim iš bičių skaičiaus ir patysim, kad tai sudarys daugiau nei pusę bitės svorio. Įsivaizduoju, kaip tokie išsipūtę monstrai pavasarį atropoja iki lakos ir sproginėja...

P.S. bet kurioje knygoje rasi, kad angliavandeniai sudaro apie 80%. Vanduo iki 20%. Pagal JAV standartus A klases medus negali turėti daugau nei 18,6% vandens. O jei vandens daugiau nei 20%, medus pripažįstamas nekokybišku.
Vartotojo avataras
Kest
Patyręs narys
Aviliai:Dadano tipo 22 r. aviliai
Bičių šeimų skaičius:5
Bitininkavimo stažas:8
Bičių rasė:bakfastas
Pranešimai:3978
Užsiregistravo:2010 Vas 11 , 19:35

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 08:11

Nu va,pagaliau,Rennykos pateiktos formulės ir Dumblio paaiškinimų dėka, atgavau pasitikėjimą savimi :lol: .O tai trolis,trolis.Pasirodo nereikia būti Lamanosovu,kad suprastum procesus,vykstančius avilyje,tereikia žmonių kalba pateiktos informacijos.Dumbly,dar kartą dėkui.Žiauriai būtų įdomu pamatyti,kaip praktiškai jūs paruošiat bičių šeimą žiemai.Gal pas save kokį seminariuką? :lol:
Kest
'Daryk tai,kuo tiki,tikėk tuo,ką darai
Vartotojo avataras
Svaika
Patyręs narys
Aviliai:Dadano, daugiaukščiai 10 r.
Bičių šeimų skaičius:115
Bitininkavimo stažas:6
Pranešimai:291
Užsiregistravo:2012 Vas 26 , 12:12

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 09:52

Nu čia ir pasistendė gerb. Dumblys :ok: :ok: :ok: Tikras šaunuolis
Perku vašką, galiu pakeisti į plokšteles, taip pat perku duonelės nuokulas, atakiukus senus korius , merva, vaško atliekas iš po garinio lydytuvo, Parduodu kandi tešla.
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 10:34

kkc rašė:Cebro savo knygoje http://anatoly70.narod.ru/Cebro01.html#7" onclick="window.open(this.href);return false; griežtai pasisakė: "пчелы боятся холода, холод для них не благо, а тяжелейшее испытание на выживаемость" (bitės bijo šalčio, šaltis joms ne gėris, bet išgyvenimo išbandymas).
O filmuke " onclick="window.open(this.href);return false; sakydamas, kad lizdą laiko neuždengtą iki didesnių šalčių (-10-15), pridūrė, kad tuo metu abi lakos (apatinė ir viršutinė) uždarytos. Tuo siekia kuo anksčiau suvaryti bites į kamuolį, kad mažiau suvartotų maisto.
Beje, bitės kamuolyje šildo ne orą, o patį kamuolį...
Matote, kaip skirtingai galima tą pačią informaciją suprasti... :lol:
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 10:37

jonas rašė:Vasrini, man nuo tų formulių sisisuko galva .Man trumpai ir konkrečiai be formulių paaiškink kaip man paruošti 4 pilnai aptūptų rėmų šeimą žiemai .Ačiū
Nepalikti tokių šeimų žiemoti. Mano atsakymas būtų tik toks.
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
ceslovas
Patyręs narys
Bičių šeimų skaičius:50
Bitininkavimo stažas:18
Pranešimai:158
Užsiregistravo:2009 Kov 18 , 22:33

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 10:41

dumblys rašė:JAV ir Kanados šiauriečių patirtis bei tyrimai perša nuomonę: ventiliacinė anga viršuje (per vidurį, virš lakos, 1x1,5cm), ventiliacinis aukštas apačioje, dugnas uždarytas, atvira standartinė laka apačioje.
Ventiliacinė anga 1x1,5 cm - tai skylė korpuse , ar lubelėse virš korpuso po stogu , panašiai kaip pas Rolandą30 ?
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 10:47

midus rašė:Bandysiu atsargiai pacituoti Vasarinį.
,,Kaip žinia, kad modelis veiktų - jį reikia patikrinti su ribinėm reikšmėm."
Kad patikrinti ar modelis veikia, reikia palyginti ir su atliktais praktiniais bandymais: Cebro patirtis, aviliai su angom lubelėse be apšiltinimo ir kiti. Jau neprisimenu iš kur paskaitęs 2 cm nuo rėmelių galų atidengdavau plėvelę visai žiemai į avilio pastogę. Apšarmodavo aplinkui.
Pritariu nuomonei, kad bitės šildo kamuolį o ne orą. Aplinkui gali būti balos kondensato o kamuolyje reikiama temperatūra ir drėgmė. Svarbiausia suvaldyti tą įdomų gyvą organizmą.
Midus
Bitės šildo save, o apibendrintai galima pasakyti kamuolį. Tačiau nuo kamuolio šiluma perduodama lizdui. Tik kai vyksta ventiliavimas per pastogę - nėra jokios prasmės kalbėti apie šilumą lizde. Pabandykit atidaryti namie kaminą ir duris - efektas bus labai greitas.
Aš juk rašiau - tai tik teorinis skaičiavimas, kad parodyti tokios ventiliacijos žalingumą bičių šeimai. Ir nereikia čia ieškoti sąsajų 1:1 su realybe. Žiūrėkime į tai kaip į iliustraciją.
Esmė tame, kad ištraukiamoji ventiliacija neatitinka bičių biologijos ir fizikos dėsnių, kurie evoliucijos eigoje ir nulėmė konkrečią bičių elgseną – viršutinės lizdo dalies pikiavimą, kamuolio sudarymą, jo formavimą aukščiau lakos ir t.t.
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 11:28

dumblys rašė:Norėčiau patikslint: tam, kad pašalinti vandenį ir anglies dioksidą, oras turi patekti į bitės kūną. Minimali bitės kūno temperatūra yra 18 laipsnių.
1 m3 -42°C temperatūros oro svers 1,52 kg. Pašildytas iki 18 laipsnių jis užims 1,27 m3 tūrį. 60% drėgnumo tokios temperatūros oras turi 9,22g vandens. Padauginkim iš 1,27 m3, turim 11,68g vandens. Tokiu atveju pašalinamas vanduo sudarys 11,53g. Net paskaičiavęs, kad bičių maiste yra tik 60% monosacharidų (su kuo aš nesutinku), gausi, kad energijos bus sunaudota mažiau nei pusė. Teisybės dėlei turi pridėti to vandens išgarinimui reikalingą energiją (26 kJ), bet vistiek yra didelis perteklius.
Visa oro cirkuliacijos esmė ir susiveda į tai, kad oras sušildomas iki pakankamai aukštos temperatūros ir geba pašalinti daug vandens. Visa bėda prasideda, kai tas oras ima vėsti - jis labai greit atiduoda kondensatą.
Gerbiamasis, norint ginčytis - priežastį rasti labai nesunku. Įeinančio, ar išeinančio oro masę naudojam skaičiavimuose? Galim svarstyti kas teisingiau. O ar esant aplinkos temperatūrai -42°C iš avilio veršis 18°C šilumos oras? Absurdas. Ar ilgai išėjęs iš bitės kūno 18°C šilumos oras toks bus kai lauke -42°C? Tegul čia jau kiekvienas sau atsako iš to, kas susiję su „gyvenimo praktika ir patyrimu“. Todėl skaičiavimuose ir buvo priimtas empirinis dydis -2°C.
Atsiprašau, bet čia pateikti visiškai klaidingi argumentai.
Gaila, kad tai sugadina to didžiojo straipsnio puikų įspūdį. Pats tikrai turi pedagoginių sugebėjimų...
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
Rolandas30
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:daugiaaukščiai
Bičių rasė:buckfast
Pranešimai:1045
Užsiregistravo:2008 Spa 22 , 11:24

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 11:41

Trumpai- jeigu bitininkaujama vietovėse, kur žiemą temperatūra gali nukristi iki -42 šalčio, tai palikti šeimas žiemoti lauke būtų tikrai beprotybė. Manau nepadėtų nei teisingiausias avilys, su teisinga ventiliacija ir apšiltinimu. Ilgiau užsilaikius tokiam šalčiui bičių lizdas apledėtų. Tokiom sąlygom, tik žiemojimo patalpos su temperatūros ir kitų parametrų palaikymu, kaip minėjo dumblys :think:
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 11:44

dumblys rašė:Tegaliu suprasti tai, kaip jumora. Jei per žiemą šeima sunaudos 10kg maisto, tai savo žarnelėse sukaups 1kg "balasto". Padalinkim iš bičių skaičiaus ir patysim, kad tai sudarys daugiau nei pusę bitės svorio. Įsivaizduoju, kaip tokie išsipūtę monstrai pavasarį atropoja iki lakos ir sproginėja...

P.S. bet kurioje knygoje rasi, kad angliavandeniai sudaro apie 80%. Vanduo iki 20%. Pagal JAV standartus A klases medus negali turėti daugau nei 18,6% vandens. O jei vandens daugiau nei 20%, medus pripažįstamas nekokybišku.
Tada siūlau pasižiūrėti į savo skaičiavimuose pateiktą formulę C6H12O6 + 6O2 -> 6CO2 + 6H2O ir atsakyti į paprastą klausimą.
Fruktozei/gliukozei oksiduojantis išsiskiria anglies dvideginis, vanduo ir šiluma. Pagal paties priimtas prielaidas medus tai 80% fruktozė/gliukozė ir 20% vanduo. Kas susikaupia per žiemą bičių žarnyne: anglies dvideginis, vanduo, ar šiluma? Nes daugiau nieko ir nėra... :think:
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė
Vartotojo avataras
jonas
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukšciai
Bitininkavimo stažas:21
Bičių rasė:Karnika 5 linijos
Pranešimai:1286
Užsiregistravo:2008 Geg 14 , 23:17

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 12:37

Vasarinis rašė:
jonas rašė:Vasrini, man nuo tų formulių sisisuko galva .Man trumpai ir konkrečiai be formulių paaiškink kaip man paruošti 4 pilnai aptūptų rėmų šeimą žiemai .Ačiū
Nepalikti tokių šeimų žiemoti. Mano atsakymas būtų tik toks.
Labai gaila kad negavau išsamaus atsakymo į klausimą.Ar tokio dydžio šeimeles reikėtų visiškai sunaikinti?Tuomet iškiltų problema kur dėti jaunas rugpjučio mėn apsivaisinusias motinėles, kai jos lieka nereikalingos.
Vartotojo avataras
Rimas007
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai.T-18
Bičių šeimų skaičius:120
Bitininkavimo stažas:9
Pranešimai:1038
Užsiregistravo:2009 Lap 09 , 22:36

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 12:47

rennyka rašė:
jonas rašė:
Vasrini, man nuo tų formulių sisisuko galva .Man trumpai ir konkrečiai be formulių paaiškink kaip man paruošti 4 pilnai aptūptų rėmų šeimą žiemai .Ačiū
Jonai, darykit pagal šią formulę, tik nepamirškit iš 4 padauginti, nes 4 rėmai. Be formulės niekaip neišeis :'(
as kaip tik pagal tokia formule ir darau :chuckle ,tik dauginu is devyniu,arba 10,nes pas mane ant tiek remu seimos ziemoja ir dviejuose korpusuose,tai kartai dar is 2 padauginu :chuckle -kai pagal ta formule paruosi bites ziemai -tai ir maitinti beveik nebereikia biteliu,svarbu tik kad gerai viska suskaiciaves butum ir pavasariui atejus slovikeliu medui pilt kad turetum :chuckle ,vat jei ne sita ir visos kitos formules,tai net neisivaizduoju kaip bitininkauti reiktu ;)
Visiems jums-linkiu laimės
Vartotojo avataras
Vasarinis
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai, rėmelis 360x200
Bitininkavimo stažas:32
Bičių rasė:A. m. carnica
Pranešimai:1296
Užsiregistravo:2009 Gru 29 , 13:21

Re: Neįrodyti moksliniai tyrimai

2013 Vas 08 , 13:18

Gal bičiulis neįsižeis, kad išrinkau tai, kas man atrodo svarbiausia:
dumblys rašė: ...Verta paskaitinėti Aliaskos bitininkų mintis: šaltis yra viena iš trijų dažniausiai pasitaikančių šeimų žuvimo priežasčių...
...Grįžtant prie problematikos: esmė yra išsiaiškinti žodžių "gerai", "pakankamai", "laisvai", "teisinga" reikšmes. Dėl to ir yra atliekami tyrimai, dėl to "teoretikai" galanda plunksnas, dėl to "praktikai" kankina bites...
...Aukšta drėgmė bitėms nepatinka ne tiek dėl "šlapių drabužių" situacijos, bet ir dėl galimybės kvėpuoti. Nesileidžiant į biologijos vingrybes, tampa sunkiau pašalinti anglies dioksidą bei metabolinį vandenį. Bitė susižadina, stengiasi pakelti kūno temperatūrą, sparnais ventiliuoti orą aplinkui. Jei tai nutinka žiemą (nukrenta kondensatas, per drėgna aplinka), bitės susierzina, kelia temperatūrą (nes kito būdo bitei nėra atsikratyti perteklinės drėgmės ir neuždusti). Tokiu atveju jų šaldyti nereikia - bus dar blogiau...
...Įkelta suomių schema neginčytinai teisinga (taip ir namus žmonėms stato). Stogas turi būti šiltesnis už sienas, kad ant stogo nesikauptų kondensatas, o sienos šiek tiek šaldytų orą, kad jis palei jas leistųsi žemyn....
... Jei jau susidaro kondensatas, tai reikia užtikrinti jam sąlygas tekėti žemiau bičių kamuolio...
...Taip drėgmė kondensuojasi ant sienų, bet ne avilyje. Be to, besikondensuodama drėgmė išskiria šilumą, kuri pašildo sienas...
... - šaltis yra pirminė drėgmės ir kondensato priežastis...
... Nenoriu būti pamokslininkas, bet tie kurie apie tai nemąstėt, bet susidūrėt su drėgme aviliuose - paskaičiuokit kiek kainuoja kilogramai maisto, rėmeliai, šeimų silpnumas ir pamatysit, jog investicijos į šiltus stogus, apšiltinimą, tinkamą ventiliaciją tikrai atsipirks greitai...
:ok: :ok: :ok:
Paskutinį kartą redagavo Vasarinis 2013 Vas 08 , 13:28, redaguota 2 kartą(us).
O kaip dėl „Bakfasto rasės“, jei „ jis (brolis Adomas) sako, kad tai ir ne linija – tai toks mišrūnas“?! A. Amšiejaus teiginių parafrazė

Grįžti į