PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

R. Bukausko bitininkavimo technologija
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42
PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2010 Vas 07 , 23:09

Matydamas, kad naujokai, bites ruošdami žiemai, pereitą rudenį padarė labai daug klaidų, atidarau temą, kurioje aprašysiu, kaip tai darydavau aš. Jei ankstesniais metais, esant pakankamai šiltoms žiemoms, tuos trūkumus šiaip taip pačios bitės ištaisė, tai ši žiema, bitelėms neleido šito padaryti ir aiškiai parodė nepatyrusių bitininkų daromas klaidas.
Tikiuosi, kad mano paties praktikoje patirti pastebėjimai ir to pasiekoje eile metu nauduoti praktiniai metodai, bites ruošiant žiemai tiek gulsčiuose tiek ir daugiaaukščiuose, bus naudingi.
Nepretenduoju į tai, kad viską dariau teisingai, bet jei kam įdomu, tegu pasiskaito, kaip dariau daug metų bitininkaudamas su kolūkinis aviliais ir kaip bites ruošiu žiemai bitininkaudamas su daugiaaukščiais T-18. dabar.
Į šią temą atkelsiu visus savo komentarus parašytus apie bičių paruošimą žiemai ir kituose temose.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2010 Vas 07 , 23:16

Meškine, aš čia joks ekspertas, o tik bitininkas kuris per 35 penkis metus „ prievartaudamas“ bites yra prisižiūrėjęs visokių bičių elgesio “ keistenybių“.
Turiu pasakyti, kad Nierka, kaip naujokas, analizuodamas savo bičių šeimos žuvimo priežastys, daro labai geras išvadas, kurioms pritariu -"neperėjo į kitą kraštą kur medus ir mirė iš bado...Neperėjo, nes buvo palikta per daug korių ir kamuoliui tiek toli buvo per šalta judėti (čia mano naujoko galva taip atrodo), palikęs buvau 12 korių (dabar jau žinau kad per daug)“

Mano galva, kada bitės tą maistą nešioja, o kada ne.
Kiek aš esu pastebėjęs bitės gerai maistą nešioja ir supila į po perų išėjimo paliktus tuščius korius tada, kada jo randa už lizdo ribų- t.y. penėtuvėje, arba už diafragmos esančiame koryje, arba daugiaaukščiame avilyje, jei maistas randasi apstiniame aukšte. Tuo tikslu, kad bitės po perų išėjimo užsipiltu gerai centrinius korius,GULSČIUOSE aviliuose, bitininkai daro štai ką:

Pirma- iškarto po medaus išėmimo ir lizdo žiemai surinkimo, paduoda didžiąją dalį sirupo kiekį ir tik maždaug po 20 dienų, likusią dalį, nes kaip tik tuo metu, perai buvę centriniame koryje, palieka korius ir į jų vietą bitės supila žiemos atsargas.

Antra- Lizdo surinkimo metu, korius su duonele, su nedideliu kiekiu medaus arba net ir su greit išeisiančiais perais, iškelia už lizdo ribų, už diafragmos. Šiuo atveju bitės irgi labai gražiai pernešinėja maistą ir koncentruoja ten kur reikia. Nėra lizde vietos - neima, atsiranda - tuojau atsineša ir pasideda ten kur patogiausiai būtų žiema pasiimti ir dar visą rudenį gerai augina perus ir naudoja betarpiškam maitinimuisi, palikdamos ramybėje lizdo viduje esantį maistą.

Trečia - didelis garantas, kad sėkmingai peržiemotų yra palikti žiemojančias bites ant suspausto lizdo, priklausomai nuo šeimos stiprumo , ant 6-8 rėmų, apie ką esu aprašęs temoje „Noriu paklausti“.

Ketvirta - patyrę bitininkai surenka lizdą koriuose medaus mažėjančia tvarka iš vieno šono einant į kitą, geriausiai, kad taip būtų iš pietinio avilio šono į šiaurinį, o esančius neišėjusius perus priešingai arba į centrą patalpina 2-3 korius, kuriuose daugiau kaip po puse medaus,o tuštesnius einant į pakraščius. Šiais atvejais šeima irgi iš bado niekada nemiršta, žiemos laike neliks be maisto ir judės didesnio kiekio maisto kryptimi.
Galimybė bitėms pereiti iš vieno korio tarpo į kitą per viršų, Dadano tipo avilyje irgi nelabai gelbsti. Dažnai atsitinka taip, kad dalis bičių ir pereina, bet kadangi ir šiluma, ir visos bitės randasi viršuje, tai jos ir maistą pradeda naudoti iš viršaus. Toliau naudojant maistą reikia leistis vis žemyn, ant šalto maisto yra tik vienas nepatogumas. Kitas atsiranda tada, kad toje šilčiausioje korio dalyje, kurioje jau nebėra maisto, motina pradeda dėti kiaušinėlius ir esant palankesniems orams prideda nemažai ir atšalus orams, jos negalėdamos palikti perų , palieka apačioje esanti šaltą maistą, o viršuje , kur pagal jų instinktą maistas ir turėtų būti, jo neradusios krenta į paniką ,pradeda viduriuoti ir glaudžiai aptūpusios perus miršta iš bado, nors medaus yra vos už 5-10 centimetrų apačioje. Aišku taip nutinka su silpnesnėmis, šeimomis aptupiančiomis tik 3-4 korius, bet dadanuose taip atsitinka neretai.

Bitės, po lizdo surinkimo žiemai, lizdo viduje iš korio į korį, gulsčiajame avilyje, maisto beveik visai nejudina ir nekoncentruoja ir jei po tokio lizdo surinkimo nėra tuojau paduodamas didesnis kiekis žiemai skirto maisto, o tik kurį laiką po truputi – prisideda perų, o kai bitininkas paduoda maistą, o korių lizde yra daug, kaip Nierkos atvejų, išpilsto ji po visus korius po truputį, kur yra laisvesnės vietos.
Esant tokioms sąlygoms šeima nueina žiemoti toje vietoje kur paskutinį kartą, prieš orų atšalimą, buvo dar perų ir jei žiema papuola „kieta“ būna tragiškos pasekmės – panašios kaip Nierkos bitėms.

Kolūkiniais laikais, kai vėlai, vėlai, apie spalio pabaigą, bites gydydavau nuo erkių ir jau esant joms suėjusioms į žiemos kamuolį, lizdą perkraudavau po korį, prieš tai iš abiejų pusių apipurkšdamas jį rūgštynių rūgštimi - praėjau gerą mokyklą ir prisižiūrėjau šimtais bičių lizdų pasiruošusių žiemoti. To gydymo metu kol nugydydavau apie 200šeimų dažnai surinkdavau ne vieną dešimti pustuščių korių, ant kurių jau būdavo sudariusios žiemos kamuolį bitės, ir jei būčiau taip ir palikęs, tai neretai, dar nesulaukus pavasario, vaizdelis būtų buvęs kaip pas Nierka. Tai buvo „auksinė“ mokykla, kaip reikia teisingai bitėms žiemai surinkti lizdą arba, ką daryti, kaip maitinti, kad pačios teisingai pasiruoštu žiemai maistą.
Yra vienas momentas, kada bitės gana sėkmingai peržiemoję ir ant palikto pilno vasaros lizdo, bet bitininkas, nusiėmęs magazine esantį medų, neturi daugiau kištis į bičių gyvenimą, o tik paduoti dar apie 10litrų sirupo. Bitės tada sėkmingai peržiemos ir ant penkiolikos rėmų, nes į kurį šoną žiemos kamuolys bekeliautų, o jis dažniausiai keliauja į pietų puse, tą reikia bitininkams irgi turėti galvoje, visada ras sau pakankamai maisto, kurio užteks iki pavasario, o jau atšilus orams, gaunasi kaip Blinovo metodas, bitės iš kito krašto atsitempia reikalingo maisto kiekį.

Visaip kitaip bitės elgiasi daugiaaukščiame. Bičių biologiniame instinkte užprogramuota, maistą koncentruoti viršuje, gal išskyrus kaukazines, tai jos puikiai per rudenį susipilsto maistą iš apatinio persinešdamos į viršutinį ir negaudamos papildomai maisto iš išorės. Tuščias tarpas tarp dvejų aukštų ir dar jei tie aukštai yra sudėti statmenai koriais vienas kito atžvilgiu yra idealios sąlygos bitėms susirasti maisto likučius esančius lizde ir „kietos“ žiemos sąlygomis. Nors bitės, pajutusios maisto trūkumą pradeda stipriai jaudintis ir iš paskutinių jėgų stengiasi susirasti maisto.
Man yra tekę stebėti atvejų, kad bitės, trūkstamo maisto susirado( kandį pastą) paliktą ir virš apšiltinimo, bet taip nutinka tik šiltesnę žiemą, o jei šalta, tai jos dėl Dadano korio pakraščiuose esančių šaltų zonų, nepajėgia jų pereiti ir miršta iš bado, nors kitame lizdo pakraštyje yra apie 10kg. maisto.
Bites prižiūrint daugiaaukščiuose , tikram bitininkui daugiaaukštininkui, kuris nėra bičių laikęs gulsčiuose, gali būti visai nesuprantami terminai: lizdo surinkimas žiemai, paliekamų korių skaičius, kada ir kaip sudėti šoninius apšiltinimus ir dar taip, kad būtų ventiliacija ir p.. Daugumą problemų kurias reikia tinkamai išspręsti, bitininkui laikančiam bites gulsčiuose, bitininkaujant su daugiaaukščiais iš vis neegzistuoja, kaip daug problemų neegzistuoja juose ir žiemojančioms bitėms.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2010 Vas 07 , 23:21

„Suspaustą“ lizdą aš darydavau taip;
Prieš bičių maitinimą žiemai palikdavau po aštuonis rėmus. Vėlai rudenį, kada gydant nuo erkių, atidarai lizdą, labai gerai matosi kiek korių tarprėmių aptupia šeima. Jei šeima aptupia pilnai aštuonis, ir bičių nesimato už diafragmos, tai iš to galo kur laka, atėmęs diafragmą, išimdavau dar vieną korį ir nuo jo nupurtęs bites į lizdą, iškeldavau už diafragmos. Lizde likdavo septyni gerai aptūpti koriai. Jei matydavau, kad bitės gerai aptupia tik septynis, tai išimdavau du korius, palikdamas tik šešis, o jei būdavo aptūpti bitėmis visi aštuoni ir dar porą saujų bičių kabodavo diafragmos išorėje, tai neimdavau nei vieno korio. Tokias šeimas kurios aptupia tik keturis korius sujungdavau po dvi ir palikdavau žiemoti ant šešių korių.
Po gydimo į lizdą netelpančios ir diafragmos išorinėje esančios bitės paprastai iki gruodžio pabaigos, kol ateidavau apšiltinti lizdus žiemai, jau būdavo suėjusios į lizdo vidų. Šeimas, kur bitės iš diafragmos išorės dar nebūdavo suėjusios į lizdą, neapšiltindavau. Įdomiausia, kad iš tų šeimų, kurias neapšiltindavau iš rudens, kai kurios šeimos ir kovo pradžioje, kai ateidavau apšiltinti pavasarį, dar turėdavo bičių diafragmos išorėje. Nesuprantu kaip jos maitindavosi ir nemirdavo iš bado? Reikia manyti, kad jos keisdavosi su lizde esančiomis bitėmis ir taip išgyvendavo. Tokias šeimas įrašydavau į ELITĄ ir iš jų augindavau motinas pats, arba išėmęs korį su kiaušinėliais, veždavau motinų augintojui, kad iš jų užaugintu man motinų.
Jau po kelėtos metų bitininkavimo pastebėjau, kad bitininkaujant ant pilno Dadano rėmo, labai gerai bitės žiemoja jei netelpa į lizdą – ant „suspausto“ lizdo.
Esu atlikęs keletą bandymų, kai bitės palikdavau žiemoti ant „suspausto“ lizdo be diafragmų, prie aklinai uždarytų lakų ir apšiltinęs tik iš viršaus. Visais atvejais peržiemojo puikiai. Taip paliktos bitės labai puikiai reaguodavo į oro atšilimus ir iš bityno pavasariais apsiskraidydavo pirmos, mažiau turėdavo erkių už tas kurios žiemodavo šiltai ir nesu pastebėjęs nei puvinių nei kitų ligų. Jei tokias „plikas“ laikyti ir toliau, tai jos savo vystymosi atsilieka nuo apšiltintų ir kol nestoja pastovus šilti orai nesiuvą naujų korių ir neskuba išplėsti perų lizdo. Vienu žodžiu vystosi taip pat, kaip ir mūsų vietinės, iš pavasario neskuba ir pavasarinį medunešį išnaudoja šeimos vystymuisi, o prekinę produkcija duoda tik vėliau pražydus avietėms, šaltekšniams , baltiesiems dobilams, liepoms yra stiprios ir darbščios, bet jei tik kokia savaite lieka be daro tuojau susiruošia spiesti. Iš šių pastebėjimų, peršasi viena mintis , kad bitės labai greitai prisitaiko prie vietinio klimato, o antra, jos parodo ant kiek yra puikiai prisitaikiusios išgyventi bet kokiomis sąlygos jeigu tik tiesiogiai nėra veikiamos iš išorės paukščių, graužikų ar drėgmės. Dar noriu pridurti, kad tokio atviro bičių šeimos lizdo kruopštus stebėjimas duoda geriausią supratimą - kokia bičių priežiūros technologija turėtų būti taikoma konkrečioje stebimų bičių laikymo vietovėje. Joks mokslų daktaras ar daug metų bitininkaujantis bitininkas jums tiksliau nepasakys.
Jei trupai , keliais žodžiais pabandyti nusakyti „suspaustą“ lizdą ir kas jam yra charakteringa, tai sakyčiau, kad – bičių lizdas paruoštas žiemai taip, kad bitės netelpa ant lizdo korių ir dalis jų yra priverstos tupėti ant diafragmos išorės.
Pirma pamastykite kokie suspausto lizdo trūkumai?
Antra, kodėl ant „suspausto“ lizdo bitės žiemoja geriau? Pabandykite ir manau, kuriems tai daryti neblogai seksis toliau mąstydami greit prieisite suvokimą, kad reikia trumpinti Dadano rėmą, kad reikia didinti parėminę ertmę, kad reikia ventiliacinio aukšto apačioje, galų gale ateisite ir iki daugiaaukščio avilio būtinybės.
Ir dar ta pačia proga noriu pasufleruoti, nors tai jau ir ne į temą, kad kiekvienos bičių priežiūros technologijos pagrindas yra vietinė gamta ir bičių skraidymo apylinkėje žydintis nektaringi natūralus ir kultūriniai augalai. Nuo to priklauso ir kokį inventorių reikia naudoti, ir kaip žiemai paruošti, ir kaip, ir kada nuo pavasario lizdus pradėti plėsti. Mąstant dar toliau jau galima konstantuoti, kad ne tik Lietuvoje, bet ir viename kuriame regione ar net viename rajone negali būti viena pati geriausia bičių priežiūros technologija.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2010 Vas 07 , 23:27

Jau po penkių bitininkavimo metų „kolūkinius „ pradėjau persitvarkyti pagal savą supratimą. Pirmiausia pasidariau lakas iš galo, kad avilyje koriai stovėtų „šiltuoju“ būdu. Mūsų klimato sąlygomis lakos „šaltuoju“būdu reikalingos tik birželio- liepos mėnesiais. Praktiškai aš gamykline laką iš vis nebesinaudojau. Prie naujos lakos buvo labai patogu tvirtinti ir žiedadulkių rinktuvus.
Antra – pasiaukštinau patį avilį, kad galėtų uždėti du magazinus. Tada rapsų nebuvo, tai dvejų pilnai pakako. Magazinus persidariau ant 12 rėmų, kad galėčiau uždėti skersai lizdinių rėmų dėl ko ir lengvesni pasidarė ir bitės geriau į magaziną pereidavo dirbti, ir lizdą išplėtęs iki 12 rėmų galėdavau jau dėti magaziną pavasariniam medui.
Trečia – pasidariau diafragmą su skiriamąją tvorele, kad galėčiau reguluoti motinos darbą ir kad bites ruošiant žiemai, ilgai nereiktų terliotis surinkinėjant lizdą.
Žiemos lizdo korius sudėdavau kitame nuo lakos gale, prieš tai jį apšiltinęs. Tą apšiltinimą nepriglausdavau prie sienos, bet palikdavau apie du cm tarpą ir nuo dugno taip pat. Prie lakos pusės apšiltinimą įdėdavau tik apie naujus metus, bet irgi tarp avilio dugno ir apšiltinimo palikdamas davėjų cm. tarpą. Lizdo viršų labai kruopščiai apdengdavau plėvele, net užlenkdamas už šonų ir uždėdavau storą vatinę pagalvę taip, kad visiškai nepriglustų prie avilio sienų, kad, laike žiemos orų atšilimų, į viršų, pro apšiltinimo apačia išėjusi su šiltu oru drėgmė
galėtų netrukdoma pasišalinti.
Pavasarį lizdą pradėdavau plėsti į lakos pusę tik nepasiūtais koriais, nes pasiūtų lizdinių per žiemą nelaikydavau, išskyrus magazininius. Po pavasarinio medunešio, lizdą baigdavau plėsti nepasiūtais, tarp naujai pasiūtų korių ir žiemos korių įkišdavau skiriamąją diafragmą. Dėl to po paskutinio rudeninio medunešio, be didesnio vargo pašalindavau visus pereitos žiemos korius ir palikdavau suspaustą lizdą nedaugiau, kaip ant 6-7 naujai pasiūtų korių. Kadangi magazinai buvo tik iš 12 rėmų, tai po lizdo išplėtimo magaziną nustūmus į lakos pusę, likdavo trims koriams tuščia vieta kurią užpildydavau įdėdamas keletą pasiūtų magazininių korių, kuriuos palikdavau neuždengtus ir pradengdavau prie paskutinio lizdinio rėmo tarpą, kad galėtų išeiti iš lizdo bitės. Šitie koriai, tik pradarius avilio dangtį, daug ką „pasakydavo“. Jei labai daug bičių – žinodavau, kad ruošiasi spiesti, jei pradėjo pilti medų- žinojau, kad jau viršutinis magazinas yra baigiamas užakiuoti ir trūksta magazine korių medui pilti. Oro temperatūrai esant apie 25 ir prie gero medunešio, per šį tarpą vyksta gera ventiliacija ir vandens garinimas iš nektaro. Šiltomis tvankiomis naktimis, bitėms nereikėdavo kaboti „barzda“po laka, o susirinkdavo po avilio stogu. .
Šitaip persitvarkęs ir prisilaikydamas minėtos priežiūros technologijos visai neblogai sekėsi bitininkauti ir su „kolūkiniais“. Bet, kadangi dirbau daugiausia vienas, o šeimų kartais tekdavo prižiūrėti apie du šimtus kolūkio ir dar savų apie šimtą, tai visą laiką ieškojau būdų, kad nedaryti darbų kurie nėra būtini. Dar vėliau, po kruopščios žuvusių šeimos analizės, o tokių būdavo iš dviejų šimtų šeimų kasmet 10-20, ir ilgų pamąstymų ne tik apie bičių sveikatingumą, bet ir bičių priežiūros darbų palengvinimą ir paspartinimą, pasidariau savo bitėms daugiaaukščius su sutrumpintu rėmų. Kadangi savas bites pradėjau laikyti daugiaaukščiuose ant sutrumpinto rėmo ir lygiagrečiai prižiūrėjau kolūkio bites „kolūkiniuose“, tai negalėjau nepastebėti akivaizdaus visų darbų spartos ir bičių sveikatingumo pagerėjimo, bitininkaujant su daugiaaukščiais.
Pradžia su daugiaaukščiais buvo sunki. Nuo senų įpročių , bitininkaujant su kolūkiniais, kai galėjai lengvai ir motiną pagauti ir perus pasižiūrėti, sunku buvo atprasti. Vėliau palengva išmokau ir supratau, kad to niekam ir nereikia, kad yra daug spartesnių ir dar geresnių būdų ir motinas pakeisti jų neieškant, ir nuo varozės „pagydyti“ negydant ir dar daug priežiūros darbų yra visiškai nereikalingi. Eidamas ir toliau šiuo „tinginiavimo“ keliu nukeliavau tiek, kad dabar mano bitininkavimo metodika, ar bitininkaučiau su gulsčiaisiais, ar su daugiaaukščiais, gerokai skiriasi nuo visiems žinomų bitininkavimo „standartų“ ir dėl to, jei be papildomų paaiškinimų paprastai pasakau, kaip bitininkauju- niekas nesupranta, galvoja, kad nenormalus ar koks pagyrų puodas.
Vienas bičiulis sakė man, kad aš per toli esu nuėjęs ir todėl esamas atotrūkis trukdo sušnekėti ir suprasti apie kokias „nesąmones“ aš kalbu.
Štai šitiek trumpai apie mano bitininkavimo patirtį su „kolūkiniais“ ir perėjimą prie daugiaaukščių.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2010 Vas 07 , 23:32

Avilio ventiliacija žiema.
Jei per viršų: atšąlą vidinis avilio paviršius, išeina kartu šiluma – bitės šią problemą sprendžia dviem būdais – sudarydamos žiemos kamuolį ir tuo atsiribodamos nuo aplinkos, kad maksimaliai sumažinti ir apšiltinti tik gyvybiškai reikalingą plotą ir sunaudoti mažiau maisto. Antras būdas naudoja daug maisto ir pastoviai gamina daug šilumos. Pastarasis būdas turi trūkumą – reikia daug maisto ir greit skilvelis prisipildo kietųjų medžiagų. Ir jei taip nesulaukusios pavasario pradeda viduriuoti, nusilpsta arba pritrūkusios maisto miršta.
Jei nėra vėdinimo per viršų, bet nesusiaurintas lizdas, kas ir būdavo natūralioje gamtoje bitės taip pat sudarydavo žiemos kamuolį. Bet jau reikia mažiau maisto, drėgmės perteklius pasišalina per apačia. Šis būdas joms yra labai patikimas ir universalus, tinkantis bet kokioms ekstremalioms situacijoms ir spiečiant ir spietimo metu motinai susižeidus, ir atviroje gamtoje padeda išgyventi
Problema vis vien išlieka, nes šiomis sąlygomis yra didelis laisvas bičių neaptūptas plotas kuris gerokai atvėsta esant lauke minusinei temperatūrai.
Kuom prie šios problemos sprendimo gali prisidėti bitininkas? Žiemai sumažinti laisvų korių plotą. Tai galima padaryti dviem būdais – siaurinant lizdą ir trumpinant korį net iki žiemos kamuolio užimamo diametro. Bitininkaujant aukštu sistema lizdo siaurinimas pasidaro automatiškai nuėmus medų ir nebereikalingas net lizdo surinkimas, bet kai lizdas būtų visai ekonomiškas ir neliktų laisvų korių dar reikia trumpinti rėmą.
Kad taupyti maistą bitės visada ant žiemos susimažina ir bičių skaičiumi tiek, kad aptūptų tik aštuonis korius. Iš šio optimalaus dydžio jos pavasari greit gali regeneruotis ir laiku pasiruošti pirmiesiems medunešiams. Aštuoni, koriai yra lyg aksioma ir nesvarbu kur gyventų pietuose ar šiaurėje. Tik einant į pietus tie aštuoni koriai ilgėja horizontaliai, o einant į šiaurę siaurėja iki aštuonių korių užimamo ploto. Mūsų gamtinėmis sąlygomis, kad pagerinti bičių žiemojimo sąlygas bitininkas rėmą turi trumpinti bet kokiu atveju, ar bitininkautų gulsčiajame, ar daugiaaukščiame avilyje ir didinti korių plotą tik atšilus orams jokiu būdų neišardant perų lizdo
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2010 Vas 08 , 10:02

Prie viso to, kas pasakyta, noriu dar pridurti, kad kai kurie mano bitininkavimo metodai jau yra pasenę. Atsiradę nauji medingi kultūriniai augalai, kurių medus turi savybę greit kristalizuotis- rapsai, bičių paruošimo žiemai technologija truputi keičia. Bitininkas privalo pasirūpinti, kad į žiemojančių bičių lizdą nepatektu rapso medaus. Todėl palikti apie 10kg. medaus, taip kaip aš darydavau ir dar rudenį sumaitinti apie 10kg. cukraus vienai šeimai, nebetinka.
Aš į lipčių ar viržių medų niekada nekreipdavau dėmesio, dėl jo mano šeimos niekada nežūdavo. Viržių medų, kad nereikėtų vargti ir gadinti gerų korių, net specialiai palikdavau žiemos lizdo pakraščiuose, kad jį pradėtų naudoti tik pavasarį ir kad jis savo sudėtyje turėdamas daugiau mineralinių medžiagų, kaip tik yra geresnis.
Dabar bitininkas, kurio prižiūrimų bičių skraidymo plotuose yra auginama rapsų, tikriausiai taip drąsiai nebegali tiek daug lizde palikti medaus, bet turi išimti beveik visą ir vietoje supenėti apie 20kg. cukraus sirupo. Aišku, dėl to truputi keičiasi ir paties sirupo padavimo kiekiai, ir terminai, ir paties žiemos lizdo surinkimo būdai.
Apie tai geriau tegu rašo bitininkai, kurie su tuo praktiškai susiduria, o aš galiu tik pafantazuoti ir logiškai pamąstyti, kaip daryčiau . Nors , atrodo Einšteinas , yra pasakęs, kažką panašaus, kad žmogaus gebėjimas logiškai mąstyti ir įsivaizduoti yra pats tobuliausias ir pigiausias mokslinis instrumentas, duodantis gana patikimus, greitai ir gana tikslius rezultatus, o laboratoriniai moksliniai tyrimai tik velkasi iš paskos, patvirtindami, jau realiais faktais tą, ką mąstantis žmogus jau senai yra sumąstęs.
vinipux
Patyręs narys
Bičių šeimų skaičius:0
Bitininkavimo stažas:0
Pranešimai:3130
Užsiregistravo:2009 Vas 17 , 20:19

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2010 Vas 08 , 12:55

Ačių gerb.Tranui už susistemintą, aiškiai pateiktą,medžiagą -yra čia mums ko pasimokyti (nesvaičioant apie pasaulio klimatą).nesupykit--paklausiu čia: išgirdau šiandien teoriją kad galima bites permaitinti ,(tai sedžiu dabar ir ploju ausimis sau per skruostus) paaiškinkit ar gali taip būti?.nesupykit dar ne tokių dalykų sugalvosim paklaust :shame:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2010 Vas 08 , 15:03

Manau, kad tik trijų dalykų niekada nebūna perdaug, tai proto, pinigų ir sveikatos, niu gal dar brendžiuko...
Tai ot meškine, tu čiulpdamas leteną, nes medų tikriausiai jau senai pabaigei, o aš gurkšnodamas tą gyvenimo džiaugsmo eleksyrą, arba kaip mano draugas Pupinas dar jį vadina - "rojaus gėrimą", pamąstykim, kaip galima bites permaitint?
Visiems gamtoje gyvenantiems gyviems organizmams, kurie turi tokį organą, kur ne tik brendžiuką galima įpilti, bet ir dar kokią silkės uodegą įmesti yra galimybės padauginti. Jei kiti gyvūnai saiką turi, tai padaras vadinamas žmogumi-NE, nes dažnai persivalgo, persigeria, persidirba ir jo gyvenime tų įvairių persi.... yra daug. :devil:
Dabar prie reikalo, ką turime galvoje, kad sakome, kad PERMAITINAU bites. Natūraliai gamtoje, taip su bitėmis nebūna, nes jos maisto atsargas deda į viršų ir laike medunešio, jei kurį tai laiką ir yra užpilami visi iki vieno koriai, tai tik labai trumpai keletai dienų, nes atsinešto nektaro kiekis, perdirbant į medų mažėja nuo trijų iki šešių kartų, priklausomai iš kokių augalų ir kokio cukringumo buvo nektaras. Po to sumažėjimo visada lieka pakankamai tuščių- sausų korių ant kurių ir sudaromas žiemos klubas ir persimaitinimas joks negresia, nors ir 100kg. medaus virš galvos būtų. Tai jei šitą momentą turi galvoje ir ploji ausimis - esi teisus, BET.. tas padaras, kuriam niekada nieko negana ir dažnai iš savo gobšumo ir galą gauną, kišasi į bičių gyvenimą ir tą medų iš bičių atima ir dar, norėdamas, kad bitės žiemą gerai žiemotų, palieka tik 6-8 korius, o kiek to sirupo duoti nežino ir dažniausiai arba pamažina, arba padaugina- permaitina. Permaitina tada, kad korių yra tik 6-8, o cukraus, nežiūrint, kad dar ir medaus yra likę apie 10kg , sumaitina apie 20-25 kg. Bitės irgi ant ko ko, ,bet ant saldumo, taip kaip aš ant brendžiuko, saiko neturi, ima tiek kiek duodi ir korius užsipila nuo pradžios iki galo. Tai ot, nežiūrint į tai, kad sunaudojo daug savo kūno baltymų, to sirupo bereikalingam perdirbimui ir susidėvėjo, kaip Sergijaus marytė , apie tai sprendžiu iš to, kad Sergijus dažnai būna piktas, bet dar užsipylusios visus korius yra privestos žiemos klubą sudaryti ant medaus. Dar jei koriai standartiniai, arba, kaip kai kas čia minėjo „žygiuoja“ dar į siaurinimo pusę, tai bitės korius padengia tik vienu sluoksniu ir jos nepajėgia apšildyti tokį kiekį medaus, vėdinimo jokio ir jei žiemužė kieta, tai tikrai galima sakyti, kad bitės žuvo nuo PERMAITINIMO.
Patyręs meškinas, toks kaip tu, žino, kad bitėms nuo spalio iki kovo pakanka dešimties kg. cukraus, o jau prasidėjus perams per vieną kovo mėnesi reikia dar tiek pat. Tai ot, 20kg.yra kaip minimumas, o jei palikai 25kg. tai iki pat balandžio vidurio gali sau miegoti ir čiulpti leteną. Aišku čia ne taisyklė, priklauso ir nuo šeimos stiprumo, ir nuo žiemos „kietumo“, ir motinos amžiaus, ir nuo bičių veislės. Visais tais atvejais bitininkas turi įnešti atitinkamas korekcijas, o tos korekcijos dažnai būna pagal principą, kad su sviestu košės nepagadinsi ir dėlto pasitaiko , kad PERMAITINA.
Aišku, kad tos problemos kamuoja tik bitininkaujančius gulsčiuose. Mums tinginiams, kurie bitininkaujame su daugiaaukščiais, permaitinti rečiau pasitaiko. Aš pavyzdžiui rudenį sušeriu tik 10litrų inverto ir sėdžiu visą žiemą bare, o jau kovo viduryje nunešu 5kg. kandi ir vėl iki gegužės pradžios ....
Nesupyk Vini, kad aš čia taip, su tranišku humoru, gal ne viskas suprantama, bet iš ryto spintoje dar radau brendžiuko, tai tokia gera nuotaika, kad atrodo galėčiau gerti ir gerti, oi atsiprašau, norėjau pasakyti, rašyti ir rašyti..., bet jei nesuprasi ką norėjau parašyti, nueik prie spintos, gal ir Tau laimė nusišypsos.... ir po to...skaitydamas, tikrai viską suprasi. :beer:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Rgs 24 , 17:46

Žiemai pasirošiau :ok: , bitėms iš po vasaros palikau po 10-15 medaus ir dar sumaitinau po 12 litrų cukraus sirupo, paskutiniam maitinimui sirupą paskaninau citrinos rūgštele, kad viduriai prasidezinfekuotu, o pats , po visų vasaros darbų, nuploviau prakaitą brendžiuku.
Tikiuosi sėkmingai, kartu su bitėmis, dar vieno pavasario sulaukti, na o jei kas ne pagal planą- blogu neminėkite..... ;)
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Rgs 24 , 23:19

Romai, pirmiausia SVEIKINU su laaaabai grąžiu jubiliejumi. :beer: :beer: Norėčiau ir aš tokio sulaukti ;)

Jei teisingai supratau, pats sirupą acto rūgštymi skanini visą?
Aš sirupą skaninu ne visa, tik paskutinius 1-2 litrus ir ne actu, o citrinos rūgštele.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Rgs 25 , 15:16

rimantas000 rašė:kaip patartu profesionalai ,ar galima butu palikti penetuves ziemai ar geriau jas nuimti nuo 10 r daugiauksciu ir nuo T-18?
Priklauso kokio tipo penėtuvės? Jei auždengia visą lizdą ir tarpas tarp penėtuvės ir rėmų lieka, tai puiku. Reikia tik nuėmus penėtuvės viršų uždaryti bitėms praėjimą ir apšiltinti. Anksti pavasarį, pradaręs bitėms praėjimą, jei norėsi, be jokio šurmulio ir mažiausiomis darbo sanaudomis galėsi paduoti kandį.
Šį variantą pats esu išbandęs su T-18 aviliais. :beer:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Rgs 26 , 23:09

rimantas000 rašė:dar ,gal verta i tas penetuves ideti putplasti ar kokia kita apsiltinamaja medziaga ,nes termometras rodo po penetuve apie 27"C ,o virs penetuves po pukine pagalve tik 17"C,(lauke 12"C ),lyg pro sonus salcio tiltas susiformuoja?A :think:
Tikrai taip, į tuščias penėtuvės ertmes buvau patalpines atitinkamo didžio polistirolio išpjovas. Buvo toks periodas mano bitininkavimo praktikoje. Esu išbandęs bent keletą varijantų, tame tarpe ir tuščią aukštą užpildyta apšiltinama medžiaga. Dabar penėtuvių nepalieku. Paprasčiausiai uždengiu kokia nors natūralaus plošto drobine ar linine medžiaga ir dar ant viršaus pagalvėlę. Apie kovo vidurį, drobėję padaras skylę, užverčiu apie penkis kilogramus kandį ir iki gegužio pradžios bityne vėl nesirodau.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Rgs 27 , 00:10

Rimas007 rašė:kažkaip nelabai man tie bėgiojimai pavasarį su ta kandi-labai tikiu kad kitais metais nebebėgiosiu,užtenka...prisibėgiojau.Man kažkaip geriau patinka kai tuo pačiu tvarkymusi,kol sausa -iš rudens normaliai sustvarkyti,kad nereiktų pavasarį per tešlas klampoti su tom visom kandi.Preitais metais, šeimas kur teisingai iš vasaros galo-rudens pamaitinau-nebereikėjo pavasarį lakstyti su kandi per tešlas ir labai gerai viskas buvo su tomis šeimomis visą sezoną.O kaip sekėsi,parašysiu pavasarį.
Rimantai, Tavo praktinė patirtis tau pasirodė nelabai priimtina ir todėl mąstai, kad kai ką reikia keisti?
Tavo pamąstymas, kad tinkamai ir laiku atlikti sėkmingam žiemojimui būtini rudeniniai darbai, šalina būtinybe anksti pavasari bičių šeimoms duoti kandį.
Su viskuo sutinku, buvo laikas, kad labai panašiai mąsčiau ir aš, bet taip nebedarau.
Sekančiame komentare pabandysiu pavardinti bent keletą priežasčių, kodėl pavasarį, apie kovo 20d. , bičių šeimai, nežiūrint į tai, kad ji ir turi pakankamai maisto, visdėlto kandi yra verta duoti. :think:
Vartotojo avataras
rimantas000
Patyręs narys
Aviliai:WBC aviliai+ dreve+ seni kelmai
Bičių šeimų skaičius:35
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:bakfastas+lietuviska
Pranešimai:2196
Užsiregistravo:2011 Geg 06 , 22:26

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Rgs 27 , 00:51

Nezinau ,gal tai atsitiktinumas ,bet pasinaudojas Trano patarimu ,uzdejau 2,5kg kandi ant 3 seimu kovo 20d ,tai tos seimos nors ir spiete bet prinese po 2-3 korpusus medaus ,o toms kurioms neuzdejau ,tai vos 0,5-1 korpuso medaus (jos irgi spiete).
ar ne keistai atrodo bitininkai be biciu ,dalijantys patarimus i kaire ir desine ...
nors tai tik primena elementaria demagogija ..
gaila ,kad sio forumo moderatoriams demagogija ir nesamones yra labai arti dusios...
Vartotojo avataras
Rimas007
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai.T-18
Bičių šeimų skaičius:120
Bitininkavimo stažas:9
Pranešimai:1038
Užsiregistravo:2009 Lap 09 , 22:36

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Rgs 27 , 16:05

Nežinau,nesakau kad kandi yra blogai ir kad nereikia dėti,bet šį pavasarį turėjau kažkiek šeimų,kai pavasarį tikrinau avilius ar turi maisto,pakilnojau už šono,jie buvo sunkūs lyginant su kitais-maisto pilna,toms šeimoms nedaviau kandi,nemačiau prasmės-tos šeimos normaliai iš pavasario ir be kandi stiprėjo,gal net sakyčiau geriau negu ,kuriom buvo duota kandi ir medaus pavasarinio tikrai normaliai prinešė.Pasižiūrėjau užrašus stogo viduje ,kur rašiau kada ir kiek maitinau ir šiais metais panašiai ,pagal gaimybes stengiausi pamaitinti visas šeimas taip.Jei teisingai supratau,jei ir yra avilyje pavasarį apie 10-12kg maisto,vistiek reikia dėti kandi,ar kaip? Esu pastebėjas,kad kai turi normaliai maisto,nelabai ir teima tą kandi.Kažkada ,kai nenorėjau kilnoti avilių ir landžioti ir kai nebuvau įsitikinęs ar tinkamai pamaitinau ,žiūrėti kiek turi maisto ir ar netrūksta,vasario antroje pusėje ,duodavau maišelyje kandi apie 0.5kg-ir būdavo šeimų,kur išvis neimdavo kandi ,ir tokių -,kur su ,,visu maišeliu,, sutvarkydavo kandi-tai tas šeimas jau pavasrį maitindavau,o tų kitų ne,ir viskas normaliai su jom būdavo.Kelinti metai pastebiu,kad vienodo stiprumo šeimoms,(mamytės seserys)jei ir vienodu laiku,sumaitini vienodą kiekį maisto,vienodai yra likę medaus lizde iš vasaros (aviliai stovi ramiai,jokios šakos nesitrina,pelių nėra ir tt.)-labai jau nevienodai pavasrį randu ,kaip sunaudojusios maistą.Noriu paklausti ir ar pas kitus taip?
Visiems jums-linkiu laimės
Vartotojo avataras
Med
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Dugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:250
Bitininkavimo stažas:20
Pranešimai:1455
Užsiregistravo:2009 Sau 17 , 19:26

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Rgs 27 , 17:58

Is mano pastebejimu tai yra taip: kuo seima salciau ziemoja, tuo veliau pavasari perus pradeda augint. O tai reiskia, kad ir maisto maziau suvartoja. Atrodo turetu but atvirksciai, bet zinant seimos poreiki maistui kai imami auginti perai, pasidaro aisku kaip diena, kad taip ir turetu buti.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Rgs 27 , 21:03

Ekspermentai dalykas geras, bet logiškas pamąstymas, ką ir daro Med, kartais irgi gerai.
Mano praktikoje tokių priverstinių ekspermentų ar tai dėl paties užmaršumo, ar tai dėl vagių nuėmusiu pagalves nuo keliolikos šeimų, apie ką sužnojau tik pavasrį arba aptiktas atviroje drevėje sėkmingai peržiemojęs, bet gerokai apsividuriavęs spiečius, irgi buvo ne vienas. Iš matytų rezultatų likdavo tik pasidaryti atatinkamas išvadas ir toliau vadovautis praktikoje.
Visų pamąstymų ir rezultatų čia nerašysiu, palieku galimybę pamąstyti kiekvienam savarankiškai, tik trumpai priminsiu, kaip, po visų aekspermentų ir apmąstymų darau dabar.
Po medunešio ant lizdų palieku tik lengvus šiltus apklotus iki pat Kalėdų. Naujiems Metams apšiltinimus padvigubinu. Apie kovo 20, paduodamas kandį, dar patrigubinu. Prieš sodų žydėjimą, uždėdamas meduves pavasariniam medui, po vieną apklotą vėl nuimu, o išsukęs pavasarinį, palieku tik po vieną.
Mąstydami apie apšiltinimo reikalingumą nepamirškit bičių biologinio instinkto įpatumų, žiemai palikto maisto kokybės ir net kokia tvarka jis avilyje išdėstytas ir visą tai galutinai įvetinkit atsižvelgdami į vietinio klimato įpatumus.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2013 Spa 10 , 21:28

Pirmiausia kandi duodu apie 20 kovo todėl ir ta yra pati pagrindinė priežastis, kodėl taip darau- kad visos šeimos maždaug vienodu metu pradėtų tolygiai vystytis.
Per eilę darbo metų pastebėjau, kad vienos šeimos pradeda aktyviau vystytis žymei anksčiau, kitos gerokai vėliau. Tai sudaro nepatogumų vėliau, atliekant lizdo plėtimus ar net magazinų uždėjimo darbus, nes ne visos šeimos išsivysčiusios vienodai ir negalima to darbo atlikti iš karto visoms šeimoms.. Mėgėjui, prižiūrinčiam 5-10 šeimų, tai nesudaro didelių keblumo, gali prisitaikyti prie kiekvienos šeimos išsivystymo ritmo, o prižiūrint didesnį kiekį šeimų, dėl nevienodo šeimų išsivystymo, vėliau lizduose galima aptikti įvairių kuriozų ar net puvinį pasigauti.
Antra, apie kovo 20 kandi stengiuosi duoti todėl, kad Lietuvos klimato sąlygomis tik apie kovo pabaiga šeima pradėjusi intensyviai vystytis, gali suspieti tinkamai pasiruošti pavasariniam medunešiui. Lietuvos sąlygomis, kada apie 70 procentų visų medingų natūralių augalų nužydi iki birželio pradžios, tik su gerai išsivysčiusiomis šeimomis galima „pasigauti“ pavasarinį medų.
Pastovus kandi buvimas visą tą laikotarpį iki pat sodų žydėjimo, užtikrina nepertraukiamą , pastovų, nelabai intensyvų šeimos vystymąsi, nežiūrint į visas Lietuviško klimato balandžio mėn. išdaigas.
Tik trečia priežastis - dėl galimo maisto trūkumo, verčia duoti kandi. Prasidėjus perams, maisto sunaudojimas padidėja dešimčia kartų ir yra pasitaikę atvejų, kad apie kovo pabaigą, po intensyvaus bičių apsiskraidymo, būdamas geros nuotaikos grįžti iš bityno, o jau po poros savaičių apsilankęs bityne, randi net kelias, sparčiausiai nuo pavasario pradėjusias vystytis šeimas, mirusias iš bado.
Suprantama, kad patyrusiam bitininkui, šitokių nemalonių nuotykių pasitaiko labai retai, bet “atsarga gėdos nedaro“, o tuo labiau, kad kandi padavimu, kaip minėjau, sėkmingai sprendžiu ir kitas problemas. Apie tai išsamiai esu aprašęs temoje apie bičių maitinimą. :think:
Sutinku, kad yra ir kitų būdų, apie kuriuos čia kai kurie minį, bet man priimtinesnis šis, manau, kad mažiau darbo, kas man kaip tranui labai aktualu, ;) o be to, beieškant korių su medumi ar keliant juos už diafragmų, nesinori taip anksti ir šeimų trukdyti.
Minėtus uždavinius sėkmingai galima spręsti ir vienodo amžiaus motinų pagalba arba pasirinkant Lietuvos klimato sąlygoms geriausiai tinkamą bičių veislę, arba atskiruose skyriuose stengiantis laikyti vienodo amžiaus ir veislės bites.
Kiekvienas laisvas pasirinkime, svarbu, kad kiekvienas bitininkas žinotų, kokiomis priemonėmis pigiau, paprasčiau, užtrunkant mažiau laiko ir kuo mažiau ardant bičių lizdą, norimą tikslą galima pasiekti. :beer:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2014 Sau 16 , 09:52

greitabite rašė:jie siųlo rūpintis gausiu šildymu tik iš viršaus. Sienų nešiltinti.
Ką jie siūlo yra viena, o kokie aviliai, apšiltinimai, kuo lizdas pridengtas(medžiaga ar plėvele) ir kokio stiprumo tavo šeimos ir net kokia veislė, mąstyk pats ar pati ir mažiau klausyk ką kas sako.
Nuo visų tų faktorių, kuriuos išvardinau ir priklausys kaip, kiek, kada ir kuom apšiltinti. Čia tik pats sau gali būti geriausias patarėjęs, taip kaip ir pats tik geriausiai žinai kuom tau rengtis, su kuom apsivilkęs prie vienos ar kitos temperatūros jausies patogiai.
Sėkmės savarankiškai priimant protingus sprendimus. :ok: :ok:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: PASIRUOŠIMAS ŽIEMOJIMUI

2015 Sau 25 , 22:12

https://www.youtube.com/watch?v=HTrXAkGoims" onclick="window.open(this.href);return false; :think:
Rekomenduoju pradėti žiūrėti nuo vidurio ;)

Grįžti į