Bičių šeimų gydymas

R. Bukausko bitininkavimo technologija
elberis
Patyręs narys
Aviliai:dadanai
Bičių šeimų skaičius:13
Bitininkavimo stažas:14
Pranešimai:121
Užsiregistravo:2011 Lap 19 , 22:29
Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 03 , 12:05

Rimantai, jeigu norėjote diskusijos, tai reikėjo rašyti atviru tekstu. Pvz.,- siūlau sukurti rezervatą, kuriame erkės būtų išnaikintos 100%. Tada vienu metu visoje europoje sunaikinti visas bites kartu su erkėmis. Tada is rezervato atkurti bičiu populiaciją visoje europoje. Štai tokia sąmokslo teorija.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 03 , 15:35

Nu jei rašai atviru tekstu niekas nebesivargina pamąstyti, bet užtai kritikos - sočiai.

" Pvz.,- siūlau sukurti rezervatą, kuriame erkės būtų išnaikintos 100%. Tada vienu metu visoje europoje sunaikinti visas bites kartu su erkėmis. Tada is rezervato atkurti bičiu populiaciją visoje europoje. Štai tokia sąmokslo teorija."
Nu kam taip žiauriai, Elberi. Jei jau turi būdą, kaip sunaikinti parazitą rezervate, tai lygiai taip pat galima padaryti ir visoje Europoje ;) , o vėliau, kad išvengti pakartotino užkrato, pagal visą Europos pasienio zoną įvesti "išdegintos žemės" t.y. 10km. be bičių švarią zoną , o dar 10km. zonoje, kas met įsivežti , kas nori, bičių iš Europos , su sąlyga, kad kiekvienais metais po medunešio visiškai sunaikinti. Šitaip bitininkauja Rusijos pačiuose atšiauriausiuose rajonuose.
O būdas, kaip kasmet galima nusikratyti parazitais, visai paprastas- tuojau po sodų žydėjimo dvigubas perų atėmimas, kurį sėkmingai naudoju jau daug metų, bet, kad aplinkui visur totalitarus užkratas, tai apsivalyti visai ir ilgesniam laikui, nėra jokių šansų.
Nu va parašiau šiek tiek atviresniu tekstu, gal dabar mąstysis geriau. :chuckle Dar atviriau irgi bus galima, jei bus mąstančių ir negailinčių kritikos :think:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 03 , 19:30

Nu pabandom pafantazuoti toliau ;)
Keletas pastebėjimų: :think:
Jei mano bičių skraidymo apylinkėje nėra kitų tuo parazitu užsikrėtusių bičių, tai dvigubas perų atėmimo efektyvus, manau yra 98 procentai. Sekančiais metais tą patį pakartojus, jau bus 99,9, o dar sekančiais ir visu 100 procentų.
Dėl perų atėmimo šeimos produktyvumas nukentės daug mažiau, negu, kai dėl vaistų neveiksmingumo žus 50ir daugiau procentų bityno.
Atsikratyti parazito, tokioms šalims kaip Anglija, Italija, Australija, Japonija ar Skandinavijos šalims yra visiškai nesudėtinga, o kur dar atskirų šalių labai patogus karantininėms zonoms sudaryti, palanki geografinė padėtis, landšaftas, kalnai , negyvenamos ar labai mažai apgyvendintos zonos ir t.t.
Tą padaryti be griežtos vet. kontrolės, kur patikrinus bent 5 procentus šeimų ir radus nors vieną parazitą, naikinamas visas bitynas, manau priverstu visus bitininkus laikytis griežtos dvigubos perų atėmimo technologijos, o slapstymasis su bičių šeimomis- laisvės apribojimas.
Palyginus, su antibiotikų naudojimu susitvarkėme visai nesunkiai, pakako sunaikinti apie 25t. medaus. Tarnybos yra, muitinės yra, interesas yra, vans visos prielaidos sėkmei.
Jei patys to nesusiprasime padaryti- gamta pati padarys, bet tada bus sunaikinama, kaip ir pats minėjai, visame Eurazijos žeminę ir kitur, ir atsikurti reikės vis vien iš natūralių gamtos sukurtų rezervatų, kurie bus labai neskaitlingi. Ot tada ir pašnekėsime apie nuostolius, kurie gręsią dėl dvigubo perų atėmimo.
ES milijonines lėšas mėto ne tokiems svarbiems reikalams. Skirtų dalį lėšų kompensacijoms už šeimų laikiną sunaikinimą, o ne chemijai įsigyti ir reikalas praeitų per kokius penkis metus ir neskausmingai. Reikia tik Epimondijos valios, bitininkystės mokslininkų paruoštuos strategijos ir rimtų argumentų apie tai kiek bitės yra svarbios gamtai, o tuo pačių ekonomikai ir žmogui ir reikalą būtų galimą sutvarkyti.
Aišku galima apsiriboti, kaip Žilvas išsireiškė, tik naujų šeimų masiniu sudarinėjimų ir perų atiminėjimo metodikos „pašlifavimų“, bet be dalies, apsikrėtusių šeimų kasmetinio perų naikinimo, man nelabai išeina. Pabandom šitą reikalą „šlifuoti“ visi. Mano galva, be valstybių institucijų ir net tarptautiniu organizacijų įsikišimo, bet koks parazito naikinimas, netaikant to stambiu mastu ir su karantinėnėmis geografinėmis ir valstybinių sienų zonomis ir griežta kontrole, yra pasmerktas nesėkmei, kaip ir chemijos naudojimas.
Nu šiam kartui tiek. :chuckle
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 03 , 22:45

Nu pabandom pafantazuoti toliau

Pasipylė paklausimai apie dvigubą perų atėmimą. Kaip tai atliekama?
Nors apie tai esu jau nekartą rašęs, bet jaunimas tingi Trano traktatus skaityti, tai reikalauja, kad trumpai ir aiškiai „apšviesčiau“ pačius pricipus.
Nu jei labai trumpai, tai procesas atrodo maždaug taip:
Peržiemojusi šeima vystosi ir sudalyvauja pavasariniame medunešyje, kaip ir visų bitininkų bitės. Po to, magazinas su visomis ten esančiomis bitėmis ir lauko bitės lieka senoje vietoje, o aukštai su visais perais, išskyrus vieną korį su perais dar kiaušinėlio stadijoje, pakeliami į šalį.
Tai pirmas perų atėmimas.
Antras perų atėmimas vyksta tada, kai užakiuojami perai, tame koryje, kuris pasiliko senoje vietoje. Korys perkeliamas prie savos motinos perų, kurie buvo pakelti į šalį per pirmą perų atėmimą.
Štai ir viskas.
Na, o apie kitus pribambasus dabar nekalbam. Pamąstom patys, ką dar gero tuo pačiu metu, kol užakiuojami pasilikusiame koryje kiaušinėlio stadijos perai, būtų galima nuveikti?
Ką siūlote daryti, kad sumažinti erkių reinvaziją?
Kaip , patiriant ko mažiausius nuostolius ir įdedant mažai darbo, galutinai pribaigti erkes?
Kai Jūs pasiūlysite savo variantus, aš pasiūlysiu savo. Va čia ir prasidės tikras „šlifavimas“. „Šlifuoju“ jau daug metų. Naudojau ir rūgštelę, ir izoliaciją miško viržyne, ir kelių šeimų dvigubą sujungimą iki visiško sunaikinimo, ir dvigubą perų atėmimą perrenkant per du kartus visiškai užakiuotus korius su perais ir paliekant atvirus, ir keičiant motina..
Na, kas netingit mąstyti, pabandykit nusikratyti erkėmis nors teoriškai
Šiam kartui tiek. :P
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 05 , 13:10

Nu va, dar vienas pamąstymas, kuris siūlo atskirta be perų šeimelę, derinti su bedugniais aviliais. :ok:

Aš bedugnio avilio tokio didelio efekto, be apsvaiginimo priemonių, neįžiūriu. :think: Greitabitė tikriausiai per greitį, bedugniui nuopelnus priskirei ir natūraliai krintančių erkų skaičių, kuros ir be kiauro dugno ant bičių nebeužkibs, nes NUMIRO :chuckle
Jei yra 100 procentinis apsivalymo būdas be chemijos ir kiauro dugno, tai kurių velnių tą dugną lupti lauk? :think:
Bet greitosbitės variantas tiems, kurie kas kart atidarydami avilį sugeba "pagadinti" erkėms orą- vertas dėmesio. :ok: :lol:
Šlyfuojam toliau. :devil:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 05 , 20:12

Kest rašė:[.Sudarius šeimelę,ją taip pat būtina apdoroti oksalo rūgštimi.Korius su nedengtais perais perkeliu į šeimelę.Vežti senosios šeimos niekur nereikia,dviem savaitėm izoliuoju motinėlę ir kai išsirita perai,apdoroju oksalu ir po kelių dienų sujungiu su šeimele(šeima).Kest
Dar vienas pamąstymas :ok:
Kažką panašaus esu daręs, tik be motinos izoliacijos, po antrinio korio su perais atėmimo, senąją motiną gražindavau į seną vietą, o po visu perų išėjimo iš pakeltos šeimos ir apdorojęs oksalų prijungdavau vėl prie buvusios motinos. Įžiūrėjau keletą trūkumų, daug darbo ir didelę reinvazijos grėsmę.

Geresnis ir mažiau darbo reikalaujantys būdas pasirodė, tuo pačiu metu, atskirtoje be perų šeimelėje, paduoti jauna nevaisinga mamytę, o kol ji apsivaisina, visos dar į šeimelę papuolusios erkės sulenda į ta vienintelį korį su atvirais perais, po ko jis iškeliamas. Šeimas su perais erkėmis ir senomis motinomis išveždavau kuo toliau į miško avietęs ir šaltekšnių medunešį, sujungdavau po dvi ar net tris. Taip išvengdavau reinvazijos ir gaudavau gero miško augalų medaus. Po šio medunešio jungdavau dar karta ir vėl į paskutinį liepų -viržių medunešį, na o po to, nebematydamas prasmės gydyti ir vistiek ligų mirti pasmerktas šeimas gydyti, atėmęs visą medų, aprūkydavau siera ir viska dezinfekuodavau ;) .
Remize
Patyręs narys
Bičių šeimų skaičius:15
Bitininkavimo stažas:2
Bičių rasė:A.m. CARNICA
Pranešimai:49
Užsiregistravo:2009 Bir 08 , 15:04

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 06 , 15:57

Aš nesu tiek įsigilinęs, bet mano supratimu reikia gerai žinoti ir gilintis į Varoatozės erkės biologiją, ekologiją ir ieškoti jos silpnos vietos.
Kiek skaičiau informacijos patikimos neradau. Kiek radau kelia nemažai kausimų. Kitiems gal aišku, bet pvz. citata „Suaugusi erkė padeda kiaušinėlius į tuščią korio akutę. Išsiritusios jaunos erkės užpuola ten besivystančią bitės lervą. Erkės prikimba prie suaugusių bičių ar jų lervų ir siurbia hemolimfą“.

1. Man tai kelia klausimą ar tikrai į tuščia korio akutę kiaušinėlius erkė padeda? Šiaip tūrėtų manau kiaušinėlius dėti tik, kaip yra lerva akutėje, kad turėtų kuo maitintis padėti kiaušiniai. Bet gal galimi abu variantai (sąmokslo teorija :lol: )? Tampa svarbus dalykas kiek kiaušiniai erkių išbūna gyvybingi be bitės lervos? To nežinant manau svarbu kovojant prieš jas atimti netik perus, bet ir senus korius kuriuose gali buti erkiu kiaušinių. T.y. apdorojant chemija palikti bites tik ant nepasiūtų naujų korių. :think:

2. Ar gerai žinoma, kaip jos plinta iš avilio į avilį? Teoriškai prisikabinusias pernaša bitės. Pvz. bitidėse sumaišo lakas; išplėsdamos kitą avilį. Aš manau , kad tai daugiau atsitiktinumas ir toks jų plitimas dėl to neturėtų butį toks spartus. Manau, jų pilnai nėra atsikratoma avilyje. Todėl jos kasmet turi iš ko pasidauginti. Pvz. kad ir tokia citata verčia taip manyti „Pagal A.Krasnikovą, jeigu nuo 100 bičių rudenį nukrenta 2 erkės (2 proc.) – erkėtumas nedidelis ir dar nepavojingas, bitės gali ramiai žiemoti.” Pagrindinis ir greičiausias manau erkių patekimas į avilį iš avilio yra „makalavimas“ koriais su bitėmis ar/ir perais savo bityne/bitynuose (tikslu pastiprinti silpnas šeimas). :wasntme:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 07 , 10:14

Remize rašė:Aš nesu tiek įsigilinęs, bet mano supratimu reikia gerai žinoti ir gilintis į Varoatozės erkės biologiją, ekologiją ir ieškoti jos silpnos vietos.
Kiek skaičiau informacijos patikimos neradau. Kiek radau kelia nemažai kausimų. Kitiems gal aišku, bet pvz. citata „Suaugusi erkė padeda kiaušinėlius į tuščią korio akutę. Išsiritusios jaunos erkės užpuola ten besivystančią bitės lervą. Erkės prikimba prie suaugusių bičių ar jų lervų ir siurbia hemolimfą“.

1. Man tai kelia klausimą ar tikrai į tuščia korio akutę kiaušinėlius erkė padeda? Šiaip tūrėtų manau kiaušinėlius dėti tik, kaip yra lerva akutėje, kad turėtų kuo maitintis padėti kiaušiniai. Bet gal galimi abu variantai (sąmokslo teorija :lol: )? Tampa svarbus dalykas kiek kiaušiniai erkių išbūna gyvybingi be bitės lervos? To nežinant manau svarbu kovojant prieš jas atimti netik perus, bet ir senus korius kuriuose gali buti erkiu kiaušinių. T.y. apdorojant chemija palikti bites tik ant nepasiūtų naujų korių. :think:

2. Ar gerai žinoma, kaip jos plinta iš avilio į avilį? Teoriškai prisikabinusias pernaša bitės. Pvz. bitidėse sumaišo lakas; išplėsdamos kitą avilį. Aš manau , kad tai daugiau atsitiktinumas ir toks jų plitimas dėl to neturėtų butį toks spartus. Manau, jų pilnai nėra atsikratoma avilyje. Todėl jos kasmet turi iš ko pasidauginti. Pvz. kad ir tokia citata verčia taip manyti „Pagal A.Krasnikovą, jeigu nuo 100 bičių rudenį nukrenta 2 erkės (2 proc.) – erkėtumas nedidelis ir dar nepavojingas, bitės gali ramiai žiemoti.” Pagrindinis ir greičiausias manau erkių patekimas į avilį iš avilio yra „makalavimas“ koriais su bitėmis ar/ir perais savo bityne/bitynuose (tikslu pastiprinti silpnas šeimas). :wasntme:
Ir iš kur tokių teiginių ištraukiat? Kas ir kur juos rašo? ;)

Pirma, bitės korio akeles paruošia, išvalo ir net išbalzamuoja. Jei ten būtų erkės kiaušinėlių bitės tikrai juos aptiktu ir pašalintu. Pagal paruoštų akelių atsiradimą galima spręsti kad motina šeimoje jau vaisinga, jei nevaisinga buvo paduota, nors dar nėra padėta nei vieno kiaušinėlio.
Antra ( čia tik mano pastebėjimai), erkės dėti kiaušinėlių į korio akeles lenda tik tada, kai perai yra 3-5d. lervutės stadijoje ar net dar vėliau, prieš pat užakiavimą.
Trečia, kiaušinėlio stadijoje tiek erkių tiek bičių tiek vištų ar dar kieno kiaušiniai, iš išorės maisto pasiimti neturi galimybės, vyksta tik vidinis embriono maitinimasis medžiagomis esančiomis kiaušinėlio viduje. Čia bendras gamtos dėsnis, taip maitinasi ne tik kiaušinėlio viduje besivystantys embrijonai, bet ir visi augalai, kurie dauginasi sėklomis tol, kol išleidžia šaknis kuriomis pradeda siurbti maisto medžiagas iš išorės. Manau, kad erkių vystymasis ne išimtis ir niekuo nenukrypsta nuo bendros gamtos vystymosi logikos.
Ketvirta, kam mes bitininkai veliamės į visokių skaičių ekvilibristika arba į erkės biologijos studijas? Tam yra mokslininkai kurie tik apsiginklavę specialia įvairia aparatūra gali tuos procesus išsiaiškinti.
Ir penkta, jei per tiek metų mokslas nieko tokio neišrado, kad efektyviai bičių šeimoje erkėmis galėtų apsivalyti 100procentu, o visokiais savo rekomenduojamais chemikalais tik treniruoja erkių atsparumą, dėl ko kasmet jas išnaikinti darosi vis sunkiau ir sunkiau ir po kiekvienų naujų vaistų mus bitininkus ragina tik skaičiuoti kritusias erkes, kas daryti priklausytų tik jiems patiems, manau kad laikas, kol dar turime bičių, atsikvošėti ir imtis gana radikalių , pačios gamtos pasufleruotų priemonių.
Aš šitą situaciją, kuri niekur neveda, įvertinau jau seniai ir šio to apčiuopiamo pasiekiau. Kaip Žilvinas ir minėjo, „reikia tik gal kiek pašlifuoti“, bet kad tų šlifuotųjų labai mažai, o ir pats šlifavimo iniciatorius kažkur dingo.
Pastebėjimai, kad „Tranas žiaurus“, nes ragina sergančias šeimas karantinuoti ir galų gale sunaikinti, o vietoje jų kas antri metai, arba net kasmet, sudaryti naujas ir su jaunomis motinomis , iš esmės nieko nesprendžia.
Suprantu, kad karantinuoti ne visi turės sąlygų , bet tada galima paieškoti ir kitokių išeičių - kaip izoliacinių skyrių, kad ir 2-3 kilometru nuo kitų bitynų įrengimu ir ten organizuoti greitą, kad ir su chemijos pagalba , prieš tai iš šeimų atimant visai motinas, o po gydimo paduodant jaunas arba tik izoliuojant motinas, erkių išnaikinimą. Tokiu atveju vis vien rekomenduočiau ne skaičiuoti kritusias erkes, bet, kad ir po cheminio gydymo, įkišti dar nors vieną KONTROLINĮ korį su atvirais jaunais perais ir po užakiavimo, išimti ir išlydyti.
Suprantama šitoks būdas pareikalaus daugiau darbo, o ir produkcijos duos mažiau, bet vis bus garantuotas gydymas ne kaip su visokiais vaistais po kelis kartus treliuotis bites ir pačius save nuodijant ir erkes skaičiuojant.
Nu mąstom toliau - :think: :beer: :think: :beer: :think: :beer: :think: :lol:
Vartotojo avataras
Kest
Patyręs narys
Aviliai:Dadano tipo 22 r. aviliai
Bičių šeimų skaičius:5
Bitininkavimo stažas:8
Bičių rasė:bakfastas
Pranešimai:3978
Užsiregistravo:2010 Vas 11 , 19:35

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 07 , 11:56

TRANAS rašė:Kestai, baig žaisti, nebent žolininkėms konkurencija nori sudaryti, :chuckle imkis reikalo rimta.
Pastebėjau, tu tai sugebi. :beer:
Iš tikro, pora metų krapščiau pakaušį,daug domėjausi,daug skaičiau,bet nieko protingesnio ir efektyvesnio,už naujų šeimelių sudarymą,nesugalvojau.Juolab,kad pernai po visų rekomenduotinų gydymų,vėlai rudenį,erkių vienoje šeimoje radau kaip pas paskutinį nevalą.Supratau,kad gydant vien su vaistais,bus problemos.Iš pradžių atrodė,kad sudarant šeimeles, tai imlus procesas,bet kai viską susidelioji,sugretini kai kuriuos darbus,pasiruoši tiems dalykams įrangą,nebematau jokių problemų.Netgi sakyčiau atvirkščiai.Kai aš sakau,kad 22 r.dadane,megėjui bitininkauti yra puiku,manau,kad dalis profų galvoja,kad aš lengvai debilavotas :lol: Manau,kad puiki idėja su kontroliniu,atvirų perų koriu.Tai reikėtų daryti pagindinėje šeimoje,po perų išsiritimo ir tai tikrai padidins efektyvumą.Jeigu atvirai,tai bičių erkėtumą savo bityne,nebelaikau problema,o žolelės daugiau patenkinti savo žingeidumą :lol:
Kest
'Daryk tai,kuo tiki,tikėk tuo,ką darai
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 07 , 12:24

Remize rašė:Jei erkės kiaušinėlius padeda tik bičių lervose, tai mano versija sugriauta. :lol:
Kaip sako, norint priešą nugalėt, reikia jį pažint. Man, kai menkai susipažinus su erkių biologija ir kilo tokių minčių, kad chemija 100 poc. tiek metų nepadeda gal todėl, kad erkių kiaušinėlių ji neveikia. T.y. ant svieto visaip gali but, kiaušinėliai gali turėt inkubacinį periodą ir t.t. Informacijos pilnas internėtas, bet ji, kaip rašiau nepatikima (http://bitija.lt/" onclick="window.open(this.href);return false;, http://lt.wikipedia.org/" onclick="window.open(this.href);return false;, http://bitininkas.lt/" onclick="window.open(this.href);return false;).
Ir vėl naujas versijas skleidi ir dar mano vardu? (Ant )ar (prie ) lervų ir "lervuose" - labai skirtingi dalykai.
Visi kiaušiniai turi , pagal tave tą "inkubacinį " periodą, ir tai vyksta tol kol vystosi lervutės embrionas. Vaistai ir negali tų kiaušinėlių pasiekti, nes jie yra kartu su besivystančiu bitininiais ar traniniais perais užakiuoti ir tai niekaip nesusieta su erkės kiaušinėlio inkubacija.
Tu Remize, daugiau mąstyk ką rašai ir skaityk. Apie bičių biologija tame skaičiuje ir erkės yra geros literatūros. Jei remiesi tik šaltiniais kuriuos nurodei, tai ten nieko gero nerasi, o tik tokių pačių eilinių bitininkų, kaip ir mudų, pamąstymus ir kartais gana stipriai prasilenkiančius su tikrove.
Pirmyn :beer: :beer:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 07 , 12:45

Kest rašė:[.Kai aš sakau,kad 22 r.dadane,megėjui bitininkauti yra puiku,manau,kad dalis profų galvoja,kad aš lengvai debilavotas :lol: Manau,kad puiki idėja su kontroliniu,atvirų perų koriu.Tai reikėtų daryti pagindinėje šeimoje,po perų išsiritimo ir tai tikrai padidins efektyvumą.Jeigu atvirai,tai bičių erkėtumą savo bityne,nebelaikau problema,o žolelės daugiau patenkinti savo žingeidumą :lol:
Kest
Niekas Tavęs "debilavuotu" nelaiko.Turint nedaug šeimu, visai geras variantas, o ir visus aukštinių avilių (prijomus) galima, kiek pakeitus, padaryti.
Diiiidelis avilys turi ir savų privalumų: vėjas nenuneš, brendžiuką nuo žmonos yra kur paslėpti, reikalui esant ir Luka turės kur nuo lietaus pasisliepti, yra kur sudėti korius laižyti, žiemai pamaitinti už defragos, senus ir nebereikalingus rubus sudėti, pelės turės vietos kur lizdus sukti ir bičių žiemos kamolio nedraskys, papildomą landą įrengus ir pelėdai lizdui sukti vietos pakaks, turint dvi lakas, galima ir pusiau perskirtą šeimą dalimis nuo erkių gydyti ir įvairių žolelių yra kur kokybiškai (pavėsije) pasidžiovinti ir t.t. na pats geriau tuos privalumus žinai :lol: :P :P :chuckle
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 07 , 22:55

Na ir ką buičiuliai, kažko nesišlifuoja, lengviau niekus taukšti? ;)
Dėl svęs aš prisišlifavęs pakankamai, :ok: , o Jūs dar jauni, kai reikalas prispirs ir pasišlifuosit, aišku jei turėsit ką? :chuckle
Atia :beer:
Vartotojo avataras
rimantas000
Patyręs narys
Aviliai:WBC aviliai+ dreve+ seni kelmai
Bičių šeimų skaičius:35
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:bakfastas+lietuviska
Pranešimai:2196
Užsiregistravo:2011 Geg 06 , 22:26

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 08 , 00:26

ikisiu savo trigrasi del traniskos biciu gyvenimo pabaigos. :P
Smarkiai uzsikretusias ir atgyvenusias kelis metus biciu seimas tikriausiai vertetu naikinti,kaip, kad siulo Tranas ,jei tos seimos "industrializuotai" renka medu,tai yra laikomos stambiuose bitynyuose ,veziojamos i ganyklas ,renka daugiausia monofloriniu kulturu medu ir tokiu budu nusialina ,tuomet is tikro jose prisirenka labai daug brudo -visokiu virusu ,patogeniniu bakteriju ,nes menkas ju imunitetas ,kazka panasaus daro Amerikoje ,(kazkur skaiciau internete),bet Lietuvoje ,o ypac Dzukijoje tai man rankos nepakiltu jas nugalabyt :'(
ar ne keistai atrodo bitininkai be biciu ,dalijantys patarimus i kaire ir desine ...
nors tai tik primena elementaria demagogija ..
gaila ,kad sio forumo moderatoriams demagogija ir nesamones yra labai arti dusios...
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 15 , 17:54

PRATESIAM DISKUSIJĄ IŠ NAUJO. ;)
Pirmiau paskaitykit, (KOMENTARAI ANKSČIAU)ką siūlau daryti, kad erkėmis nusikratyti be chemijos..
Po to Vasarinis papasakos, ką tuo klausymu siūlo daryti Rūtas ir Dadanas.. :chuckle
Na, o jei prisijungs gerb. Ūselis, tikriausiai visiems mūsų išmislams kategoriškai nepritars ir paskys, kad kiti jau senai taip daro ir čia nieko naujo neišgalvojome t.y. sudarynėti naujas be perų ir erkių šeimas, bet kol reikalas MOKSLINIAIS tyrimais nepatvirtintas skaičiais, lieps ir toliau tris kartus gydyti ir po kiekvieno gydymo erkes skaičiuoti ;)
Juokas juokais, bet jei prisijungs Ųselis jis šioje temoje turėtų atlikti svarbų vaidmenį, nes tikrai žino daug, panašiai kaip Vasarinis apie avilius :think:
Ir čia laukiu visu ASŲ ( kurie jau kažką panašaus bandė daryti)pamąstymų...Kritikos bus ir be Jūsų pastangų, bet konstruktyviai pamąstykit kaip galėtumėme nuo erkių apsivalyti be vaistų?
Sėkmės :beer:
Austeja2
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Bičių šeimų skaičius:60
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:844
Užsiregistravo:2008 Spa 06 , 09:36

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 15 , 19:18

Tai ir ką gi aš galiu parašyti? Jeigu išdėstysiu tai kiek žinau bei matau toje situacijoje, tema gali būti ir kaip ir išbaigta... Šiaip tai sveikinu Trano aktyvumą raginant diskutuoti ar siūlyti savo variantus kad ir erkių naikinime. Iš jo pusės vyksta taip dabar vadinama bitininkų, ypač norinčių turėti kuo daugiau žinių, edukacija. Juk aš irgi kai būnu pakviestas kur nors į bitininkų draugiją pasakoti apie erkių naikinimą, tai pradedu nuo to, kad geriausi vaistai prieš varozę šiuo metu - tai bitininko žinios apie pačią varozę.
Apimondia kongrese vienu iš geriausių pranešimų buvo pripažintas amerikiečio T.D. Seeley (JAV) apie bičių išgyvenimo natūraliomis sąlygomis, negydant varozės, stebėjimą Niujorko valstijoje. Ir prieš 4 metus Apimondia kongrese Prancūzijoje pati populiariausia paskaita buvo bitininko - mokslininko J. Kefuss iš Prancūzijos apie jo ekspermentus atrasti bites atsparioms varozei t.y. negydant.
Po Apimondia kongreso Ukrainoje teko lankytis Žitomiro agroekologiniame institute kuriame vyksta gamtos pokyčių stebėjimai Černobilio zonoje. Bitės ten taip pat išgyvena ir be bitininkų pagalbos naikinant erkes
Mano įspūdžiai apie kongresą bus išspausdinti rytoj ir kitą šeštadienį Ūkininko patarėjo laikraštyje.
Taigi, savo nuomonę gal ir išdėstysiu, bet nenoriu aplenkti kitų, Trano siūlymu bandančių mąstyti.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 15 , 22:40

Na va, atrodo, kad ir šioje temoje turėsime įdomų pašnekovą ir žinovą, kas šiuo klausymu yra daroma plačiajame pasaulyje.
Jau pats pirmas Sigito Ūselio (Austėja2)komentaras užvedė pamąstymams . Tai nieko nelaukdamas ir pradėsiu.
Pirmiausia, NETIKIU tuo , kad bitės gali natūraliai įsivystyti atsparumą erkėms ar kaip nors savame lizde, nekeisdamos savo gimtojo lizdo ir palikdamos ten erkėmis užkrėstus perus žuvimui, išmokti apsivalyti nuo erkių.
Būtų labai įdomu sužinoti ko pasiekė tie mokslininkai, kurie siekė išvesti tokią bičių veislę, ar surasti natūraliai gamtoje atsirandančių bičių, kurioms erkės nebesudaro mirtino pavojaus.
Mano mąstymo būdas yra tampriai susietas su gamtos vystymosi logika. Sekant ja, nežinau atvejo, kad koks nors gyvis natūralioje , laikinai neužleisdamas vietos arba pats žūdamas ir taip laikinai sudarydamas karantininę zoną, būtų nugalėjęs parazitą, nes čia tiesiogiai neveikia imuninė sistema.
Prieš bakterijas, virusus- TAIP. Žūnant vienai kuriai nors gyvybės formai, kurią užpuola mirtinos bakterijos ar virusai, visada atsiranda 2-5 procentai individų, kuriems greičiau negu žūna patys, gerai suveikia imuninė sistema ir nugali infekcija, o toliau jau jų palikuonis įgimtu būdu turi tai bakterijai ar virusui imunitetą. Čia šimtai pavyzdžių iš žmogaus gyvenimo istorijos, kol nebuvo išrasti skiepai.
Sekdamas toliau šia logika galima paaiškinti bičių išgyvenimą Černobilio zonoje:
Manau, skubotai žmonėms pasitraukus iš tų vietovių, kartu su jais buvo išvežta ir apie 90 procentų bičių šeimų, kurios nebuvo, greit ,dar tais pačiais metais žuvo arba išgyveno, pagal sekantį scenarijų: Paliktos šeimos buvo ne pačios geriausios ir nemažai erkėtos, dėl ko artimiausiais metais, be žmogaus priežiūros, taip pat didžioji dalis, apie 80 procentų žuvo. Susidarė didžiulės karantininės zonos be bičių ir be erkių. BET, kaip žinome iš erkių tėvynės Indijos , kur bitės gyvena medžiuose ir apsivalo nuo erkių, palikdamos perus su erkėmis žūti, o pačios persikrausto gyventi ant kitos šakos, šis variantas „žinomas“ ir medų nešančioms bitėms. Taip jos pabėga nuo pelių kvepalų , blogo per mažo busto, kandžių, t.t. . Taip jos bando pabėgti ir nuo erkių, pirmam spiečiui prieš paliekant avilį, kaip žinome, apie birželio pradžią, prideda pilnus korius perų ir išskrenda apie puse bičių. Dar žinome, jei spiečius ne iš reikalo, o natūralus, tai toli nelekia, o jei nuo kažko bėga, tai lekia kuo toliau.
Tolesnę situaciją strateguojam tokia:
Avilyje, kadangi liko masė uždengtų perų, liko ir absoliuti dauguma, apie 98 procentai erkių. Daleiskim, kad su bitėmis išskrido tie du procentai erkių, kurie naujoje vietoje toliau veisis. Bet, dalis tų spiečių patraukė į miškus, kur susirado mažus bustus ir pakartotinas spietimas dar tais pačiais metais ar net kitų metų pavasarį bus neišvengiamas. Iš negausių tokių spiečių apie 10 procentu pasitaikis kurie neturės nei vienos erkės. Dalis erkių žus kelionės metu kartu su bitėmis ant kurių juos parazituoja, nes bitėms reikia ir skristi ir erkes maitinti, tai jos iki kelionės galo gali nepatemti. Kadangi tėvinės šeimos dėl erkių gausos žus dar tais pačiais metais, reinvazija beveik nulinė, karantininės zonos susidaro didžiulės, vos ne kaip per ledynmetį. Atsiranda galimybė kai kuriems spiečiams daugintis be erkių. Avilių tuščiu liko daugiau, namų su atvirais langais ir tuščių paliepių taip pat, iš medžių drevių yra kur grįžti. Bitės gyvena ir dauginasi toliau.
Tų įvairių atsitiktinumų , palankių išgyvenimui, gali susidaryti daug. Bet šioje situacijoje imuninė sistema nevaidina jokio vaidmens.
Aš ir rekomenduoju sudaryti kombinuotas situacijas padedančias išgyventi čia ir dabar, bet jos irgi yra paremtos gamtos vystymosi logika ir bičių biologinio instinkto galimybėmis.
Aišku mano aprašytai vienai iš galimų situacijų egzistuoja karantino pakraščiai, kuriuose jau bites prižiūri žmonės ir iš kurių, bitėms gyvenančioms karantine yra galimybės ir vėl užsikrėsti erkėmis, bet dėl didelių miškais apaugusių plotų susidaro per dideli atstumai, kad reinvazija atsikartotu.
Dar vienas scenarijus galimas su galimai erkių jautrumu radijacijai. Bitės, kadangi jų nuodai, kaip teigia mokslininkai padeda šalintis radiacijai net iš kitų organizmų, bitės organizme irgi tikriausiai veikia/ Jei taip, tai galimybės bitėms išgyventi padidėja daug kartų.
Esu pastebėjęs, kad pirmi spiečiai, kurie ir neišreikalo, būna beveik be erkių. Dėl ko taip būna, situacija aprašiau. Labiausiai erkėti yra antri, treti spiečiai ir lengva paaiškinti, kodėl taip yra - atvirų perų nėra, o jaunų bičių kartu su erkėmis išsirita šimtais kas dien .
Nu pradžiai pakaks, laukiu kitų pamąstymų. Po kokios savaitė pakartosiu konkrečiau, ką siūlau daryti, kad be vaistų apsieiti čia ir dabar. Jei nesimąsto, brendžiuko paimkit. :beer:
kirk
Patyręs narys
Aviliai:Dadano. Pereinu į daugiaaukščius.
Bičių šeimų skaičius:45
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:571
Užsiregistravo:2008 Gru 29 , 21:36

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 16 , 11:06

Dar viena problema tai erkių draustiniai. Po 2 erkių dusinimo avilyje lieka žiemoti dešimtys, daugiausia šimtai erkių. O jei už kokių 2 - 3 km kaimynas bitininkaujantis spiečiais? Jei pas kainyną prie namo kokia 20 avilių. Pavasarį gyvi 1 - 2 aviliai. O per vasarą atskridę spiečiai užima pusę avilių. Jei žmogus bičių negydo, lakų rudenį nesiaurina tai labai didelė tikimybė, kad mano stiprių šeimų bitės parsineš erkių desantą. Dar aplinkui seni liepynai . Liepose drevės kuriose spiečiai būtinai apsigyvena. Taip ir gyvenam - rudenį erkes apnaikinam, per vasarą vėl prisidaugina. Erkes galėtu pačios bitės viena nuo kitos nusirinkt - tik kas sugalvos kaip jas to išmokyt ar priverst . :lol:
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 16 , 11:36

Kadangi, Žalias , jau užsiminei, apie japonių kovą su širšilais, kur buvo teigiama, kad juos širšlius paveikia karščiu,“ iškepa“, tai apie tuos TEIGINIUS noriu trumpai pakalbėti iš bendros gamtos ir elementarios fizikos logikos.
Man „nesueina galai“ dėl vienos vabzdžių rūšies sugebėjimo išskirti tiek šilumos, kuri sunaikintų kitą, nekeliant pavojaus tam pačiam šilumos sukurėjui. Jei jau kažkieno organizmas gali išskirti tiek šilumos, kuri būtų gyvybiškai pavojinga kitai panašiai gyvybės formai, tai pačiame tos šilumos sukėlėjuje ta šiluma turėtų būti vos ne du kartus aukštesnė ir tikrai pirmiausia būtų gyvybiškai pavojinga pačiam tos šilumos išskirėjui.
Kitas, Kaip galima šilumą nukreipti koncentruotai norima kryptimi, kaip kokį šviesos spindulį, kuri sunaikintų kitą vabzdį, jei pagal fizika, šiluma iš savo šaltinio kyla į viršų ir tik dalis jos, infraraudonieji spinduliai sklinda visomis kryptimis.
Mano galva, tiek vabzdžių, tiek kitų šiltakraujų gyvūnų, tame tarpe ir žmogaus kūnas , turi labai ribotas galimybes šilumos gamybai, kuri apsiribuoja tik normalios kūno temperatūros palaikymui. Pakilus temperatūrai tik 3-5 laipsniai, pačiam organizmui jau yra mirtinas, o kaip tokį menką temperatūros skirtumą perduoti kitam, kad aktyviai judama ir priešinamasi? Ir dar žinome patys nuo savęs, tą galėsite įsitikinti ir būdami pas Robertą pirtyje, kad gyvi organizmai akštesnę temperatūrą ateinančia iš išorės sugeba pernešti 2-3 kartus aukštesnę, už savo kūno. Širšilas tos pačios gamtos vaikas ir bitės jeigu jos ir sugebėtų sukurti tokią temperatūrą, tai širšilui ji būtų daug mažiau pavojinga nei pačioms bitėms. Totalus apgulimas įvyksta tik tada, kai jau širšilas nustoja priešintis ir mirtinai yra pažeistas, uždusęs. Kad jis tik mirtinai apsinuodijas, o ne iškeptas, rodo ir tai, kad jis dar kurį laiką, net nutemptas nuo lakos, juda.
Žiūrėjau tų japonių grumtynes užsidėjęs dyyyydelius akinius ir įsitikinau, kad tas kas teigiama (apie sugebėjimą iškepti) yra mitas. Bitės turi efektyvesnių ginklų tam širšilui sunaikinti ir matomai juos efektyviai naudoja- tai geluonis ir per jį išskiriami nuodai. Koks dusinantis garuojantis nuodų kvapas, bent jau tie, kurie prieš 20 metų aktyviai rinkome nuodus ,visi žinome. Pagal mane širšilo žūtis įvyksta paprasčiausiai uždusinant jį išskiriamais nuodai.
Keliolika bičių apspitusios širšilą stengiasi jam įgelti, kas bitėms ir įprasta kovojant su savo priešais, bet kadangi širšilas turi kietą hitininį apvalkalą ir ne taip lengva jį pradurti, tai keliolikos bičių nuodais yra padengiamas visas jo kūno paviršius ir net kvėpavimo takai, kaip ir renkamų nuodų stiklo paviršius. Po tokios cheminės atakos širšilas nebegaudamas deguonies ir turėdamas galimybe įkvėpti tik bičių nuodų garų pradeda dusti. Kiek stebėjau, kad per dauguma bičių bandant įgelti kai kurioms ir pasiseka pataikyti į pavojingas kūno vietas, kaip tarp jungties pilvelio ir krūtinės, akis ir net pačius įkvėpimo takus.
Šis variantas atitinka ir bičių gebėjimus ir širšilo apsiginimo ribotas galimybes , ir fizikai neprieštarauja, ir su gamtos logika sutaria.
To filmo teiginiai akivaizdžiai prieštarauja bendrai gamtos logikai ir net fizikai, taip pat, kaip ir pono K. Frišo išvados apie bičių šokius.
Čia aišku tik mano nuomonė, bet kiekvienas turėdamas galvą ir bent kiek brendžiuko gali ir pats pabandyti kritiškai įvertinti, ypač, dabar dažnai pasitaikančius „mokslinius „ teiginius. :beer:
Psilas
Patyręs narys
Aviliai:daugiaauksciai
Bičių šeimų skaičius:2
Bitininkavimo stažas:2
Pranešimai:1209
Užsiregistravo:2010 Kov 18 , 22:17

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 17 , 19:19

Dar syki norisi pasidziaugti, kad yra biciuliu (o ju nemazai) kurie daug zino ir pasidalina su "mumis" biezdariais savo ziniomis.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bičių šeimų gydymas

2013 Lap 17 , 21:22

Vasarinis rašė:[Ar įsigalėjus rėminei bitininkystei ir žmogui suardžius lizdo struktūrą (pakeitus lizdo formą, padidinus tarpus tarp korių), nesumažėjo temperatūra perų zonoje ir netapo visiškai priimtina Varroa erkėms?
Gal vistik grįžkim, Tranai, prie korpuso matmenų ir tarpų tarp korių? :lol:
Nusibodo jau Vasarini, aptarinėti vis naujas tavo versijas.
Vis dėlto, atsispirdamas nuo gamtos vystymosi logikos, :chuckle pabandysiu trumpai "garsiai" pamąstyti.
Gamtoje- kuo mažesnis parazitas ar koks gyvis- bakterija, virusas, erkė, tuo jis greičiau mutuoja. Sekant ta logika, kažkokiu tai momentu, arti Indijos bičių atsiradus medunešių bičių, erkė pakeitė šeimininką, arba tiksliau, susirado dar vieną nišą gamtoje, kur ji sėkmingai galėjo toliau evoliuciomuoti ir vystytis. Tas galėjo įvykti abiems bitėms susitinkant ant nektaringų augalų žiedų.
Bitė yra daug pastovesnis tvarinys, egzistuojantys daug milijonus metų ir kaip rodo įvairus inkliūzai atsispaudę gintare ar šiaip kokiose uolienuose, per daug milijonus metų ne daug tepakito. Ta prasme, bitė taip greit negali savyje surasti būdų, kad apsiginti nuo erkių. Tuo labiau, kad erkė išeina už imuninės sistemos apsaugos ribų. Jei erkei galėtų bitė įgelti ar uždusinti ją savo nuodais, užpuolusios grupėmis, kaip japonijos bitės daro su širšilais, tai gal ir sumislintu ką nors, o dabar jai šie ginlai, nors ir labai ištobulinti per milijonus metų, nepadeda. Ž. Savickas nors būdamas stipriausias žmogus pasaulyje yra bejėgis prieš bakterija ar virusa, kai to tarpu koks landynės valkata, turėdamas stiprią imuninę sistemą, nes kasdiena šiukšlyne ja treniruoja, ta virusą įveikia nesunkiai.
Ta prasme, ne rėmai, ar jų tarpai tą erkę priviliojo ant medunešių bičių, o labai panašios Indijos ir medunešės bitės biologija. Manau, kad blusa ar utelė, irgi pirmiau atsirado, ant šuns ar kitų panašių šiltakraujų gyvūnų, o tik vėliau persikraustė ir ant žmogaus ir tik, žmogus nusiprausęs pirtyje ir apsirengęs sintetika, nusikratė jais.
Vasarinį, nors galvą turi gerą ir mąstyti sekasi neblogai, bet, kadangi neturi kažkokio tai gamtos mokslo, ar supratimo, apie gamtos bendrus vystymosi dėsnius, remiesi ne tik savo, bet ir "kitų tranų" mintimis. Jei savo mąstymą apginkluotai kažkokiu tai gamtos mokslu, tai ir be kitų tranų, turėtai tvirtą pagrindą po kojomis ir kiekvieno trano įdomesnė mintis ar vienas kitas mm. Tavęs taip lengvai nebeišmuštų iš koto.
Žmogus, suprantantis gamtos vystymosi logiką, niekada nepatikės reklama, kad maisto papildas gali sustiprinti jo įmuninę sistemą, kad bitė savo šokiais gali nurodyti kryptį, kad japonijos bitės širšilus karščiu "iškepina", kad žmogų ar bet kokį kitą gyvą žemės gyventoja kažkas sukūrė, kad bitės moka skaičiuoti iki trijų, kad rudenį medžių lapai pakeičia spalvą, kad apsiginti nuo parazitų ir t.t. Čia paminėjau tik keletą nesamonių, o jų visur pilna ir jei žmogus neturi tvirto pagrindo- tai yra supratimo apie bendrą gamtos vystymąsį, ji lengva visokiems šarlatanams, apsimetus aiškiaregiais, mokslininkais, pranašais ir melagingos reklamos specams, apgaudynėti.

Grįžti į