Bedugniai korpusiniai aviliai

Alternatyvios bitininkavimo technologijos
Vartotojo avataras
Admin
Administracija
Aviliai:Daugiaaukščiai 10 rėmų
Bitininkavimo stažas:12
Pranešimai:690
Užsiregistravo:2008 Bal 28 , 11:30
Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Geg 16 , 12:48

Roma
ketinu įsigyti korpusinius bedugnius avilius. Gal kas galėtų papasakoti apie skirtumus bitininkaujant įprastais dadano tipo aviliais ir korpusiniais.

jonas
Tai ilgai reikia aiškinti privalumus.Daugiaaukšciai aviliai pirmas žinksnis į profesionalę bitininkystę kai bitininkavimas ne hobis ,o rimtas darbas su bitėmis,reikalaujantis kvalifikacijos .Šiuo metodu norint bitininkauti reikia moketi surasti avilyje bičių motiną

SG
Tiesiog iš esmės skiriasi "darbo vienetas", o tuo pačiu ir darbo stilius.
"Standartiniame" avilyje "darbo vienetas" yra rėmelis, korpusiniame - visas korpusas (aukštas).
Dažniausiai daroma klaida - kai su korpusiniais/daugiaaukščiais aviliais bandoma dirbti kaip su "standartiniais".
Reikia šiek tiek pakeisti mąstymą - vietoje rėmelio "matyti" visą aukštą...

Antanas
Naudoju aukštus (Hvid.=14 sm) dugnus ir manau tai net geriau nei "bedugniai".
-erkės nukritę taip žemai neturį jėgų grįžti ant korių;
-bitutės dignu nevaikšto, tai ir nukritusių erkių nesusirenka;
-maitinimui įdedu 6 ltr. talpos vonelę, tai pakanka 1-2 užpylimų;
-valant dugną bitės beveik netrukdo, nors truputį padūmiju;
-žiemą mažiau vaikšto vėjai, avilyje šilčiau keletu laipsnių, nei be dugno.
Konstrukcija:
-lentos sausos eglės 19 x 140 mm.
-viršuje 19 x50 mm lystelių rėmas;
-laka maždaug apie priekinės sienelės vidurį;
-užpakalinė sienelė visa išimama.

jonas
Ar apačioje bitės neprisiuva liežuvių?

Sigitas
Labai tikėtina, kad gali būti prisiūta "liežuvių". Dažniausiai tai priklauso nuo medunešio situacijos - jei jis vidutiniškas ar prastas, bitės gadina bitines akeles koryje, jei lizdas užpilamas medumi, traniniams perams siuvami "liežuviai". Apžiūrint lizdą ir nupjaunant nuo rėmelių apačios tuos "liežuvius", sumažinamas erkių skaičius šeimoje. Kad "liežuvių" išvengti, galima pritaisyti maždaug nuo dugno apačios 10 cm aukštyje groteles iš plačių medienos lystelių.

jonas
Aš žiemai dedu tušcią aukštą -šilčiau ir zylės mažiau erzina bites

Antanas
Kol aukštuose yra nepasiūtų korių - apačioje liežuvių nesiuva. Bet vos vasaros pradžioje apsižiplinsi - gali tekt su jais pavargti.
Todėl pas mane nuolat apatinis aukštas su nepasiūtais (nedasiūtais) koriais. Taip ir spiečia mažiau, ir žiemoja geriau.
P.s. O motinėles pasikeičia tyliai. Bitutės pačios žino kada tai daryti.
--
Linkiu, kad Jums išsipildytų viskas, ko linkite kitiems...
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 29 , 15:35

Mano pastebėjimai yra labai panašus į Antano. Aš taip pat laikau lizdo apačioje, žemiau lakos, tuščia, tik su rėmelių pradžiomis užpildytą korpusą . Jeigu taip vadinamas ventiliacinis korpusas yra visai tuščias, tai po apatinio korpusu su lizdo rėmais korpusu bitelės prisiuva daug "'lėžuvių" ir paskui norint pakišti kitą korpusą po apačia sudaro daug sunkumų. Apie tokio ventiliacinio korpuso privalumus tiek žiema tiek vasara esu nemažai jau rašęs, o beto ir Antanas keleta išvardino. Bedugniai man net labai nepasitvirtino :boom: Sėkmės tiems :leaves: kurie su tokiais bitininkauja.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 29 , 16:21

Antanui. Aš NEPASTEBĖJAU, kad ventiliacinis aukštas skatintu bites keisti motiną "tyluoju" būdu. Žinau , kol kas ,tik vieną atveją, kada bitės tai daro - kada keičia nekokybišką gelbėjimosi ar šiaip dėl kitų priežąsčių nevisavertę motiną. Tokiu būdu pakeistos motinos yra labai geros ir aš dažnai žinodamas tą jų viešą paslaptį dirbtinai išprovokuojų biteles, kad jos pasikeistų pačios "tyliuoju" būdu į geresnę. Kaip tą jų paslaptį sužinojau, esu aprašęs "Lietuvos bitininke" ir "Bitutės ratuotos" skyrelyje.
Bitininkaujant daug kartų teko pastebėti, kad kai kuriuos šeimos keičiasi motinas "tyluoju" būdu. Visą laiką buvo neaišku kodėl? Saugodavau tokias šeimas kaip didžiulę vertybę ir bandžiau iš jų dauginti net šeimas, bet kažko apčiopiamo apie ką viešai išdrįsčiau kalbėti, neatradau. Vienai tokiai STEBIMAI šeimai motinos nekeičiau dvyliką metų. Ji pati tai darydavo tiksliai kas antrų metų rugpiųčio mėnesyje, kol vieną kartą imdamas medų iš lizdo( tada dar bitininkavau kolūkiniuose šešiolikarėmiuose) pamačiau, kad tryliktais metais mano "aukso fondas" išspietė. Kadangi keisdamos motiną "tyliuoju " būdu bitelės dažnai užaugina dvi ir kartais net trys jaunasiąs kanditates, tai bandydavau sudaryti naujas šeimas su "kanditatėmis", bet tokių šeimų bitės tik apie trečdalis toliau pratęsdavo panašų motinų keitimosi. Laukiami rezultatai buvo tokie menki, kad sukomplektuoti visą šimto šeimų bityną su tokias savybęs turinčiomis bičių šeimomis taip ir nepavyko. Bet kartą (atsitiktinumo dėka) įvyko ekspermentas iš kurio pasimokiau, kaip reikia bites "priversti" tai daryti. Dabar dažnai tuo "papiktnaudžiauju", bet čia galutinį žodį turėtų tarti mokslas, bet deja nei lėšų nei pačių tikrų mokslininkų šiuo metu Lietuvos bitininkystėje kaip ir nesimatyti. Ekspermentuokime "moksliškai" patys.
Trans
Vartotojo avataras
kice
Patyręs narys
Aviliai:dadanai, daugiaukščiai 10-rėmiai
Bičių šeimų skaičius:30
Bitininkavimo stažas:15
Bičių rasė:Carnica, buckfast
Pranešimai:3591
Užsiregistravo:2008 Geg 05 , 12:15

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 29 , 19:35

hmm.. apsvieskite mane, kas tos "Bitutės ratuotos" ? Kur paskaityti ta straipsni? Mane labai domina tylusis motinu keitimas..
Katėms žiurkių nuomonė nerūpi..
Vartotojo avataras
sauliusb
Patyręs narys
Aviliai:Dadano (16 rėmų)
Bičių šeimų skaičius:10
Bitininkavimo stažas:4
Pranešimai:50
Užsiregistravo:2008 Geg 15 , 20:29

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 30 , 15:47

Na, gerbiamas Rimontas, matyt, labai mėgsta palikti intrigą ... ;) nekantraujame sužinoti, koks tas paslaptingas būdas, arba kokiame Lietuvos bitininko numeryje galėtume rasti straipsnį?
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 30 , 21:28

Labas vakaras.
Matau, kad susidomėjote palikta "įntryga", bet jos čia nėra, nes viską esu aprašęs "Lietuvos bitininke" Nr.54 straipsnelyje "Naudingi pastebėjimai" ir apie bitininkavimą daugiaukščiuose, taip kaip aš darau ,Nr.53. Tiesa , minėtus straipsnelius rašiau turėdamas galvoje daugiau patyrusius skaitytojus ir jaunimui kai kas gali būti dar nesuprantama. Jei mano "įntrygos" perdaug Jūsų nenervins ir bus jums įdomu, žadu, netolimoje ateityje ,aprašyti visą savo bitininkavimo patirtį nuoseklei ir suprantamiau. Tik noriu perspėti, kad į galutinę tiesą nepratenduoju ir aprašysiu bitininkavimo technologiją tokią kokia aš pats naudoju ir stengsiuos paaiškinti kodėl taip, o ne kitaip darau vieną ar kitą dalyką. Jei Jus pasirinksite mano bitininkavimo technologiją tai dar nereiškia, kad irgi pasieksite tokių pačių rezultatų. Jeigu man kas paduotų Stradivarijaus smuiką tai tikrai mano muzika niekuo neprilygtų minėto smuiko virtuozo muzikai. Jus, kol tapsite patyrusiais bitininkais turite išklausyti bent po keletą, kad ir skirtingų nuomomių tuo pačiu klausimu, perskaityti bent po keletą skirtingų autorių knygų ir sukurti savą bitininkavimo "simfonija" ir patikėkite ji bus nepakartojama ir Jums , pati geriausią. Todėl linkiu tolerancijos savo mokytojams ir perspėju, kad ne visų patarimai Jums pasirodys priimtini. Sėkmės.
Trans ( šitaip pasirašau todėl, kad mane mano bičiuliai taip mane pravardžiuoja. Tranas žemaičių tarmėje tariasi - TRANS.)
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 30 , 21:36

Apšvietimas. "Bitutės ratuotos" skyrelis randasi "Ūkininko patarėjo" laikraštyje ir išeina kiekvieno šeštadienio numeryje. Jame, šiais metais iki vasaros pradžios buvo atspausdinta daug mano straipsnių įvairiais bitininkavimo klausimais, jei įdomu, pasieškokite.
Trans
Austeja2
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Bičių šeimų skaičius:60
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:844
Užsiregistravo:2008 Spa 06 , 09:36

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 31 , 13:34

Rimontas rašė:Mano pastebėjimai yra labai panašus į Antano. Aš taip pat laikau lizdo apačioje, žemiau lakos, tuščia, tik su rėmelių pradžiomis užpildytą korpusą . Jeigu taip vadinamas ventiliacinis korpusas yra visai tuščias, tai po apatinio korpusu su lizdo rėmais korpusu bitelės prisiuva daug "'lėžuvių" ir paskui norint pakišti kitą korpusą po apačia sudaro daug sunkumų. Apie tokio ventiliacinio korpuso privalumus tiek žiema tiek vasara esu nemažai jau rašęs, o beto ir Antanas keleta išvardino. Bedugniai man net labai nepasitvirtino :boom: Sėkmės tiems :leaves: kurie su tokiais bitininkauja.
Aš naudoju daugiaukščius avilius, kurių dugno sienelės aukštis (vidinis) yra 10 cm. arba kitaip tai atsumas tarp dugno ir rėmų apačios Taigi nereikia pakišinėti dar vienos atskiros detalės - tuščio korpuso. Traninių korių "liežuvių" prisiuvama labai retai ir tai, kaip pastebėjau priklauso nuo medunešio situacijos, šeimos stiprumo ar tiesiog savybių. Tas atstumas sudaro erdvę ir, vasarą, kai yra daug bičių, avilyje joms ne taip tvanku, o žiemą tai tarnauja kaip oro pagalvė.
lsaulius
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Pranešimai:103
Užsiregistravo:2008 Rgs 19 , 12:40

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 31 , 14:12

Austėja 2, jūs naudojate dugną 10 cm, norėjau sužinot kokiame aukštyje yra laka?
Austeja2
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Bičių šeimų skaičius:60
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:844
Užsiregistravo:2008 Spa 06 , 09:36

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 31 , 14:22

lsaulius rašė:Austėja 2, jūs naudojate dugną 10 cm, norėjau sužinot kokiame aukštyje yra laka?
Laka yra prie pat dugno, o į viršų nuo dugno ir lakos tuo pačiu sienelių aukštis yra 10 cm.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 31 , 15:19

Man nereikia pakišinėti, nes pagal mano tehnologija aš pirmus du lizdo plėtimus pavasari atlieku aukštus pakišdamas po peržiemojusių aukštų apačia. Lizdo zonos, kur randasi perai, aš niekada neliečiu,nei pavasari, ne rudeni, manau, kad bitės geriau žino kaip turi būti sutvarkytas lizdas. Ant lizdo viršaus dedu aukštus tik pagrindinio medunešio metu. Taip darant nereikia skiriamosios tvorelės ir bitės tuos aukštus naudoja tik medaus užpylimui. Į šiuos aukštus motina neina dėti kiaušinėlių dar ir dėl to, kadangi jie yra 40mm storio ir motina nepasiekia dugno.
Mano ventiliacinis aukštas apačioje yra lygiai toks pat aukštas, kaip ir kiti bičių šeimos aukštai. Laka yra viena, per kurią bitės išskrenda į darbą tarp ventiliacinio aukšto viršaus ir pirmo aukšto su koriais, o kita laka yra ventilicinio aukšto kitoje pusėje nuo lakos, tik aukšto apačioje. Geriausiai būtų viena laka , bet vertikali ,ventiliacinio aukšto priekyje, bet dėl to susilpnėja ventiliacinio aukšto priekinė sienelė, o tuo pačiu ir pats aukštas ir dar sugadinamas aukštas. Mano aukštai apie 200mm. aukščio. Pradedu pereiti prie dar aukštesnių ventiliacinių aukštų apie 300mm. ir iš kito galo su išimama pusine sienele, per kurią galėčiau ventiliacinio aukšto apačia bet kada įeiti.
Bandžiau ir aš prieš tris metu ventiliacinio aukšto apačią panaudoti, kaip penėtuvę, bet praktika parodė, kad sirupo ar kandi tešlos kvapas kyla į viršų ir dalis jo eina per laką lauk ir taip vilioja svetimų šeimų bites. Rudeni netekdavau po keletaą šeimų dėl plėšikavimo. Grįžau prie penėjimo iš viršaus ir plėšikavimas išnyko.
Austeja2
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Bičių šeimų skaičius:60
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:844
Užsiregistravo:2008 Spa 06 , 09:36

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 31 , 16:45

Rimontas rašė:Man nereikia pakišinėti, nes pagal mano tehnologija aš pirmus du lizdo plėtimus pavasari atlieku aukštus pakišdamas po peržiemojusių aukštų apačia. Lizdo zonos, kur randasi perai, aš niekada neliečiu,nei pavasari, ne rudeni, manau, kad bitės geriau žino kaip turi būti sutvarkytas lizdas. Ant lizdo viršaus dedu aukštus tik pagrindinio medunešio metu. Taip darant nereikia skiriamosios tvorelės ir bitės tuos aukštus naudoja tik medaus užpylimui. Į šiuos aukštus motina neina dėti kiaušinėlių dar ir dėl to, kadangi jie yra 40mm storio ir motina nepasiekia dugno.
Mano ventiliacinis aukštas apačioje yra lygiai toks pat aukštas, kaip ir kiti bičių šeimos aukštai. Laka yra viena, per kurią bitės išskrenda į darbą tarp ventiliacinio aukšto viršaus ir pirmo aukšto su koriais, o kita laka yra ventilicinio aukšto kitoje pusėje nuo lakos, tik aukšto apačioje. Geriausiai būtų viena laka , bet vertikali ,ventiliacinio aukšto priekyje, bet dėl to susilpnėja ventiliacinio aukšto priekinė sienelė, o tuo pačiu ir pats aukštas ir dar sugadinamas aukštas. Mano aukštai apie 200mm. aukščio. Pradedu pereiti prie dar aukštesnių ventiliacinių aukštų apie 300mm. ir iš kito galo su išimama pusine sienele, per kurią galėčiau ventiliacinio aukšto apačia bet kada įeiti.
Bandžiau ir aš prieš tris metu ventiliacinio aukšto apačią panaudoti, kaip penėtuvę, bet praktika parodė, kad sirupo ar kandi tešlos kvapas kyla į viršų ir dalis jo eina per laką lauk ir taip vilioja svetimų šeimų bites. Rudeni netekdavau po keletaą šeimų dėl plėšikavimo. Grįžau prie penėjimo iš viršaus ir plėšikavimas išnyko.
Kaip tai gaunasi pirmam sakinyje prieštaravimas "Man nereikia pakišinėti..." ir po to "...pavasarį atlieku aukštus pakišdamas", tai rudenį ir dar ištraukdamas? Tai ar čia ne tas pats, kas pakišinėjimas? Sakinys "Lizdo zonos kur, kur randasi perai aš niekada neliečiu nei pavasarį nei rudenį..." - tai kaip tuomet atnaujinami koriai?
"...ventiliacinis aukštas tai toks pat aukštas" - vadinasi tai dar viena papildoma avilio detalė, kurią reikia žiemą kur tai sandėliuoti.
Jeigu laka tarp ventiliacinio ir pirmo aukšto, tai šiukšles bitės valydamos turi kelti į viršų, arba jos pašalina pro laką kitoje pusėje, taigi ir tada skraido ir pro ten? Ar patogu, kai dirbant prie avilio jos skraido tarp kojų? Kai pagrindinė laka tarp korpusų, tai greičiausiai nėra prielakio, kas padeda bitėms ventiliuojant nektarą, arba jos būna ant avilio dugno ir ventiluoja pro galinės sienelės laką, bet jos paties manymu nelabai reikia. Taigi su tokia konstrukcija ar neapsunkinamas šeimos darbas?
Jokiu būdu nekritikuoju, bet kažin ar atitinka ši technologija posakį "Genialumas tai yra visų pirma paprastumas"
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 31 , 17:23

Čia nesusipratimas. Aš turėjau galvoje , kad man nereikia pakišinėti, "dar vienos detalės, aukšto" apie kurią pats rašei, nes pas mane jis po lizdo apačia yra nejudinamas ištisus du su puse metų ir pakeičiu tik tada kada naikinu senąją šeimą ir toje vietoje įkurdinu naują su jauna motina ir naujais dar nepasiūtais rėmais. Ir dar vienas momentas dėl ko gali kilti ir daugiau nesusipratimų, tai , kad aš bitininkauju bitydėse. Ir bendrai man atrodo, kad man įsijungti į forumą tik atskirais bitininkavimo tehnologijos fragmentais yra netikslinga nes nežinant tehnologijos visumoje, atskiri veiksmai darosi nesuprantami ir tarsi prieštaringi vieni kitiems. Patikėkit, taip nėra. :stop:
Trans
Austeja2
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Bičių šeimų skaičius:60
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:844
Užsiregistravo:2008 Spa 06 , 09:36

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2008 Gru 31 , 18:51

Rimontas rašė:Čia nesusipratimas. Aš turėjau galvoje , kad man nereikia pakišinėti, "dar vienos detalės, aukšto" apie kurią pats rašei, nes pas mane jis po lizdo apačia yra nejudinamas ištisus du su puse metų ir pakeičiu tik tada kada naikinu senąją šeimą ir toje vietoje įkurdinu naują su jauna motina ir naujais dar nepasiūtais rėmais. Ir dar vienas momentas dėl ko gali kilti ir daugiau nesusipratimų, tai , kad aš bitininkauju bitydėse. Ir bendrai man atrodo, kad man įsijungti į forumą tik atskirais bitininkavimo tehnologijos fragmentais yra netikslinga nes nežinant tehnologijos visumoje, atskiri veiksmai darosi nesuprantami ir tarsi prieštaringi vieni kitiems. Patikėkit, taip nėra. :stop:
Trans
Ir vėl nesuprantu - kitoje forumo dalyje "Kokiais aviliais bitininkauti" pats rašai - "Nebeturiu iš 200 šiašiolikarėmių nei vieno ir sėkmingai bitininkauju savos konstrukcijos daugiaukščiose aviliuose jau 15metų.", bet bitidėje bitininkaujama korpusais, o ne aviliais. Gal čia tik kalbos nesupratimas, bet taip išeina, jog bitės pro užpakalinę laką ventiliaciniame aukšte gali skraidyti ir po bitidę arba gal tos lakos uždengtos tinkleliu. Kitas teiginys, jog pavasarį pakišama korpusai po lizdu, tai bitidės sienoje turi būti po kelias angas?
Apie korių keitimą - "naikinu senąją šeimą ir toje vietoje įkurdinu naują su jauna motina ir naujais dar nepasiūtais rėmais." - tai jei tai vyksta vasarą, tai naikinami ir koriai su perais? Jei rudenį - tai bitės turi pasiūti visą aukštą korių. Maitinant bites tai galima išgauti, bet juk žymiai dėl to sumažėja bičių riebalinis sluoksnis ir žiemoti jos eina su didele rizika. O kaip su bičių duona žiemai? Gal durnam ar kvailam (turiu omeny save) ir sunku išaiškinti, bet man vėlgi viskas veda nuo paprastumo prie sudėtingumo ir apsunkinimo darbu ne tik bičių, bet ir paties bitininko.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2009 Sau 01 , 14:52

Trukt už vadžių ir vėl išpradžių. Gerbiamas Sigitai tai dar kartą įrodo, kad aptartiant atskirus technologinius fragmentus iškyla daug neaiškumų. Pats mano veiksmus įsivaizduoji pagal savo turimą įnventorių, o aš aprašinėju pagal savo ir čia yra visų nesusipratimų priežąstys. Tur but supranti, kad bitininkaujant daugiaukščių sistema yra galimybė tuos aukštus dėlioti tiek lauke tiek ir bitydėje vienodai, tik bitydėje tai daryti daug patogiau. Kai visą savo technologiją aprašysiu smulkiau tai gal ir tų nesusipratimų atsiras mažiau. Bet įtariu, kad gali būti ir toks atvejas, kad paties verslo specifika verčia "nesuprasti" manęs apie ką kalbu.
Su Naujais metais ir tikiuosi, kad šiais metais konkurencijos tikslais bus naudojama mažiau "juodų" tehnologijų :beer:
Austeja2
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Bičių šeimų skaičius:60
Bitininkavimo stažas:25
Pranešimai:844
Užsiregistravo:2008 Spa 06 , 09:36

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2009 Sau 02 , 16:47

TRANAS rašė:Trukt už vadžių ir vėl išpradžių. Gerbiamas Sigitai tai dar kartą įrodo, kad aptartiant atskirus technologinius fragmentus iškyla daug neaiškumų. Pats mano veiksmus įsivaizduoji pagal savo turimą įnventorių, o aš aprašinėju pagal savo ir čia yra visų nesusipratimų priežąstys. Tur but supranti, kad bitininkaujant daugiaukščių sistema yra galimybė tuos aukštus dėlioti tiek lauke tiek ir bitydėje vienodai, tik bitydėje tai daryti daug patogiau. Kai visą savo technologiją aprašysiu smulkiau tai gal ir tų nesusipratimų atsiras mažiau. Bet įtariu, kad gali būti ir toks atvejas, kad paties verslo specifika verčia "nesuprasti" manęs apie ką kalbu.
Su Naujais metais ir tikiuosi, kad šiais metais konkurencijos tikslais bus naudojama mažiau "juodų" tehnologijų :beer:
SU NAUJAIS METAIS!Mano verslo specifika visiškai nei prie ko, tik norėjau, kad bitininkai prieš pasirinkdami bitininkavimo variantus paskaitytų ir daugiau nuomonių, visgi ir mano stažas jau virš 20 metų. Niekada ankščiau nesigilindavau į paties parašytus ilgiausius straipsnius apie siūlomas technologijas, nes jose labai daug filosofijos ir mažai rašoma praktinių patarimų, o aš linkęs remtis pasauline praktika - kur ir kaip yra ir ką galima pritaikyti pas save. Dabar, kai pasigilinau, tai man panašu į teoriją, kurią susikuria žmogus ir šventai ja tiki, bet ta teorija praktikoje kažin ar pritaikoma, o jei pritaikoma, tai pastangų ar darbo įdedant daug daugiau, o nauda ta pati.
Yra toks posakis tarp bitininkų, kad viskas bitininkystei ko reikia jau sukurta prieš 100 metų (jokiu būdu tai ne Lietuvos mokslininkų) ir dabar vyksta tik nežymūs tobulinimo procesai. Nemažai tiesos čia yra, nes globalizacija sparčiai auga, bet kompiuteriais bičių nevaldome ir nevaldysime tur būt, jas dabar jau reikia saugoti, kad neišnyktų, bet etnografinės bitininkystės kurti ar išlaikyti Lietuvoje irgi nereikės, nes pasaulis esant tokiai globalizacijai tampa vienu dideliu kaimu, jauni žmonės gerai supranta anglų kalbą ir pasiims iš didelio informacinio srauto tai ką jiems reikės.
Pažadu, kad daugiau nebekomentuosiu.
Vartotojo avataras
kikebu
Patyręs narys
Bitininkavimo stažas:0
Pranešimai:298
Užsiregistravo:2008 Geg 15 , 21:19

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2009 Sau 02 , 17:06

P. Sigitai,
Šis forumas ir yra sukurtas, kad kad diskutuoti apie tradicinį bitininkavimą, apie ką būtent Jūs ir rašote. Dėl ilgametės Jūsų bitininkavimo patirties, Jūsų patarimai, nuomonės ir komentarai yra labai naudingi mūsų forumo dalyviams.
Diskusijoms apie alternatyviąją bitninkystę ir p. Rimonto technologijas forume yra sukurta nauja tema, tad apie tai diskusijos turėtų vykti tik ten. Tuo tarpu Jūsų įdomūs komentarai ir toliau yra labai laukiami įprastose temose.
:)
lsaulius
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Pranešimai:103
Užsiregistravo:2008 Rgs 19 , 12:40

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2009 Sau 15 , 23:02

Kaip daugiaaukščiuose aviliuose jungiasi korpusai? Briaunos plokščios ar su falcais? Jei plokščios, tai kaip fiksuojasi korpusai, o jei su falcais, tai aukštesnė briauna lizdo pusėj ar lauke? Šiaip būtų įdomu, jei kas pabraižytų sienelės skerspjūvį. Dar įdomu, ar yra koks standartinis lauko matmuo, jei vidus 10-čiai Dadano rėmų ir jei pirksiu Wilaroj' , Bičių koryje, ar iš PL parsivežus, tiks vieni su kitais? Domina tikslesni aprašymai ar brėžinukai, noriu atiduot gamintojui.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2009 Sau 15 , 23:37

Kiek žinau tiek pabadysiu atsakyti. Ko neatsakysiu, kiti forumo dalyviai papildys.
Jungiasi ir taip ir taip. Jei jungiasi su briaunomis, traiškosi daugiau bičių ir kiekvieną aukštą reikia kiekvieną kartą krupsčiai uždėti. Lygiais paviršiais aukštai, mano supratimu ir praktios išbandyti yra paprasčiau. Vežant bites ir tuos ir tuos visvien reikia tvirtinti specialiais diržais. Bitininkaujant pastovioje vietoje viską puikiai sujungia pačios bitės, net atplėšti negalima. Aukštesnė briauna visada yra vidaus pusėje, kad vanduo nutekėtų į avilio išore, o ne į vidų.
Patartina viską pirkti iš vieno gamintojaus, nes išorės išmatavimams ir aukštų storiui standartų nėra, tik vidus daug maž visur vienuodadas jei gamintas ant Dadano pusrėmio. Skirtingų gamintojų inventorių ypač avilius bus sunku tarpusavyje suderinti. Gamintojas polistirolinius pagal Tavo duotus "brėžinukus" negamins, o jei ir gamins, labai "sūrai" kainuos.
Pasiūlimas. Dar kartą pamąstyk dėl rėmo dydžio.
lsaulius
Patyręs narys
Aviliai:dadano
Pranešimai:103
Užsiregistravo:2008 Rgs 19 , 12:40

Re: Bedugniai korpusiniai aviliai

2009 Sau 16 , 10:06

Situacija tokia, kad gamintojas gamins iš medžio ir nedidelį kiekį, už savo skolas. Gausis gal 4 daugiaaukščiai po 6 korpusus, tai apie kitokį rėmelį dar anksti galvot, o ir ruošinių Dadaniniam pusrėmiui turiu kalną.

Grįžti į