Naujų šeimų sudarymas

R. Bukausko bitininkavimo technologija
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42
Naujų šeimų sudarymas

2009 Sau 22 , 23:17

Bičių priežiūros technologija pagal Traną

Naujų šeimų sudarymas ir senų motinų pakeitimas naujomis yra ne tik vienas iš bitininko daugiausiai laiko atimantis, žinių ir praktinių įgūdžių reikalaujantis bičių priežiūros technologinis procesas , bet ir pakankamai rizikingas net ir patyrusiam bitininkui.
Rizikingas ta prasme, kad atėmęs seną motiną, pirmiausiai nesi garantuotas ar sėkmingai bus priimta jaunoji. Jei paduodi jauną ir nevaisingą, ta rizika padidėja dvigubai. Gerai, jei po 10-15 dienų jaunoji, sėkmingai apsivaisinusi, pradeda dėti perus, bet jei neapsivaisina ar žūsta, tai iš tos šeimos tais metais , praktiškai produkcijos gausi nedaug ir turėsi dar daug darbelio, kol šeimą atstatysi į normalią padėtį.

Kol bitininkas jaunas, jam trūksta ir žinių, ir įgūdžių, kad sėkmingai ir greitai tuos darbus atlikti. Suprantama, jei bitininkas mėgėjas ir laiko tik kelias šeimas, tai apie kažkokius tai sunkumus, išskyrus malonumą ir kalbėti neverta. Toks bitininkas vienai motinai atrasti gali skirti valandą ir daugiau, kol net po keletą kartų iš vieno avilio galo į kitą perstumdydamas rėmus, pasieks norimą tikslą.
Kita kalba apie bitininkus, laikančius gerokai didesnį bičių šeimų skaičių. Kiekvienam bitininkui, maždaug po dešimties metų praktikos, šitie darbai sekasi sklandžiai ir dar apie dvidešimt metų atrodo gali kalnus nuverst ir vienas pats prižiūrėti apie 200-300 bičių šeimų. Tik vėliau jau visai kitokio pobūdžio problemos atsiranda su amžiumi. Jei kurį laiką dar gelbsti patirtis ir įgūdžiai, tai vėliau, pasilpus regėjimui ir fizinėms jėgoms, nori nenori privalai keisti ne tik darbo krūvį ir intensyvumą, bet ir apsieiti be kai kurių ,ligi tol, atrodo, būtinų darbų.

Bitininkaudamas ir stebėdamas su kokiomis problemomis susiduria senyvo amžiaus bitininkai, labai intensyviai mąsčiau, ką reiktų įprastinėje bičių priežiūros technologijoje keisti, kad sėkmingai galėčiau bitininkauti ne tik aš pats, sulaukęs jaunystės saulėlydžio, bet kad šią technologija galėtų pasinaudoti ir kiti, silpnesnių fizinių galių bitininkai; paaugliai, moteris ar žmonės, turintys fizinių negalių. Apie tai mąsčiau ir konstruodamas daugiaaukštį avilį su graižais T-18.
Kol bitininkavau su kolūkine klasika ir prisilaikiau mokslininkų rekomenduojamų bičių priežiūros technologijos , tai motinų keitimo ar naujų šeimų sudarymo darbuose kažkuo naujo sumąstyti nelabai ir stengiausi, bet kai savo bityno bites apgyvendinau daugiaaukščiuose, tai taikyti senas gulsčio avilio technologijas pasidarė labai nepatogu. Prie visų nepatogumų dar ir iš tolimų šiltų kraštų nekviestų svečių - varozės erkių , „privažiavo“.
Va tada ir prasidėjo didysis „ persitvarkymo sąjūdis„ kuris užtruko gerą dešimtmetį ir jo sukeltos bangos dar vis nenurimsta iki šių dienų. " Bandžiau viską permąstyti, užsigydyti „ žaizdas“ ir pamėginti, iš savo bičių priežiūros technologijos, pašalinti labiausiai darbo ir atsakomybės reikalaujančius darbus. Gilinantis į pačių bičių elgesį ir kokių priemonių jos imasi kovodamos su parazitais ir ligomis kilo mintis bandyti pasekti jų pavyzdžių ir ne chemijos pagalba erkes stengtis sunaikinti, bet atskiriant dalį bičių su jauna motina sudaryti visai nauja ir švaria nuo erkių šeimą, o senąjį šeimos lizdą su visais užkratais esančiais dar inkubaciniame vystymosi etape, kol nepasiekė tokio lygio kas sunaikintų šeima, pabandyti, kaip nors , drastiškai nežudant pačių bičių ir perų, ir iki rudens dar iš jų išgaunant maksimumą produkcijos, sunaikinti pačiam.

Nors kovai su įvairiomis bičių ligomis ir parazitais buvo mestos didžiulės tarptautinės mokslininkų pajėgos ir sukurta nemažai chemikalų ir jų naudojimo būdų, laistant, purškiant, garinant ar su juostelėmis paduodant į bičių šeimas, vis vien norimo efekto, kad dėl ligų ir parazitų nežūtų bičių šeimos, NEPASIEKTA.
Kaip parodė praktika, erkės ne tik gana greitai, per keletą metų prisitaiko prie vis naujų vaistų, bet savo buvimu platina ir kitas virusines ligas, kuriuos bičių šeimai yra dar pavojingesnės nei pačios erkės.
Kadangi dabartiniame bitininkystės etape kovoje su ligomis susiklostė KAPITULIACINĖS nuotaikos- „nors ir gydysi, bet šeima po kelėtos metų vis vien pasmerkta žūti“, nutariau smulkiau aprašyti bitininkavimo metodą, kurį naudodamas jau kurį laiką sėkmingai bitininkauju ir KAPITULIUOTI prieš erkes tikrai nežadu. Tuo labiau, kad šią technologiją pabandžiusiems taikyti savose bitynuose ir kitiems bitininkams , atsiliepimai yra geri.
Tiek konstruodamas daugiaaukštį avilį su patrumpintu rėmu T-18, tiek ir lipdydamas sau patogią bičių priežiūros technologija, iš esmės nieko naujo nesukūriau. Visas detales tiek aviliui, tiek ir savitam bitininkavimo metodui radau pas seniau bitininkaujančius bitininkus arba atkapsčiau bitininkystės istorijos lobyne. Pačius naudingiausius „patarimus“ ir pavyzdžius, kokiais būdais reikėtu kovoti su ligomis ir parazitais arba koks bičių biologiniam instinktui labiausiai būtų tinkamas avilys - davė pačios bitės. Man liko tik visus racionalius „grūdus“ atliekant lauko bandymus sulipdyti į vieną patogią bitininkavimui technologiją.
Kodėl šį bitininkavimo metodą teisingiausia būtų vadinti ROTACINIU-GYDOMUOJU;
ROTACINIS todėl, kad motina atidirbusi du metus nekeičiama , o brokuojama, kartu su visu savo lizdu, o į jos vietą , buvusios šeimos bičių pagrindu, ant naujų korių su nauja motina sudaroma visiškai nauja šeima.
GYDOMASIS todėl, kad kartu su senąja motina ir jos buvusiu lizdu sunaikinami (išlydomi) visi ten buvę su perais koriai ir per du metus susikaupusiais ten lygų ir parazitų užkratais.
Patarimas.
Prieš pradedant taikyti šį metodą pirmiausiai reikia gerai apmąstyti būsimo darbo eigą ir nuoseklumą (kas po ko) ir kiekvienam pagal savo sąlygas ir turimą inventorių SUSIDĖLIOTI atliekamų darbų prioritetus. Nebūtina visko atlikt iš karto ir per vieną dieną. Kaip ir prieš kiekvieną darbą, norint, kad darbas vyktu sklandžiai, tam būtina gerai iš anksto pasiruošti ,o tai ypač svarbu dirbant su bitėmis, nes bet koks bereikalingas lakstymas kada jau atidarytas avilys, ieškant reikiamų įrankių ar avilio dalių, labai nervina ne tik bites bet ir patį bitininką. Dėl blogo pasiruošimo atlikt vieną ar kitą darbą, ypač jauniems bitininkams dažnai pats darbas tampa tikru košmaru ne tik pačiam bitininkui, bet ir bitėms. Čia yra apie ką padiskutuoti ir net pasitreniruoti kokio seminaro metu, bet diskusija vaisinga gali būti tik tarp tų kurie jau pabandė tai daryti ir jau turi šiokios tokios patirties ir kompetencijos kritiškai vertinti tai kas sakoma, o ne kritikuoti vadovaujantis tik įsivaizduojamais ir teoriniais pamąstymais.
Kadangi šį metodą forume jau prieš keletą metų buvau šiek tiek aprašęs ir sulaukęs kritikos iš oponentų, dėl senosios šeimos naikinimo ir atseit per daug imlaus darbui, tai naujame metodo aprašyme stengsiuos visus reikalingus atlikti darbus aprašyti atskirai ir palygint, laiko ir darbo atžvilgiu, su įprastais metodais, kurie visų bitininkų atliekami siekiant tų pačių tikslų. Visų reikiamų atlikti darbų aprašymas krūvoje, tikrai duoda daug darbo reikalingumo vaizdą.

Darbai kurie būtini atlikt bitininkaujantiems taikant rotacini- gydomąjį metodą.

Pirmas. Iš dvejų metų senumo šeimos atskirti magazine esančias ir lauko bites į atskirą avilį.

Antras. Iš senosios šeimos lizdo į atskirtų bičių magaziną perkelti vieną korį su labai jaunais dar kiaušinėlio stadijos perais.

Trečias. Jaunos motinos įdavimas.

Ketvirtas. Senosios šeimos pašalinimas iš bityno ir nuvežus į naują vietą, sujungimas po dvi šeimas į vieną.

Penktas. Galutinis senųjų šeimų brokavimas.

Štai ir visi darbai.

O dabar pamąstymui tiems kam tas metodas atrodo darbui imlus.
Kaip pastebėjote, minėtuose darbuose nėra nei vieno kokio nors gydymo būdo chemikalais, dėl ko jokiais gydymo preparatais „nepaskaninamas“ medus ir jais nenuodijama motina. Jei bitės nuolat keičiasi ir tų chemikalų per savo amžių gauna tik 1-2 kartus, tai motina jų gauna tiek kiek per visus tuos du metus yra gydoma šeima. Manau, kad ne vien erkių atnešti virusai, bet ir gydomųjų chemikalų poveikis motinai turi įtakos staigiam rudeniniam šeimos nusilpnėjimui ir net žuvimui.
Nėra reikalo ieškoti senos motinos ir stengtis sėkmingai įdavinėti naują. Ypač tai aktualu jauniems , nepatyrusiems bitininkams.
Bičių gydymui nereikia pirkti jokių vaistų ir jų padavimui reikiamos įrangos. Nereikia aviliuose įrenginėti jokių porėmių erkėms surinkti ir veltui trukti laiką joms skaičiuoti.
Šitų darbų paprasčiausiai nebelieka jei taikomas šis traniškas bičių „gydymo“ priežiūros metodas.

Penktą ir ketvirtą darbus kiekvienas bent kiek labiau „prinokęs“ bitininkas ir taip atlieka t.y. ir šeimas prie medingų veža, ir rudeni jungia ar brokuoja. Kuris to nedaro, iki pavasario pati „gamta“ už jį padaro. Bitininkui belieka pavasariais tik avilius nuo bičių lavonėlių išvalyti.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2009 Lie 29 , 09:03, redaguota 2 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas, gydymas

2009 Kov 18 , 00:19

Kadangi kiekvienas turime savo galvą, o pagal jos turinį ir supratimą, pagal kurį kiekvienas ir rikiuojame savus darbus, todėl savo atliekamų darbų atlikimo tvarkos niekam neperšu, bet, kad būtų ką kritikuoti ir „tobulinti“, pabandysiu tuos darbus aprašyti ir rekomenduoti atlikti tokia tvarka ir tuo metų laikotarpiu , kaip darau pats. Kartais atrodo paprasčiausios ir visiems žinomos smulkmenos, bet JOS dažnai ir lemia darbo sėkmę.


Kad sėkmingai būtų atliktas PIRMAS darbas, tam reikia jau pamažu ruoštis nuo pat pavasario. Tuo tikslu bičių šeimoms, kurios buvo sudarytos prieš du metus, trečiais metais prieš pavasarinį medunešį reikia uždėti tik vieną medui pilti skirtą aukštą ir būtinai per skiriamąją tvorelę.
Pirmą darbą reikėtu atlikti tuojau po sodų žydėjimo. Kol žydi sodai, reikia prie kiekvienos brokuoti skirtos bičių šeimos nusivežti po švaru avilį ir pakojas. Pakojas ir avilį statyti į tą vietą kur patogiai būtų pakelti brokuojamą avilį su bitėmis.
Taip pat labai svarbu, kad maždaug tam laikui, kai baigs žydėti sodai ir bus laikas atlikt pirmą darbą, turėti jaunų, lopšeliuose arba gyvų, motinų. Geriau lopšeliuose- mažiau su motinų padavimų turėsi PROBLEMŲ ir daugiau sėkmės.

Suprantama, kad geriausiai būtų jei iškarto galėtumėte paduoti jauną ir jau vaisingą motiną, bet Lietuvos klimato sąlygomis, baigiant žydėti sodams, turėti jauną vaisingą ir KOKYBIŠKĄ motina, mažai kam pavyks.
Pirmą darbą galima atlikt ir po šaltekšnių, aviečių žydėjimo ar net po liepų, tam laikotarpiui ir kokybiškų vaisingų motinų turėt jau neproblema, bet bus problemų su keliais magazinais ir daug bičių, o ir erkės bus plačiai ir gausiai paplitusios ant visų bičių, kai tuo tarpu po sodų žydėjimo, beveik visas erkes galima iškelti su tuo metu lizde esamais dengtais bitiniais ir traniniais perais. Mano galva, pirmo darbo atlikimo atidėjimas vėlesniam laikui turi tik vieną pranašumą - vaisingą motiną, o minusų - nevieną.

Jei mamytės bus jau išsiritusios, reikės tiksliai „sužaisti“ su perų padavimu, o jei ir čia vieną- kitą parą pavėluosi, reikės gelbėjimosi lopšelius laužyti. Didelė klaida, bent aš taip manau ir nedarau, ypač jei toje bičių šeimoje yra dar jaunų neuždengtų perų, jauną išsiritusia motiną, prieš paleidžiant į avilį, kurį laiką, tame pačiame avilyje „susipažinimui“ parą ar net dvi, laikyti uždara, o tik po to paleisti. Pabandykit, kad ir tos pačios šeimos vaisingą motiną palaikyti bent tris paras uždaryta narvelyje ir po to pažiūrėkit į lizdą ir sužinosit kodėl taip sakau.
Jei jau teks paduoti išsiritusią, tai narvelio skylutę, per kurią turės išeiti jauna mamytė, užlipinti reikėtu vaško plokštele ir gerokai subadyti. Jei motina priims, jau kitą dieną matysi, kad plokštelė pragraužta ir motina išėjusi, o jei nenorės priimti, tai rasi plokštelėje padarytas skylutes užsiūtas vašku. Tuo atveju jei išėjimo skylę užkimši kandi, nors narvelis ir bus atidarytas, bet tiksliai nežinosi ar motina priimta ar nugelta.
Atėjus maždaug planuotai ir savo orais palankiai dienai,( saulėta, šilta ir bitės skraido) užsikūręs dūmine prieini prie brokuojamos šeimos avilio ir 3-5 kartus papūti tiesiai į laką. Čia taip reikia padaryti tam, kad kuo daugiau ir jaunų bičių pakiltu į magaziną prie medaus. Tada nuo šone ant pakuoju padėtą švarų avilį nusikeli ir pasidedi šalia brokuojamos šeimos.. Po to iš brokuojamos šeimos, nukeli su visomis bitėmis magaziną ir įkeli į šalia pastatyta avilį. Po šios operacijos tą avilį, be magazino ir stogo, bus lengviau perkelti ant pakojų kur prieš tai stovėjo tuščias avilys. Perkeltą avilį su senuoju lizdu ir bitėmis reikia pastatyti taip, kad laka būtų priešingoje pusėje, negu buvo senojoje vietoje. Tada švaru avilį jau su magazinu ir su visomis jame esančiomis bitėmis pakeli į prieš tai stovėjusio perkelto avilio vietą. Čia suskris ir visos iš darbo grįžtančios lauko bitės. Abu avilius uždengiame ir einame prie kitų.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2009 Rgp 12 , 00:58

Antrą darbą, vieno korio su jaunais dar kiaušinėlio stadijos perais perkėlimą į naujai sudarytą šeimą nebūtina atlikt tuo pačiu metu, bet ir nevėliau kaip už paros. Čia kiekvienas pasirenka kaip kam patogiau. Tie kurie senų šeimų brokuoja tik keletą, patogiau viską atlikti tuo pačiu metu kai sudaroma nauja šeima ir dar kol neuždengti abu aviliai.
Tiems, kas brokuoja dešimtimis, patogiau tą darbą palikt vėlesniam laikui, tuojau kai baigs pirmąjį darbą. Mat jei reikia brokuoti daug šeimų, tai stengiantis padaryti abu darbus vienu metu, prarandama daugiau laiko ir vakarop iš darbo grįžtančios bitės nebepateks į naujai sudaryta šeimą.
Aš paprastai pirma ir antrą darbus atlieku vienu metu, tuo pačiu avilių atidarymu, kol bitės gavusios dūmo tebėra streso būsenoje ir nepiktos.
Perkeltame į naują vietą senosios šeimos lizde susirandu korį su jaunais dar kiaušinio stadijoje esančiais perais, o būsimos naujos šeimos įkeltame magazine vieną korį su geriau dar neuždengtu medumi ir juos sukeičiu vietomis . Po šio darbo abu avilius uždarau.
Turint daug šeimų labai patogu šiuos abu darbus dirbti dviese.

Trečią darbą, naujos motinos ar lopšelio su motina padavimą galima atlikti irgi tuo pačiu metu, ypač tai aktualu, jei motina jau išsiritusi, bet, jei motinos dar lopšeliuose, geriausiai tą darbą atlikti neskubant, kitą dieną, kai bitės jau aprimusios. Ties koriu su perais su kaltu praskečiam vienam pašalį korius tiek, kad tilptu motininis lopšelis, ir įkišę jį, avilį uždengiame.
Trečią dieną visus įdėtus lopšelius susirenkame ir kartu patikriname, ar visur motinos sėkmingai išsirito. Jei kuriame avilyje neišsirito, duodame dar kitą lopšelį arba jau išsiritusia gyvą motina, o jei tokių atsargų neturime, tai kol neišsiris gelbėjimo motinos pasistengiame įsigyti kitą motiną, arba blogiausiu atveju, paliekame vieną patį jauniausi gelbėjimosi lopšelį.
Kad tokių stresų nebūtų nei bitininkui, nei bitėms, perkant jaunas motinas jų įsigyti reikia trečdaliu daugiau, negu žadi sudaryt jaunų šeimų ir likusias patalpint į nuklausus. Didelė tikimybė, kad ne visos motinos patalpintos į avilius sėkmingai išsiris ar apsivaisins, tai reikalui esant, turėsite vaisingu nukleuse ir paduosite ten kur apsivaisinant prarasta motina arba kur neapsivaisino ir liko traninė.

Ketvirtas darbas, brokuojamų šeimų išvežimas į mišką jei yra galimybė atliekamas dar tą patį vielų vakarą arba ankstų ryta. Kuo anksčiau išvešime tuo geriau- daugiau lauko bičių liks senoje šeimoje ir bus kam jaunus perus aprūpinti vandeniu ir maistu, nereikės to daryti bitininkui. Iškraunant šeimas reikia statyti po dvi greta, kad artimiausiu laiku, geriausiai pirmą dieną po pervežimo, būtų patogiau jungti po dvi į krūvą.
Sujungimą darau per sirupu supurkšta plona švaru popierių arba ploną plėvelę . Laikraštis yra stipriai užterštais nuodingais spausdinimo dažuose esančiais sunkiaisiais metalais , todėl nepriimtinas, bet galimas.
Kažkada, kažkur skaičiau, kad laikraščiu net užpakalio nepatartina valytis, tai ir dabar perskaitęs laikraštį, nusiplaunu rankas, o kad jame skelbiama reklama ar politikų melagystės negadintų jautrios sielos, praskalauju brendžiuko gurkšniu.
Šitaip paruoštos šeimos yra pajėgios gerai išnaudoti šaltekšnių ir aviečių medunešį. Tik reikia bitininkui nepatingėti tokių nuošalių vietų miškuose susirasti. O dar geriau, kad artimiausioje aplinkoje auga liepos ir viržiai. Tai po šaltekšnių ir aviečių medunešio, ten esamas šeimas nebereikia niekur vežti, o atėmus vasaros medų, jungti po dvi į krūvą dar kartą ir taip paruošti rudeninio iš liepų ir viržių medunešiui.
Suprantu, kad daugumai bitininkų apie tokias sąlygas tik pasvajoti, bet atsižvelgiant į vietines sąlygas galima primislinti ir kitokių, nemažiau patogių variantų.

Na o penktą darbą- visišką šeimos sunaikinimą , jeigu dar to nepadarė iš keturių šeimų susirinkusios erkės, ir jei ir pačiam bitininkui neleidžia sąžinė taip pasielgti, likusias dar gyvas bites gali bandyti pribaigti gydydamas vaistais ir apturėti mokslinį malonumą, skaičiuoti kritusias erkes.
Praktikoje yra pasitaikę ir malonių atsitikimų, kada randu vieną kitą visai stiprią šeimą ir su jauna motina. Tada tokiai šeimai atimu visus perus ir perkėlęs ant korių su medumi ir nupurškęs oksalo rūgštimi, vežuosi namo ir padedu prie tų šeimų, kuriuos kitais metais turėtų būti brokuojamos.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2010 Lap 11 , 20:37, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2009 Rgp 12 , 09:49

Tolimesnė naujai sudarytų šeimų priežiūra

Naujai sudarytą šeimą po jaunos motinos padavimo aplankau praėjus vos kelėtai dienų. Apsilankymo metu apsikeičiame dovanomis. Aš jai duodu 3-4 nepasiūtus būsimus lizdo korius, o ji man, jei turi, tiek pat korių su užakiuotu pavasariniu medumi. Naujus korius statau iš abiejų pusių koriui su perais.
Dar po keletos dienų su panašiais tikslais apsilankau ir vėl ir jei nauji koriai gerai siuvami, dovanomis apsikeičiame ir vėl, o gerai siuvami nauji koriai yra geras ženklas, kad su jauna motina viskas tvarkoje. Maždaug po poros savaičių, kai jau laikas pašalinti korį su užakiuotais perais ir kartu su ten sulindusiomis paskutinėmis erkėmis, pasižiūriu ar jau dirba jaunoji mamytė. Jei ne, o taip pasitaiko ne taip ir retai, vidutiniškai maždaug iš dešimties trims šeimoms, priklauso nuo buvusių oro sąlygų, paėmęs iš pagrindinių šeimų korį su jaunais perais įkeliu ir vėl.
Šis korys suveikia kaip kontrolinis, kuris jei ant jo uždedamos gelbėjimosi motininės akelės, parodo, kad motina apsivaisindama žuvo, arba paskatina greičiau pradėti dėti jaunąją motina.
Jei uždėtos gelbėjimosi motinos, tada išlaužęs jas, paduodu per subadyta vaško plokštelę jau vaisingą atsarginę motiną iš nukleuso.
Na o visuose kiruose šeimuose, kuriuose jaunos motinos apsivaisinimas praėjo sėkmingai, pamažu, apsikeičiant "dovanomis" visas aukštas užpildomas naujais koriais ir po jų pasiuvimo, dedams antras aukštas taip pat nepasiūtais. Iki rudens tokia šeima kokybiškai pasisiuvą dvėjų aukštų lizdą ir kartais tenka rudeniniam medunešiui uždėti pasiūtą magaziną.
Paskutinį kartą redagavo TRANAS 2010 Rgs 28 , 20:48, redaguota 1 kartą(us).
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2010 Lap 11 , 20:27

Ta pati technologija gulsčiuose aviliuose

Tuos pačius darbus, bitininkaujant su šia ligų naikinimo technologija sėkmingai galima atlikti bitininkaujant ir kitokių konstrukcijų aviliuose. Kol dar turėjau kolūkinės klasikos avilių, sėkmingai visus minėtus svarbiausius darbus padarydavau brokuojamas šeimas dalinimas pusiau, „pusės skrydžio“ arba dar kitų vadinamas „antskrydžio“ būdu. Kadangi šis bičių šeimų dauginimo būdas gerai ir plačiai žinomas, išsamiau, kaip tai daroma neaprašinėsiu.
Bitininkaujant gulsčiame avilyje ir esamą šeima norint brokuoti, tų metų pavasari nedėdavau magazino, o išplėsdavau lizdą iki galo turimais pasiūtais ir likusią dalį nepasiūtais.
Jei šeima dalindamas pusiau nepastebėdavau motinos ir dėl to negalėdavau žinoti kuriame avilyje jį pasiliko, tai tą lengvai nustatydavau sekančia dieną pagal bičių elgesį ir kiekį
Iš tos pusės kurioje liko motina, paimdavau vieną korį su jaunais perais ir perkeldavau į būsimą naują šeimą , o taip pat ir dar pavasarį įkeltus naujus korius, kuriuose nėra perų ir kurie jau gerokai pasiūti , o iš ten visus korius su perais perkeldavau i brokuojamą, pas seną motiną ir artimiausią parą išveždavau į izoliacinį punktą miške. Miške toliau šeimas jungdamas po dvi iš pradžių naudodavau ir magazininius korius, bet vėliau, panaudodavau du sudėtus tuščius magazinus ir ten sukeldavau visus dviejų ,o dar vėliau ir keturių šeimų lizdinius.
Vienu žodžiu nieko naujo, visi reikalingi atlikti darbai tokie pat, kaip ir aukštiniame avilyje, tik inventorius kitoks, dėl ko bitininkui , prieš pradedant darbus, reikia viską gerai apmąstyti. Bandant taikyti „aklai“ kas mano rekomenduojama, gali iškilti nenumatytų problemų, dėl ko gali nepasisekti arba ir pačios bitės tokį gerai nepasiruošusį tinginį, gali bandyti išvyti iš bityno.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2010 Lap 11 , 20:45

Antras etapas.

Vieta tolesniam technologijos aprašymui
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2010 Lap 11 , 20:48

Komentaras
Trumpai pakomentuosiu šį naujų šeimų sudarymo variantą. Jo privalumai yra šie:
-sudarant naują šeimą su nevaisinga jauna motina, nereikia ieškoti senos motinos,
-nauja šeima gaunasi iš karto gana gausi ir sėkmingai apsivaisinus jaunai motinai, greitai vystosi ir iki rudens užaugina stipria normalią šeimą,
-jaunos vaisingos motinos nereikia niekur perkėlinėti nei apgyvendinti kitoje šeimoje,
- nauja šeima, praktiškai neturi erkių ir tų metų rudenį jai nereikia atlikti jokio gydymo.
-naujas šeimas sudarydamas iš senų, brokavimui skirtų šeimų, visiškai atsisakau senų motinų keitimo naujomis ir tuo išvengiu ne tik mažiausios rizikos prarasti jauną vaisingą motiną, bet ir daug kruopštaus ir atsakingo darbo, ieškant senos ir paduodant jauną motiną.
-šeimų dauginimui visiškai nenaudoju pagrindinių, pereitais metais sudarytu jaunų šeimų, kurios duoda pagrindinę šių metų produkciją ir negydau
Oponentams į galimus pastebėjimus, kad galimai dalis pagrindinių šeimų dėl to išspies, patariu paskaityti temas apie maitinimą, lizdų plėtimą, jaunos motinos naujoms šeimoms duodamos bitininko išaugintos, prie ko prisideda ir avilio konstrukcijos ypatumai(žiedai), bei avilio uždengimo kaiteliojimas atatinkamai pagal metų laikus ar net dar ir ventiliacinio dugno, ne tik žiemą, bet ir vasarą naudojimas, viso to pasiekoje pagrindinėse šeimose bičių spietimo instinktas gana sėkmingai yra slopinamas.
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Bal 09 , 23:11

Čia bitininko Rimantooo7, kuris jau išbandė šį, šioje temoje aprašytą metodą, atsiliepimas ir įvertinimas.
Jei kas norit pabandyt, jau pats laikas su juo susipažinti, nes greit, gegužio gale, bus tas laikas, kada bus galima jį išbandyti. Perskaitykit visą temą nuo pat pradžių. :beer:
Rimas007 rašė:nežinau ,kaip kitur :) bet tame jūsų metode , kuris apima naujų šeimų sudarymą ir tuo pačiu kovą su erkėmis ,pradėjus jį taikyti , nematau nei vieno minuso.Su tais , su kuom gyvai esu išdiskutavęs ta tema irgi nelabai kas galėjo pasakyti ką prieš. Pradžioje , kol nepradėjau jo takyti ,,gyvai,, ,kildavo visokių ,,įdomių,, samprotavimų.Nenoriu čia kartotis ir plėstis ta tema,bet kelis metus stebint , kaip atrodo šiam laike šeimos, sudarytos pagal jūsų metodą ir tos kur tik iš rėmelių su dengtais perais ,tai nėra ko ir lyginti,nors ir buvo gydytos .,o kur dar tie visi privalumai ,kaip neieškant motinėlių ,,užturėti,, švarią nuo erkių šeimą ,tais pačiais metais dar gauti medaus ,žinant kad 100 proc. neišspies tos šeimos, išbandžius ir sudėliojus visus argumentus ,,už,, ir ,,prieš,, pagal gaunamus rezultatus ,savo sugebėjimus ir nenorą sunkiai dirbti (nes atsimeta daug laikui ir kišenei imlių darbų) man asmeniškai šitas metodas pats priimtiniausias.
Vidutinės klasės sportininkams , atsiprašau bitininkams nelabai ką geriau ir eitų sugalvoti.Čia turiu omenyje kas susiduria su tokiom problemom ,kai nežiūrit į tai ar gramatnai gydo bites ar ne ,ar kasmet keičia motinėles ,ar kaip papuola, bet po 2-4m šeima vist tek pradeda nykti ,arba ženkliai mažiau duoti produkcijos,tai taikant tą jųsų išadimą tokių problemų nebelieko.Kažkas aišku bandys pasakyti ,kad į trečius metus jungiant į krūvą naikinamas šeimas ,dvigubai sumažės produkciją duodančių šeimų skaičius - atsakymas trumpai būtų - tikrai ne ką mažiau prineša tos sujungtos , o jei ir kažkiek mažiau ,tai tą skirtumą su kaupu pasikompensuosite kitais metais iš švarių nuo erkių ,ant naujų korių ir su jauna pirmamete motinėle ,NENUALINTA NUO GYDYMO ,,sunkiąja,, chemija,šeimų. gal ir gali kažkas kažką turėti ,,prieš,, bet tik tie,, kas ,,labai gramatnai,, gydo bites ir motinėles keičia čiut ne du kartus metuose :) bet tokių pažįstu ,kad ant vienos rankos pirštų suskaičiuočiau.Tikrai neturiu nieko prieš ,kam patinka žymėti motinėles ,gaudyti ,skaičiuoti erkes - visai nesenai pats viską dariau.Dabar tai šypseną tik kelia :) ;) Berašant kažkaip gaila pasidarė savęs :'( ,prisiminus kiek ankščiau bereikalingai vargdavau ir rezultatai vis tiek būdavo visokie.
arabas
Patyręs narys
Bičių šeimų skaičius:6
Bitininkavimo stažas:5
Pranešimai:24
Užsiregistravo:2011 Spa 10 , 12:28

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Bal 15 , 09:56

Viskas kaip ir aišku, bet nepatinka tas brokuojamų šeimų išvežimas. Turint kelias šeimas ir nei karto niekur nevežus, kažkaip sudėtinga ir nelabai patogu taip daryt.
Gal Rimantas ar pats Tranas galėtu ką nors patart. Ar nėra kitų variantų?
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Bal 16 , 11:44

Čia tas tų brokuojamų bičių išvežimas, šiai dienai, kai pečius slegia septyniasdešimties metų našta ir man nelabai....Šitaip pats kurį laiką dariau ir todėl kitiems siūlau, kaip principinį variantą tą išvežimą derinant su miško augalų medunešio išnaudojimu ir šimtaprocentine reinvazijos garantija.
Arabe yra galimos įvairios šio principo modifikacijos... aišku su kiekvienu šio metodo "patobulinimu" reinvazijos rizika didėja, bet, kaip jau minėjau kiekvienas darome pagal savo galimybęs ir supratimą.
"Šiai dienai" aš irgi tas šeimas išvežu tik į kitą skyrių, o ateityje planuoju ir tame pačiame skyriuje, tik keliasdešimt metrų patraukti į šoną, lakas nusukt į visai priešingą kryptį į šiaurę, kad tranų skraidymo laikas gerokai skirtusi ir dar ant tų brokuojamų, su žiedadulkių rinktuvais tranus visiškai uždaryt, kad neišskristu ir erkių į jaunas šeimas neperneštu. Na o jaunas šeimas , dėl viso pikto, vėlai, vėlai rudenį, arba anksti, anksti pavasarį rūgštynių rūgštele dar palaistyti. Taip sakant kiekvienas pagal savo galimybęs ir supratimą. arba "Prie gero noro- nėra blogo noro"
arabas
Patyręs narys
Bičių šeimų skaičius:6
Bitininkavimo stažas:5
Pranešimai:24
Užsiregistravo:2011 Spa 10 , 12:28

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Bal 17 , 11:39

Ačiū Tranui už išsamų savo metodo paaiškinimą ir nuraminimą, kad ir brokuojamų niekur nevežant, galima sėkmingai nuo ligų apsiginti. Išmoksiu visus judesius mintinai ir šiemet bandysiu tais patarimais pasinaudoti. Supratau, kad visko aklai ir pažodžiui taikyti neišeis. Priklausomai nuo esamų sąlygų, reikės bandyti pamąstyti ir pačiam :beer:
Vartotojo avataras
Rimas007
Patyręs narys
Aviliai:daugiaaukščiai.T-18
Bičių šeimų skaičius:120
Bitininkavimo stažas:9
Pranešimai:1038
Užsiregistravo:2009 Lap 09 , 22:36

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Bal 18 , 00:22

Nenoriu veltis į ilgas diskusijas ,ginčytis ir kažkam kažką įrodinėti , bet yra vienas labai didelis ir reikšmingas skirtumas pastebimas plika akimi - šeimos , ar šeimelės jei ir gydytos pagal visus reikalavimus ir tt iš pavasario būna visokios silpnesnės , stipresnės ,vienu žodžiu labai jau ne vienodo stiprumo ir tai erzina. O šeimos, šeimelės kurios buvos sudaromos pagal Trano metodą , visos kažkodėl daugiau mažiau, bet stiprios ,aišku pasitaiko kartais kokia .....Vienu žodžiu ,normalių šeimų procentas visai kitoks ,negu tų gydytų. Spėju motinėlė ,,apsirūkiusi,, ir gydyk negydęs vis tiek po 6 - 7m šeimos likimas neprognozuojamas ,kad ir kaip begydytum. Yra kas keičia motinėles kas met ,bet kaip pagrindinę priežastį visiems įvardija ,kad kuo daugiau medaus taip gauti.Bet kai ,,pa dušam,, pasišneki ,ir ką yra pastebėję ,tai ne tik ta yra priežastis...
Visiems jums-linkiu laimės
Vartotojo avataras
BitininkasN
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir skrynios
Pranešimai:273
Užsiregistravo:2011 Bal 03 , 11:17

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Geg 25 , 21:20

Sveiki, idomus metodas, bet kyla keletas klausimu, jei nesunku noretusi atsakymu :)

ar tas skyrius, kur istremtos bites nera ligos zidinys? ir per ji jus platinate varoa erkes, nes atskrenda ir bites is kitur?
nesupratau 5 skyrio, kaip jus sunaikinate b.s.? paliekate nemaitines ir jos mirsta? jungiant neieskote motinu, jos aiskinasi tarpusavyje?
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Geg 25 , 21:42

BitininkasN rašė:Sveiki, idomus metodas, bet kyla keletas klausimu, jei nesunku noretusi atsakymu :)

ar tas skyrius, kur istremtos bites nera ligos zidinys? ir per ji jus platinate varoa erkes, nes atskrenda ir bites is kitur?
nesupratau 5 skyrio, kaip jus sunaikinate b.s.? paliekate nemaitines ir jos mirsta? jungiant neieskote motinu, jos aiskinasi tarpusavyje?
TAIP, jungiu neieškodamas mamų ir tegu jos aiškinasi be manes. Jos iš bado nemiršta, bet prineša nemažai medaus ir man. Kad neplatintu erkių, kol jaunas veždavau į mišką- viržynus , o dabar, kadangi po antro jungimo tų šeimų lieka nedaug, tai stengiuosi visiškai sunaikinti kol dar yra medudešinis ir kol kitos bitės nelandžioja - prieš liepų žydėjimą, arba aprūkydamas siera, arba du kartus atimtadamas dengtus perus. Pagal situacija. Vis vien ten nieko gero- bičių ir erkių polygiai :chuckle
Šiemet, kai toks sumautas pavasaris ir nebenusimato medunešio pertraukos, nes visos "atostogos" jau išnaudotos, skubės žydėti viskas iš eilės arba viskas kartu - "gydysiu" po aviečių ir šaltekšnių, bet tam laikui jau pasruošiu jaunų vaisingų mamų.
Užbaigtų receptų bitinimkystėje nėra, reikia "šokti" pagal gamtą. ;)
Vartotojo avataras
BitininkasN
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir skrynios
Pranešimai:273
Užsiregistravo:2011 Bal 03 , 11:17

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Geg 25 , 22:11

kada atimate perus ar aprukote siera? rugpjuti? o tiksliau, kada isimate paskutini medu is brokuojamu b.s.?
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Geg 25 , 22:59

BitininkasN rašė:kada atimate perus ar aprukote siera? rugpjuti? o tiksliau, kada isimate paskutini medu is brokuojamu b.s.?
Liepos gale- rugpjūčio pradžioje. Po medaus išėmino ir brokuoju. Imdamas medų galutyinai įvertinu esamą padėti ir nusprendžiu, rūkyti ar tik perus dukart atmti. Pasitaiko šeimų, kurias gaila aprūkyti. Atimtus korius su perais, lydau.
Galutininio ir nekintamo varianto neturiu. Vis dar paekspermentuoju, o ir gamta daug ką pakoregoja. Svarbu pats principas, o darykit kievienas pagal savo galimybes, sąlygas ir supratimą. Rasit sau tinkamiausia varianta. Bet, kad tuo "keliu" einant išvengiama daug problemų ir nesukuriant naujų, tai tikrai. sėkmės
Vartotojo avataras
BitininkasN
Patyręs narys
Aviliai:Dadano ir skrynios
Pranešimai:273
Užsiregistravo:2011 Bal 03 , 11:17

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Geg 26 , 06:47

viskas butu puiku, bet kaip reikia perlipti per save ir zudyti bites :( kad ir bitinius perus lydyti nekyla ranka...cia galvoji kaip isgyvens kaip sustipres, o cia turesi laukti kada paliks tuscias avilys, kazkoks atvirkstinis variantas
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Geg 26 , 12:54

Viskas normalu. Esu gamtos mokynys, o gamta silpniems ir nesugebantiems prisitaikyti - NEGAILESTINGA. Aš irgi jau laukiu, kada sūnus į mišką išveš :chuckle
Sakai ŽUDAU. :think:
Ar tie kuriems "gydant" žūna ištisi bitynai ar, pagal mane, planingai sunaikinama tik 25 procentai ir kartu apie 70procentų viso bityno parazių yra BLOGAI. Užtai likusios šeimos gyvena gerai ir džiaugsamą bitininkui teikia.
O kaip su kitais gyviais, kurie auginami ir žudomi maistui? Gal pats vegetaras? Apie medžioklę pamislinus - kruvinos skerdynės, kur pats medžiotojas nei piršto nepajudino, kad ta nudobtą žvėrį užauginti. Dar, kad nors būtinybė būtų prasimaitinti, išgyventi, o dabar pramogai. Ispanų korida ir t.t.
Nesureikšminkim taip bičių. Jeigu jas ištraukėm iš gamtos ir natūralios atrankos, tai už gamtą privalome patys tai daryti. O galvodami, kad vien mylėdami bites viską išspresime, labai klystame. Per trisdešimt metų jokių efektyvių vaistų taip ir nesukūrėme, nuo gamtos atskyrėme, natūralios atrankos jokios, savo vaistais parazitus tik treniruojame, kad atsparesni būtų. Šitaip elgdamiesi tiki pasmerkiame bites išnykimui.
Tai kas čia tikras ŽUDIKAS? :devil:
vinipux
Patyręs narys
Bičių šeimų skaičius:0
Bitininkavimo stažas:0
Pranešimai:3130
Užsiregistravo:2009 Vas 17 , 20:19

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Geg 26 , 13:19

o rogutės irgi patrumpintos ?
Vartotojo avataras
TRANAS
BIČIULIS
BIČIULIS
Aviliai:Daugiaaukščiai T-18
Bičių šeimų skaičius:1
Bitininkavimo stažas:50
Bičių rasė:Karnika
Pranešimai:3101
Užsiregistravo:2008 Gru 18 , 15:42

Re: Naujų šeimų sudarymas

2015 Geg 26 , 14:52

vinipux rašė:o rogutės irgi patrumpintos ?
JOOoo., kadangi žiemos besniegės, tai patrumpintas lengviau bus temti, ...bent taip patariau sūnui ;)

Grįžti į